Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Maig»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
[Delta Llobregat] Estan cimentan de forma il·legal l'antiga llera.
09 abr 2006
Després de desviar ilâ¢legalment el riu Llobregat, segueix la política de fets consumats. Les autoritats no compleixen ni les seves pròpies lleis.

Han començat a cimentar lâantiga llera del Llobregat. El riu Llobregat va ser desviat de forma ilâ¢legal el setembre del 2004, en aquest temps lâantiga llera sâha convertit en una llacuna de gran riquesa natural en recarregar-se a través de les aigües no contaminades de lâaqüífer. A efectes legals lâantiga llera continua sent el riu Llobregat i encara no ha passat els tràmits de desafectació que permetrien âlegalmentâ? les obres, per tant, són obres ilâ¢legals en terrenys de domini públic hidraúlic. El greuge afegit és que sâestan realitzant sense cap mena dâEstudi dâImpacte Ambiental com també obliga la legislació vigent. Les denúncies de les entitats ecologistes a les institucions europees i estatals, han sigut la causa que han aturat durant tot aquest temps el projecte de cimentació de la llera per construir una estació ferroviària de mercaderies.

La pressió de les diferents administracions, consorcis i multinacionals han fet que, de nou, es tiri pel dret sense complir ni la seva pròpia legislació, com ja va succeir amb el desviament del riu. D'acord amb les declaracions realitzades i publicades a la Premsa, per Josep Oriol i Ramon Luque, Director del Port de Barcelona i Director General de Medi Natural de la Generalitat respectivament, un cop expulsada la fauna aquàtica de la llacuna, fase que sâha realitzat aquestes darreres setmanes, sâestà procedint a lâ immediat enterrament de la zona humida. Aquestes obres consisteixen en lâabocament de milers de tones de terra durant la nit. Amb nocturnitat estan aprofitant els moviments de terra per abocar matèries de rebuig, que no se sap de forma certa dâon provenen, i amb alevosia, en tant que es pretenen realitzar durant les festes de setmana santa aprofitant el període de vacances. Alguns propietaris dels voltants estan veient envaïdes les seves terres sense que seâls hagi donat cap solució.

L'Autoritat Portuària de Barcelona i les institucions implicades, des de lâAjuntament del Prat fins al govern estatal, poden ser responsabilitzades de la destrucció d'una llacuna amb valors naturals remarcables. Aquesta a més es realitza en la temporada prèvia de nidificació d'espècies protegides. La desaparició dâaquesta llacuna suposarà, a part de la destrossa mediambiental, el trasllat de la nidificació dels milers dâaus que sâallotgen a zones properes a lâaeroport, augmentant lâinseguretat dels vols i donant una excusa perfecta per la desaparició dâaltres zones humides en un futur. Avui mateix el conseller Joaquim Nadal ja estava anunciant als diaris la necessitat dâuna quarta pista per solucionar els problemes que està causant la tercera.

Ãs una vergonya que des dâun ajuntament que sâanomena âecologista de debòâ? sâestiguin realitzant, des de fa temps, delictes ecològics dâaquesta magnitud. Ãs una vergonya que des de les administracions catalanes i estatals sâestiguin prioritzant els interessos dâuns lobbies econòmics per sobre del patrimoni natural de tota una comarca. Ãs una vergonya que ens vulguin imposar el mal anomenat âinterés generalâ? per sobre de la preservació del nostre entorn. Ãs una vergonya que els veïns del Prat i dâaltres afectats no tinguin res a dir en aquestes obres i que sistemàticament es desestimin els arguments dels grups ecologistes.

Per tot això demanem lâaturada immediata de la cimentació ilâ¢legal de lâantiga llera i exigim que es depurin responsabilitats de tots aquells que estan permeten aquesta enèsima agressió al Delta del Llobregat.
Antiga_llera copia.jpg
Atesa la gravetat dels darrers esdeveniments, que estan afectant les llacunes originades per l'antiga llera del riu Llobregat i a la vista de la inoperància de les Administracions públiques, responsables de la seva preservació,

Des de DEPANA, amb el recolzament de totes les organitzacions ecologistes i naturalistes que treballem des de fa molts anys per la defensa del Delta del Llobregat, hem posat en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient del TSJC els següents fets:

Durant les darreres setmanes s'estan capturant els peixos de la llacuna de l'antiga llera del Llobregat. Sembla ser que s'han extret ja algunes tones de diverses espècies, algunes protegides.

Que a la zona nororiental de la llacuna hi ha un visible moviment de camions, que estan descarregant i acumulant terres, sembla ser que amb 'objectiu de procedir tot seguit a un ràpid rebliment i enterrament de la llacuna

D'acorda amb les declaracions realitzades i publicades a la Premsa, pels Srs. Josep Oriol i Ramón Luque, Director del Port de Barcelona Director General de Medi Natural de la Generalitat, respectivament, a continuació de l'expulsió de la fauna aquàtica de la llacuna, es procedirà immediatament al rebliment amb terres i a l'enterrament de la zona humida, amb la finalitat d'afermar el terreny de cara a la construcció d'una estació ferroviària.

Tal i com ha afirmat públicament el propi Director del Port, el Ministeri de Foment encara no ha fet públic l'Estudi Informatiu sobre el projecte executiu de l'estació, ni tampoc s'ha realitzat el pertinent Estudi d'Impacte Ambiental. En conseqüència, tampoc s'ha pogut publicar cap mena de Declaració d'Impacte Ambiental per part del Ministeri de Medi Ambient.

Sobre la zona que constituïa l'antiga llera, sí que s'ha efectuat l'anomenat atermenament del Domini Públic Hidràulic (DPH), però encara no s'ha dut a terme la prescriptiva desafectació i/o permuta Demani al a usos portuaris, que és un requisit legal del tot obligatori. Per aquesta causa i a tots els efectes legals, la llacuna és encara dins del DPH i per tant, legalment és el riu Llobregat.

La Resolució de 4 d'agost de 1998, de la Dirección General de Calidad i Avaluación Ambiental, del Ministerio de Medio Ambiente, per la qual es formula la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) del Projecte de canalització del riu Llobregat des del pont de Mercabarna al mar, amb inclusió d'un canal de pluvials al marge esquerra (BOE núm. 210, de 2 de setembre de 1998), fa referència explícita a la impossibilitat d'utilitzar aquesta Resolució per les actuacions ferroviàries previstes, com és el cas de la nova estació ferroviària i els seus accessos.

La DIA esmentada, al seu paràgraf nº 14, recull:

"Esta declaración no incluye las posibles repercusiones ambientales de otros proyectos localizados en el entorno del río e incluídos en el Convenio del Delta, fundamentalmente los contemplados en el Plan Director del Puerto de Barcelona (Zona de actividades logísticas, acceso ferroviario, etc.) y la ampliación del aeropuerto de el Prat, que pueden tener efectos sinérgicos con los producidos por la ejecución del proyecto de desvío del río. Las repercusiones ambientales de estos proyectos serán analizadas y evaluadas en sus correspondientes procedimientos de Evaluación de Impacto Ambiental."

Queda clar, per tant, que els treballs de rebliment de la nova llacuna estabilització del terreny, previs a l'inici de la construcció de la nova estació anomenada intermodal i els accessos ferroviaris al Port contemplats al Pla Director del Port de Barcelona, no poden acollir-se a aquesta DIA i requereixen una nova declaració d'impacte ambiental.

Totes les obres que ara s'executen afecten a zones humides en època de nidificació de les aus aquàtiques que hi habiten, ja que com a tal es contempla el període que va des de primers de març a mitjans de juliol, (per exemple DIA de la 3a pista de l'Aeroport). Per tant, queda clar que les obres s'estan duent a terme, justament en plena època de nididificació de les des aus. Atès que a la zona hi ha diverses parelles de diferents espècies, que ara estan aparellant-se, que mostren ja el plomatge nupcial i un comportament territorial, el resultat immediat per l'avifauna de la llacuna serà una greu afectació.


Que, en cas de continuar les obres, l'Autoritat Portuària de Barcelona podrà ser responsabilitzada de la destrucció d'una llacuna amb valors naturals remarcables, en plena temporada de nidificació d'espècies protegides i que forma part del Domini Públic Hidràulic, unes obres iniciades sense cap tramitació pertinent, ni projecte executiu, ni cap Estudi ni Declaració d'Impacte Ambientals.

Per tant, com que els treballs previs al rebliment ja han començat i sembla ser que continuaran fins acabar amb el total enterrament de la llacuna, posem en coneixement de la Fiscalia aquests fets, per si poden ser constitutius de Delicte Ecològic, en aplicació de l'article 325 del CP

De fet, el rebliment amb terres d'una de les llacunes ja ha començat i per això posem en coneixement de l'opinió pública tota aquesta informació a fi que els ciutadans, a la vista de les diferents versions, puguin opinar sobre quin és realment l'esperit ecologista dels nostres governants.

Aprofitem per convocar a una acció de protesta i de repulsa, a les 11h. Del proper dia 29 de març d'enguany, al davant de l'edifici de l'Autoritat Portuària de Barcelona, al Portal de la Pau.

Volem que l'acció serveixi per reivindicar una forma diferent d'actuar, per part de les Administracions Públiques, que sigui veritablement respectuosa amb el Medi Ambient, el territori i les persones. I també per exigir que es valori com cal l'opinió dels afectats i no solament la de la Cambra de Comerç, i les dels poders econòmics i les grans constructores.

La societat civil també existeix


DEPANA./ SEO

Delta del Llobregat, març 2006

Mes informació: Tlf. 93.210.4679 o al 657.10.13.85
+info sobre el cas:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/244167/index.php
Mira també:
http://depana.org
http://kasalprat.org

This work is in the public domain

Comentaris

Entitats ecologistes i formacions polítiques exigeixen la conservació de l’antiga llera del Llobregat
24 abr 2006
-Està amenaçada per les obres dâampliació del Port de Barcelona    
       
   
       
   
   
    Les entitats ecologistes que treballen per a la defensa i la conservació del delta del Llobregat estan en peu de guerra. Les obres dâampliació del Port de Barcelona estan soterrant la llacuna natural de lâantiga llera del Llobregat, lâúltima zona humida que conserva lâàrea metropolitana de Barcelona. Per això, han demanat al govern de la Generalitat que aturi les obres. En aquesta lluita, les entitats ecologistes compten amb el suport de Verds-Esquerra Ecologista â organització federada a ICV â i dâERC. Justament, els republicans han organitzat per aquest diumenge una concentració a la desembocadura del Llobregat.    
   

Les entitats ecologistes, els Verds i ERC denuncien que les obres de soterrament de la llacuna del delta del Llobregat per ampliar les infraestructures del Port de Barcelona destrueixen una zona de gran valor ecològic i que no han passat per cap dels tràmits administratius legals obligatoris.

Associacions com Seo/BirdLife o DEPANA, entre altres, han redactat un informe sobre la situació dâaquest paratge natural, enaltint els seus valors naturals i denunciant els efectes de les obres. Les associacions ecologistes han fet arribar lâinforme al Govern català i els ha demanat que aturi les obres que ja sâhan començat per soterrar la llacuna. Els ecologistes els demanen, també, que âfacin un esforçâ? per fer possible âla coexistència dels valors naturals i socials del delta amb un creixement econòmic sostenible.

Després dâanys de lluita per la defensa i conservació del delta del Llobregat en solitari, però ara les entitats ecologistes compten amb el suport de la política. Dues formacions polítiques, els Verds-Esquerra Ecologista i ERC, sâhan unit a la seva batalla. Des de les files dels Verds, ja han fet publica la seva adhesió a les reivindicacions i han demanat, també, que la Generalitat aturi les obres de soterrament de la llacuna.

Per la seva banda, ERC ha organitzat, per aquest diumenge a les 12:00 hores, una concentració a la vella desembocadura del riu Llobregat (accés pel pont de Mercabarna, al costat del Prat de Llobregat). Durant la protesta, sâalliberarà, en una acció simbòlica, diversos exemplars de tortuga de rierol, una espècie protegida i pròpia del delta i el portaveu dâERC al Congrés, Joan Tardà, informarà sobre la moció que acaba de presentar al Congrés i que insta a signar amb caràcter dâurgència el conveni entre lâEstat espanyol i la Generalitat per a la millora i regeneració ambiental del Llobregat.
   

Marta Aznar (laMalla.net)
Publicat 9/4/2006 - 8:00h
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambient/sostenibilitat/article.asp?id=

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more