|
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : sanitat |
La demilitarització:: Debat protagonista al FSMundial de Karachi
|
|
per moviment per una resistència global |
31 mar 2006
|
A molts països es gasta més en activitats militars que en educació o salut. Els participants del sisè Fòrum Social Mundial es pregunten ara com afectarà la conferència en la gestió del Govern i els moviments socials del propi Pakistan. A territoris com Pakistan, prop del 70% del pressupost públic es dedica a despeses militars, mentre que educació i salut només reben el 3%.
www.wsf2006karachi.org |
"La desmilitarització i les iniciatives de pau."
Aquest podria ser un bon tÃtol per resumir el debat generat a l'última fase del Fòrum Social Mundial 2006, que s'ha celebrat del 24 al 29 de març en la localitat pakistanesa de Karachi.
Ara els participants es pregunten sobre l'impacte que tindrà la conferència en la dictadura militar d'aquest paÃs i en les iniciatives que promoguin les més de 15.000 persones de 58 països diferents que ha reunit la trobada.
A la trobada de Karachi li van precedir la de Bamako (Mali) i la de Caracas (Veneçuela). Són part d'un fòrum mundial que ja compleix la seva sisena edició i que té l'objectiu de reunir actors socials, enfortir xarxes i generar entre totes propostes per construir un món més just.
Celebrar aquesta edició del fòrum en tres continents diferents ha donat l'oportunitat de centrar-se en la problemà tica especÃfica de cada regió. Precisament, en aquesta zona del planeta, la militarització és una realitat massa quotidiana. D'una banda trobem situacions d'ocupació militar pels Estats Units a països com l'Irac o l'Afganistan. D'una altra, existeixen situacions difÃcils entre l'Ã?ndia i Pakistan, a Nepal, Sri Lanka; o l'Iran amb Pakistan, l'Afganistan, Azerbaitjan, Turquia i l'Irac, a més de conflictes interns.
Trobada de veus
La desmilitarització no ha estat l'únic debat a la trobada. El treball digne, l'anti-imperialisme econòmic o el turisme responsable també han generat taules de treball per compartir experiències constructives. La trobada també ha estat marcada per la polèmica sobre la utilitat i la forma d'organitzar esdeveniments com aquest.
http://www.icftu.org/displaydocument.asp?Index=991223594&Language=ES
http://www.clarin.com/diario/2006/03/28/conexiones/t-01166353.htm
L'escriptor i cineasta pakistanès Tariq Ali ha estat una de les figures més reivindicatives de la trobada. Ali ha aprofitat per reivindicar el perfil més polÃtic del fòrum i criticar determinades ONG per distanciar els ciutadans de la polÃtica. Segons Tariq Ali, no s'han de crear altes expectatives d'aquestes trobades internacionals: "No estem acostumats a escoltar-nos els uns als altres, de manera que aquesta cita és bona per poder reunir-nos, compartir experiències i veure com estan altres moviments socials en altres països".
I, després de Karachi, què? Doncs la pròxima cita és el 2007... a Nairobi.
Més informació:
Fòrum Social Mundial i pà gina especial de l'FSM a Karachi www.forumsocialmundial.org.br/index.php?cd_language=1&id_menu=
www.wsf2006karachi.org/ |
This work is in the public domain |