Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : altres temes : pobles i cultures vs poder i estats
La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
10 abr 2006
Segons Joan Fuster Hi ha "catalanistes" perque hi ha "espanyolistes" [1], i de fet el catalanisme apareix segles després de la persecució contínua dels drets catalans, com ara els Decrets de Nova Planta, el Tractat dels Pirineus i la prohibició del català, pels successius intents fracassats unificadors per part de Castella.
Visca la República Catalana!


La República Catalana ha estat proclamada, al menys, en quatre ocasions, al segle XVII, per Pau Claris, al segle XIX per Estanislau Figueras i al segle XX per Francesc Macià (1931) i per Lluís Companys (1934).Taula de continguts


Segle XVII - Proclamació de Pau Claris

El 17 de gener de 1641 al cap d'una setmana d'haver proclamat la República Catalana, el president de la Generalitat Pau Claris es veu obligat -per poder mantenir el suport francès- a proclamar Lluís XIII de França com a rei del país (guerra dels Segadors).
Davant l’alarmant penetració de l'exèrcit de Felip IV de Castella, Pau Claris proclamava al 23 de gener Lluís XIII de França com a comte de Barcelona (fins a la seva mort el 1643, després va ser-ho Lluís XIV, el Rei Sol, fins el 1652) i posava el principat de Catalunya sota la sobirania francesa.

[edita]


Segle XIX: El Pacte Federal de Tortosa

Veieu l'article principal sobre el Pacte de Tortosa

El 18 de maig de 1869 els representants dels comitès republicans-federals d’Aragó, Catalunya, València i Balears, signen el Pacte Federal de Tortosa per restaurar la Confederació Catalano-aragonesa a l´estat espanyol.

Al febrer de 1873 Estanislau Figueras és elegit president de la Primera República, càrrec que va ocupar fins a juny del mateix any, en què la crisi econòmica, així com la divisió interna del seu propi partit i la proclamació de l´Estat Català, que només va poder revocar acceptant la dissolució de l'exèrcit a Catalunya, van motivar la seva substitució per Pi i Margall, i la seva fugida a França, d'on va tornar a final d'any per a intentar, sense èxit, recompondre el fragmentat Partit Federal.

[edita]


Segle XX

Francesc Macià
El 14 d'abril de 1931, després de les eleccions que van donar la majoria al seu partit, Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Macià, va proclamar la República Catalana des de l'ajuntament de Barcelona, en compliment del Pacte de Sant Sebastià (1930).

Aquesta proclamació preocupà el govern espanyol, que envià en avió a Barcelona, el dia 18 d'octubre els ministres Fernando de los Ríos, Marcel·lí Domingo, i Lluís Nicolau d'Olwer. Després de tenses converses, s'arribà a l'acord que el consell format a Barcelona havia d'actuar com a govern de la Generalitat de Catalunya.


Lluís Companys

El 6 d'octubre de 1934, el President de la Generalitat, Lluís Companys (ERC), tornà a proclamar l'Estat Català i la República Catalana. L'intent va ser ràpidament avortat per l'exèrcit espanyol, Companys detingut i empresonat, i el govern autònom suspès.Un cop acabada la Guerra Civil espanyola de 1936-1939, la Generalitat es va exiliar. El nou règim franquista reproduí la repressió de Felip V i, a més, abolí les institucions democràtiques. El seu president, Lluís Companys, defensor de la legalitat catalana, fou detingut per la Gestapo alemanya, li va ser aplicada l'extradició i el van tornar a Barcelona, on va ser jutjat en consell de guerra, condemnat a mort i afusellat al castell de Montjuïc (1940)Referències

http://www.geocities.com/versioantiga/guerra.html
http://www10.gencat.net/gencat/AppJava/cat/generalitat/generalitat/orige

Text de la proclamació de Macià
http://www.xtec.es/~aguiu1/socials/proclamaciorepublica.htm


[edita]
Mira també:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BAblica_Catalana#1931_-_Proclamaci.C3.B3_de_Maci.C3.A0

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
10 abr 2006
Molt interessant, espero que no t´importi que utilitzi les teves dades històriques pel meu blog, no?

Si i tens algo en contra, m´ho fas saber.

Per cert, pq poses el títol en castellà?

http://salodelectura.blogspot.com/
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
10 abr 2006
k mas da el idioma?
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
10 abr 2006
FREEDOM FOR CATALONIA!
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
10 abr 2006
queda ben clar! El nostre objectiu és deixar de ser independentistes. Oi que no coneixeu cap suec independentista? o portuguès? Doncs això. Som catalanistes perquè ens han atacat i intentat exterminar. En haver guanyat ho deixarem de ser, i serem simplement catalans, com els suecs i els portuguesos.
re: a "¿?"
10 abr 2006
Darrere de tota llengua existeix una manera de pensar, existeix una cultura.

Detrás de toda lengua existe una manera de pensar, existe una cultura.

Malantaŭ ĉiuj lingvoj ekzistas pensmanieron, ekzistas unu kulturon.
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
11 abr 2006
Ke més dóna l'idioma?

Viva la República Catalana!!
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
03 mai 2006
Hola. Me gustaría aportar algún texto sobre el levantamiento del 34 en Cataluña, llevado a cabo, entre otros, por Companys. El texto original, breve, está en inglés...Lo he incluído más abajo por si a alguno de vosotros le interesa leer el artículo en su idioma original. En el propio texto se indican todas las fuentes empleadas y yo mismo hago alguna aclaración, que marco con asteriscos. Es un tema muy interesante y del que se ha hablado muy poco...o mucho, pero de una forma totalmente sesgada.


<<<...el levantamiento en Cataluña fue impulsado y liderado por Estat Català, el cual tenía "influencia temporal sobre otros grupos en la Esquerra" (el Partido Nacionalista Catalán que estaba en el Gobierno de Cataluña). "Companys se sintió obligado a ceder a las demandas de Dencas (líder de Estat Català) de que Cataluña debía aprovechar esta oportunidad para romper con Madrid" [Gerald Brenan, The Spanish Labyrinth, pp. 282-3] Estat Català "era un movimiento de jóvenes...y compuesto mayormente por trabajadores y aventureros -- hombres salidos del mismo ámbito que los sindicatos libres [cuyo jefe había creado las uniones amarillas anti-CNT] de hacía doce años -- con un violento antagonismo hacia los anarcosindicalistas. Tenían (se refiere a Estat Català) una pequeña organización militar, los escamots, que vestían uniformes verdes. Representaban el nacionalismo catalán en su forma más intransigente: eran de hecho fascistas catalanes." [Op. Cit., p. 282] Gabriel Jackson llama a Estat Català una "formación quasi-fascista dentro de loas cuadros más jóvenes de Esquerra." [The Spanish Republic and the Civil War: 1931-1939, p. 150] Ronald Fraser lo denomina el ala "proto-fascista y nacionalista extrema" del partido. [Blood of Spain, p. 535] Hugh Thomas subraya "el color fascista de las ideas de Dencas." [The Spanish Civil War, p. 135]

En otras palabras, Morrow *(un autor al que se dirige este texto y que acusa a los anarquistas de sabotear las acciones de los comunistas)* ataca a la CNT por no participar en una revuelta organizada y liderada por Fascistas Catalanes (o, al menos, cercanos al fascismo)

Además, lejos de disculparse, la represion que la CNT estaba sufriendo por paarte de las fuerzas policiales de Dencas *(José Dencas, consejero de Orden Público y jefe de los Escamots, una milicia independentista y quizás el máximo responsable de la proclamación del Estado Catalán en el 34, junto a Companys)* era más que real y estaba ocurriendo en el mismo momento de la revuelta. En palabras del historiador Paul Preston:

"Los anarquistas amargamente tomaron a mal el modo en el que la Generalitat había llevado a cabo una politica represiva contra ellos en los meses previos. Este había sido el trabajo del consejero de la Generalitat para el orden público, Josep Dencas, líder del partido casi-fascista y ultranacionalista Estat Català." [The Coming of the Spanish Civil War, p. 176] >>>
"...the uprising in Catalonia was pushed for and lead by Estat Catala which had "temporary ascendancy over the other groups in the Esquerra" (the Catalan Nationalist Party which was the Catalan government). "Companys felt obliged to yield to Dencas' [the leader of Estat Catala] demand that Catalonia should take this opportunity for breaking with Madrid." [Gerald Brenan, The Spanish Labyrinth, pp. 282-3] Estat Catala "was a Youth movement . . . and composed mostly of workmen and adventurers -- men drawn from the same soil as the sindicatos libres [boss created anti-CNT yellow unions] of a dozen years before -- with a violent antagonism to the Anarcho-Syndicalists. It had a small military organisation, the escamots, who wore green uniforms. It represented Catalan Nationalism in its most intransigent form: it was in fact Catalan Fascism." [Op. Cit., p. 282] Gabriel Jackson calls Estat Catala a "quasi-fascist movement within the younger ranks of the Esquerra." [The Spanish Republic and the Civil War: 1931-1939, p. 150] Ronald Fraser terms it "the extreme nationalist and proto-fascist" wing of the party. [Blood of Spain, p. 535] Hugh Thomas notes "the fascist colouring of Dencas ideas." [The Spanish Civil War, p. 135]

In other words, Morrow attacks the CNT for not participating in a revolt organised and led by Catalan Fascists (or, at best, near fascists)!

Secondly, far from being apologetics, the repression the CNT was suffering from Dencas police forces was very real and was occurring right up to the moment of the revolt. In the words of historian Paul Preston:

"[T]he Anarchists bitterly resented the way in which the Generalitat had followed a repressive policy against them in the previous months. This had been the work of the Generalitat's counsellor for public order, Josep Dencas, leader of the quasi-fascist, ultra-nationalist party Estat Catala." [The Coming of the Spanish Civil War, p. 176]


Salud!!
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
03 mai 2006
Ahí va la traducción:

...el levantamiento en Cataluña fue impulsado y liderado por Estat Català, el cual tenía "influencia temporall sobre otros grupos en la Esquerra" (el Partido Nacionalista Catalán que estaba en el Gobierno de Cataluña). "Companys se sintió obligado a ceder a las demandas de Dencas (líder de Estat Català) de que Cataluña debía aprovechar esta oportunidad para romper con Madrid" [Gerald Brenan, The Spanish Labyrinth, pp. 282-3] Estat Català "era un movimiento de jóvenes...y compuesto mayormente por trabajadores y aventureros -- hombres salidos del mismo ámbito que los sindicatos libres [cuyo jefe había creado las uniones amarillas anti-CNT] de hacía doce años -- con un violento antagonismo hacia los anarcosindicalistas. Tenían (se refiere a Estat Català) una pequeña organización militar, los escamots, que vestían uniformes verdes. Representaban el nacionalismo catalán en su forma más intransigente: eran de hecho fascistas catalanes." [Op. Cit., p. 282] Gabriel Jackson llama a Estat Català una "formación quasi-fascista dentro de loas cuadros más jóvenes de Esquerra." [The Spanish Republic and the Civil War: 1931-1939, p. 150] Ronald Fraser lo denomina el ala "proto-fascista y nacionalista extrema" del partido. [Blood of Spain, p. 535] Hugh Thomas subraya "el color fascista de las ideas de Dencas." [The Spanish Civil War, p. 135]

En otras palabras, Morrow *(un autor al que se dirige este texto y que acusa a los anarquistas de sabotear las acciones de los comunistas)* ataca a la CNT por no participar en una revuelta organizada y liderada por Fascistas Catalanes (o, al menos, cercanos al fascismo)

Además, lejos de disculparse, la represion que la CNT estaba sufriendo por paarte de las fuerzas policiales de Dencas *(José Dencas, consejero de Orden Público y jefe de los Escamots, una milicia independentista y quizás el máximo responsable de la proclamación del Estado Catalán en el 34, junto a Companys)* era más que real y estaba ocurriendo en el mismo momento de la revuelta. En palabras del historiador Paul Preston:

"Los anarquistas amargamente tomaron a mal el modo en el que la Generalitat había llevado a cabo una politica represiva contra ellos en los meses previos. Este había sido el trabajo del consejero de la Generalitat para el orden público, Josep Dencas, líder del partido casi-fascista y ultranacionalista Estat Català." [The Coming of the Spanish Civil War, p. 176]
Re: La REPUBLICA CATALANA ha sido proclamada almenos en cuatro ocasiones
09 mai 2006
Figueras no proclamó la República catalana. Fue presidente del Poder Ejecutivo de la República Española. Dimitió al no poder hacer frente a la insurrección de los federales intransigentes que querían proclamar la federal por abajo. Le sustituyó Pi i Margall que sí pudo detener la insurrección por ser precisamente el padre de la teoría federal. Luego a él le saldrían los cantonalistas...

Y Companys no proclamó tampoco ninguna república catalana, sino el Estado Catalán dentro de la República Federal Española, lo que constituyó un golpe de estado a lo Fujimori, ya que a diferencia de la I República, que elaboró una constitución federal que no llegó a aprobarse, la II República, tan sobrevalorada, era rigurosamente unitaria.

La falta de rigor no da mayor peso a vuestras opiniones, sino al contrario.

Carlos
Sindicat Terrassa