Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Església Plural contesta a la Conferència Episcopal
14 abr 2006
RESPOSTA DâESGLÃSIA PLURAL A LES DECLARACIONS DEL PORTAVEU DE LA CONFERÃNCIA EPISCOPAL ESPANYOLA.

Les declaracions del portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola durant lâacte de presentació de la Instrucció Pastoral sobre Teologia i Secularització a Espanya, no fan res més que posar de manifest el patetisme que sâha instal·lat en una bona part de la jerarquia de lâEsglésia espanyola.

Les acusacions i retrets que dirigeix contra persones, grups i institucions que de forma responsable, honesta i valenta intenten apropar el missatge cristià a les noves generacions i exerceixen el legítim i evangèlic dret a la discrepància no són més que una cortina de fum que pretén amagar el fracàs dâuna determinada concepció i exercici del ministeri episcopal, que ha conduit a lâEsglésia europea, i de forma molt especial a les esglésies espanyoles, a una situació dâagonia persistent.

Lâautoritarisme, el fonamentalisme, el tremendisme que ha guanyat terreny en els nivells jeràrquics de lâEsglésia, i la repressió del debat teològic, moral i científic que no assumeixi el discurs de lâortodòxia clàssica, són un dels factors determinants de la pèrdua de prestigi que arrossega aquesta institució en tot el món i crea un espai abonat perquè, en un moment històric de canvi de referents ideològics de la humanitat, el Déu de Jesús, identificat injustament, per causa de bona part dels seus dirigents, amb una institució decadent, plena de pors, prejudicis, frustacions i injustícies, no tingui el paper positiu que li pertoca en la nova era que sâalbira.

LâEsperit que va animar, primer al profetes i després a Jesús mateix, a desemmascarar la institució que havia segrestat el nom de Déu, continua treballant en el cor de molts homes i dones que, moguts per lâamor que tenen per lâEsglésia, ofereixen la seva reflexió i testimoniatge perquè tota persona pugui exercir lliurament el millor discerniment.

Barcelona, 10 dâabril de 2006El Col·lectiu de Dones en l'Església (CDE) també ha fet pública una nota sobre el mateix tema

El COL·LECTIU DE DONES EN LâESGLÃSIA, en resposta a la âInstrucció Pastoral Teologia i Secularització a Espanyaâ?, manifestem que:

Amb la força que ens dóna lâEvangeli i coneixedores de la nostra dignitat com a persones, defensem el pluralisme existent avui dia dins lâEsglésia que ens aporta riquesa i creixement en la nostra fe. Mai això representa una pèrdua de valors.

Pluralitat no equival a percepció plana de la realitat, sinó a una multidimensió de moltes realitats. La jerarquia eclesial sâha estancat en altres temps i sembla que vol dominar tots els espais socials. La implantació de la democràcia en la societat, ha originat el trencament de la teocràcia, àmbit que la Conferència Episcopal Espanyola sembla resistent a abandonar.

Nosaltres partim de la idea que la teologia no és una veritat tancada i estàtica, i menys absoluta, com pretén la jerarquia eclesial imposant els seus principis, sinó una experiència de Déu, dinàmica i oberta als signes del temps que permet el desenvolupament de totes les persones. LâEsglésia jeràrquica cau en el parany de dictaminar les seves veritats per sobre de lâEvangeli.

Tanmateix considerem com a suma i no com a resta lâexperiència religiosa de les altres tradicions; això ens permet aconseguir conjuntament una millora individual que repercuteix en un món millor.

Finalment i una vegada més, amb el contingut dâaquestes declaracions per part dels bisbes, les dones tornem a sofrir el menyspreu i lâexclusió dins lâEsglésia per convertir-nos en creients de segona categoria, circumstància totalment contrària a lâEvangeli que no exclou a ningú sigui quina sigui la seva condició de gènere, ètnia, sexualitat i classe social.

En quant al tancament al sacerdoci femení, manifestem tres consideracions importants:
-Déu no és el problema
-El Vaticà no és el centre del cristianisme, sinó Jesús de Natzaret, i
-El Magisteri no pot esgotar tota lâexperiència religiosa de lâEsglésia.

El Col·lectiu de Dones en lâEsglésia amb el referent i la seguretat que ens dóna lâEvangeli, no cessarem de treballar per aconseguir la justícia, lâamor i la paritat dins lâEsglésia.

Barcelona, 12 dâabril de 2006

COL·LECTIU DE DONES EN LâESGLÃSIA

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa