Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anunci :: ecologia
Primavera antinuclear a les comarques gironines
03 abr 2006
20 anys de Txernòbil - 27 anys de Harrisburg
girona-antinuclear2006.jpg



Accident de Txernòbil

El 26 d'abril del 1986 a les 1:23h va esclatar el reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil. L'incident va alliberar enormes quantitats de material radiactiu a l'atmosfera, contaminant brutalment grans extensions de Bielorrussia, Federació russa i Ucraïna, les partícules de plutoni varen saltar fins a 2Km d'alçada, i a la resta d'Europa i part d'Asia vàrem rebre uns nivells de contaminació encara avuí detectables.

Cal continuar recordant a tothom el gravíssim accident nuclear que va representar Chernobil per les persones i els ecosistemes més propers i no tan propers. Decenes de milers de persones desplaçades i terres arruinades pels segles dels segles. Decenes de milers de persones afectades de diverses maneres, desde morts, passant per enfermetats irreversibles, fins nous nascuts amb deformacions físiques i amb la terrible carga psicològica que suposa la por de per vida de no saber que què passarà, o saber, que quan torni a passar et pot tocar a tu. Ascó i Vandellos estan a tocar, i sembla que per veure el nucli del reactor de Garoña no cal entrar a dins de la central, doncs per les esquerdes, diuen, que es pot veure.

TANCAMENT DE GAROÑA I ZORITA JA!!!!!! NUCLEARS?, NO GRACIES.



Accident de Harrisburg

La unitat 2 de la central nuclear de la Illa de les Tres Milles, situada a 16 Km de la ciutat de Harrisburg (Pennsilvania), que tenia una població d'uns 70.000 habitants, va patir un sever accident el 28 de març de 1979. Una petita fuga al generador de vapor va desencadenar l'accident més greu de la història nuclear dels USA, i el segon més greu de la història de l'energia nuclear. Les causes cal atribuir-les al disseny d'aquella planta que la convertia en tremendament insegura.

La pèrdua de refrigerant va ocasionar un augment de la temperatura del nucli que, finalment va acabar per fondre's donant lloc a l'escampadissa de material radiactiu a la contenció i a la formació d'una perillosa bombolla d'hidrògen que va amenaçar amb provocar una explosió que hauria llançat al medi tones de material radiactiu. Per a evitar aquesta explosió es va optar per alliberar una quantitat indeterminada de gas radiactiu, que va afectar la població de les ciutats del voltant.

Les conseqüències de l'accident sobre la salut de la població estan encara sotmeses a la controversia, donat que resulta molt difícil evaluar les dosis radiactives a les què varen ser sotmesos els afectats. Les accions d'emergència que es van posar en pràctica foren clarament insuficients i van consistir en l'evacuació de les dones embarassades i dels nens en un radi de 8 milles entorn la central, els dies després de l'accident. S'han detectat augments de malformacions congènites, de càncers i d'enfermetats psicològiques degudes a l'estress patit per la població.

L'accident de Harrisburg va suposar el principi de la decadència de l'energia nuclear al món. Per un costat aquell accident va demostrar que les centrals nuclears són insegures, la qual cosa va fer augmentar l'oposició i, d'altra banda, els costos de les mesures de seguretat preses a partir de l'accident han encarit notablement les centrals, la qual cosa les converteix en poc competitives davant altres fonts energètiques.

Per desgracia la lliçó de l'accident de Harrisburg no fou suficient per a evitar l'accident nuclear de Txernòbil el 1986, el més terrorífic dels succeits (fins el moment).



Esquerdes de Garoña

La central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos), la de "les mil-i-una esquerdes", cada any que passa té unes quantes més. La qual cosa significa que Garoña té un greu problema de seguretat que s'agreuja sense parar.

En efecte, el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) ha reconegut en un informe del 21 de maig del 2003, que a les darreres inspeccions realitzades a la central nuclear de Garoña s'han detectat "nuevos defectos [esquerdes] localizados en las penetraciones de la vasija del reactor".

A més a més, el CSN admet al seu informe haver comprovat que, en les penetracions esquerdades examinades a la darrera inspecció, realitzada durant la parada de recàrrega de combustible, el problema ha seguit empitjorant "siguiendo tendencias anteriores".

Les penetracions són uns tubs d'acer que travessen el vas del reactor per la seva part inferior. A través d'aquests tubs s'introdueixen a l'interior del vas les barres de control (que la seva importantíssima funció és la d'aturar la reacció nuclear que es desencadena en el nucli d'urani que allotja el vas). És fonamental per a la seguretat que l'estat de les penetracions sigui perfecte, ja que les barres de control han de passar a través d'aquestes amb una precisió milimètrica per a poder exercir correctament la seva funció i aconseguir la parada del reactor.

Així doncs, les penetracions del vas de Garoña pateixen un greu i creixent problema d'esquerdament que afecta de forma important la seva integritat estructural, la qual cosa posa en risc la seguretat.

El propi CSN reconeix al seu informe que aquells casos en els què l'esquerda s'hagi estès fins el grau de què la secció sana restant del tub sigui inferior al 5% del total, existiria el risc de què davant determinats accidents es podria produïr l'alçament del conjunt tub-guia-manguito i amb això la pèrdua de geometria de la penetració, la qual cosa impediria que el mecanisme aturés la reacció en cadena del nucli i que és essencial per a la seguretat de la central. Les dades que aporta el CSN demostren que almenys 5 penetracions tenen esquerdes amb una secció sana inferior al 30%, doncs això és verdaderament preocupant.

Aquest problema d'esquerdament es va descobrir el 1981, quan es va produïr una important fuga de 2.880 litres diaris d'aigua radiactiva de l'interior del reactor, a causa d'una esquerda passant (és a dir, que travessava tot el gruix de la paret del tub) en una d'aquestes penetracions.

Aquest problema s'ha anat agreujant seriosament amb el transcurs del temps. El cert és que, fins avuí, de les 97 penetracions que té el vas del reactor, 66 pateixen un preocupant procés d'esquerdament i a 55 d'aquestes s'hagué d'instal·lar a la zona esquerdada un pedaç, un artilugi que el CSN anomena "sello mecánico".

En el seu dia, el CSN i Nuclenor (empresa propietaria de Garoña) varen afirmar que aquesta era la solució definitiva al problema d'esquerdament, que quedava així confinat gracies al segell mecànic. Això és quelcom que òbviament ja no poden mantenir per més temps: la troballa d'esquerdes de "nova aparició" a les penetracions del vas de Garoña posa en evidencia el fracàs de les mesures adoptades pel CSN i Nuclenor davant aquest problema, així com les teories emprades per aquests per a afirmar que el problema, que afecta la seguretat de la central, estava controlat. Ara queda demostrat que el cert és precísament el contrari.

En conclusió, l'estat del vas del reactor de la central nuclear de Garoña ha empitjorat significativament. La seguretat de Garoña està avuí encara més desgraciada que abans, i això ens afecta a tot*s. A què espera el govern per a tancar centrals nuclears, com per exemple aquesta?

Veure també:
http://www.celtiberia.net/nuclear/web/
http://www.ecologistasenaccion.org/article.php3?id_article=554
http://www.belt.es/noticias/2004/febrero/18/nuclear.htm
http://www.nodo50.org/tortuga/article.php3?id_article=836



Enllaços per a més informació general:

http://www.nodo50.org/tortuga/article.php3?id_article=767
http://www.energiasostenible.org/sec.asp?id_link=13
http://www.pangea.org/~vmitjans/nuclear/nuclear.htm
http://www.nodo50.org/panc/
http://usuarios.lycos.es/plataforma/
http://www.andreusotorra.com/escornalbou/docus/dietari/nuclears.html
http://www.sortirdunucleaire.org/
http://www.electric-fields.bris.ac.uk/
http://www.nirs.org/
http://www.csn.es/plantillas/frame_nivel1.jsp?id_nodo=273
http://www.xtec.es/centres/b7007300/ecologia/directori/nuclear.htm

http://www.prouinvestigaciomilitar.org/


Mira també:
http://www.nomat.org/

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Vandellós II, Ascó I, AscóII... tampoc
04 abr 2006
Modificat: 12:12:10
06.01.JPG
El CSN ocultó problemas del sistema de refrigeración de Vandellos-II. 01 marzo 2005
Greenpeace ha tenido acceso a documentos e imágenes que delatan las lamentables condiciones en que se encontraban diversos componentes del sistema de aguas esenciales de la central nuclear Vandellós-II (Tarragona) en el momento en el que, el pasado 25 de agosto, se produjo la rotura de una de sus tuberías, inutilizando el funcionamiento del mismo y produciéndose una fuga de agua.
http://www.greenpeace.org/espana/news/el-csn-ocult-problemas-del-si

Ante la decisión del CSN de elevar la gravedad del suceso de Vandellos-2. 15 abril 2005
Ante las informaciones aparecidas hoy en diversos medios de comunicación acerca de que el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) ha decidido elevar la clasificación del suceso de corrosión del sistema de aguas esenciales de la central nuclear Vandellós-2, las organizaciones Greenpeace y Ecologistes en Acción de Catalunya consideran que la extraordinaria importancia del suceso, agravada por la actitud claramente irresponsable del titular de la central, deben forzar al CSN a reclasificar el suceso como de Nivel 3 en la Escala Internacional de Sucesos Nucleares (INES).
http://www.greenpeace.org/espana/news/ante-la-decisi-n-del-csn-de-el

Activistas de Greenpeace bloquean la entrada de la central nuclear de Vandellos-2. Para pedir a José Luis Rodriguez Zapatero, que cumpla su compromiso del cierre de nucleares, y la utilización de energías renovables. 26 abril 2005
http://www.greenpeace.org/espana/photosvideos/photos/activistas-de-green
Greenpeace "cierra" Vandellós-2 para recordar a Zapatero su compromiso de abandonar la energía nuclear. 26 abril 2005
Esta mañana, 25 activistas de Greenpeace han cerrado simbólicamente la central nuclear Vandellós-2 (Tarragona) mediante la colocación en la puerta principal de acceso a esta instalación de un candado gigante con el lema “Zapatero: cumple tu palabra, ciérralas� en alusión al compromiso del Presidente del Gobierno de abandonar la energía nuclear en España y sustituir las centrales nucleares por “energías más limpias, más seguras y menos costosas�, según reza el programa electoral del PSOE.
http://www.greenpeace.org/espana/news/greenpeace-cierra-vandell

¿Por qué mintió la presidenta del CSN?. 24 abril 2005
La Presidenta del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Mª Teresa Estevan Bolea, debe aclarar mañana en su comparecencia ante la Ponencia de Seguridad Nuclear de la Comisión de Industria, Turismo y Comercio del Congreso, por qué mintió en sus últimas intervenciones ante el Congreso y el Senado con respecto a la gravedad del suceso de corrosión del sistema de refrigeración de la central nuclear Vandellós-II.
http://www.greenpeace.org/espana/news/por-que-minti-la-presidenta


Las diez mentiras de la presidenta del Consejo de Seguridad Nuclear. 26 mayo 2005
El pasado 25 de abril tuvo lugar la comparecencia de la Presidenta del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Mº Teresa Estevan Bolea, ante la Ponencia constituida por la Comisión de Industria, Turismo y Comercio para los asuntos del CSN, al objeto de ser interrogada en relación con el incidente ocurrido el 25 de agosto de 2005 en la central nuclear de Vandellós-2 (Tarragona).
http://www.greenpeace.org/espana/news/las-diez-mentiras-de-la-presid


LAS DIEZ MENTIRAS DE LA PRESIDENTA. 26 mayo 2005
Análisis de la comparecencia de la Presidenta del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Mª Teresa Estevan Bolea, ante la Ponencia del Congreso de los Diputados encargada de la investigación del suceso de corrosión del sistema de agua de servicios esenciales de la central nuclear Vandellós-2 (Tarragona)
http://www.greenpeace.org/espana/reports/las-diez-mentiras-de-la-presid

Greenpeace lamenta que la Comisión de Industria no haya pedido el cese de Estevan Bolea por mentir a los parlamentarios. 30 junio 2005
Tras conocer el resultado de las votaciones de esta mañana en la Comisión de Industria, Comercio y Turismo del Congreso de los Diputados sobre las propuestas de resolución de los distintos grupos parlamentarios en relación al suceso del fallo del sistema de refrigeración de Vandellós-2, Greenpeace considera que el PSOE y el PP, apoyados por CiU y PNV, han llegado a un pacto lamentable con el fin de minimizar la gravedad de las irregularidades cometidas por el titular de la central (ANAV) y el propio Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) en la gestión de ese suceso, que estos grupos, sin embargo, no han dudado en calificar como de “el incidente más grave ocurrido en las centrales nucleares españolas desde el incendio de Vandellós-1 en 1989�.
http://www.greenpeace.org/espana/news/greenpeace-lamenta-que-la-comi

Las diez mentiras de Estaban Bolea. 04 agosto 2005
LAS DIEZ MENTIRAS DE LA PRESIDENTA DEL CONSEJO DE SEGURIDAD NUCLEAR AL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS SOBRE VANDELLÓS-2
http://www.greenpeace.org/espana/reports/las-diez-mentiras-de-estaban-b


Carta de protesta. 04 agosto 2005
Carta al OIEA de protesta por no contestar revision clasif V2.pdf
http://www.greenpeace.org/espana/reports/carta-de-protesta


Carta a Tomihiro Taniguchi OIEA. 04 agosto 2005
Carta a Tomihiro Taniguchi OIEA sobre mala clasif INES suceso EF Vandellos-2.pdf
http://www.greenpeace.org/espana/reports/carta-a-tomihiro-taniguchi-oie


Nota de prensa de CSN. 04 agosto 2005
INFORMACIÓN SOBRE LA CALIFICACIÓN INES DEL SUCESO DE VANDELLÓS II (25-08-2004) POR EL OIEA
http://www.greenpeace.org/espana/reports/nota-de-prensa-de-csn


El CSN no debe autorizar el arranque de Vandellós-2 mientras incumpla el plan de actuación. 09 agosto 2005
Greenpeace ha solicitado al Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) que no autorice el arranque de la central nuclear Vandellós-2 (Tarragona) mientras ésta incumpla el Plan de Actuación en relación al problema de corrosión del Sistema de Agua de Servicios Esenciales y demás requerimientos adicionales establecidos por el pleno del CSN en su reunión del 17 de marzo de 2005.
http://www.greenpeace.org/espana/news/el-csn-no-debe-autorizar-el-ar


Ante el nuevo incidente en el Sistema de Agua de Servicios Esenciales. 13 octubre 2005
Ante el nuevo fallo en el Sistema de Agua de Servicios Esenciales de la central nuclear Vandellós-2 (fugas en las bombas de impulsión del agua de mar para la refrigeración), del cual se tuvo conocimiento ayer, Greenpeace se pregunta cómo es posible que el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), después de tener 6 meses parada la central para revisar este sistema (tras el grave problema de corrosión que sufrió y que dio lugar al suceso del 25 de agosto de 2004), no se diera cuenta del mal estado de las soldaduras de esos componentes.
http://www.greenpeace.org/espana/news/ante-el-nuevo-incidente-en-el


El fiscal ha pedido casi 15.000 euros de multa a los activistas de Greenpeace por la protesta en vandellós II. 15 diciembre 2005
Los 24 activistas de Greenpeace que el pasado 26 de abril participaron en una protesta pacífica para alertar sobre el funcionamiento peligroso de la central nuclear de Vandellós II, han sido juzgados, ante el Juzgado de Primera Instancia e Instrucción de Reus (Tarragona).
http://www.greenpeace.org/espana/news/el-fiscal-ha-pedido-casi-15-00

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more