Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : corrupció i poder : fòrum 2004 : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
Comunicat del moviment ciutadà per la defensa del patrimoni de Can Ricart
15 abr 2006
Els ciutadans es personen al jutjat per denunciar els fets i cercar els responsables de la destrucció del patrimoni industrial del Poblenou.
MUN.jpg
Els fets ocorreguts el dia 4, que van suposar la destrucció parcial de dues naus del conjunt fabril de Can Ricart, datades el 1855, obra de lâarquitecte Josep Oriol i Bernadet, poden ser constitutius de delicte contra la propietat i contra els bens patrimonials de la ciutat. Lâincendi, que aparentment va ser provocat, és el resultat de la descura de la propietat, dâuna actitud poc decidida de les Administracions competents en matèria dâurbanisme, cultura i patrimoni, i dâuna presumpta acció criminal.

El moviment ciutadà per Can Ricart lamenta que lâAjuntament de Barcelona i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat hagin trigat 12 mesos a admetre el valor dâun patrimoni de valor excepcional, dâun conjunt de referència de la invenció de la modernitat industrial a Barcelona i a Catalunya, i a articular els mecanismes jurídics, administratius i físics per preservar-lo, tot i els estudis realitzats i degudament lliurats pels colâ¢lectius ciutadans a ambdues administracions.

Lâallargament injustificat dels tràmits per la redefinició del planejament urbanístic i del grau i extensió de la protecció patrimonial, durant el qual els serveis tècnics de lâÃ?rea dâUrbanisme de lâAjuntament de Barcelona ha mantingut una actitud de sistemàtic enfrontament amb els grups de ciutadans per la defensa del patrimoni, implica a les administracions públiques en el desenllaç del fets ocorreguts, si més no per haver desatès les responsabilitats de la propietat després de la reparcelâ¢lació pel que fa a sòl de cessió en favor de lâAjuntament. Pel que fa al procés dâincoació dâexpedient patrimonial pel Departament de Cultura demanat formalment per la Comissió l'abril del 2005. I també per les responsabilitats derivades de la suspensió de llicencies dictada per lâAjuntament el 23 de desembre. Finalment, per totes aquelles responsabilitats que es deriven de la proposició no de llei per la protecció del patrimoni industrial aprovada pel Parlament de Catalunya el 26 dâoctubre de 2005.

Volem destacar que durant tot aquest procés han estat els treballadors i el veïns del Poblenou qui ha defensat la fàbrica de diversos intents dâenderroc i espoli. Han estat els professionals, acadèmics i experts ciutadans de Barcelona els que han realitzat estudis patrimonials, estudis dâalternativa urbanística, treballs de pla dâusos, i recerca de finançament per posar en valor un patrimoni únic a la ciutat, i que han lliurat aquests estudis i informes de forma gratuïta; Que lâAjuntament de Barcelona va trigar 8 mesos en dictar una suspensió de llicencies dâenderroc per protegir el recinte de Can Ricart, i que tot i així no ha sabut evitar un incendi presumptament provocat i que, vist el que ja havia succeït en altres casos al Poblenou, era un fet que se sabia que podia passar.

Per la suma de circumstancies exposades, els moviments i ciutadans organitzats en defensa del patrimoni industrial han presentat en el dia dâavui al jutjat de guàrdia la correlació de fets i indicis de negligència, desatenció de les responsabilitats pròpies de lâadministració pública i de delicte, amb la conseqüència de destrucció de bens patrimonials, per què siguin investigats i es delimitin les responsabilitats i imputacions penals si nâhi hagueren.

Reclamen de lâalcaldia i de les màximes autoritats dâUrbanisme i de patrimoni de lâAjuntament i de la Generalitat que es denunciï i es persegueixi judicialment els autors del foc, que en tota aparença ha estat provocat; Que es reconstrueixi la part malmesa per lâincendi, per restituir els valors arquitectònics segons documentació fotogràfica disponible i planimetria original; I que tant lâAjuntament com la Generalitat de Catalunya prenguin de mutu acord la responsabilitat de preservar i rehabilitar íntegrament i definitivament la totalitat del conjunt patrimonial delimitat pels estudis en perímetre i edat anterior a 1930, tal i com consta en els estudis històrics realitzats, ubicant equipaments dâinterès social, cultural i econòmic, atenent lâinterès dels ciutadans i ciutadanes, i amb solucions adequades per la volumetria nova a edificar en el seu entorn.Barcelona, 7 dâabril de 2006
Mira també:
http://www.salvemcanricart.org/

This work is in the public domain

Comentaris

RECOLLIDA D'ADHESIONS a la carta oberta a l'alcalde
15 abr 2006
Tema: Can Ricart. SIGNEU AQUI !!!
http://www.salvemcanricart.org/formularis/

PER LA CONSERVACIÃ COMPLETA I LA REUTILITZACIÃ CIUTADANA DE CAN RICART CARTA OBERTA A LâALCALDE DE BARCELONA
Benvolgut alcalde,

Pel seu caràcter pioner, per les seves qualitats formals i funcionals i per la seva dimensió, Can Ricart és una peça singular i cabdal en la invenció de la modernitat industrial a Barcelona i a Catalunya, un element clau del nostre patrimoni industrial, que és el que més identifica la trajectòria econòmica, social i cultural del Poblenou.

Can Ricart és, així mateix, l'únic gran recinte fabril del vuit-cents que encara pot conservar-se quasi complet i inalterat a Barcelona i lâúnic que manté al seu nucli les naus del sistema energètic a vapor. La seva conservació és possible sense alterar dâaltres previsions urbanístiques, tal com apunten els successius estudis del Grup de Patrimoni Industrial del Fòrum de la Ribera del Besòs, una síntesi dels quals sâadjunta, Can Ricart, proposta de criteris dâintervenció.

En lâaspectes urbanístic, la vàlua de Can Ricart resideix en la seva consideració com a conjunt sencer i en el seu paper de nucli dâun àmbit més ampli, junt amb el parc Central i lâeix patrimonial de Pere IV on es troben Oliva Artés, Ca lâAlier, La Escocesa, el Sagrat Cor, Can Gaudier, etc. I no es pot perdre de vista que sense Can Ricart complet, que actuï com a referent de la magnitud de la trajectòria industrial del Poblenou, quedarà notablement disminuïda qualsevol proposta de mantenir fragments dispersos del seu patrimoni fabril i obrer.

Gràcies a la mobilització ciutadana contra lâimpacte físic i social de les actuacions urbanístiques a Can Ricart, que no ha parat de créixer al llarg del darrer any, Can Ricart ha sabut reconduir la seva crítica situació i reformular-la en benefici dels ciutadans, incorporant nous equipaments i activitats dins dâun plantejament compromès amb la ciutadania. Si parc, fàbriques, nous edificis i usos sâarticulen en un pla coherent, aquest àmbit ofereix una oportunitat única de posar en valor els actius del Poblenou en un pol urbà on espais públics i patrimoni siguin el marc dâuna centralitat veïnal, metropolitana i global alhora, capaç dâentreteixir relacions ciutadanes,cultura, creació, innovació tecnològica i tallers i empreses industrials.

La mescla entre vida quotidiana, activitat cultural, habilitat creativa i tecnològica i capacitat de producció industrial ha de crear a Can Ricart un entorn dâalta rendibilitat social i econòmica. En aquest sentit es proposa que sâhi ubiquin equipaments veïnals i de ciutat, el Museu del Treball i altres equipaments culturals, tot dedicant una gran part del recinte a espais de creació i arts aplicades i tallers i empreses industrials a ells viculats, tal com es mostra en el segon estudi que sâadjunta, Can Ricart, proposta de Pla dâusos que avala la Plataforma Can Ricart.

EN SÃ?NTESI: davant la proposta municipal de conservar només la meitat frontal de la fàbrica, fins a Bolívia, dâenderrocar bona part de les seves naus centrals i posteriors, de transformar algunes naus en habitatges dâalt estànding (lofts), de mantenir tan sols el centre artístic Hangar, de construir noves oficines dins del que era la fàbrica i dâobrir el carrer Bolívia migpartint el recinte i enderrocant les naus del sistema energètic i motriu de Can Ricart, els ciutadans i ciutadanes i les entitats sotasignades proposem:

1. Mantenir i rehabilitar íntegre tot el conjunt patrimonial de Can Ricart, sense mutil·lacions, fent dels seus carrers i places interiors espais dâús públic al servei de la ciutat, com més aviat millor per evitar la seva degradació.

2. Reutilitzar la fàbrica amb equipaments i activitats gestionats tant per institucions públiques com per agents socials i econòmics diversos.

3. Mantenir i ampliar els tallers d'artistes i les activitats relacionades amb les tecnologies artístiques, donada la pràctica desaparició dâespais creatius al Poblenou, així com amb els oficis industrials, tot concentrant la nova edificabilitat i la construcció d'oficines fora de Can Ricart.

4. Reconvertir la traça del carrer Bolívia, avui obstruïda, en un pas de vianants que permeti accedir per les dues bandes al recinte, tot respectant les naus i el nucli energètic de Can Ricart.

5. Tenint en compte les coses que han anat passant, i Can Ricart nâés un exemple més, cal fer un estudi dâimpacte social previ al planejament urbanístic.


En nom de tots i totes les persones i entitats que sâhan adherit i que a partir dâara sâadhereixin als objectius expressats en el present manifest, quedem a lâespera de la seva resposta.
Barcelona, 1 de març de 2006

Recollida de signatures


Adhesions personals:

Podeu signar directament des d'aquí o bé descarregar un full de signatures en paper (10 per full) i retornar-lo personalment a Hangar (Can Ricart) o a l'AV Poblenou (Can Felipa), o bé per carta a l'atenció de l'AV Poblenou, Centre Cívic Can Felipa, carrer Pallars 177, 08005 Barcelona.

Indiqueu nom i cognoms, dni, professió o entitat/institució (opcional) i, si voleu rebre informació, e-mail


Descarregueu-vos el Full de recollida de signatures personals
http://www.salvemcanricart.org/documents/Full_recollida_signatures_perso

Adhesions dâentitats:

Podeu deixar constància electrònica de la vostra intenció de signar i després descarregar un full de signatures i retornar-lo personalment, signat i segellat, a Hangar (Can Ricart) o a l'AV Poblenou (Can Felipa), o bé per carta a l'atenció de l'AV Poblenou, Centre Cívic Can Felipa, carrer Pallars 177, 08005 Barcelona.

Indiqueu nom i cognoms i dni del signatari i poseu el segell

Descarregueu-vos el Full de recollida de signatures d'entitats
http://www.salvemcanricart.org/documents/Full_recollida_signatures_entit
Sindicat Terrassa