Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Parcs temàtics, corrupció i desarrollisme
13 abr 2006
Rècord de recintes d'oci al paradís de l'especulació immobiliària
"Mundo Ilusión" és el nom dâun nou parc temàtic que el grup Marina dâOr âuna societat formada principalment per empresaris i polítics del PP de Castelló, que sâestà âfent dâorâ? amb les promocions urbanístiques i la venda dâapartaments de vacancesâ pretén construir entre els municipis de Cabanes i Oropesa. Aquest parc ha de formar part dâuna macrourbanització (el complex turístic i dâoci més gran dâEuropa, batejat âMarina dâOr Golfâ?), que suposarà lâocupació de 18 milions de metres quadrats de sòl i la construcció de milers dâhabitatges (50.000), i que inclou tres camps de golf, un balneari de la âseñorita Pepisâ?, diversos hotels que confonen el luxe amb lâarquitectura folklòrica (âdâestil parisenc, venecià, polinesi, caribenyâ?...), falses muntanyes i platges artificials, un parc aquàtic, una pista de neu artificial (en un entorn climàtic que supera els quaranta graus a lâestiu!)... Aquest projecte aberrant, que compta amb el recolzament i la complicitat de la Generalitat Valenciana i del âcapoâ? del PP a la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, no sâatura aparentment davant de res: ni del dèficit dâaigua, la polèmica aprovació i concessió dâun nou aeroport, la paralització cautelar de la construcció dâun vial en zona protegida, ni per descomptat, de lâoposició política (EU) i les crítiques dels ecologistes.

Aquest és el darrer dels nombrosos parcs temàtics que han sorgit a lâEstat espanyol en els darrers 15 anys, alguns amb greus irregularitats en la gestió econòmica, urbanística... El primer fou Port Aventura, situat en els municipis de Vilaseca i Salou, impulsat pel govern de Catalunya i dut a terme amb la col·laboració del financer Javier De La Rosaâmolt apreciat per lâaleshores president de la Generalitat, Jordi Pujolâ, que acabà anant a la presó lâany 1994 per haver-se embutxacat milers de milions de pessetes de la companyia Gran Tibidabo, que gestionava les accions dels petits inversionistes. Ara Port Aventura pertany a La Caixa i acaba de fer aprovar els plans per a tres camps de golf i la construcció de 2.500 habitatges.

La qüestió és que el parc situat a Catalunya ha servit de model per a la resta de parcs temàtics que dâaltres comunitats i municipis han anat impulsant. Destaca Terra Mítica, el projecte faraònic del dirigent del PP Eduardo Zaplana. Lâescàndol acompanya aquest parc alacantí des del començament: lâadquisició i urbanització de terrenys forestals després dâun incendi provocat; lâaprovació de transvasaments per suplir les mancances dâaigua; la crisi financera, amb un deute de més de 200 milions dâeuros, i la presentació, el 2004, dâuna declaració de suspensió de pagaments; les denúncies de la fiscalia per frau; el rescat per part del govern valencià i diversos bancs, que no allunya el fantasma de la fallida...

També ha tingut problemes âfinancersâ? el parc sevillà Isla Mágica, instal·lat en els terrenys de lâExpoâ92, amb la intenció de rendibilitzar-ne les inversions i infraestructures. La Junta dâAndalusia de Manuel Chaves ha fet de la supervivència dâaquest parc ruïnós una qüestió de govern, amb lâauxili als empresaris a través del pressupost públic.

La constel·lació de grans parcs temàtics espanyols, sense comptar amb els de menor grandària, es completa amb els dos grans parcs de la regió de Madrid (el parc dâatraccions de Florentino Pérez i sobretot el parc gegantí de la Warner Bros, amb unes xifres que maregen: centenars dâhectàrees, milers de milions dâinversió, milions de visitants lâany...). Aquest model dâoci tematitzat domina també la indústria hotelera i turística de lâarxipèlag canari, amb el boom actual dels resorts.

Un model inseparable del creixement urbanístic desorbitat que ha caracteritzat el conjunt de lâEstat en la darrera època, expansió que no té indicis dâaturar-se. Aquest creixement té una especial incidència en el litoral mediterrani âamb lâallau actual de plans urbanístics que donarà lloc a un continu edificat (això sí, ben farcit de camps de golf) que va des de Catalunya a Andalusia, passant per València i Múrciaâ i en la gran expansió urbanística de les principals metròpolis, Barcelona i Madrid (també als arxipèlags i a dâaltres ciutats). País en mans dels constructors, del negoci immobiliari i turístic, un focus de corrupció permanent que dilapida el territori i devora recursos a una velocitat inusitada (el territori urbanitzat sâha doblat en 20 anys, els problemes hídrics i la desertització no fan sinó augmentar). Actualment es construeixen a Espanya més habitatges que a França i Alemanya juntes, tot i que la població espanyola és quatre vegades menor, i que hi ha tres milions dâhabitatges buits. Ãs el país europeu on més ciment es consumeix i on més han pujat el preus immobiliaris els darrers 15 anys...

També és el país amb més parcs temàtics, després dâEstats Units, i on el sector de lâoci té un paper més preponderant en el model econòmic i la seva expressió territorial. A part de ser una excusa per a lâespeculació immobiliària, aquests invents del capitalisme americà funcionen com a instruments de distracció massiva, on el públic és portat al centre dâun petit món de mentida, i on acabarà pagant per tot. Cosa que no el dissuadeix, especialment quan arrenca la temporada i la publicitat sâencarrega dâatraure milions de clients (âDescobreix lâaventura de la teva vidaâ?). La superxeria dels parcs temàtics, âfàbriques dâil·lusionsâ? (dâil·lusos?) a lâengròs, no para de créixer, mentre sobren raons perquè augmenti la massa de desil·lusionats.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Parcs temàtics, corrupció i desarrollisme
14 abr 2006
sense oblidar que la inversió de Fecsa a Port Aventura fou la moneda de canvi a l'aprovació del pla Caufec a Esplugues. La Generalitat va convéncer a la companyia elèctrica per a que possés diners en aquell nyap prometent que treuria les traves al megaprojecte urbanístic a la falda de Collserola.

així va ser, aturem l'especulació

concentració divendres 21 a les 18h a l'ajuntament d'esplugues per la màquina que va entrar dilluns passat als terrenys del projecte destrossant la vegetació autòctona.
Sindicat Terrassa