Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Francesc Macià proclama la República Catalana (14 abril 1931)
06 abr 2006
75 anys, si que en fa d´anys SI


Catalans :

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.

D’acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.

Tot aquell, doncs, que pertorbi l’ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l’emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President
FRANCESC MACIA

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Francesc Macià proclama la República Catalana (14 abril 1931)
06 abr 2006
Pero tampoco hay que olvidar que no la aguanto ni dos dias y en seguida cambio la "Republica Catalana" por la Generalitat autonoma.

Y luego vino lo que vino
Re: Francesc Macià proclama la República Catalana (14 abril 1931)
06 abr 2006
L'Avi Macià era un polític com pocs n'hi ha hagut en la història.
Re: Francesc Macià proclama la República Catalana (14 abril 1931)
06 abr 2006
Va durar poc però sempre queda be posar el seu discurs i el que va fer l'AVI no té preu i cap polític de la nostre història no ho ha tornat a fer, espero que arribi el dia que tornem a sentir un discurs com aquest però no perquè duri dos dies sinó perquè les nostres futures generacions puguin veure uns Paisos Catalans lliures i justos.

Apa Salut i nazi al taüt
Re: Francesc Macià proclama la República Catalana (14 abril 1931)
14 abr 2006
Visca la República !
Visca els Països Catalans !

Mori el feixisme !
Sindicat