|
Notícies :: educació i societat |
La Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans i Alternativa Estel participen al Fòrum Europeu d’Estudiants de Bakaiku (Euskal Herria)
|
|
per premsa@coordinadora.net Correu-e: premsa ARROBA coordinadora.net (no verificat!) Telèfon: 933477913 |
29 mar 2006
|
Del 24 al 26 de març, uns 160 estudiants d’arreu d’Europa es van reunir a Bakaiku, petit poble d’Euskal Herria, per a coordinar a nivell europeu la lluita contra l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. La CEPC i Alternativa Estel van participar activament al Fòrum, fent-se eco de les mobilitzacions estudiantils als Països Catalans. Des d’Euskal Herria, de GalÃcia, dels Països Catalans, d’Alemanya, de Noruega, d’Ità lia, de l’Estat francès, de Castella o encara del Regne Unit, les múltiples organitzacions presents van redactar una declaració en la qual es denuncia el Procès de Bolonya i es reafirma la necessitat de contruir una universitat pública, democrà tica, popular, antipatriarcal i no homogeneïtzada. Igualment es va fixar el dia 11 de maig com a diada europea de mobilització.
Després del primer Fòrum d’Estudiants de Barcelona, a l’iniciativa de la PMDUP, i de la trobada de Madrid, el Fòrum Europeu d’Estudiants de Bakaiku, organitzat pel sindicat nacional basc Ikasle Aberzaleak, va comptar amb la particpació de molts/es estudiants d’arreu d’Europa.
Reapartits en quatre grups de treball, els i les estudiants van acordar les seves reivindicacions en una declaració comuna (document adjunt), resposta contundent a la declaració de Bolonya. Després d’una anà lisi de la situació, s’hi presenta la universitat que volem construir i les nostres exigències. Perquè “l'educació ha d'estar a l'abast, al servei i en mans de tot el pobleâ€? i perquè “la lluita és l’únic camÃâ€?, els i les estudiants d’Europa ens comprometem a combatre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.
El diumenge es va acabar de concretar el calendari de mobilitzacions: aixà els dies 11 de maig i 17 de novembre són les pròximes convocatòries a escala europea.
La CEPC i Alternativa Estel van aprofitar la roda de presentacions del dissabte per exposar les diferents accions realitzades contra el Procès de Bolonya i fer públic el procés de confluència que s’està finalitzant.
El Fòrum va permetre a la CEPC de reforçar els lligams amb diferents organitzacions, com Agir (GalÃcia), Ikasle Aberzaleak (Euskal Herria), ACME (Madrid), Rosso (Noruega) o encara el Coordinamente Collecttivi (Roma). Durant tres dies, des de la CEPC es va poder crear nous contactes internacionals, per exemple amb estudiants alemanys i anglesos. |
|
DECLARACIÓ DE BAKAIKU
Context:
Nosaltres, estudiants provinents de diferents llocs d'Europa ens hem reunit en Bakaiku en el Fòrum Europeu d'Estudiants; un fòrum organitzat després de la trobada realitzada a Madrid.
Nosaltres, estudiants amb diverses realitats ens hem trobat en Bakaiku, una petita localitat, lluny dels nuclis de poder, ja que creiem en la construcció des de baix; pensem que molts petits sumen més que un gran.
L'Espai Europeu d'Educació Superior ha estat dissenyat per i subordinat a interessos mercantils de corporacions multinacionals, les quals han influït decisivament a impulsar una reforma de l'Educació Superior a la seva mesura: elitizació, mercantilizació i privatització. L'Europa que acompanya al Procés de Bolonya és l'Europa submisa a organitzacions supranacionals com l'OMC i el seu AGCS, l'OCDE, la Unió Europea i el Banc Mundial i les seues Directiva Bolkenstein i Estratègia de Lisboa.
Ens uneix, per tant, la resistència davant la imposició de l'Europa del capital i del patriarcat, antidemocràtica i neoliberal. Entenem el procés de Convergència Europea com una ofensiva capitalista i neoliberal que suposa una agressió als drets dels i les estudiants i les comunitats en que s'inscriuen, principalment el dret a l'educació. La universitat de la Convergència Europea és una fàbrica de treballadors i treballadores desqualificats i desqualificades, i sense drets, adaptables a un mercat caòtic i completament inconnex amb necessitats socials, en benefici dels interessos privats.
Com a eines subordinades als organismes supranacionals, els estats són els encarregats de materialitzar aquesta reforma que transformi drets de ciutadania en espais de negoci; serveis públics sotmesos a criteris de rendibilitat social en agències sotmeses a criteris de rendibilitat mercantil per als interessos privats. En d’altres nivells, és en cada universitat i facultat on es concreta aquesta reforma, esdevenint d’aquesta manera, espais on aquest atac ha de ser també respost i revertit.
Declarem que:
L'educació ha d'estar a l'abast, servei i en mans de tot el poble.
És per això que ens oposem als processos de privatització i mercantilizació des de la premissa que l'educació és un dret universal. Rebutgem per tant totes les mesures que suposin una elitizació de la mateixa.
La universitat que necessitem és una universitat pública, democràtica i popular.
• Pública ja que ha de ser un espai obert a tots i totes, que ha de ser finançat pel comú i per al comú, i per tant, exempta de barreres.
• Democràtica ja que creiem en una Universitat on les decisions siguin preses de manera horitzontal i transparent. La societat ha d'involucrar-se en el funcionament de la Universitat i aquesta ha de respondre a les seves necessitats.
• Popular ja que aquesta ha d'estar al servei de la gent i no de les empreses i de l'economia privada; amb una funció crítica, transformadora, no discriminatòria, inclusiva, emancipadora, laica i coeducativa. Necessitem una educació que construeixi el camí cap a una societat lliure, justa, igualitària, i que defensi la terra.
De la mateixa manera, ens oposem a l'homogeneïtzació que promou el procés de Convergència Europea: Per garantir el respecte i el desenvolupament de les diverses realitats i identitats, així com el dret a la diferència; cada poble ha de tenir el dret a constituir democràticament i per al seu avanç col·lectiu, el seu propi sistema educatiu, que respongui a les seves necessitats socials, culturals i polítiques.
Aquesta universitat per a aquesta societat que proposem xoca necessàriament amb la precarització generalitzada de les condicions materials de vida dels i les estudiants. Enfrontar la precarietat és condició necessària per defensar el dret a unes condicions d'estudi dignes per a tots i totes els i les estudiantes, posant en el centre les capacitats cooperatives per a una Universitat útil per a la realitat social en la qual s'inscriu.
És per això que exigim:
• L'obertura d'un necessari debat ampli i obert entre tota la comunitat universitària i la societat sobre el model educatiu que necessitem.
• Al seu torn és necessària la immediata paralització de les lleis que apliquen l'Espai Europeu d'Educació Superior, la retirada del Procés de Bolonya i la dissolució dels organismes no democràtics i la seva substitució per altres democràtics i horitzontals.
• Per a fer efectiu el dret a l'educació, considerem imprescindible la supressió de totes les barreres i filtres que dificulten el lliure exercici del mateix, siguin aquestes econòmiques, administratives, acadèmiques, culturals o de qualsevol altra mena. En positiu, recalquem la urgència de mesures que així ho garanteixin.
• Afirmar les universitats com serveis públics i espais de cooperació i pensament crític, així com rebutjar la precarietat, ens duen a exigir l'expulsió de les empreses de la universitat, i la desmercantilizació de tots els serveis que en elles es presten.
• La Convergència Europea pot ser aturada, l'Europa dels mercaders només pot ser aixecada sobre la submissió i el silenci. No serà aquesta la primera vegada en la qual els poderosos ensopeguin amb la generació de fenòmens de contrapoder, no serà aquesta la primera reforma de la universitat que torni a les carpetes dels banquers feta bocins. És necessària, així mateix, l'articulació i organització del moviment estudiantil.
Cap dret ha estat mai regalat, mai els pobles no han aconseguit cap millora sense combatre per ella. La lluita és l'únic camí.
Bakaiku, Euskal Herria
26 de Març de 2006
Fòrum Europeu d'Estudiants |
Mira també:
http://www.coordinadora.net http://www.alternativaestel.org |
This work is in the public domain |
Re: La Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans i Alternativa Estel participen al Fòrum Europeu d’Estudiants de Bakaiku (Euskal Herria)
|
per Retirar |
29 mar 2006
|
A que no adivinais por qué quieren retirar el proceso de Bolonia... Porque "vulnera" la enseñanza en euskera. |
Re: La Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans i Alternativa Estel participen al Fòrum Europeu d’Estudiants de Bakaiku (Euskal Herria)
|
per un |
29 mar 2006
|
tb ataca l'ensenyament en català ...
i ataca moltes altres coses des del punt de vista social i popular. |
Re: La Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans i Alternativa Estel participen al Fòrum Europeu d’Estudiants de Bakaiku (Euskal Herria)
|
per abcdefg |
29 mar 2006
|
Molt be companys !
Amunt la lluita estudiantil !
AE + CEPC |
Re: La Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans i Alternativa Estel participen al Fòrum Europeu d’Estudiants de Bakaiku (Euskal Herria)
|
per algún |
31 mar 2006
|
i la LOU? no se'n va parlar? |