Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : globalització neoliberal : xarxa i llibertat
Manifest per l'alliberament de la Cultura
08 abr 2006
anterior als fets de aquet cap de setmana al teatre arnau pero molt vigent avui en dia amb la nova lpi i la comercialitzacio de la cultura.
Cultura:
2.     f. Conjunt de coneixements que permet
a algú desenvolupar el seu judici crític.
3.     f. Conjunt de maneres de vida i costums, coneixements i grau de desenvolupament artístic, científic, industrial, en una època, grup social, etc
(Diccionari de la Real Acadèmia Espanyola . Vintena segona edició, en línia)
Els sotasignats,
Vam manifestar,
que a la calor dels resultats fruit de l'esforç en la creació de continguts culturals, existeix una floreciente indústria de difusió i distribució de dites contingudes.
que l'extrema vigència temporal dels denominats "drets d'autor" tal com estan establerts en l'actualitat representen una barrera a la incorporació de la cultura al domini públic, bé comú, en una època històrica anàloga a la qual acompanya la revolució de la impremta.
que des de determinades organitzacions es ve incorrent en un procés de demonización de la xarxa de difusió, distribució i intercanvi d'informació més igualitària mai concebuda, així com en un afany recaudatorio injust, abusiu i sens dubte excessiu.
que la mera edició impresa, o publicació de qualsevol contingut audiovisual gaudeix d'uns drets d'explotació comercial el termini de la qual de durada, ampliat artificialment, amenaça l'exercici del dret d'accés universal a la cultura.
que la història recent mostra, amb exemples com els assoliments obtinguts pel programari lliure, que el poder creatiu, intel·lectual i cultural dels immensos col·lectius que donen lloc les xarxes de telecomunicacions no pot ser menyspreat.
que l'accés universal a la cultura beneficia tant al públic com als creadors.
que ningú posseïx ni els nostres pensaments, ni les nostres idees.
Reneguem,
dels arguments fal·laços que equiparen la cultura amb l'explotació comercial, industrial o que la degrada a un mer element de consum.
Reivindiquem,
que acord als temps, es garanteixi l'accés universal i la distribució massiva, de forma lliure i gratuïta de tots els continguts culturals propietat de l'estat en els seus fons, biblioteques o magatzems de dipòsit legal.
que la societat, la indústria i els autors busquin un nou model de relacions econòmiques que, en comptes de constreñir l'ús de les tecnologies de la comunicació, potenciï i s'aprofiti del seu desenvolupament i multipliqui els seus beneficis.
que aquest nou acord entre els autors i el públic garanteixi les recompenses necessàries per a incentivar la creació sense impedir la difusió de la cultura.
la limitació temporal dels cridats "drets d'autor" en uns termes més acords amb el dret d'accés a la cultura reconegut per la Constitució Espanyola i la Declaració Universal de Drets Humans.
La recuperació de les funcions originàriament atribuïdes al Ministeri de Cultura en detriment de l'actual actitud de salvaguardia a la indústria de l'entreteniment.
Exigim als nostres representants i poders públics,
que portin a terme les mesures executives i legislatives necessàries per a dur a la pràctica les reivindicacions dalt exposades tant en l'àmbit nacional, com especialment en l'àmbit de la Unió Europea.
i Vam convidar a la ciutadania que faci seu aquest Manifest.


dóna suport el manifest posant aquest
minibanner en la teva web i enllaçant-lo,
pots copiar el codi html d'aquí
Mira també:
http://culturalibre.org

This work is in the public domain

Comentaris

minibanner
08 abr 2006
Sindicato Sindicat