Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
<< AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
05 abr 2006
Jornada contra la presència dels caixer automàtics al campus sud de la UB,s'han tapat amb enganxines els caixers de Geologia, Biologia, Farmàcia, Història, Química, Industrials...
caixa1.jpg
caixa2.jpg
caixa3.jpg
caixa4.jpg
caixa5.jpg
caixa6.jpg
FEM FORA ELS BANCS I CAIXES DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

El lligam del sector privat amb les universitats âpúbliquesâ? al nostre país es troba en clar augment, més si tenim en compte les noves reformes de lâensenyament superior que ja estem patint, com lâespai superior dâEducació superior (EEES).
Podem observar que els interessos capitalistes han vist en la universitat, en concret, i en lâeducació en general un ânou mercatâ? dâon extreure beneficis. De fet, les directives mundials dels qui dominen lâeconomia global (BM, OMC) apunten en aquesta direcció. LâAcord Genral de Comerç i Serveis (AGCS) nâés el millor exemple.

Però passem del context global a un de més local, concretament al de la nostra universitat (UB) i el sector dels Bancs i les Caixes. A la UB podem veure que alguns dels Bancs i Caixes de lâestat espanyol han volcat els seus interessos en el nostre centre. Estem parlant del Banc Santander Central Hispano (BSCH) principalment, però també de La Caixa de Catalunya i La Caixa dâEstalvis i Pensions de Barcelona.
El conglomerat econòmic que hi ha destinat més esforços ha estat sens dubte el BSCH a través, dâentre dâaltres, del Portal interuniversitari âUniversiaâ? (http://www.universia.es/). Aquest portal té presència a diferents estats dâAmèrica del Sud i dâAmèrica Central i als estats espanyol i portuguès de la vella Europa. Ells engloben aquest context geogràfic amb el terme âllatinoamèricaâ?.
âUniversiaâ? es dedica a oferir âserveis i contingutsâ? a la âcomunitat educativaâ? en general, així com productes de consum, a més a més fa dâenllaç entre els universitaris i les empreses.
Actualment, el concepte dâoferta de âserveis i contingutsâ? pot semblar bastant ambigu, però no ho és tant quan entenem aquest portal com una aposta estratègica del BSCH de cara al futur mercat de lâeducació superior. De fet així ho reconeixen ells mateixos:
   
âLa apuesta por el mundo de la Educación Superior constituye un eje de actuación estratégico para el Grupo, tanto en España como en Portugal y en cada uno de países latinoamericanos donde estamos presentes, convencidos de que las Universidades son pilar esencial de las economías y una fuente impulsora del crecimiento en cada país.â?
(http://universidades.gruposantander.es/pagina/indice/0,,214_1_1_0,00.htm)

Volem deixar clar que el conseller delegat i fundador dâaquest portal no és ningú més que en Jaume Pagès, un antic conegut de les Barcelonines que vam haver de patir el âFòrum 2004â? del qual ell també nâera conseller delegat.
Per descomptat el Grupo Santander, a més a més dels serveis altruïstes que dona als estudiants també ens ofereix âproductesâ? tals com: Targetes, Plans de Pensions, Crèdits i Comptes.
Els interessos dâaquest grup per la nostra educació no sâacaben aquí. També està relacionat amb la âFundación Conocimiento i Desarrolloâ? (CYD)(http://www.fundacioncyd.org/), presidida per Ana Patricia Botín, filla del Banquer i màxim accionista del grup BSCH Emilio Botin (una de les majors fortunes del món). Aquesta fundació té entre els seus objectius âdesenvolupar la cultura emprenedora a les universitatsâ? i es dedica entre altres coses a elaborar informes sobre la contribució de les universitats a lâeconomia estatal. No és res més que un lobby de pressió amb el fí de la progressiva privatització de la universitat pública.
Les relacions dâaquest gran grup amb la UB són múltiples: un dels vice-presidents és en Francesc Santacana, ex-director de la fundació Bosch i Gimpera dâestudis a distància de la UB, el BSCH i Caixa Catalunya també oferten Cursos de la UB Virtual a distància juntament amb la UB i són els âprotectorsâ? de lâespai âSom UBâ?. La nostra universitat, com gairebé totes les dels Països Catalans i de lâestat, també forma part dâUniversia i el BSCH disposa de diferents oficines i terminals a diferents facultats.
Aquest grup no és lâúnic que té interessos a la nostra universitat, La Caixa de Catalunya per exemple capta milers de clients a través del carnet universitari de la UB. Aquest carnet, que és bàsic per a treure llibre de la biblioteca o identificar-se com a estudiant permet a aquesta entitat captar a moltes estudiants com a clients dâuna manera sumament fàcil platejant els múltiples avantatges, molts cops ficticis, que comporta obrir un compte o disposar dâuna targeta moneder en aquesta entitat.
Lâaltre gran Caixa del Principat âLa Caixaâ? disposa en els nostres centres de diferents oficines i caixers als edificis i facultats de la UB.


Com a estudiants creiem que la relació dâaquests Bancs i Caixes amb la UB és completament inacceptable. Sota el nostre punt de vista suposa una privatització encoberta de la universitat pública perquè els interessos dâaquests sectors privats i els de totes aquelles persones que formem part de la UB són diametralment oposats. També volem denunciar que aquests Bancs i Caixes actuen amb connivència i beneplàcid del rectorat de la UB i el seu Consell Social, que en la realitat aquestes entitats tenen més poder que les pròpies estudiants alhora de decidir. Creiem que aquest fet és pervers, perquè quan la âdireccióâ? de la nostra universitat i el seu departament de marqueting signa acords amb aquestes entitats, el que ofereix és el potencial de consum i dâacumulació de capital de la comunitat universitària i del seu grup més nombrós: els estudiants. Sense que nosaltres tinguem dret a decidir allò que volem.
Per tot això exigim al Rectorat de la UB que suprimeixi qualsevol conveni amb aquestes entitats, que suposi participar en alguna de les seves estructures així com convenis dâutilització de lâespai universitari per la instalació de Caixers, oficines...


FEM FORA ELS INTERESSOS PRIVATS DE LA UNIVERSITAT!!
PROU CAIXERS I OFICINES A LâESPAI UNIVERSITARI!!
SOM ESTUDIANTS, NO CLIENTES!!
Mira també:
http://www.alternativaestel.org
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
05 abr 2006
ben fet nois ...
Unitat Cepc + Estel JA !!!
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
05 abr 2006
moltes felicitats!!!

Construïm la universitat pública!
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
05 abr 2006
MOLT BÉ NANOS, PERÒ QUAN FAREM MANDONGUILLES DELS D'ESTUDIANTS EN ACCIÓ?
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
05 abr 2006
jeje, properament ...

Fora activitat privada a les universitats públiques !!!

Amunt l'educació popular !
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
06 abr 2006
quina tonteria, va de puta mare tenir un caixer a la uni epr si necesites apsat, on teniu vosaltres els diners, en un mitjó?¿?
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
06 abr 2006
No has llegit el comunicat oi?
Aquest és un del problemes de fer aquestes accions, si no aconsegueixes que la gent vagi més enllà de la foto i l'anècdota, quedes com un punki nen de papa i ja està.

Per això demanaria que la gent llegís el comunicat, i recomanaria humilment als i les estudiants que tinguessin en compte que la gent no acostuma a entendre aquest tipus de coses, pq passa de tot i ni tant sols llegeix el perquè de les accions, i es queda amb els lemes incendiaris i poca cosa més.
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
06 abr 2006
Quan es fa una acció, s'ha de saber que la majoria de gent no llegirà res. No crec que boicotejar caixers ajudi a conscienciar la comunitat universitària dels prejudicis de la presència de caixes i bancs a la universitat. Tampoc pressiona massa a la universitat. Altra cosa és que ho fessiu cada dia, però llavors, suposo que ja no ho firmarieu.

Vaja, potser s'ha de fer més pedagogia col·lectiva, començant pel tema del carnet d'estudiant vinculat a entitat bancària. Això hi ha un grup ampli d'estudiants que ho poden entendre bé. El que passa és que potser és menys entretingut.
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
06 abr 2006
A mi me sembla també una mica punki... i elñ problema no són tant els caixers, que jo com tots es on tinc els diners (encara que no m'agradi), com les empreses que gestionen el bar o les fotocòpies!!!(la facultat d'arquitectura... per exemple és un robatori!!!)

JO m'apuntaré a vosaltres quan es faci algo en contra del tancaments dels menjadors universitaris, això si que és una vergonya... rebentar caixers queda molt guay... i és pur panfletisme... i us u diu un que creia que teoricament era més pròxim a vosaltres...
si això és la trevolució estudiantil... jo continuaré en l'autisme...

si volem fer fora les empreses de la uni haurem de fer algo més...
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
06 abr 2006
ta sols comentar k

1. Pel tema dels menjadors ja sesta fent feina des de molts sindicats diferents , inclos estel i cepc

informat ...

2. estel i cepc porten molt de temps fent critica als interesos de les empreses privades de bars i menjadors

res mes
Re: << AE-CEPC>> Som estudiants, no clientes!!!!
07 abr 2006
però amb accions com aquesta la gent es queda tant sols amb això. Ús heu divertit molt però a part d'això...? Sort que hi ha gent d'AE i CEPC que estant per altres temes..
Sindicat Terrassa