Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Manifest unitari i manifestacio 19 d'abril per la Republica (Santa Coloma de Gramanet)
11 abr 2006
Ma<nifestacio: 19 d'abril

MANIFEST UNITARI:

SANTA COLOMA PER LA REPÃBLICA

El 14 dâAbril de 1931 ha estat un dels dies més importants de la nostra història, i en canvi és injustament oblidat, quan, al llarg de lâany, es recorden jornades de molta menys transcendència. Aquell dia, els ciutadans, després dâhaver expressat la seva voluntat en unes eleccions municipals, van proclamar pacíficament la República, que va quedar com un model de democràcia. També la Generalitat es va restablir aquell dia, gràcies a la proclamació de la República Catalana pel President Francesc Macià. L'anomenada transició, va obviar i silenciar, la memòria històrica i la veritat dels fets de la Guerra Civil i la repressió subsegüent, que havien estat sistemàticament negades pel franquisme. No podem permetre que quedin en lâoblit les més de 30.000 persones afusellades a lâEstat espanyol en les fosses del silenci. I tampoc, podem permetre que quedi en lâoblit el paper que la societat va jugar, en lâavanç en la transformació de la nostra societat, en defensa de les llibertats individuals i col·lectives i per la justícia social.

El 9 de desembre de 1931, las Corts republicanes van promulgar la Constitució més avançada del seu temps, que en lâarticle primer definia a lâEstat espanyol com âuna República democràtica de treballadors de tota classe, que sâorganitza en regim de llibertat i de justíciaâ?. La II República va aixecar lâànim del poble amb un programa alternatiu a la vella Espanya cacic de la Restauració, amb un programa de canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer, la separació de lâEstat i de lâesglésia, el control democràtic dels cossos armats, la renuncia a la guerra com eina per solucionar els conflictes, una ambiciosa feina educativa i cultural i una resposta política a la pluralitat nacional de lâEstat espanyol reconeixent els Estatuts dâAutonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia. Entre els principals avanços, la República va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci. La República es una forma dâestat que els ciutadans es van dotar de manera democràtica, i que va ésser truncada pel cop dâestat del 18 de juliol de 1936, encapçalat, entre dâaltres, pel General Francisco Franco.

Les pràctiques obstruccionistes fetes per uns governs o altres de la Transició ençà, especialment intensificades en els darrers vuit anys del govern del PP, posen de manifest l'extrema debilitat de la cultura democràtica. L'Estat espanyol no ha adoptat cap mesura per revisar i anulâ¢lar els processos vergonyants que van conduir a l'execució a milers de ciutadans durant la Dictadura. La memòria dels afusellats en defensa del govern de la República, legítimament constituït pel vot popular, ha estat bandejada durant tots aquests anys de «democràcia baixa».

Diverses entitats ciutadanes, centres educatius, partits polítics i persones a títol individual, han realitzat un seguit de tasques culturals i dâinformació per tal de recordar i recuperar la memòria històrica dâaquesta etapa. Cal destacar al Grup dâhistòria José Berruezo i a lâAmical de Matthausen, de la mà dâen Josep Zamora. Sâha erigit una escultura en record de Celestí Boada, batlle durant la república i el dia 27 de gener és la diada local de recuperació de la memòria històrica, i diada de lluita antifeixista tot recordant que va ser el 27 de gener de 1939 quan van entrar les tropes franquistes a Santa Coloma de Gramenet.

Volem reiterar la condemna a lâaixecament militar del 18 de juliol de 1936, contra el poble i el govern legítim de la II República espanyola.

Volem saludar i recordar la II República Espanyola, en el seu 75è aniversari, i el gran llegat que suposa per a les nostres generacions.

Volem fer un homenatge públic coincident amb el 75è aniversari de la II República a tots/es aquells/es dones i homes que van viure aquella etapa esperançadora, i que van combatre a la cruel guerra civil, i que segueixen amb nosaltres. Que van patir també quaranta anys de dictadura, privats de llibertats i drets bàsics, i que han hagut dâesperar que seâls comenci a reconèixer la lluita i defensa del Govern legítim de la República que representava la voluntat majoritària de la ciutadania de lâEstat espanyol. i de forma rellevant als seus alcaldes. (Manel Vilaseca i Sagalés, Pere Pla Arús, Josep González Sabaté, Narcís Font Ros, Celestí Boada i José Berruezo).

Santa Coloma volem la III República, volem superar la Constitució de 1978 i el procés de la Transició, hem dâanar més enllà dâun acte de conmemoració. Considerem que la monarquia es una forma dâestat arcaica, una reliquia que serveix per legitimar el poder dels sectors oligarquics. Lâactual monarquia es hereva del regim franquista aquell. La máxima representació deu ésser fonamentada amb la soberania popular

Santa Coloma volem la III República, doncs aquesta va unida a la idea de progés i llibertat dels pobles i nacions que formen lâEstat.

Santa Coloma volem la III República doncs defensem la laïcitat de lâEstat, perqué las creences religioses quedin en lâàmbit privat de cada ciutadà/na, i per una escola pública i laica.

Es per aquests motius que fem una crida unitaria, des de la pluralitat a fer avanços en aquest sentit.

NO A LA CONSTITUCIÃ MONARQUICA!
PEL DRET A LâAUTODETERMINACIÃ DELS POBLES!
PER LA RECUPERACIÃ DE LA MEMÃRIA HISTÃRICA!
PER LA III REPÃBLICA!

SANTA COLOMA PER LA REPÃBLICA: LOKAL SOCIAL KRIDA, PARTIT COMUNISTA DEL POBLE DE CATALUNYA (PCPC), INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS (ICV), ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (EUiA).
Mira també:
http://www.pcpcatalunya.info
http://www.euia.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest unitari i manifestacio 19 d'abril per la Republica (Santa Coloma de Gramanet)
12 abr 2006
Gran manifest jajajja
Sindicat Terrassa