Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia
Manifest contrajunta d'afectats RIPSOL
02 abr 2006
Sin título-1.jpg
MANIFEST DE LA CONTRAJUNTA D'AFECTATS PER REPSOL-YPF'2006
“Per un món sense petroli “

QUI SOM

    Som persones i comunitats afectades pels impactes de l'activitat de REPSOL-YPF en el món.

    La contaminació, el soroll i els accidents periòdics durant tota la cadena de producció del petroli està degradant les nostres condicions de vida i fonts d'aliments. Tant en els voltants dels camps petroliers, en els gasoductes, en els ports terminals, en les petroquímiques, com en les estacions de servei, es fa difícil viure.

    A més, el model “de consumâ€? (que no hem triat), basat en la seva alta dependència de les energies fòssils (petroli, gas i carbó), està duent-nos a una situació difícil en l'actualitat, i insostenible per a les generacions esdevenidores.

    Per a plantar cara a aquesta situació i treballar pel canvi és imprescindible lluitar per:

Ã?     Que els pobles puguin defensar la seva identitat cultural i el seu     medi ambient, alhora que decidir la seves fonts d'aliments     (sobirania dels pobles)
Ã?     Transcendir la crisi energètica cap a un nou model energètic
Ã?     El reconeixement i restitució del deute ecològic i social

DENUNCIEM    

    L'ocupació territorial de REPSOL-YPF en el planeta, extraient, refinant i transportant petroli, tant en les zones rurals com en la perifèria de les grans ciutats.

    L'abús de poder que exerceix REPSOL-YPF sobre les classes dirigents de tots els països, perquè cedeixin als seus interessos, encara que vagin en contra de la població.

    Que REPSOL-YPF deteriora la terra, les reserves d'aigua, l'atmosfera en cadascuna de les fases de la seva cadena productiva, sense fer-se càrrec de la seva reparació i sense comptabilitzar aquestes externalitats en el preu final del producte. Provocant el colapase climàtic del planeta, per la pèrdua irreversible d'ecosistemes tropicals, sistemes forestals i terres fèrtils, llançant milions de tones de CO2a l'atmosfera.

    Els atropellaments socials, culturals i la deterioració de la salut de les poblacions envaïdes en els seus blocs d'exploració i extraccion, així com els seus oleoductes i gasoductes. I la complicitat i suport a dictadures i conflictes bèl·lics (Nigèria, Guinea Equatorial, Libèria..), al mantenir amb els seus governs relacions econòmiques.

    La dependència d'un model energètic que provoca unes altes taxes de mortalitat per accidents de cotxe o càncer de pulmó.



   
   
EXIGIM
   
AL GOVERN ESPANYOL:

Ã?     Que prioritzi el benestar de la ciutadania al lucre econòmic, tenint en compte les futures generacions.
Ã?     Que faci complir a les empreses espanyoles la legalitat i respectar els drets humans, socials, econòmics i ambientals en tots els països en els quals opera, aplicant auditories ambientals i socials en les zones afectades per exploracions, pous i ductes.
Ã?     Que promocioni la reconversió de la indústria petroliera en tecnologies de petita escala per a l'aprofitament racional de fonts d'energia netes, renovables i descentralitzades.

A LA CORPORACIÓ REPSOL-YPF:

Ã?     Que retorni totes les companyies públiques privatitzades il·legítimament als seus respectius pobles, com YPF als argentins o YPFB als bolivians. I que cancel·li tots els contractes d'exploració i explotació subscrits sota processos no democràtics, a esquena del poble i sota esferes corruptes.
Ã?     Que es retiri d'aquells llocs en els quals les poblacions locals no volen que desenvolupi la seva activitat o on representin un risc per a la salut pública i ambiental.
Ã?     Que reinvierteixi els seus beneficis en investigació per a reparar el medi ambient danyat, guarir als malalts (pulmonars i leucèmia entre altres) i rescabalar a les víctimes d'accidents i a les comunitats afectades.
Ã?     Que no intervingui en àrees protegides i territoris indígenes.
Ã?     Que informi amb transparència a l'afectat dels impactes implícits de la producció petroliera i al consumidor dels costos ambientals i socials del producte.

    ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ:

Ã?     Que s'informi amb total transparència dels impactes de REPSOL-YPF i es deixi d'exercir una comunicació subordinada als ingressos rebuts per publicitat de les petrolieres.

DEMANEM A LA CIUTADANIA:

Ã?     Treballar des d'ara en un procés de decreixement del consum energètic buscant mesures d'eficiència i racionalització, aplicant fonts d'energia netes, per a accelerar la transició cap a un model post-petrolier.


L'ÚNICA PETROLIERA BONA ÉS LA QUÈ NO EXISTEIX


MANIFIESTO DE LA CONTRAJUNTA DE AFECTADOS POR REPSOL-YPF'2006
“Por un mundo sin petróleo “

QUIEN SOMOS

Somos personas y comunidades afectadas por los impactos de la actividad de REPSOL-YPF en el mundo.

La contaminación, el ruido y los accidentes periódicos durante toda la cadena de producción del petróleo está degradando nuestras condiciones de vida y fuentes de sustento. Tanto en las inmediaciones de los campos petroleros, en los gasoductos, en los puertos terminales, en las petroquímicas, como en las estaciones de servicio, se hace difícil vivir.

Además, el “modelo de consumo� (que no hemos elegido), basado en su alta dependencia de las energías fósiles (petróleo, gas y carbón), está llevándonos a una situación difícil en la actualidad, e insostenible para las generaciones venideras.

Para hacer frente a esta situación y trabajar por el cambio es imprescindible luchar por:
·     Que los pueblos puedan defender su identidad cultural y su medio ambiente, a la vez que decidir su forma de sustento (soberanía de los pueblos)
·     Trascender la crisis energética hacia un nuevo modelo energético
·     El reconocimiento y restitución de la deuda ecológica y social


DENUNCIAMOS

La ocupación territorial de REPSOL-YPF en el planeta, extrayendo, refinando y transportando petróleo, tanto en las zonas rurales como en la periferia de las grandes ciudades.

El abuso de poder que ejerce REPSOL-YPF sobre las clases dirigentes de todos los países, para que cedan a sus intereses, aunque vayan en contra de la población.

Que REPSOL-YPF deteriora la tierra, las reservas de agua, la atmósfera en cada una de las fases de su cadena productiva, sin hacerse cargo de su reparación y sin contabilizar dichas externalidades en el precio final del producto. Provocando el colpaso climático del planeta, por la pérdida irreversible de ecosistemas tropicales, sistemas forestales y tierras fértiles, arrojando millones de toneladas de CO2a la atmósfera.

Los atropellos sociales, culturales y el deterioro de la salud de las poblaciones invadidas en sus bloques de exploración y extraccion, así como sus oleoductos y gasoductos. Y la complicidad y apoyo a dictaduras y conflictos bélicos (Nigeria, Guinea Ecuatorial, Liberia..), al mantener con sus gobiernos relaciones económicas.

La dependencia de un modelo energético que provoca unas altas tasas de mortalidad por accidentes de coche o cáncer de pulmón.

EXIGIMOS

AL GOBIERNO ESPAÑOL:
·     Que anteponga el bienestar de la ciudadanía al lucro económico, teniendo en cuenta las futuras generaciones.
·     Que haga cumplir a las empresas españolas la legalidad y respetar los derechos humanos, sociales, económicos y ambientales en todos los países en los que opera, aplicando auditorías ambientales y sociales en las zonas afectadas por exploraciones, pozos y ductos.
·     Que promocione la reconversión de la industria petrolera en tecnologías de pequeña escala para el aprovechamiento racional de fuentes de energía limpias, renovables y descentralizadas.

A LA CORPORACIÓN REPSOL-YPF:
·     Que devuelva todas las compañías públicas privatizadas ilegítimamente a sus respectivos pueblos, como YPF a los argentinos o YPFB a los bolivianos. Y que cancele todos los contratos de exploración y explotación suscritos bajo procesos no democráticos, a espaldas del pueblo y bajo esferas corruptas.
·     Que se retire de aquellos lugares en los que las poblaciones locales no quieren que desarrolle su actividad o donde representen un riesgo para la salud pública y ambiental.
·     Que reinvierta sus beneficios en investigación para reparar el medio ambiente dañado, curar a los enfermos (pulmonares y leucemia entre otros) y resarcir a las víctimas de accidentes y a las comunidades afectadas.
·     Que no intervenga en áreas protegidas y territorios indígenas.
·     Que informe con transparencia al afectado de los impactos implícitos de la producción petrolera y al consumidor de los costos ambientales y sociales del producto.

A LOS MEDIOS DE COMUNICACIÓN:
·     Que se informe con total transparencia de los impactos de REPSOL-YPF y se deje de ejercer una comunicación subordinada a los ingresos recibidos por publicidad de las petroleras.

A LA CIUDADANÃ?A:
·     Trabajar desde ahora en un proceso de decrecimiento del consumo energético buscando medidas de eficiencia y racionalización, aplicando fuentes de energía limpias, para acelerar la transición hacia un modelo post-petrolero.



LA ÚNICA PETROLERA BUENA ES LA QUE NO EXISTE

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat