Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
:: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
CEPC, 5 anys en marxa!

Construint alternatives des de les aules.
Precedents de la Cepc: 25 anys de lluita estudiantil.

[A continuació podeu llegir el pròleg i baixar-vos el llibre complet en PDF]
5anys.jpg
En les mans teniu una aproximació al seguit d’organitzacions estudiantils independentistes que han existit arreu dels Països Catalans des dels anys 80, fet que, salvant comptades excepcions com ara el politòleg Roger Buch, no ha generat gaire bibliografia. En tot cas, el recull no és exhaustiu i no té cap mena de pretensió d’estudi científic: es pretén, simplement, donar veu a un seguit de persones representatives al seu moment d’aquestes diverses organitzacions, que d’alguna manera són les que han precedit i donat lloc a l’actual Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), organització implantada a la totalitat d’universitats públiques del nostre territori i a instituts d’arreu de les comarques. Prenem el compromís, no obstant això, i en funció de la seva acollida, de millorar a bastament aquest recull en un altre format més ambiciós i documentat.

Tot plegat, i amb una mica de retard (1), és una iniciativa més del seguit de celebracions previstes per al nostre cinquè aniversari, un petit homenatge a diverses generacions d’estudiants compromesos i compromeses en l’alliberament social i nacional del nostre poble, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Ja fa 5 anys de l’Assemblea Constituent celebrada a Valls (Alt Camp), on diverses organitzacions d’estudiants, com ara l’Assemblea d’Estudiants Nacionalistes (AEN) al País Valencià, el Col·lectiu Universitari Andreu Nin (CUAN) de la Universitat Rovira i Virgili, el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI) al Principat i les Illes i l’Associació Catalana d’Estudiants (ACE) a la Catalunya Nord, decidiren fusionar-se (2) i donar lloc a l’actual Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), que d’un temps ençà, de forma nominal, havia començat a treballar. Amb aquest pas, s’assolia per primera vegada una veritable organització a les aules de caire nacional i que disposava d’un gran potencial. Un temps enrere quedà, a la dècada dels 80, l’embrió que d’alguna manera suposà l’aparició de l’Assemblea d’Estudiants Independentistes d’Universitat (AEIU) en diverses universitats o el propi Bloc Nacionalista d’Estudiants (BNE) a Mallorca.

Amb l’edició d’aquest llibret pretenem establir una certa “memòria històrica�, si és que la podem anomenar així, especialment adient en l’àmbit estudiantil a causa de la fragilitat que comporta el ràpid relleu dins de qualsevol organització. Esperem que sigui d’interès, doncs, per a totes aquelles persones independentistes i/o interessades en el món educatiu, i especialment per a totes aquelles persones que hi han aportat el seu granet de sorra. Perquè tenim ben clar que en l’etapa que abarquem no es pot parlar de lluites estudiantils sense tenir present les aportacions des de l’independentisme, a la vegada que no es pot explicar tot l’independentisme sense conèixer quina és la seva realitat i evolució a les aules.

La nostra voluntat era oferir una redacció de la manera més planera possible sobre el moviment estudiantil a les aules, del qual hem begut, així com donar a conèixer la pròpia tasca de la CEPC durant aquests primers cursos.

En tant que és un llibre redactat per múltiples mans des de llocs molt diversos, hem procurat ser al màxim de fidels a les aportacions que se’ns han fet arribar, centrant-nos a donar cos i coordinar aquest ampli i variat equip de treball que poc a poc hem teixit i, és clar, a aportar-hi la nostra petita part.

Per a abordar tota aquesta qüestió, hem fet dos grans blocs: el primer, dedicat a totes aquelles organitzacions que han precedit la CEPC; el segon, dedicat a la CEPC des de l’Assemblea Constituent celebrada a Valls fins al dia d’avui.

Només ens queda passar als agraïments i desitjar-vos que us sigui d’interès. En primer lloc, volem agrair-ho de manera molt especial a la quarantena de persones que han participat activament de la redacció. Desgraciadament, no hi han participat totes les que voldríem. I d’altra banda, de ben segur que no hi són totes les que hi haurien de ser, però les considerem representatives.

I com no podia ser d’altra manera, dediquem aquest llibre a totes aquelles persones que heu estat protagonistes de tot el que s’explica a continuació.

Sense tots i totes vosaltres, això no hagués estat possible. Una calorosa abraçada i tingueu present que la lluita continua, més ferma que mai, perquè, com digué Miquel Martí i Pol,tot està per fer i tot és possible(3).

Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), desembre de 2005


Podeu baixar-vos el llibre complet des de l'enllaç següent, i comprar-lo mitjançant els punts de venta habituals, per més informació: cepc ARROBA coordinadora.net

http://www.coordinadora.net/docs/20050507065940.pdf



--------------------
(1) La gran majoria d’originals d’aquest text han estat elaborats del juny a l’octubre del 2005. Els darrers capítols són de dates més recents. Lamentem, doncs, l’endarreriment de la publicació d’aquest llibre.

(2) Cal dir que l’ACE, a dia d’avui, encara no ha dut a terme aquesta dissolució formal dins de la CEPC, i que la incorporació definitiva dins d’aquesta s’ha realitzat a partir d’una nova fornada de militants. De la mateixa manera, la integració del CUAN dins la CEPC es va fer efectiva, si bé mancà posteriorment d’un relleu generacional, que no sorgí fins al curs 03-04.

(3)Quan us arribi aquest llibre a les mans estarem ben a punt de la celebració d’una nova Assemblea Constituent juntament amb els i les integrants de l’organització principatina Alternativa Estel, un fet, sigui dit, que sempre havia restat pendent. Amb aquest procés, esperem poder oferir una millor resposta a les agressions educatives que patim, obtenir una organització estudiantil més sòlida i sumar esforços amb cada cop més gent per a la construcció de l’escola pública catalana. Fem un punt i a part, doncs, per a carregar piles i per a prendre impuls per l’assoliment de noves metes.

Valgui el llibre com un testimoni sobre què ha estat fins ara la CEPC i precedents. Considerem important donar a conèixer quins orígens té la CEPC, i de quina manera aquesta ha dut a terme la seva tasca i ha interpretat la realitat en cada moment i com planteja el seu futur. Tanquem cinc anys en què les satisfaccions i les alegries han estat molt pel damunt dels disgustos. Cinc anys de construcció d’un marc educatiu català, que si bé encara és molt llunyà, nosaltres hem viscut com una realitat, trencant tot tipus d’esquemes mentals i fronteres imposades com hem anat demostrant, curs rere curs, amb la nostra pràctica. Una abraçada i que disfruteu del llibre.

Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), març de 2006
Mira també:
http://www.coordinadora.net/docs/20050507065940.pdf

This work is in the public domain

Comentaris

Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
la foto de la portada te peu de foto?
aquesta foto es de la darrera manifestació del 18 de febrer!
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
Jo diria que si, que és del 18. He donat un cop d'ull al llibre i és molt interessant, de fotos en el llibre n'està ple, majoritariament son del món estudiantil però.
Felicitats pel treball!
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
Com sempre, serà introbable per als qe no som directament de l'organitzacio?
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
Insisteixo: Jordi Juan escombra cap a casa.
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
Company, ramon, et demano disculpes però pel nom de pila no caic qui ets.
Crec que l'article és en clau optimista i si l'ha escrit un implicat díficilment pot ser 100% objectiu, a més no deixa de ser en certa manera un llibre conmemoratiu de la CEPC.
De totes maneres és força crític, ja que reconeix la incapcitat durant molt de temps de la CEPC d'articular un moviment cohesionat i estable contra les contrarreformes educatives i dona explicacions en clau interna dels temes en cap moment s'apropia de mogudes que són col·lectives i a més al final del mateix reconeix la importància que tenen per continuar amb la lluita les relacions amb altres organitzacions com l'AEP, l'AE etc.
No he tingut prou espai a l'article perquè les limitacions han estat las que han estat, però si has parlat amb mi, i això ho dic al meu modest parer, hauries de saber que jo considero company a qui ha treballat amb mi, independenment de la organització a la que pertany, i estic en deute amb moltíssima gent, díficilment s'haguès pogut fer res amb el tema de globalització i ensenyament públic si una senyora de Ste's, beatriz quiros no haguès traduit la feina d'un professor belga de matemàtiques de secundària: Nico Hirtt, i si no haguès tobat al llarg del camí la col·laboració de moltíssima gent de l'AEP, d'AE, d'espacio alternativo,iA etc.

salut
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
"Com sempre, serà introbable per als qe no som directament de l'organitzacio?"

Aquí el tens: http://www.coordinadora.net/docs/20050507065940.pdf i sinó cepc ARROBA coordinadora.net

I no cal ser tant crític, l'últim llibre de les edicions CEPC ("Nosaltres les dones"), s'està distribuint força bé, el pots trobar a bastantes llibreries.
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
colla de pijets,aviam quan us veig currant en alguna fàbrica del cinturó de Barcelona envoltats de xarnegos anti-catalans.Us feu masses palles mentals,anar a la uni i èsser comunista no és compatible
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
CALLA PRINGAT!! AMB AQUESTA ACTITUD NO S'ARRIBA ENLLOC

ENDAVANT ELS QUI LLUITEN!!!!!
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
ei al final hi ha ajuntament amb l'Alternativa Estel ???, es k pel k posa al final del llibre de seguir treballant i tal ..... I pels comentaris k korren ultimament ???

?
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
17 abr 2006
(3)Quan us arribi aquest llibre a les mans estarem ben a punt de la celebració d’una nova Assemblea Constituent juntament amb els i les integrants de l’organització principatina Alternativa Estel, un fet, sigui dit, que sempre havia restat pendent. Amb aquest procés, esperem poder oferir una millor resposta a les agressions educatives que patim, obtenir una organització estudiantil més sòlida i sumar esforços amb cada cop més gent per a la construcció de l’escola pública catalana. Fem un punt i a part, doncs, per a carregar piles i per a prendre impuls per l’assoliment de noves metes.

Març del 2006

---> Aquí ho deixen ben clar.
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
JJ, no en facis cas, sempre hi ha alguna cosa o altra pels franctiradors anònims de torn

una abraçada i felicitats per aquest llibre
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
hi ha una cosa que no em queda clara... els referents polítics de la CEPC són revolta global i espacio alternativo? No era l'EI??
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
per mostra un botó. Pensa que el referent polític és el Barça(r) ...

ara s'explica aquesta merda a alguns llocs?
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
Molt bé pel llibre. Crec que serà un punt de referència per totes i tots els estudiants que lluiten als Països Catalans. És cert que no hi surten totes les organitzacions, però és la històries de les organitzacions més potents i implantades arreu del país. Tot un èxit!

Totes les felicitats més sinceres!

PD. estaria bé que la gent comprés el llibre apart de baixar-lo! així donem veu (i recursos) a la gent que lluita.
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
per a qui en vulgui, suposo que estarà disponible en les paradetes de sant jordi de la cepc i alternativa estel.

Salut i confluència!
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
Iep!

Si, el trobareu a les paradetes de Sant Jordi, i als diferents nuclis. També podeu demanarlo vis correu electrònic.
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
Al llibre parla que l'alternativa estel es funda al 1994 pero ja funcionava a la UAB el curs 92-93.I sobre l'herència de l'aeiu, també dir que l'alternativa estel va utilitzar l'antic local de l'aeiu a lletres durant els seus inicis (un parell d'anys segur)
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
18 abr 2006
Molt bé per la informació, conèixer la història és l'objectiu del llibre, espero que d'aquí cinc anys tinguem un altre millorat.
Salut, confluencia i serietat!

Per cert qui preguntava pels referent polítics d'un sindicat estudiantil que llegeixí el llibre!!
Re: :: Llibre dels 5 anys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) ::
21 abr 2006
interessant el tema que apuntes x. a partir de cosetes així està bé rescatar la història i evolució de les organitzacions

fa poc un noi que conec, i és de la òrbita CJC, m'explicava també com ell, que va acabar a l'AEP era dels que havien ocupat el "cau subversiu" d'història de la UB com alternativa estel als seus inicis
Sindicato Sindicat