Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
La 鈥渟aludable鈥? SOJA que mata
21 abr 2006
26 de Abril. Tribunal de la Soja a BArcelona.
Fa tan sols 5 anys pocs sabien qué era la soja, avui tots la coneixem i molts la consumeixen. No obstant això darrere de la soja â渟aludableâ? hi ha moltes històries i no precisament de salut sinó més aviat contra la vida. Aquestes històries, tan llunyanes com properes, arriben aquesta setmana a Catalunya; una de les principals regions importadores del món.
Tribuna Soja el 26 Abril 2006
De 10:30-13h
Sala d'Actes de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB
#file_1#
logo_TSJ.jpg
La â渟aludableâ? SOJA que MATA


Fa tan sols 5 anys pocs sabien qué era la soja, avui tots la coneixem i molts la consumeixen. No obstant això darrere de la soja â渟aludableâ? hi ha moltes històries i no precisament de salut sinó més aviat contra la vida. Aquestes històries, tan llunyanes com properes, arriben aquesta setmana a Catalunya; una de les principals regions importadores del món.1

Sabíem que el model de la soja és la principal causa de morts per intoxicació i contaminació a Argentina, principal causa de deforestación Amazónica, principal producte agrari importat a Barcelona, principal producte agroalimentari importat a Europa, principal component proteic de tots els pinsos animals, indispensable per produir la nostra llet, carn i ous, principal causa d'augment de fam i probresa a Paraguai, causa d'abandonament entre els ramaders catalans?

Barcelona, 21 d'Abril

â淰an venir a mitja nit, ens van treure a tots del llit, jo i els meus néts cridàvem. En el camió havia molts nens, van colpejar al meu fill amb la culata d'un fusellal pit perquè callés... les meves gallines i porcs corrien. Des del camió jo veia fum i vaig pensar que era la meva casa però el meu marit em va dir que no, que el fum estava més lluny. A l'arribar a la fiscalia ens assabentem dels dos companys morts....encara recordo a la mare dels nois, era molt velleta i plorava, plorava...â? Rafaela relata la seva vivecia el 24 de juny del 2005 durant el 2º desallotjament en la comunitat Tecojoja (Paraguai); comunitat pagesa afectada per l'expansió de la producció de soja.

Pinso animal el veritable ús.

Més enllà dels derivats de la soja (llets, sucs, carns com el tofu, leticina...) que han irromput en les nostres neveres sota l'etiqueta lucrativa de saludable, també consumim soja, indirectament, quan mengem carn, ous i llets animals. També es el mecanisme principal d´entreda de transgènics a la nostra dieta, la soja es el principal cultiu transgènci del món.


Conseqüències aquí i allà

La importància de la soia trasngénica en els pinsos animals fa que en Cataunya i Espanya siguin una peça clau en l'expansió de la polèmica ramaderia industrial. Una ramaderia que va deixant pel camí a milers de ramaders que tanquen les seves explotacions familiars que no encaixen en aquest model i que esdevé altament insostenible.

A la crida generada per l'augment d'aquesta ramaderia industrial,la resposta está essent un augment espectacular d'aquest cultiu extremadament industrial: llavors trasngéniques, ús intensiu de químics, mocultius de milions d'ha i absolutament mecanitzat. En els països productors com Brasil, Paraguai, Argentina i Brasil el seu augment es traduïx en deforestación massiva, contaminació d'aigua i sòls, augment de la pobresa, la fam i subnutrición; explosió de violència, assassinats, conflictes de terres en zones rurals; morts de camperols i nens per intoxicació...

Milions de persones, que com Rafaela, sofrixen la producció de la soja i l'expansió de la ramaderia industrial reclamen als que la consumim directa o indirectament que, si més no, sapiguem que la hi ha darrere.


LA GRAN MENTIDA DE LA SOIA a Barcelona

En aquest context, Veterinaris Sense Fronteres amb el suport del CRIC (Centri de Recerca i Infomració en Consum) organitza el Tribunal sobre la Soja. En aquest acte contarem amb testimonis directes d'aquests fets: Fréi Sergio Gorgen, de la direcció nacional del Moviment Sem Terra a Brasil i Diputat del PT, Javiera Rulli del Grup de Reflexió Rural d'Argentina i Jorge Galeano del Moviment Agrari Popular de Paraguai (veí de Rafaela i testimoni directe dels fets comentats anteriorment en la comunitat Tecojoja.) i testimonis de ramaders català afectat pel la intensifcació de la ramaderia.


Tribunal Popular del Monocultiu de la Soia el dimecres 26 d´Abril. L'acte busca denunciar i incidir sobre la gravísima problemàtica que genera la producció de soja en condicions de monocultiu a Amèrica Llatina i la responsabilitat de les zones importadores de la mateixa, amb Espanya i Catalunya en el grup capdavanter. A part dels testimonis esmentats formaran part del tribunal popular Arcadi Oliveras i Mirin Etxezarreta (UAB).


TSJ el 26 Abril 2006
De 10:30-13h
Sala d'Actes de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB

Ã塻 possible convocar entrevistes amb algun dels testimonis que ens visiten.

Más informació www.noetmeniselmon.org (dossier soja) i www.grrr.ar.org
Alternatives: www.opcions.org

Ferran Garcia i Marta Rivera
Veterinaris Sense Fronteres
tel.+ (34) 93 423 70 31
fax.+ (34) 93 423 18 95.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La 鈥渟aludable鈥? SOJA que mata
21 abr 2006
totalment d'acord. Pero, la culpa evidentment no és de la soja, com sembla que dius al principi. La culpa, els culpaples son els dirigents politics, els executius i directius de les transnacionals i agroalimentaries, els gestors de la fam i la desigualtat, les mafies paramilitars antisindicalistes, els treballadors i accionistes de les empreses ecocides...
és a dir, els culpables son essers humans (sovint poc persones) i el seu sitema economic: el capitalisme.

El "model de la soja" no es més que un altre model, qualsevol val si és rentable, de negoci capitalista.

El culpable no és una planta, un esser viu que porta uns quants milions d'anys més que nosaltres sobre la terra.

Ja sé que no volies dir això, colega. No és cap retret pel teu post, que trobo excel.lent. És una puntualització que trobo necessaria, malgrat que en aquest forum la majoria de gent ja sabem de que va tota aquesta mandanga del negoci amb la injusticia i la destrucció mediambiental.


Aturem la transgenia a casa nostra!

Solidaritat internacional antitransgénica i anticapitalista!

Sobirania alimentaria = llibertat i dignitat
Re: La 鈥渟aludable鈥? SOJA que mata
22 abr 2006
totalment d´acord
la verdad pensaba que quedaba claro que hablamos de un modelo agroalimenatrio que ni siquiera es exclusivo de la soja-carne sino de que en este caso se hace más ilustrativo
el titulo quizás confunde...
espero colgar más cosas que abunden en esta idea y en las webs de referencia que pongo se profundiza en el análisis de este modelo
salut
Cita de llibre
22 abr 2006
"Un modelo de planificación ganadera: el RAPIM

Para hacer frente a la creciente dependencia de la ganadería espaola pueden establecerse diversas estrategias. En particular, podría incrementarse la producción nacional de proteinas de orígen animal en base a la ganadería extensiva y los recursos autóctonos hoy desaprovechados. este programa que se ha denominado "Razas autóctonas contra Piensos Importados" (véase M.A. García Dory y Sivio Martínez, Sistemas Ganaderos Extensivos, monografía nº 10. Dto economía Agraria CSIC 1985), tiene como objetivo fundamental "disminuir las importaciones de maíz y soja a base de potenciar la oferta de carne y leche obtenida de razas de ganado autóctonas, espacios agrarios infrautilizados y subproductos""

El llibre és: Silvio Martínez, Alberto Requena.- Dinámica de sistemas.- Alianza Editorial. Madrid 1986 (2 tomos).

Recordeu la mesura del ara ex-gobernador d'Iraq, després de la invasió, d'imposar llavors trangèniques i híbrides (tecnologia Terminator) als pagesos iraquians. Amb aquesta mesura, el proper embargament pot tenir efectes desvastadors.

Això és planificació de la dependència i la mort. L'arma alimentària.
Sindicato Sindicat