Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: @rtivisme : corrupció i poder : fòrum 2004 : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació |
Comunicat del moviment ciutadà per la defensa del patrimoni de Can Ricart
|
|
per Salvem Can Ricart |
15 abr 2006
|
Els ciutadans es personen al jutjat per denunciar els fets i cercar els responsables de la destrucció del patrimoni industrial del Poblenou. |
|
Els fets ocorreguts el dia 4, que van suposar la destrucció parcial de dues naus del conjunt fabril de Can Ricart, datades el 1855, obra de l’arquitecte Josep Oriol i Bernadet, poden ser constitutius de delicte contra la propietat i contra els bens patrimonials de la ciutat. L’incendi, que aparentment va ser provocat, és el resultat de la descura de la propietat, d’una actitud poc decidida de les Administracions competents en matèria d’urbanisme, cultura i patrimoni, i d’una presumpta acció criminal.
El moviment ciutadà per Can Ricart lamenta que l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat hagin trigat 12 mesos a admetre el valor d’un patrimoni de valor excepcional, d’un conjunt de referència de la invenció de la modernitat industrial a Barcelona i a Catalunya, i a articular els mecanismes jurÃdics, administratius i fÃsics per preservar-lo, tot i els estudis realitzats i degudament lliurats pels col•lectius ciutadans a ambdues administracions.
L’allargament injustificat dels trà mits per la redefinició del planejament urbanÃstic i del grau i extensió de la protecció patrimonial, durant el qual els serveis tècnics de l’Ã?rea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha mantingut una actitud de sistemà tic enfrontament amb els grups de ciutadans per la defensa del patrimoni, implica a les administracions públiques en el desenllaç del fets ocorreguts, si més no per haver desatès les responsabilitats de la propietat després de la reparcel•lació pel que fa a sòl de cessió en favor de l’Ajuntament. Pel que fa al procés d’incoació d’expedient patrimonial pel Departament de Cultura demanat formalment per la Comissió l'abril del 2005. I també per les responsabilitats derivades de la suspensió de llicencies dictada per l’Ajuntament el 23 de desembre. Finalment, per totes aquelles responsabilitats que es deriven de la proposició no de llei per la protecció del patrimoni industrial aprovada pel Parlament de Catalunya el 26 d’octubre de 2005.
Volem destacar que durant tot aquest procés han estat els treballadors i el veïns del Poblenou qui ha defensat la fà brica de diversos intents d’enderroc i espoli. Han estat els professionals, acadèmics i experts ciutadans de Barcelona els que han realitzat estudis patrimonials, estudis d’alternativa urbanÃstica, treballs de pla d’usos, i recerca de finançament per posar en valor un patrimoni únic a la ciutat, i que han lliurat aquests estudis i informes de forma gratuïta; Que l’Ajuntament de Barcelona va trigar 8 mesos en dictar una suspensió de llicencies d’enderroc per protegir el recinte de Can Ricart, i que tot i aixà no ha sabut evitar un incendi presumptament provocat i que, vist el que ja havia succeït en altres casos al Poblenou, era un fet que se sabia que podia passar.
Per la suma de circumstancies exposades, els moviments i ciutadans organitzats en defensa del patrimoni industrial han presentat en el dia d’avui al jutjat de guà rdia la correlació de fets i indicis de negligència, desatenció de les responsabilitats pròpies de l’administració pública i de delicte, amb la conseqüència de destrucció de bens patrimonials, per què siguin investigats i es delimitin les responsabilitats i imputacions penals si n’hi hagueren.
Reclamen de l’alcaldia i de les mà ximes autoritats d’Urbanisme i de patrimoni de l’Ajuntament i de la Generalitat que es denunciï i es persegueixi judicialment els autors del foc, que en tota aparença ha estat provocat; Que es reconstrueixi la part malmesa per l’incendi, per restituir els valors arquitectònics segons documentació fotogrà fica disponible i planimetria original; I que tant l’Ajuntament com la Generalitat de Catalunya prenguin de mutu acord la responsabilitat de preservar i rehabilitar Ãntegrament i definitivament la totalitat del conjunt patrimonial delimitat pels estudis en perÃmetre i edat anterior a 1930, tal i com consta en els estudis històrics realitzats, ubicant equipaments d’interès social, cultural i econòmic, atenent l’interès dels ciutadans i ciutadanes, i amb solucions adequades per la volumetria nova a edificar en el seu entorn.
Barcelona, 7 d’abril de 2006 |
Mira també:
http://www.salvemcanricart.org/ |
This work is in the public domain |
Comentaris
RECOLLIDA D'ADHESIONS a la carta oberta a l'alcalde
|
per Tema: Can Ricart. SIGNEU AQUI !!! |
15 abr 2006
|
Tema: Can Ricart. SIGNEU AQUI !!!
http://www.salvemcanricart.org/formularis/
PER LA CONSERVACIÓ COMPLETA I LA REUTILITZACIÓ CIUTADANA DE CAN RICART CARTA OBERTA A L’ALCALDE DE BARCELONA
Benvolgut alcalde,
Pel seu carà cter pioner, per les seves qualitats formals i funcionals i per la seva dimensió, Can Ricart és una peça singular i cabdal en la invenció de la modernitat industrial a Barcelona i a Catalunya, un element clau del nostre patrimoni industrial, que és el que més identifica la trajectòria econòmica, social i cultural del Poblenou.
Can Ricart és, aixà mateix, l'únic gran recinte fabril del vuit-cents que encara pot conservar-se quasi complet i inalterat a Barcelona i l’únic que manté al seu nucli les naus del sistema energètic a vapor. La seva conservació és possible sense alterar d’altres previsions urbanÃstiques, tal com apunten els successius estudis del Grup de Patrimoni Industrial del Fòrum de la Ribera del Besòs, una sÃntesi dels quals s’adjunta, Can Ricart, proposta de criteris d’intervenció.
En l’aspectes urbanÃstic, la và lua de Can Ricart resideix en la seva consideració com a conjunt sencer i en el seu paper de nucli d’un à mbit més ampli, junt amb el parc Central i l’eix patrimonial de Pere IV on es troben Oliva Artés, Ca l’Alier, La Escocesa, el Sagrat Cor, Can Gaudier, etc. I no es pot perdre de vista que sense Can Ricart complet, que actuï com a referent de la magnitud de la trajectòria industrial del Poblenou, quedarà notablement disminuïda qualsevol proposta de mantenir fragments dispersos del seu patrimoni fabril i obrer.
Grà cies a la mobilització ciutadana contra l’impacte fÃsic i social de les actuacions urbanÃstiques a Can Ricart, que no ha parat de créixer al llarg del darrer any, Can Ricart ha sabut reconduir la seva crÃtica situació i reformular-la en benefici dels ciutadans, incorporant nous equipaments i activitats dins d’un plantejament compromès amb la ciutadania. Si parc, fà briques, nous edificis i usos s’articulen en un pla coherent, aquest à mbit ofereix una oportunitat única de posar en valor els actius del Poblenou en un pol urbà on espais públics i patrimoni siguin el marc d’una centralitat veïnal, metropolitana i global alhora, capaç d’entreteixir relacions ciutadanes,cultura, creació, innovació tecnològica i tallers i empreses industrials.
La mescla entre vida quotidiana, activitat cultural, habilitat creativa i tecnològica i capacitat de producció industrial ha de crear a Can Ricart un entorn d’alta rendibilitat social i econòmica. En aquest sentit es proposa que s’hi ubiquin equipaments veïnals i de ciutat, el Museu del Treball i altres equipaments culturals, tot dedicant una gran part del recinte a espais de creació i arts aplicades i tallers i empreses industrials a ells viculats, tal com es mostra en el segon estudi que s’adjunta, Can Ricart, proposta de Pla d’usos que avala la Plataforma Can Ricart.
EN SÃ?NTESI: davant la proposta municipal de conservar només la meitat frontal de la fà brica, fins a BolÃvia, d’enderrocar bona part de les seves naus centrals i posteriors, de transformar algunes naus en habitatges d’alt està nding (lofts), de mantenir tan sols el centre artÃstic Hangar, de construir noves oficines dins del que era la fà brica i d’obrir el carrer BolÃvia migpartint el recinte i enderrocant les naus del sistema energètic i motriu de Can Ricart, els ciutadans i ciutadanes i les entitats sotasignades proposem:
1. Mantenir i rehabilitar Ãntegre tot el conjunt patrimonial de Can Ricart, sense mutil·lacions, fent dels seus carrers i places interiors espais d’ús públic al servei de la ciutat, com més aviat millor per evitar la seva degradació.
2. Reutilitzar la fà brica amb equipaments i activitats gestionats tant per institucions públiques com per agents socials i econòmics diversos.
3. Mantenir i ampliar els tallers d'artistes i les activitats relacionades amb les tecnologies artÃstiques, donada la prà ctica desaparició d’espais creatius al Poblenou, aixà com amb els oficis industrials, tot concentrant la nova edificabilitat i la construcció d'oficines fora de Can Ricart.
4. Reconvertir la traça del carrer BolÃvia, avui obstruïda, en un pas de vianants que permeti accedir per les dues bandes al recinte, tot respectant les naus i el nucli energètic de Can Ricart.
5. Tenint en compte les coses que han anat passant, i Can Ricart n’és un exemple més, cal fer un estudi d’impacte social previ al planejament urbanÃstic.
En nom de tots i totes les persones i entitats que s’han adherit i que a partir d’ara s’adhereixin als objectius expressats en el present manifest, quedem a l’espera de la seva resposta.
Barcelona, 1 de març de 2006
Recollida de signatures
Adhesions personals:
Podeu signar directament des d'aquà o bé descarregar un full de signatures en paper (10 per full) i retornar-lo personalment a Hangar (Can Ricart) o a l'AV Poblenou (Can Felipa), o bé per carta a l'atenció de l'AV Poblenou, Centre CÃvic Can Felipa, carrer Pallars 177, 08005 Barcelona.
Indiqueu nom i cognoms, dni, professió o entitat/institució (opcional) i, si voleu rebre informació, e-mail
Descarregueu-vos el Full de recollida de signatures personals
http://www.salvemcanricart.org/documents/Full_recollida_signatures_perso
Adhesions d’entitats:
Podeu deixar constà ncia electrònica de la vostra intenció de signar i després descarregar un full de signatures i retornar-lo personalment, signat i segellat, a Hangar (Can Ricart) o a l'AV Poblenou (Can Felipa), o bé per carta a l'atenció de l'AV Poblenou, Centre CÃvic Can Felipa, carrer Pallars 177, 08005 Barcelona.
Indiqueu nom i cognoms i dni del signatari i poseu el segell
Descarregueu-vos el Full de recollida de signatures d'entitats
http://www.salvemcanricart.org/documents/Full_recollida_signatures_entit |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article. Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo. Comments can not be added to this article any more
|