Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Vallcarca, en situació límit
31 mar 2006
>Els veïns es mobilitzen per protestar contra la degradació del seu barri, afectat per una reforma urbanística

Les manifestacions d'aquest dimecres al vespre a la ciutat de Barcelona van tenir un focus d'activitat a l'avinguda d'Hospital Militar (pròxima avinguda de Vallcarca) on un grup de veïns i veïns van sortir al carrer per protestar contra la situació que viu el seu barri i en concret la zona afectada pel pla urbanístic del carrer Farigola. Roser Bozzo, veïna de Vallcarca, manifesta el seu descontentament assistint a la manifestació. âAquí es van tancant les cases, tapiant els comerços i la veritat és que el barri s'ha degradat moltâ?, diu la Roser. âJa fa molts anys que no es vol deixar arreglar el barriâ?, diu l'Antònia Castilla, una altra veïna que s'ha mobilitzat perquè âvolen que canviï alguna cosaâ?.

>El futur, en mans de les immobiliàries
Aquesta és la segona concentració que organitza l'AAVV de Vallcarca-Riera Viaducte per protestar contra la reforma urbanística de la zona. Les protestes van començar al gener de 2005 amb una llençolada en els balcons i han evolucionat fins les concentracions que de forma més o menys regular s'han convocat per cada dimecres de la setmana. Els veïns de Vallcarca, afectats per les obres de rehabilitació del barri i que estan immersos en un procés d'expropiació i reforma urbana, denuncien l'â?especulació amagadaâ? de la qual se senten víctimes amb el beneplàcit, segons ells, de l'Ajuntament que "ha deixat en mans de constructores privades les negociacions sobre el futur".

Miquel Cárdenas, membre de l'associació de veïns, denuncia que âhi ha barris que se'ls tracta millor que el nostreâ?. âAquí el que falta són serveis i en comptes d'invertir-hi fan pisos d'alt estànding. Es vol treure gent d'aquí per fer pisos que costaran molts diners i no ens volen pagar el que ens pertoca!â?, denuncia Cárdenas, que pensa que es fa âdiscriminacióâ? entre uns veïns [els del carrer Bolívar] i els uns altres [carrer Farigola i voltants]. âEls del nostre cantó només tenim opció de compra, en canvi, a Bolívar, tenen opció de compra i els hi subvencionen l'entrada del pis de protecció oficialâ?, continua aquest membre veïnals que adverteix que són âoptimistesâ? perquè pensa que cada vegada vindrà més gent a les concentracions perquè la âgent està molt cremadaâ?. Enric Lahóz, també membre de la plataforma veïnal, pensa que âno es va comptar amb els veïns quan tocava i ara ja està tot venut i ara no ho poden rectificarâ?.

Pedro Ezquerro, president de l'associació de veïns de Vallcarca explica que hi ha molta gent gran que han fet fora dels seus pisos de tota la vida perquè un dels conjugues ha mort i la immobiliària ha aprofitat que el pis estava a nom d'un per treure a l'altreâ?. I és que aquesta zona de Vallcarca és un territori que com diuen els veïns âs'ha anat degradant amb el tempsâ?. âJo vaig nèixer l'any 1941 i al 45 ja van dir que aquest barri necessitava una reconstruccióâ?, diu Antònia Castilla, veïna del barri. La gent jove, amb el pas del temps, ha anat desapareixent. âJa no hi ha gent jove perquè marxen del barri i només queda la gent granâ?. âCap fill de treballador s'ha pogut quedar a viure al barri perquè l'Ajuntament no ha volgutâ?, sentencia Ezquerro.

>Ofertes insuficients
Els pocs comerços que resten dempeus viuen en una situació d'â?impàsâ?. La Carme Gómez és la propietària de la bugaderia del barri. Fa 15 anys que hi són i quan van comprar el local no estava afectat. â Després va arribar un promotor immobiliari i l'Ajuntament va dir que estavem afectats i que havíem de cooperar d'alguna forma: o bé construint amb aquesta immobiliaria o bé que li venguem però el que ens ofereix aquesta immobiliària és menys del que nosaltres vam pagarâ?, diu Gómez. El seu negoci és un dels pocs que existeixen al barri, que en aquests moments presenta un aspecte més aviat desolador i que és un 'caramel' per als okupes ja que està ple de cases deshabitades. Des de l'associació de veïns confessen que la convivència amb el col·lectiu esquàter âen general, és bonaâ?. Pedro Ezquerro sentencia que âtal i com van les coses no sé el meu fill en el futur serà un okupa perquè tot i treballar, amb els preus dels pisos, no es pot permetre anar-se'n de casaâ?.

La preocupació, doncs, és un tret comú entre els ciutadans del nord del districte, que continuaran fent protestes per tal de demanar que l'Ajuntament âse'ls escoltiâ?, situació similar que pretenen les associacions del Tres Turons o els que demanen el pas de l'AVE pel litoral en comptes de l'Eixample.

Reportatge extret de www.transversalweb.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Vallcarca, en situació límit
31 mar 2006
Me gusta que queden asociaciones de vecinos dispuestas a frener la especulación y que no le coma el ojete al ayuntamiento!
Re: Vallcarca, en situació límit
31 mar 2006
Endavant VALLCARCA, el barrio es de los vecinos y no de esos esbirros!
no ens faran creure
31 mar 2006
Modificat: 10:32:29
salvemlap.jpeg
Amunt Vallcarca lliure i popular, veïns, entitats culturals i juvenils protestem contra la coacció que patim per part de l'Ajuntament i els seus "amiguetes" del totxo. No volem ser una ciutat aparador, no som els maniquís de la "millor botiga del mon".
Només volen fer cases per rics i hotels pels turistes, no volen arreglar el barri, han tingut més de trenta anys per fer-ho!
Us esperem a les properes convocatories.
Si voleu més info paseu-vos pel local dels veïns al carrer farigola o pregunteu directament a la gent pel carrer, n'estem farts.
Sindicat