Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Manifest unitari i manifestacio 19 d'abril per la Republica (Santa Coloma de Gramanet)
11 abr 2006
Ma<nifestacio: 19 d'abril

MANIFEST UNITARI:

SANTA COLOMA PER LA REPÚBLICA

El 14 d’Abril de 1931 ha estat un dels dies més importants de la nostra història, i en canvi és injustament oblidat, quan, al llarg de l’any, es recorden jornades de molta menys transcendència. Aquell dia, els ciutadans, després d’haver expressat la seva voluntat en unes eleccions municipals, van proclamar pacíficament la República, que va quedar com un model de democràcia. També la Generalitat es va restablir aquell dia, gràcies a la proclamació de la República Catalana pel President Francesc Macià. L'anomenada transició, va obviar i silenciar, la memòria històrica i la veritat dels fets de la Guerra Civil i la repressió subsegüent, que havien estat sistemàticament negades pel franquisme. No podem permetre que quedin en l’oblit les més de 30.000 persones afusellades a l’Estat espanyol en les fosses del silenci. I tampoc, podem permetre que quedi en l’oblit el paper que la societat va jugar, en l’avanç en la transformació de la nostra societat, en defensa de les llibertats individuals i col·lectives i per la justícia social.

El 9 de desembre de 1931, las Corts republicanes van promulgar la Constitució més avançada del seu temps, que en l’article primer definia a l’Estat espanyol com “una República democràtica de treballadors de tota classe, que s’organitza en regim de llibertat i de justícia�. La II República va aixecar l’ànim del poble amb un programa alternatiu a la vella Espanya cacic de la Restauració, amb un programa de canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer, la separació de l’Estat i de l’església, el control democràtic dels cossos armats, la renuncia a la guerra com eina per solucionar els conflictes, una ambiciosa feina educativa i cultural i una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat espanyol reconeixent els Estatuts d’Autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia. Entre els principals avanços, la República va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci. La República es una forma d’estat que els ciutadans es van dotar de manera democràtica, i que va ésser truncada pel cop d’estat del 18 de juliol de 1936, encapçalat, entre d’altres, pel General Francisco Franco.

Les pràctiques obstruccionistes fetes per uns governs o altres de la Transició ençà, especialment intensificades en els darrers vuit anys del govern del PP, posen de manifest l'extrema debilitat de la cultura democràtica. L'Estat espanyol no ha adoptat cap mesura per revisar i anul•lar els processos vergonyants que van conduir a l'execució a milers de ciutadans durant la Dictadura. La memòria dels afusellats en defensa del govern de la República, legítimament constituït pel vot popular, ha estat bandejada durant tots aquests anys de «democràcia baixa».

Diverses entitats ciutadanes, centres educatius, partits polítics i persones a títol individual, han realitzat un seguit de tasques culturals i d’informació per tal de recordar i recuperar la memòria històrica d’aquesta etapa. Cal destacar al Grup d’història José Berruezo i a l’Amical de Matthausen, de la mà d’en Josep Zamora. S’ha erigit una escultura en record de Celestí Boada, batlle durant la república i el dia 27 de gener és la diada local de recuperació de la memòria històrica, i diada de lluita antifeixista tot recordant que va ser el 27 de gener de 1939 quan van entrar les tropes franquistes a Santa Coloma de Gramenet.

Volem reiterar la condemna a l’aixecament militar del 18 de juliol de 1936, contra el poble i el govern legítim de la II República espanyola.

Volem saludar i recordar la II República Espanyola, en el seu 75è aniversari, i el gran llegat que suposa per a les nostres generacions.

Volem fer un homenatge públic coincident amb el 75è aniversari de la II República a tots/es aquells/es dones i homes que van viure aquella etapa esperançadora, i que van combatre a la cruel guerra civil, i que segueixen amb nosaltres. Que van patir també quaranta anys de dictadura, privats de llibertats i drets bàsics, i que han hagut d’esperar que se’ls comenci a reconèixer la lluita i defensa del Govern legítim de la República que representava la voluntat majoritària de la ciutadania de l’Estat espanyol. i de forma rellevant als seus alcaldes. (Manel Vilaseca i Sagalés, Pere Pla Arús, Josep González Sabaté, Narcís Font Ros, Celestí Boada i José Berruezo).

Santa Coloma volem la III República, volem superar la Constitució de 1978 i el procés de la Transició, hem d’anar més enllà d’un acte de conmemoració. Considerem que la monarquia es una forma d’estat arcaica, una reliquia que serveix per legitimar el poder dels sectors oligarquics. L’actual monarquia es hereva del regim franquista aquell. La máxima representació deu ésser fonamentada amb la soberania popular

Santa Coloma volem la III República, doncs aquesta va unida a la idea de progés i llibertat dels pobles i nacions que formen l’Estat.

Santa Coloma volem la III República doncs defensem la laïcitat de l’Estat, perqué las creences religioses quedin en l’àmbit privat de cada ciutadà/na, i per una escola pública i laica.

Es per aquests motius que fem una crida unitaria, des de la pluralitat a fer avanços en aquest sentit.

NO A LA CONSTITUCIÓ MONARQUICA!
PEL DRET A L’AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES!
PER LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA!
PER LA III REPÚBLICA!

SANTA COLOMA PER LA REPÚBLICA: LOKAL SOCIAL KRIDA, PARTIT COMUNISTA DEL POBLE DE CATALUNYA (PCPC), INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS (ICV), ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (EUiA).
Mira també:
http://www.pcpcatalunya.info
http://www.euia.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest unitari i manifestacio 19 d'abril per la Republica (Santa Coloma de Gramanet)
12 abr 2006
Gran manifest jajajja
Sindicato Sindicat