Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
[El Prat] Concentració Salvem el Llobregat. Aturem les obre il·legals de cimentació de l'antiga llera.
20 abr 2006
- El desviament del riu Llobregat va ser declarat il·legal pel Tribunal Suprem.

-En aquest temps la llera s'ha resistit a dessecar-se i ha esdevingut una llacuna de gran riquessa natural en recarregar-se naturalment per les aigües no contaminades de l'aqüífer.

-Davant de les pressions de les administracions, consorcis i multinacionals implicades les obres s'han iniciat sense complir la legislació
Vigent.

-Tampoc s'ha fet l'Estudi d'Impacte Ambiental que la legislació exigeix.

-Una política irregular de fets consumats ja utilitzada amb la construcció de la tercera pista, la tala de la pineda i el propi desviament del riu.
Antiga_llera copia_color copia.jpg
- El desviament del riu Llobregat va ser declarat il·legal pel Tribunal Suprem el juny del 2004, tot i aquesta sentència, el riu va ser finalment desviat el setembre del mateix any. Aquest desviament responia a les obres de creixement del port de Barcelona, per les quals, l'ajuntament del Prat ha cedit centenars d'hectàrees del terme urbà al consorci que l'està gestionant. El projecte preveu la construcció d'un macro-pol·lígon de negocis i la cimentació de l'antiga llera per substituir-la per una estació ferroviària de mercaderies. Una de les primeres conseqüències d'aquesta ampliació portuaria l'hem pogut veure clarament en la regressió brutal de les nostres platges, sense que ningú es vulgui fer responsable d'aquest fracàs evident.


- Les denuncies d'entitats ecologistes a les institucions europees i estatals havien aturat el projecte de cimentació de l'antiga llera durant més d'un any. En aquest temps la llera s'ha resistit a dessecar-se i ha esdevingut una llacuna de gran riquessa natural en recarregar-se naturalment per les aigües no contaminades de l'aqüífer. Aquestes denúncies i les protestes, com la del passat octubre que va reunir a més de 200 ciclistes de diverses poblacions de la comarca, han anat encaminades a salvar aquest espai natural i exigir-lo com a contrapartida per la població, que està veient com es destrossa el seu entorn sense rebre res a canvi ni complir-se cap de les “grans contrapartides� que els defensors del Pla Delta prometien.


- Davant de les pressions de les administracions, consorcis i multinacionals implicades les obres s'han iniciat sense complir la legislació
Vigent. L'antiga llera, a efectes legals, continua sent el riu Llobregat perque encara no s'han fet els tràmits que el reqüalifiquessin i permetessin les obres. Per tant, encara és terreny públic, de tots els pratencs, sobre el que no es pot actuar. Tampoc s'ha fet l'Estudi d'Impacte Ambiental que la legislació exigeix, i per això no s'ha fet l'exposició pública de la nova obra, que permetria presentar esmenes i demandes. Una política irregular de fets consumats ja utilitzada amb la construcció de la tercera pista, la tala de la pineda i el propi desviament del riu.


- Aquests dies les obres s'han començat a fer en mig d'un fort secretisme. De moment han tapat una tercera part de la primera llacuna. Amb la finalitat de fer desaparèixer aquesta zona humida de forma il·legal. La desaparició d'aquesta llacuna suposarà, a part de la destrossa mediambiental, el trasllat de la nidificació dels milers d'aus que s'allotgen a zones properes a l'aeroport, augmentant l'inseguretat dels vols i donant una excusa perfecta per la desaparició d'altres zones humides en un futur. Ahir mateix, el conseller Joaquim Nadal, ja estava anunciant als diaris la necessitat d'una quarta pista per solucionar els problemes que està causant la tercera.


- L'ajuntament del Prat i les administracions estan directament implicades en aquest nou delicte ecològic. El silenci de la població pratenca està permeten que les autoritats actuin de forma il·legal en no trobar cap tipus de resposta. Per trencar aquest silenci et convoquem a la concentració convocada la diada de sant Jordi a la Plaça de la Vila del Prat a les 12h.


SALVEM EL LLOBREGAT!
PLA DELTA LA VOSTRA VERGONYA!
Mira també:
http://depana.org
http://kasalprat.org

This work is in the public domain

Comentaris

El final del Riu Llobregat
20 abr 2006
Modificat: 01:23:03
ObresRiu100406 015.jpg
ObresRiu100406 009.jpg
ObresRiu110406 039.jpg
EL FINAL DEL RIU LLOBREGAT

Comencen les obres de la nova estació intermodal del Port de Barcelona sense estudi d'impacte ambiental previ, tot dessecant la llacuna del vell Llobregat






Les entitats ecologistes demanen una valoració ambiental formal dels plans de sepultació de la llera per instal·lar-hi un estació ferroviària per poder plantejar solucions alternatives i compensacions reals a la dessecació de 70 Ha de zona humida al Terme municipal de Barcelona i El Prat de Llobregat.

El proppassat divendres 17 de febrer, es va iniciar el procés de captura i expulsió dels peixos que vivien tranquilament a la llacuna en que s'ha convertit l'antiga llera del Llobregat. Segons van manifestar públicament els Srs. Josep Oriol i Ramon Luque, Director del Port de Barcelona i Director General de Medi Natural de la Generalitat, respectivament, aquest acte marca el principi de la sepultació de la nova zona humida. Àdhuc ja li donen data de finalització, així com una seqüència d'actuació i el volum de terres necessari per a l'execució.

Volem manifestar al respecte, que:

L'obra de desviament del riu Llobregat fou endegada en un primer moment per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i finançada pel Ministeri de Medi Ambient. Una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar el projecto en qüestió per defecte de forma. Aquesta anul·lació va implicar la il·legalització del propi projecte i també de tota la tramitació, Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) inclosa. De fet, aquest va ser un dels motius fonamentals per a que es paralitzessin les obres de cobriment (novembre de 2004), i per a què l'ACA i el Ministeri de Medi Ambient, desistissin de culminar aquesta execució i passessin la responsabilitat a l'Autoritat Portuària.

En aquest tram final del riu s'ha desenvolupat el tràmit administratiu d'afitament (delimitació) del Domini Públic Hidràulic(DPH), però el demani (Domini de titularitat pública) no ha estat tècnicament desafectat. Per tant, la zona de DPH que pretenen reblir, és a tots els efectes legals, el riu Llobregat. A això cal afegir que l'aigua freàtica que segueix circulant és de millor qualitat que la que hi havia quan l'aigua allí present era la pròpia del riu.

Des de fa un any i mig que es van aturar les obres, l'antiga llera ha esdevingut en una nova llacuna, que reuneix totes las característiques d'una zona humida, tal com avalen els informes tècnics. La situació actual en que es troba el tram de riu fa que el tractament que el projecte de desviament va plantejar en el seu dia per a aquest sector, no pugui tenir, actualment, validesa tècnica ni jurídica.

L'Administració, de facto, així ho reconeix:

Primer, amb el canvi d'actors, en traspassar l'actuació de l'obra de l'ACA, al Port de Barcelona, i considerar-ho com una obra annexada a la nova estació ferroviària.

Segon, al proposar una actuació per minimitzar l'impacte ambiental, que en cap moment s'havia contemplat en el projecte originari de desviament, com és l'episodi de captura i extracció de la fauna de la llacuna.

Tercer, mitjançant l'establiment d'unes compensacions mediambientals per la desaparició dels hàbitats, com és la conservació de part del bosc de ribera i la recreació d'una petita zona humida al costat d'aquest bosquet..

Totes aquestes actuacions s'aproximen al que podríem considerar, com a una Declaració d'Impacte Ambiental de l'eliminació de la llacuna. No obstant, fins ara, les DIAs anaven precedides d'un projecte executiu, un estudi pròpiament d'impacte ambiental, una exposició pública, a la qual es podien presentar al·legacions, i que es publicava als diaris oficials un cop emesa la DIA. A aquesta Declaració es consideraven les possibles alternatives al projecto, s'establien las mesures correctores i compensatòries dels impactes al medi.

En resum, sembla ser que algú dins l'Administració (especialment l'ambiental) ha cregut que tota aquesta tramitació és una pèrdua de temps. Val més la pena actua al marge de la llei, saltant-se aquesta molestos tràmits que es recullen al l'estat de Dret.

En definitiva, les entitats signants, exigim que es compleixi la Llei.. Abans d'enterrar aquest tram de desembocadura històrica del Llobregat, hauria de desafectar-se, o sigui, treure l'adscripció al DPH d'aquests terrenys. Igualment, ha d'esposar-se a informació pública el projecte d'estació ferroviària, ja que aquest és el motiu pel qual es pretén reblir la llacuna.

Ha d'elaborar-se un estudi d'impacte ambiental del projecto d'estació, que contempli les alternatives que hi ha per poder-la reubicar. Si no hi ha més remei i el lloc triat afecta l'actual llacuna de l'antic riu, s'estableixin mesures per a la reducció dels impactes sobre els hàbitats naturals i la fauna, a la vegada que es determinen les possibles compensacions ambientals per les afectacions que no siguin evitables.


Ha procedir-se a la tramitació pública amb la pertinent oportunitat a presentar al·legacions, i en darrer lloc, ha de publicar-se una Declaració d'Impacte Ambiental. Únicament demanem que es compleixin els aspectes més bàsics legislatius, com fins ara s'havia fet, i tal com resulta preceptiu..

El problema de terminis que esgrimeix l'Autoritat Portuària, no pot justificar l'incompliment de la legislació. Las presses no són mai bones conselleres en obres de gran transcendència com aquestes que impliquen la dessecació de 70 Ha de zona humida del Delta. Por una altra part, pot començar-se construïnt alguna altra de les estacions previstes al Pla Director del Port de Barcelona (PDPB) als terrenys guanyats al mar i que no presenten problemàtiques mediambientals significatives.


Per més informació podeu contactar amb DEPANA al 93.210.46.70, o amb SEO 93.289.22.84



15 de març de 2006
Sindicato Sindicat