Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : ecologia
La 11ena Fira per la Terra recorda a les víctimes de Txernòbil
10 abr 2006
La 11ena Fira per la Terra, que es celebrarà el 22 i 23 d'abril al Passeig Lluís Companys de Barcelona (entre l'Arc de Triomf i
el Passeig Pujades), recordarà el 20è aniversari de l'accident a la central nuclear de Txernòbil i retrà homenatge, a través de diverses activitats, a totes les víctimes de la nuclearització del planeta.
LA FIRA PER LA TERRA ES PUNT DE TROBADA PER ARTESANS I ECOLOGISTES


El dia central serà el dissabte 22 per la tarda, i consistirà en un concert amb la participació de diversos músics que es solidaritzen amb la causa, com en Pau Riba i Josep Tero, entre d’altres. Després, i en el mateix escenari, hi haurà el passi del vídeo del famós concert “No Nukes�, que es va fer l’any 1979 a Nova York en contra de les nuclears, i on hi van participar Bruce Springsteen, Jackson Browne, James Taylor i Carly Simon, entre tants d’altres.


D’aquesta forma, l’Associació Dia de la Terra Catalunya, que organitza cada any la Fira per la Terra, dóna suport a la iniciativa impulsada per un grup de personalitats del nostre país, a la que cada cop s’hi adhereixen més organitzacions de la societat civil catalana, tal i com es pot veure al web:

www.100x100renovables.net

Si voleu més informació sobre l’accident de Txernòbil, podeu consultar:

www.energiasostenible.org (dins l’apartat Txernòbil i l'AIEA).


La Fira per la Terra serà, una vegada més, lloc de reunió de col·lectius, entitats i persones que treballen amb l’objectiu de fer néixer estils de vida i de treball sostenibles. Tot i que en aquesta edició disposem de menys espai, hi hem organitzat un gran ventall d’actes amb xerrades, tallers de salut i creixement personal, tallers de participació a l’aire lliure i espectacles de música, cançó i dansa.

La Fira també és marc d’intercanvi d’experiències i espai per oferir productes i serveis. S’hi apleguen artesans (de l’alimentació natural, de la roba, i de diversos oficis), ONG’s (ecologistes, de protecció de la natura i dels animals, de les energies netes i renovables, de solidaritat, de creixement personal, de teràpies naturals, etc.) i professionals de les energies renovables.



Més informació del Dia de la Terra

A Catalunya:
Durant la tardor del 1989 es va constituir la informal Comissió Catalana del Dia de la Terra, després que algunes entitats ecologistes rebessin una carta de Denis Hayes convidant-les a participar en la campanya internacional. La Comissió Catalana va anar organitzant actes a la ciutat de Barcelona entre 1990 i 1995. També a Girona i a Tarragona s’iniciaren les activitats entorn del Dia de la Terra. L’any 1996 la informal Comissió Catalana es va dotar de personalitat jurídica, inscrivint-se (novembre 1996) al registre d’associacions amb el nom de Dia de la Terra – Catalunya.
La Fira per la Terra, promoguda per l’associació Dia de la Terra, es va convocar per primera vegada l’abril de 1996. I des d’aleshores s’ha anat reunint anualment durant el cap de setmana més proper al dia 22 d’abril -Dia de la Terra-, unint-se així a la celebració que es fa a nivell mundial. S’estima que l’any passat (Fira del 2004) van participar més de 150.000 persones.


Als Estats Units:
El Dia de la Terra es va celebrar per primera vegada el 22 d’abril del 1970 arreu dels Estats Units. Hi van participar més de vint milions de persones, més de deu mil escoles i més de mil universitats nord-americanes. Va ser fundat pel Senador de Wisconsin, Gaylord Nelson, i va ser organitzat per Denis Hayes. El Dia de la Terra de 1970 va ajudar a generar el suport públic per l’adopció de les Lleis d’Aire Net, d’Aigua Neta, d’Espècies en Perill, i de Protecció dels Mamífers Marins; així mateix es va crear l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units. Va ser la més gran demostració de base de tota la història dels Estats Units. El Dia de la Terra és avui un esdeveniment anual a moltes comunitats. Les campanyes de la ’Earth Day Network’ (la Xarxa Internacional del Dia de la Terra) encaren les preocupacions ambientals internacionals i donen la oportunitat als individus i a les comunitats de centrar-se en els problemes ambientals locals i les seves solucions. El lloc Web de ‘Earth Day Network’ és: www.earthday.net



Associació Dia de la Terra Catalunya
www.diadelaterra.org
Apartat de correus 10145 / 08080 Barcelona
Tel. 93 458 51 45.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa