Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
República Catalana
14 abr 2006
Règim proclamat des del palau de la Generalitat de Barcelona per Francesc Macià el dia 14 d'abril de 1931, hores abans que a Madrid es produís la proclamació de la República Espanyola. Tres dies després, amb la visita a Barcelona de tres ministres del govern provisional de Madrid —Nicolau d'Olwer, Marcel·lí Domingo i Fernando de los Ríos— es produí l'acord de substituir la República Catalana per una Generalitat de Catalunya i hom fixà el procés d'elaboració d'un estatut d'autonomia que havia d'ésser aprovat en definitiva per les corts constituents espanyoles. En realitat, el gest inicial de Macià fou ambigu i provisional, amb un gradual abandó del to independentista. Les successives fórmules emprades foren: primer, la proclamació de "l'Estat Català, que amb tota cordialitat procurarem integrar a la Federació de Repúbliques Ibèriques"; poc després digué: "En nom del poble de Catalunya proclamo l'Estat Català, sota el règim d'una República Catalana que lliurement i amb tota cordialitat anhela i demana als altres pobles d'Espanya llur col·laboració en la creació d'una confederació de pobles ibèrics"; per últim, ja a la nit del dia 14, redactà la definitiva proclamació de "la República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica". A més, Macià es veié obligat des d'un primer moment a cercar el suport de Madrid en el nomenament de noves autoritats a la capitania general, el govern civil o l'audiència. Val a dir, d'altra banda, que, a part l'espanyolisme palesat per la majoria del Partit Republicà Radical i en especial per Emiliano Iglesias, la resta de les forces polítiques importants a Catalunya no explicità cap suport decidit a una República Catalana independent, sinó que acatà l'autoritat de Francesc Macià com a part d'una negociació amb les noves autoritats republicanes de Madrid (en aquest sentit, la Lliga Regionalista fou la que més èmfasi posà a defensar els drets de Catalunya "dins l'estat espanyol, amb una perfecta concòrdia amb tots els elements que el constitueixen").
història >Història (per àmbits geogràfics) >Història d'Europa >Història d'Europa (per països i zones geogràfiques) >Història dels països de l'Europa meridional >Els Països Catalans durant la Segona República >Política i fets històrics als PPCC durant la Segona República >Fets anteriors a la Guerra Civil Espanyola >República Catalana

Per citar aquest article: http://www.grec.net/cgibin/heccl2.pgm?NDCHEC=0054960

This work is in the public domain

Comentaris

Re: República Catalana
14 abr 2006
Te falta decir que fue un acto bastante irrespetuoso. Se hizo sin preguntar a nadie: ni a la ciudadanía catalana, ni a la del resto de España, ni nada...
Y que se diluyó por las alcantarillas: cuando entraron a derrocarla, ninguno de los politicos que la instauró se quedó a defenderla, siquiera verbalmente.
Se fueron todos huyendo por las alcantarillas. Literal.
No en vano en el congreso de los diputados, en Madrid, a Tardà cada vez que oye la palabra alcantarilla, se pone de un furioso... Y va en serio. La verdad es que ya podían haber huído por otro conducto, no sé... Pero es que las comparaciones son odiosas, y ésta, bastante fácil.
De todas formas, yo soy republicano, así que tengo puntos en comun. Otros no.
Re: República Catalana
14 abr 2006
Gràcies Macià

Èxit, fracàs... Ja voldríem que avui tinguéssim un representant democràtic com en Macià!

Ell ho va intentar que és del que es tracta, com han fet molts altres països que a vegades ho han aconseguit i altres han fallat però hi tornen fins a aconseguir-ho. Aquí, avui hauríem d'intentar-ho un altre cop, aquesta vegada intentar tenir un Estat Català mitjançant un referèndum independentista, però no hi ha ningú que ens porti a aquest referèndum, només ens pregunten si volem un estatutet que fa pena i encara no saben fer anar al poble català tot junt cap a un NO o cap a un NUL que ens serveixi per trencar amb Espanya i anar d'una vegada per totes cap a la independència!

Gràcies Macià, tant de bo en tinguem un altre ben aviat i el vostre somni, el nostre, el somni del poble català es converteixi en realitat.

Visca Catalunya Lliure !!!!
Re: República Catalana
14 abr 2006
Todo lo que tú quieras...pero nada de huir otra vez por las alcantarillas y dejar a la poblacion civil sola e indefensa.
Republicas, las que quieras, pero que salgan por donde salen la mierda, no. Nunca mais!
Re: República Catalana
14 abr 2006
Arimateo: "Se hizo sin preguntar a nadie: ni a la ciudadanía catalana, ni a la del resto de España, ni nada..."


resposta de l´Empordanet lliure a Arimateo:

Els resultats de les eleccions del 12 d'abril de 1931 donaren una victòria aclaparadora al prestigiós líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Francesc Macià, el qual proclamà el 14 d'abril la República catalana dins una Federació de pobles ibèrics. Al cap d'unes hores, la segona República espanyola era proclamada a Madrid. Unes negociacions entre tots dos nous poders, de Madrid i Barcelona, desembocaren, el 17 d'abril, en el restabliment provisional de la Generalitat de Catalunya, amb Francesc Macià com a primer President de la institució.

el tal Arimateo no crec que sapiga que significa la paraula Democràcia (el govern del Poble), espero que si, però. Abraçades!
Re: República Catalana
14 abr 2006
per la Unio de Republiques Socialistes Assemblearies Independents catalanes (URSAI catalanes)
Re: República Catalana
14 abr 2006
Òstia quin paio aquest arimateo , de lletanies en deu saber molt com el losantos , però del que s'en diu d'història ben poquet.

Macià i Companys mai van haver de fugir per les clavegueres, ni les literals ni per les clavegueres de la història entre altres coses tenien la majoria del poble al costat que eleccions rera eleccions va donar suport a ERC o a les coalicions a les que va formar part .

En tot cas t'estàs confonen amb la frustrada revolució de l'octubre de l'any 34 i amb tot el mite espanyolista de Dencàs fugint per les clavegueres.

En tot cas mai arribarem al nivell de merda i devastació que ha provocat aquest invent anomenat espanya.
Re: República Catalana
14 abr 2006
L’anhel de tot un poble persisteix, després de setanta-cinc anys, com aquell catorze d’abril de 1931. Tanmateix, en aquests dies de grisors i tebieses, en aquestes hores adotzenades no volem renunciar a la memòria de tots aquests anys. Perquè estan plens d’història però sobretot d’històries. Històries que es mesclen amb vides i vides que fan història.
Avui no recordem una proclama. Recordem les persones i les seves vides. Perquè encara ara ens desconcerten cròniques redescobertes de dies infausts. No commemorem tan sols un aniversari.
Commemorem els anys. Tots i cadascun d’ells. Perquè són les llambordes del futur que hem bastit. No celebrem només el nostre passat. Perquè si avui encara ens assalta el desencís, ens indigna la paraula maldestra i ens exalta el repte d’arribar més lluny és perquè hi som, perquè existim com a nació. L’anhel de tot un poble persisteix avui, després de setanta-cinc anys, com aquell 14 d’abril de 1931: el nostre avenir és ser estat.
Re: República Catalana
15 abr 2006
aajajaj URSAI, ajajaj akesta si ke es bona! home, les assamblees son l'organ més honest i útil que conec, peró d'aquí a URSAI... snif
Sindicat Terrassa