La Precarietat laboral afecta principalment a la joventut, als que se’ls imposa situacions d’inseguretat, de pressió i explotació laboral, amb nivells d’atur que dupliquen els del conjunt de la població activa (25% jóvens, 12% general), i de temporalitat que supera el 33% de les ocupacions juvenils, sent del 70% entre els menors de 25 anys.
Les dones sofrixen d’una forma especialment intensa la precarietat laboral i l’atur, amb nivells que gairebé dupliquen els dels homes (8% homes i 15% dones), i entre les quals el treball a temps parcial no desitjat, arriba al 75%. Les persones immigrants i persones amb discapacitat són així mateix víctimes de la precarietat laboral per la particularitat de la seva situació.
Amb les diferents Reformes Laborals s’ha consolidat aquesta realitat. Els seus objectius són aconseguir més beneficis per a la banca i les multinacionals a costa de major inseguretat i precarietat per a les treballadores i treballadors.
I per això ens parlen de millorar la competitivitat, per a la qual cosa cal augmentar la flexibilitat del mercat de treball i disminuir els costos laborals. Això vol dir que per a augmentar la seva seguretat el Capital ha d’augmentar la precarietat laboral de les treballadores i treballadors:
major inseguretat en el lloc de treball: facilitar i abaratir l’acomiadament, potenciar els contractes precaris a temps parcial i l’augment de la subcontratació. El que provoca:
- que els drets laborals siguen una ficció: aquesta inseguretat fa que els treballadors i treballadores hagen d’acceptar-ho tot per a conservar el treball; no pots exigir els teus drets, en molts casos no pots ni posar-te malalt si no vols acabar en el carrer.
- l’incompliment constant de les normes de seguretat fa que hi hagen més de 1300 treballadors i treballadores morts anualment per accidents laborals.
PERQUÈ HEM DE MENJAR: EL TREBALL DIGNE ÉS UN DRET PERQUÈ HEM DE VIURE: NO MÉS ACCIDENTS LABORALS I SALARIS DE MISÈRIA. PROU DE TERRORISME EMPRESARIAL.
Des de l’Assemblea Contra la Precarietat fem una crida a tots aquells grups i persones que vulguen organitzar-se al nostre costat per a denunciar i frenar (mitjançant la mobilització unitària) l’actual situació de precarietat tant laboral com social.
Se’ns ve damunt una nova reforma laboral a l'esquena de les i els treballadors i treballadores: aturem-la!!
|