Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Comunicat públic: Davant del relleu al Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, de la Generalitat de Catalunya.
23 abr 2006
Davant del relleu al capdavant del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) del conseller Carles Solà per part de Manel Balcells des de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) i l'Alternativa ESTEL, organitzacions estudiantils d'ensenyament mitjà i superior presents arreu del territori, volem fer un seguit de consideracions al voltant dels seus efectes envers la política universitària:

Aquests darrers anys i concretament durant aquest curs acadèmic, ens trobem davant d'un moment crucial de la reforma universitària a escala europea que tindrà els seus efectes als Països Catalans sota administració espanyola en la reforma de la LOU, i sobretot, en l'aprovació de les noves titulacions universitàries de Grau (que substitueixen les actuals diplomatures, llicenciatures i enginyeries) així com dels preus dels Postgraus (que suposaran l'especialització acadèmica i un futur filtre per accedir al mercat laboral).

Paral·lelament, ens trobem en una situació on ha quedat en punt mort el projecte de decret previst des del DURSI pel qual, finalment, es desenvolupava la Llei d'Universitats Catalana tot establint la necessitat que el professorat docent a les universitats principatines hagi d'acreditar el nivell C de coneixements de llengua catalana per a poder exercir.

Per altra banda i com ve sent endèmic, seguim a l'espera encara del traspàs de competències en matèria de beques estudiantils tal com preveia l'estatut vigent, fet sigui dit que tampoc resol el nou estatut que ha generat una important oposició per part de la societat civil. Mentrestant, assistim a una progressiva pujada de les taxes universitàries curs rere curs.

Així doncs, existeixen importants qüestions pendents de resoldre i no sembla que un relleu d'aquestes característiques ho tingui present a tenor de les primeres impressions escoltades.

Deixem enrere una etapa en la qual el DURSI s'ha caracteritzat per la seva manca de fermesa i decisió, tant pel que fa qüestions relacionades amb les reformes universitàries com per la defensa dels nostres drets culturals, i més concretament lingüístics a l'àmbit universitari. Durant el seu mandat l'antic conseller s'ha llençat en braços de les noves reformes sense qüestionar-les i sense escoltar les demandes de les estudiants i les seves organitzacions. No obstant això no ha tingut cap tipus de problema en escoltar i reunir-se amb aquells agents dins el món empresarial que aboguen per la liberalització de l'ensenyament públic.

Tot i aquestes discrepàncies tingudes amb el conseller Solà i que aquest tant bé coneix, considerem doncs que ara, com sempre, cal fermesa política, tant aquí com envers el govern espanyol, davant del seguit de qüestions que queden pendents de resoldre.

Per a dur a terme els nous reptes de futur que encara la nostra educació superior, considerem que el perfil del nou conseller, vinculat al món sanitari i amb tarannà de gestor i tecnòcrata més que no pas de coneixedor de la realitat universitària catalana, no és el més indicat pel seguit d'importants decisions que es troben damunt la taula. Deixar a l'aire totes aquestes qüestions o bé anar a remolc del govern estatal, és un error d'importants conseqüències, que ratifiquen que es segueixen anteposant els equilibris de govern i els interessos de partit als de la població, i en aquest cas concret, als dels i les estudiants i resta de comunitat educativa.

No obstant això, nosaltres, hi hagi qui hi hagi al govern, seguirem treballant per avançar cap a una educació pública, popular, catalana, no sexista i de qualitat al llarg i ample dels Països Catalans.

Barcelona, a 23 d'Abril de 2006.
1139902999_f.jpe
Alternativa ESTEL (sindicat d'estudiants de l'Esquerra Independentista)
www.alternativaestel.org

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
www.coordinadora.net




Alternativa Estel
CEPC

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat públic: Davant del relleu al Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, de la Generalitat de Catalunya.
24 abr 2006
de rucs, el món n'és ple
Re: Comunicat públic: Davant del relleu al Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, de la Generalitat de Catalunya.
24 abr 2006
si ja tens rao , ja , de rucs, el món n'és ple .... i un bon exemple tu mateix.

bon comunicat unitari
amunt l'unitat cepec Estel
Sindicato Sindicat