Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: sense clasificar
El BLANC com a opció en el referèndum de l'Estatut
26 mar 2006
S'ha debatut sobre la utilitat del vot BLANC. Aquest escrit és la resposta a la pregunta que vaig formular a un advocat i militant d'un dels partits del tripartit. És interessant.
#file_1#

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El BLANC com a opció en el referèndum de l'Estatut
26 mar 2006
Perdó, m'he equivocat. Aquí teniu la carta:

Tinc clar que els nuls no conten.

També veig bastant clar que la Llei Orgánica 2/1980 Reguladora de las Distintas Modalidades de Referèndum regula peculiaritats de diferents tipus de referèndum, però NO del de reforma de l'Estatut en una comunitat com la nostra que va accedir a l'autonomia sobre la base de la Disposició Transitoria Segona de la Constitució Espanyola.

En principi qui ha de regular això és el nostre estatut vigent (que ho fa molt per sobre) o una llei electoral catalana (que no tenim encara!).

Per tant, subsidiàriament fins que no tinguem llei catalana propia hem d'aplicar la legislació estatal. En primer lloc hauriem d'aplicar la LO 2/1980, per en la regulació general de referendums, perquè és una llei específica sobre el tema. El problema es que aquesta tampoc concreta la qüestió que plantejeu.

Llavors, en n'hem d'anar a la Llei Orgánica 5/1985, de Règim Electoral General... I aquesta nomès diu que els vots nuls són nuls, i que els blancs són vàlids. Per tant, aquests vots blancs, compten, per exemple, a l'hora de fixar la "barrera electoral" (per exemple, mínim del 5% dels vots vàlids emesos per obtenir un regidor). Ara bé, la vostra pregunta continua en peu!

Aquí ja no hi ha més lleis i cada vegada costa més pronunciar-se. La meva opinió és que caldrà estar al que disposin altres legislacions connexes.

Personalment penso que el que és aplicable en aquest cas, per analogia, és el que digui el Reglament del Parlament de Catalunya per a l'adopció d'acords:

"Reglament del Parlament de Catalunya. Article 72.1. S'entén que hi ha majoria simple quan els vots positius superen els negatius, sense comptar-hi les abstencions, els vots en blanc i els nuls."Hi poden haver altres opinions, que creguin que hem d'aplicar, per analogia la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques (com prenen acords els organs de govern de l'administració en general, a manca de regulació específica).

En aquest cas, el resultat pràctic seria el mateix: "mayoria de votos" (article 26). Si n'hi ha més a favor que en contra, surt, els blancs són blancs.

Aquí en els que defensesin l'opició que la les Lleis Generals sobre administracions públiques s'apliquen per sobre del Reglament del Parlament, hi hauria una altra discussió teòrica, perquè també hi ha una llei catalana de procediment, tot i que és poc coneguda i poc aplicada: la Llei d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (Llei 13/1989, de 14 de desembre):

"Article 33.1. Els acords d'un òrgan col•legiat són adoptats per majoria dels assistents, llevat que una norma específica exigeixi una majoria qualificada o reforçada. En cas d'empat dirimeix el resultat de les votacions el vot del president."

Tot això són discussions teòriques, però el resultat pràctic és el mateix: els vots blancs no conten ni a favor del sí, ni del no. També hem de tenir present que no forma part de la tradició jurídica espanyola en matèria electoral exigir qüorums de majoria determinada, excepte en casos especialment previstos, i pel que sembla (si no m'he deixat res o perdut algun article) en aquest cas no està especialment previst.

Desconec si durant la Segona República la Generalitat va fer una llei electoral pròpia que regulés amb més detall tot això. Aquí tindriem un nou camp de discussió, en cas que existís... (jo penso que seria aplicable el que es digués allà, en cas que existeixi).

Altres opcions, no descartables:
- Aplicar les lleis franquistes que regulaven els referèndums (que en aquest moment no se que deien).
- Aplicar la regulació que és possible que hagin aprovat altres Comunitats Autònomes de règim com la nostra (Euskadi, Galiza, Andalusia
i potser també Nafarroa).

Conclusió:
Jo penso que acabem al Reglament del Parlament, o a la Llei d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. En ambdos casos, els vots en blanc ni sumen ni resten. Si hi ha més sis guanya el si; si hi ha més nos guanya el no.

Com veieu és una qüestió molt oberta, a no se que m'hagi saltat algun article perdut, o alguna disposició addicional o transitòria (li he dedicat nomès 30 minuts, i això necessita molta més estona!). Evidentment sotmeto la meva opinió a qualsevol altra millor fundada en dret.

També queda al marge la lectura política del resultat. Penso que un SI superior al NO però inferior a la suma NO+Blancs seria un resultat legal, però políticament un fracàs que donaria lloc a una crisi insostenible, sobretot si la participació no ha estat gaire alta, i/o si hi afegim un nombre important de vots nuls.

Salut!
Re: El BLANC com a opció en el referèndum de l'Estatut
26 mar 2006
Vot en blanc?Votem nul, votem "AUTODETERMINACIÓ"! Més info: www.autodeterminacio.net
Re: El BLANC com a opció en el referèndum de l'Estatut
26 mar 2006
Jo no proposo que la gent voti blanc; aquí no es defensa cap opció en concret. He penjat aquesta informació perquè en les properes setmanes aquest tema serà discutit en diferents assemblees i reunions d'associacions implicades en el procés. És una informació que crec que és útil.

Hem de pensar que molts dels catalans que no els agrada l'Estatut que ens ha quedat no són independentistes. Un bon gruix. L'independentisme ha de saber canalitzar aquest descontentament moderat al seu propòsit. I amb la bandera de l'Autodeterminació no s'aconseguirà. Hi ha altres opcions intermitges que correctament emprades poden avortar l'Estatut en el proper referèndum. En aquest escrit es contempla el Blanc, i també el Nul.
Re: El BLANC com a opció en el referèndum de l'Estatut
05 abr 2006
jo em considero de l'EI i m'ho pensaré dues vegades abans de votar. El nul és maco, però el blanc sembla que té més poder oi?
Sindicato Sindicat