Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
macrodetenció al centre de Girona. Fins a 37 joves
26 mar 2006
El «macrobotellón» acaba amb aldarulls al centre de Girona i 37 joves detinguts. La policia va arrestar fins a 37 joves per causar aldarulls pels carrers del centre de Girona
El macrobotellón a la Devesa de divendres a la nit va acabar convertint-se en una macrodetenció al centre de Girona. Fins a 37 joves, quatre d´ells menors d´edat, van ser arrestats pels Mossos i per la Policia Municipal per provocar aldarulls i causar destrosses. L´Ajuntament afirmava ahir que la policia va actuar «davant l´actitud incívica del grup» -d´unes 50 persones- i apuntava que, de tots els detinguts, només vuit són veïns de Girona.
La presència de les forces de l´ordre a la Copa va frustrar divendres la convocatòria dels joves, que van dispersar-se per altres punts de la ciutat. La nit va transcórrer amb tranquil·litat fins gairebé les tres de la matinada, quan uns brètols van llançar rocs contra els vidres d´establiments del carrer de Santa Clara i de la plaça de Catalunya. Això va motivar la primera resposta policial i quatre joves van ser detinguts en ple carrer, com ja avançava Diari de Girona en l´edició d´ahir.
La policia va detectar llavors que el gruix de la gent s´estava acumulant a la Gran Via, just davant de la subdelegació del Govern. Alguns dels joves van començar a cremar plàstics i brossa, mentre que la majoria optava per asseure´s a terra al mig del carrer escurant les ampolles que no havien estat requisades. Lagent dificultava la circulació dels vehicles. Els antiavalots van optar per fer un parell de càrregues i van detenir més de trenta persones. El balanç final va ser de 37 persones detingudes i conduïdes cap als calabossos de la comissaria dels Mossos a Vista Alegre.
Els quatre menors d´edat van ser posats en llibertat ahir al matí mateix, tan bon punt com els seus pares o algun representant legal els va anar a buscar a les dependències policials. La resta van anar passant a disposició del jutjat de guàrdia al llarg del dia.
Això va motivar que el centre de Girona visqués un no parar d´anar i venir de furgonetes de policia -amb les sirenes enceses- que portaven els detinguts des de comissaria fins als jutjats de l´avinguda Ramon Folch.
A mesura que anaven sortint dels jutjats, els joves anaven mostrant el seu disgust per haver passat la nit als calabossos. L´Andrés, de Santa Coloma de Farners, explicava que «jo estava tranquil·lament assegut i ara m´acusen de llançar còctels contra els policies i de trencar vidres» i valorava «crec que sense tanta policia no hauria passat res. La gent tenia ganes de festa i punt. Quina culpa tenim que això sigui un poble d´avis?». Als calabossos hi va conèixer «gent d´Olot, Banyoles i Figueres».
Encenia una cigarreta i tornava, unes hores després d´haver-hi passat el vespre abans, cap a la zona de la Copa, on l´esperaven uns companys.

Vandalisme frenat amb contundència


ASSEGUDA. El grup de joves es va concentrar davant la Subdelegació cap a les tres de la matinada.

SERVEIS
Enviar aquesta pàgina
Imprimir aquesta notícia
Contactar
Anterior Tornar Següent
Multimèdia
Imatges

TAPI CARRERAS, GIRONA.

Els joves havien decidit marxar de la Copa «cansats» que els requisessin totes les ampolles, cap a tres quarts d´una de la matinada. Cada cop que algú intentava accedir a l´esplanada, els agents de la Policia Municipal -que s´havien desplegat per tot el perímetre de la Copa- els obligaven a ensenyar el que duien a les bosses. A més, havia arribat la informació de diferents macrocontrols organitzats per la Policia Municipal i els Mossos d´Esquadra en què es feia mostrar el maleter i es requisaven totes les ampolles i fins i tot els intruments musicals. Uns 140 agents van intervenir en el desplegament de control. N´hi havia als aparcaments del passeig de la Copa, però també per molts altres punts de la ciutat, ja que l´objectiu era blindar tot Girona i no només la Devesa.
Uns dos-cents assistents van començar el que ells van anomenar «cercavila» pel centre, que tenia el seu primer punt de parada a la plaça de Catalunya. Des d´aleshores, sempre estarien «acompanyats» d´un nombrós grup d´agents de la Policia Municipal i dels Mossos d´Esquadra de paisà, que van actuar en els moment d´aldarulls. Anaven escridassant la policia i reivindicant l´alcohol. Va haver-hi des del clàssic «Mucha policia poca diversión» fins al recentment famós «Alcohol, alcohol, alcohol, hemos venido a emborracharnos y el resultado nos da igual», popularitzat pels aficionats del Cadis de futbol. Abans d´arribar a la plaça de Catalunya però, els brètols van començar a destrossar alguns dels aparadors dels establiments del carrer de Santa Clara amb puntades i llançaments d´objectes.
Entre els objectes llençats hi havia restes de deixalles de les bosses d´escombraries que encara estaven al carrer. Un aparador de la botiga Berdala, dedicada al parament de la llar va rebre una puntada de peu i una pedrada. També es va malmetre un cabina de telèfon i l´entrada de la seu de La Caixa a Girona. L´entitat d´estalvis va ser atacada amb un senyal de trànsit per dos joves. Aquest assalt va suposar la primera gran intervenció de la policia. Agents de paisà van aparèixer ràpidament i van començar a practicar les primeres detencions. En aquest indret es van detenir diverses persones, com ja havia avançat en l´edició d´ahir Diari de Girona.
La policia va desplegar la seva tàctica de control, que va durar tota la nit i que servia per «custodiar» els joves i dirigir-los on, de fet, ells mateixos volien anar. Els Mossos anaven tallant carrers, deixant però, sempre, almenys una via d´escapatòria. El pas obert era el que conduïa al següent punt de la convocatòria. Mentre els joves passaven pel carrer Santa Clara, els Mossos van fer un cordó policial al Pont de Pedra. A la plaça Catalunya, es van situar a la Rambla. Saber la ruta prèviament als moviments dels joves era fàcil. Els convocants anaven comentant-se el següent punt de destí. I entre els joves hi havia agents de paisà. A la distància, els anaven seguint alguns furgons policials.
Els joves van estar una bona estona a la plaça de Catalunya. El grup seguia a la Plaça amb tambors i beguda, fins que va iniciar-se una crida per fer una asseguda davant la subdelegació del Govern. Llavors els Mossos d´Esquadra van muntar el dispositiu per impedir el pas al carrer Santa Clara. Els joves van enfilar per l´avinguda de Sant Francesc fins a la Gran Via de Jaume I. Cada moviment requeria molts crits dispersos i fins i tot discussions perquè hi havia persones que no seguien la resta. Molts dels joves de la concentració lluien estètica neopunk, rastes o simbologia antisistema. També hi havia, però, persones sense cap distintiu.
Van arribar cap a les tres de la matinada davant la Subdelegació. Al llarg del trajecte el nombre de persones va anar minvant i en aquest punt ja no hi havia ni un centenar de joves. La Policia Municipal va organitzar un cordó al carrer Miquel Blay. Des de la distància, multitud de vehicles dels Mossos d´Esquadra seguien els moviments dels joves. Aquests van començar a moure i bolcar els contenidors. Amb les poques deixalles que hi havia al seu interior van fer alguns focs i van deixar les bosses d´escombraries davant la porta de la Subdelegació. Algun dels convocants es van arribar a introduir a l´interior d´algun dels contenidors per treure´n bosses d´escombraries.
La majoria es va asseure a la carretera o a la vorera i van estar tocant el tambor i bevent fins cap a les quatre de la matinada, moment en el qual s´iniciaria una operació policial molt ràpida, coordinada i contundent. Mentrestant, els Mossos havien tallat la Gran Via, però només en sentit a Correus. Mentre va durar la concentració davant la Subdelegació, els cotxes procedents de Correus o dels aparcaments passaven entre els joves.
Els Mossos esperaven a la Gran Via, just a l´encreuament amb el carrer Vint de Juny. Primer va aparèixer un grup de set agents antidisturbis que es va acostar a uns cinquanta metres. Un noi va llençar una ampolla de vidre, que es va quedar a mig camí. Va ser l´únic apunt d´intent de confrontació.
La Policia Municipal va desfer el cordó al carrer Miquel Blay i els antiavalots van fer marxa enrere. Era però, una retirada estratègica. Immediatament van aparèixer almenys sis furgons dels Mossos d´Esquadra. Van encendre els llums i les sirenes i a gran velocitat van arribar conjuntament fins al punt on hi havia els joves.
Els agents antiavalots -vuit per furgó- van sortir del vehicle i van dispersar els convocats, que van fugir cap a Correus i la plaça de la Constitució. No obstant, instants abans, una desena d´agents de paisà ja van immobilitzar alguns dels joves. Els van emmanillar i van esperar l´arribada de més vehicles per endur-se´ls. En aquest punt es van atrapar almenys una trentena de persones.
Els furgons van seguir cap a Correus i allà els antiavalots van colpejar moltes persones que, astorades, no entenien què passava. Molts eren clients de bars de la plaça de la Independència i de la Gran Via. Els policies van arribar a entrar al passadís d´accés al Cu-Cut. El propietari de l´establiment mostrava posteriorment la seva indignació. Assegurava que molts dels seus clients havien rebut cops quan òbviament no havien tingut res a veure amb el botellón. Aquests ensenyaven els cops a les cames i als braços.

JESÚS BADENES, GIRONA.

La seu central de Diari de Girona, al passeig General Mendoza, va ser un dels tres establiments que es van convertir en objectiu dels brètols. Després de reunir-se a la plaça Catalunya més tard de les dues de la matinada, un grup es va acostar a la porta d´entrada i d´un cop de roc va trencar el vidre de la porta. En aquell moment a les instal·lacions només hi havia una treballadora, que va poder avisar els Mossos d´Esquadra.
Les agressions van continuar per via telefònica. Pocs minuts després l´única persona que hi treballava a aquelles hores va rebre una trucada en la qual un desconegut proferia diverses amenaces. La trucada es va tornar a repetir amb una nova intimidació. La policia ja té coneixement del número des del qual es van proferir les amenaces.
La policia va haver d´escortar l´empleada després que observés que una persona encaputxada s´havia amagat a les proximitats de l´accés al Diari de Girona. Els Mossos van oferir protecció a l´empleada i posteriorment també van acudir per precintar l´entrada, que havia quedat desprotegida en haver-se trencat el doble vidre protector.
No és la primera vegada que Diari de Girona és objecte d´agressions similars. En diverses ocasions, els intolerants hi han deixat pintades amb insults i amenaces.
La demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, a través del seu president Narcís Genís, va condemnar «els atacs contra Diari de Girona» i va manifestar «un rebuig especial pel fet que s´hagin produït amenaces contra les persones». El Col·legi dóna «el seu suport i solidaritat als companys, als treballadors i professionals». Membres de la junta directiva del Col·legi de Periodistes també varen fer arribar personalment el seu rebuig a l´atac i la solidaritat amb els treballadors del Diari de Girona.
L´alcaldessa de Girona, Anna Pagans, també es va interessar ahir al matí pels incidents i va telefonar al director de Diari de Girona, Jordi Xargayó, per conèixer la situació. El regidor de Seguretat Ciutadana, Rafel Mas, es va personar a la seu de l´empresa per mostrar la seva solidaritat i demanar informació sobre el succés. Les destrosses causades tant a Diari de Girona com a la seu de La Caixa i a l´establiment de parament per a la llar Berdala del carrer de Santa Clara, van provocar el rebuig generalitzat de tots els grups polítics de Girona.
Crítiques contra els brètols
La mateixa alcaldessa de Girona va carregar contra els que «s´amaguen en aquestes convocatòries massives per protagonitzar actes incívics». Pagans va recordar no obstant que «el dispositiu policial va aconseguir que fos molt menys del que hauria pogut ser». La màxima autoritat municipal també va destacar la bona coordinació de l´operació policial. En aquest sentit, Pagans també va «agrair a la joventut de Girona que no hi va anar i que ha fet que l´èxit que es pretenia no sigui així» i va recordar que «a Girona no hi ha tradició» de «macrobotellón». L´alcaldessa també va aclarir que «l´Ajuntament seguirà afavorint l´oferta cultural i d´activitats lúdiques actuals per als joves». En un comunicat oficial, l´Ajuntament remarcava que «gràcies a l´actuació policial conjunta, els aldarulls i destrosses van ser menors». A més des de l´Ajuntament van «manifestar la nostra satisfacció davant el fracàs de la convocatòria a causa de la manca d´interès del jovent de la ciutat per aquest tipus de festes i, també, per la bona coordinació del cos de la Policia Municipal i Mossos d´Esquadra».
La portaveu del principal partit de l´oposició, Zoila Riera (CiU), també va voler condemnar tant els actes violents com la celebració del macrobotellón. Riera va opinar que «davant els actes de vandalisme i de les destrosses la policia va complir amb la seva obligació». CiU va remarcar respecte a la festa que la intervenció de la policia era necessària per perquè «es van saltar els permisos i no hi havia cap tipus de control».
Aquesta mateix argument també va ser utilitzat per la portaveu d´ERC, Cristina Alsina, que va remarcar que «s´ha demostrat que aquí hi ha una altra cultura». Tot i aplaudir la manca d´assistència al passeig de la Copa, Alsina va recordar que «ERC estarà sempre amb les reivindicacions dels joves si es tracta de més espais per a lleure, però no podem donar suport a actes violents ni al consum descontrolat d´alcohol».La portaveu del Partit Popular, Concepció Veray, va demanar «una solució per als íncívics que aprofiten qualsevol concentració per provocar incidents». Veray va admetre que el dispositiu era «prou bo».
El representant d´ICV, Joan Olóriz, va separar el macrobotellón dels incidents, que també va lamentar. Respecte a la festa va considerar que «l´assistència hauria estat semblant sense una actuació tan restrictiva de la policia per l´escassa tradició de botellón que hi ha a la ciutat».

This work is in the public domain

Comentaris

Re: macrodetenció al centre de Girona. Fins a 37 joves
26 mar 2006
⢠Grups de joves van destrossar mobiliari urbà i aparadors de comerços


Un grup de joves proveïts de pals i en actitud amenaçadora. Foto: MARC BATALLER / EL PUNT


Dos agents de paisà detenen diversos joves a Girona. Foto: MARC BATALLER / EL PUNT


CRISTINA BUESA / ANNA PUNSÃ?
GIRONA

Ni massiu ni cívic. Els organitzadors del botellón de Girona no van aconseguir congregar divendres a la nit la gran quantitat de participants que esperaven aplegar. Aspiraven a ser 5.000, però es van quedar en 300. I tampoc van aconseguir evitar els incidents violents al centre de la ciutat. L'enorme desplegament policial va servir per dissuadir molts joves i per detenir 37 persones, els suposats autors de les destrosses en comer- ços, entitats bancàries i mobiliari urbà divers.
La nit havia començat amb un registre minuciós dels cotxes dels joves que accedien a la zona de la Devesa. La Policia Local de Girona pretenia evitar que els participants arribessin al sector de la Copa --on s'instal.len les concorregudes barraques durant les Fires de Sant Narcís, a l'octubre-- amb alcohol. Per aquest motiu van requisar totes les ampolles que van trobar als vehicles. No obstant, molts xavals, uns 300, van aconseguir instal.lar-se al descampat de terra de la Copa.

FOGUERES D'ESCOMBRARIES
Deprés d'hores d'anades i vingudes dels joves, i sota l'atentíssima mirada d'un centenar d'efectius dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local, un grup va arrossegar la resta al centre de la ciutat. En aquell moment, i com va passar la setmana passada a Barcelona, un grup de violents va aprofitar l'aglomeració al carrer de Santa Clara per trencar els vidres de diverses botigues. També van llançar un senyal de trànsit contra la porta d'una oficina de La Caixa.
Al voltant de les dues de la matinada, van traslladar els disturbis a la seu de la subdelegació del Govern central a Girona, a l'avinguda de Jaume I. En aquest punt van tombar alguns contenidors d'escombraries --que estaven pràcticament buits--, van llançar bosses de residus a la façana de l'edifici i van fer petites fogueres. La brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra va carregar contra el centenar de joves que es congregaven davant de la subdelegació i en va detenir 37.
Fonts de la policia autonòmica van explicar que ahir al matí n'havien deixat un en llibertat i que quatre més, que eren menors d'edat, els havien entregat als seus pares. La resta van passar a disposició del jutge. 15 nois van quedar lliures amb càrrecs. Els 17 restants encara no havien declarat al tancament d'aquesta edició.

SATISFACCIÃ MUNICIPAL
L'Ajuntament de Girona, per boca del seu regidor de Seguretat Ciutadana, Rafael Mas, es va mostrar satisfet de l'actuació policial. "No es podia permetre que causessin destrosses. La coordinació entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra i la contundència de la seva intervenció ha aconseguit que els danys fossin mínims", va manifestar.
Re: macrodetenció al centre de Girona. Fins a 37 joves
26 mar 2006
"Molts dels joves de la concentració lluien estètica neopunk, rastes o simbologia antisistema."

A qui voleu enganyar? Els paràsits del botellón eren això, paràsits, crostes i demes escombraria humana...

I lo del Diari de Girona sona a muntatge victimista... que vinguen d'ells no m'estranyaria gens... però en fi, si és cert que reflexionin i que pensin que podria (hauria de) ser molt pitjor.

Salut.
Re: macrodetenció al centre de Girona. Fins a 37 joves
27 mar 2006
Si que estan flipats aquest del diari de girona. Ara resultaràq ue els del botellon eren psicopates o perillosos activistes d'organitzacions terroristes que eprsegueixen a pobres empleades indefenses...

Ostres em penso que plorarè un rato.
Re: macrodetenció al centre de Girona. Fins a 37 joves
28 mar 2006
Preguntes a les autoritats:

-per que no es deixa accedir a la copa i es permet vora de 2 hores de botellon a la plaça catalunya?no s' embrut la plaça catalunya? no es molesten veins? no es igual de perjudicial per la salut l' alcohol a plaça catalunya que a la copa?

En tindria més, xo passo
Sindicat Terrassa