Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
< Sectorial Ensenyament > Moviment Estudiantil EI
23 mar 2006
Autodeterminació: un pas endavant en el camí per a lâeducació que volem

Les actuals reformes estatutàries plantejades, tant al País Valencià com a la comunitat autònoma de Catalunya, no han servit per a canalitzar les veus del moviment estudiantil dels Països Catalans que reclamen la construcció dâun veritable model dâeducació popular, pública i de qualitat. Si tenim en compte les lleis educatives (LOE, LOU, LUC, LOPR...) dels governs espanyol i francès podem copsar que aquestes reformes han estat utilitzades per a continuar en aquesta línia de fragmentació nacional i cultural dels Països Catalans i promoure una progressiva elitització de lâensenyament.

La defensa dâun model educatiu públic i popular tampoc no sâha vist reflectida en aquestes reformes. En lâactual context en què lâofensiva neoliberal, tant a nivell mundial amb els Acords Generals de Comerç de Serveis de lâOMC, com europeu amb el frustrat Tractat de la Constitució europea i lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior, hagués estat necessari que aquestes reformes estatutàries impliquessin un rebuig directe a les tendències privatitzadores de lâeducació. Aquestes tendències les podem observar en el manteniment de la dualitat de lâeducació pública i privada (concertada o no) i el reforçament del sistema antidemocràtic de govern de les universitats. En aquest sentit, sâhan vist reforçats els òrgans que no representen la comunitat universitària com els Consells Socials on hi tenen veu els interessos empresarials, en detriment dels Claustres que tendeixen a ser òrgans decoratius i sense poder de decisió. A més, el pressupost insuficient a tots els nivells educatius resulta una altra evidència que les polítiques dâaquests estats no passen per defensar lâeducació pública i popular que tots i totes voldríem.

Davant del fracàs esperable de les reformes estatutàries, des del punt de vista estudiantil, sembla clar que el que ens cal és impulsar un marc educatiu basat en els Països Catalans. Alhora aquest marc haurà de servir per desenvolupar un model educatiu al servei de les necessitats de les classes populars i no pas dels interessos del capital i dels estats imperialistes. A més a més, dâaquesta manera lâeducació sâhauria de convertir en un motor de transformació social, tot desenvolupant un model públic, popular, català, no sexista i de qualitat.

Per tal dâassolir aquest model educatiu resulta indispensable que com a poble seâns garanteixi el dret de decidir el nostre futur lliurement. Això no és més que la defensa del dret a lâautodeterminació dels Països Catalans.

Tanmateix, per avançar en la construcció de lâescola que volem i fer front als atacs desnacionalitzadors i privatitzadors que rebem, no ens hem d'esperar a aconseguir el reconeixement del nostre dret d'autodeterminació, doncs, hem de crear, des d'ara mateix, un moviment estudiantil fort i de base àmplia que aglutini tots aquells sectors que creuen en un model dâensenyament públic, popular, català, no sexista i de qualitat. Aquest moviment estudiantil ha de fomentar la creació de veritables espais de decisió i de contrapoder, com són les assemblees de facultat i les plataformes en defensa de lâensenyament públic.

No obstant, cal veure que aquest moviment no es desenvoluparà homogèniament al llarg del país. Ãs possible que en alguns racons del país el desenvolupament sigui molt actiu fins al punt de desenvolupar estructures més madures de contrapoder com poden ésser escoles populars autònomes que siguin escenari directe del nostre model educatiu. De fet, el desenvolupament tant d'aquests espais educatius populars com de les assemblees d'estudiants i plataformes de defensa de l'ensenyament públic són el mitjà més adequat per construir la democràcia participativa des de la comunitat educativa dels Països Catalans, tant a la universitat com a lâinstitut.

Països Catalans, març de 2006

Alternativa Estel -sindicat dâestudiants de lâesquerra independentista-
Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans


Comunicat de l'Alternativa ESTEL i la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans sobre el Saló de l'Ensenyament 2006
Del 22 al 28 de març té lloc una nova edició del Saló de l'Ensenyament, rebatejat com a "Estudia", al recinte firal de Montjuïc a Barcelona.
En aquest saló es reuneixen centres privats, concertat i públics que oferten des de formació universitària fins estudis complementaris i de llengües, passant per formació professional. El saló és també l'espai de trobada de molts i moltes estudiants, cada any esdevé de forma més descarada d'un negoci per a la Fira de Barcelona amb el vist-i-plau de la Generalitat i un escenari de disputa entre diversos centres per captar estudiants més que no pas per informar de la diversa oferta acadèmica.

Enguany, com ja va sent costum, hi serem presents amb l'objectiu de donar a conèixer als i a les estudiants el que entenem que son dues eines útils per la transformació de l'ensenyament i la defensa dels nostres drets, les organitzacins estudiantils de l'esquerra independentista: Alternativa Estel (AE) i la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC).

Tanmateix però, considerem necessari aprofundir en un seguit de constatacions i denuncies al voltant del Saló i la realitat del ensenyament públic universitari:

L'AE i la CEPC volem denunciar que les Universitats i el DURSI (Departament d'Universitats Recerca i Societat de la Informació) aprofiten el Saló de l'ensenyament per mostrar-nos als i les estudiants un sistema educatiu plenament públic, modern, innovador, amb recursos, de qualitat i acollidor. Però, la realitat dels nostres centres educatius dista molt d'aquesta imatge idíl·lica que pretenen oferir-nos.
La precarietat imperant i les contínues reformes i contrareformes legislatives que implementen l'Estat Espanyol i la Generalitat perpetuen, com succeeix en la resta de territoris dels Països Catalans, un model imposat encaminat a perpetuar l'ordre establert .

A nivell universitari, la LOU, la LUC i la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES, també conegut com a Procés de Bolonya) obren la porta al procés privatitzador de l'educació superior. El dret a un ensenyament públic de qualitat es sotmet cada cop més a les lleis i interessos del lliure mercat, l'estudiant és vista cada vegada més, com una simple peça que esdevindrà mà d'obra qualificada a baix cost al servei del mercat de treball.

En els darrers temps el concepte d'educació ha deixat de ser un dret bàsic i universal de totes les persones per passar a ser un bé comercial més, exemples d'això n'hi ha molts: l'entrada del sector empresarial als màxims òrgans de govern, l'externalització dels serveis (servei de copistaria, residències, menjadors...), l'augment de taxes per damunt de l'increment de l'�ndex de Preus de Consum (IPC) ...

La realitat de la Universitat pública no es pot entendre sense observar els problemes estructurals que té; la manca de recursos principalment: instal·lacions deteriorades i insuficients, ratios de classe elevades, treballadores precaris, manca quantitativa i qualitativa en la recerca, estudis d'idiomes a preus desorbitats...

A l'ombra de tot això trobem la Universitat Privada que guanya terreny, gràcies a les facilitats i ajudes que rep de l'administració pública, així en molts casos l'economia del nucli familiar de l'estudiant li permetrà, la tria dels estudis que es vol cursar, unes eines més útils en l'aprenentatge, majors comoditats, no haver de marxar a estudiar fora...


Pel que fa autonomia universitària i democràcia més del mateix. La universitat cada dia és més controlada per la lògica capitalista que impregna els partits polítics governants. Aquests partits anomenen determinats càrrecs del Consell de govern i del Consell social de les Universitats i donen suport al rector de conveniència. La universitat gràcies a la LOU consagra un sistema antidemocràtic, on la comunitat universitària només pot escollir dos òrgans (Rector i Claustre) i amb un vot ponderat que discrimina als estudiants.

Pel que fa a la catalanitat dels nostres centres, el procés d'espanyolització és cada dia més preocupant, la presència de la llengua catalana a les aules disminueix constantment i s'imposen continguts uniformitzadors que s'allunyen de la realitat social, cultural i històrica del nostra poble. La nostra realitat lingüística i cultural és considerada sovint com un cost econòmic.

Aquesta no és l'educació que volem!

Volem un ensenyament públic i popular, on els coneixements estiguin al servei de la societat. Un ensenyament crític que incideixi en el desenvolupament de la persona i ens impliqui col·lectivament en la construcció d'un present més just. Per tot això considerem necessària, entre d'altres, l'autonomia del món universitari, sense ingerències dels ministres de torn ni del món empresarial.

Volem una educació catalana, construïda a partir de la política educativa que com a catalans decidim, sense ingerències dels Estat espanyol i francès, on la nostra llengua i cultura siguin respectades i tractades com es mereixen, on els continguts i l'organització d'aquest s'adeqüi al marc territorial dels Països Catalans; i que per altra banda deixi de perpetua l'estructura social patriarcal. En definitiva volem un ensenyament que respongui a les nostres necessitats col·lectives.

Volem una universitat de qualitat, que disposi de tots els recursos humans i econòmics necessaris per superar tots els reptes que es plantegi per ajudar a construir una societat millor. Un ensenyament públic, popular, arrelat a la seva realitat, no sexista i de qualitat, que creiem que ha de ser un dret universal de totes les persones al nostre poble i arreu.

Els Mossos d'esquadra i l'exèrcit espanyol al Saló

D'altra banda des de l'AE i la CEPC també volem denunciar la presència al Saló de l'ensenyament de cossos militars i policials. L'Exercit espanyol i els Mossos d'Esquadra, disposen d'espais per mostrar-se i reclutar als joves que visiten aquesta fira.
Volem manifestar la nostra indignació i rebuig davant la presència al saló de l'Ensenyament d'aquests cossos repressius. Creiem que suposa una manca de consideració cap als estudiants en concret i cap a la comunitat educativa en general. Els cossos policials, entre ells la policia autonòmica son els tristos protagonistes de la repressió i el control que viu actualment el moviment estudiantil català.

L'exemple més proper i clar de la repressió que afecta al moviment estudiantil fou l'actuació que van tristament protagonitzar el passat 17 de novembre a la manifestació convocada per la Plataforma mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública. En aquella manifestació multitudinària per protestar davant la imposició que suposa l'EEES, els Mossos d'Esquadra van carregar contra els i les estudiants, ferint-ne a centenars i practicant 44 detencions. Aleshores els Mossos d'Esquadra van practicar detencions arbitràries, agressions físiques, vexacions a comissaria, detencions irregulars de menors entre d'altres.
Per tots aquests motius i per la coacció i el control social que exerceix aquest cos en els Instituts d'Ensenyament Secundari (IES) del principat demanem la seva exclusió del saló de l'ensenyament.


PER UN ENSENYAMENT CATALÃ, PÃBLIC, POPULAR, NO SEXISTA I DE QUALITAT,
ORGANITZA'T A LES AULES!

Alternativa ESTEL -sindicat d'estudiants de l'esquerra independentista-
www.alternativaestel.org

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans
www.coordinadora.net
jornadesestudiantilspetit4ld.png
ALTERNATIVA ESTEL
CEPC
4_Jornades.jpe
Mira també:
http://www.alternativaestel.org/
http://www.coordinadora.net/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: < Sectorial Ensenyament > Moviment Estudiantil EI
23 mar 2006
jope chicos si que le dais al teclado, a ver si en el proximo mensaje nos poneis la saga d'em Carrasclet con anotaciones incluidas a todo detalle y sin abreviaturas. je je
Re: < Sectorial Ensenyament > Moviment Estudiantil EI
23 mar 2006
Si us plau pareu de copiar noticies repatides, i de donar la llauna amb les reafirmacions de l'EI EI EI EI EI EI EIR...
Des de que existeix la CEPC, han demostrat amb fets qui son i que volem, i ralla que aneu intoxicant amb si ara son la sectorial d'ensenyament o les mes guapes del Món, una mica de seny! Un dia d'aquests direu que son la conselleria d'universitat del govern popular català a l'ombra, no fotem...

[Recordeu que el missatge anterior no té perquè ser autoria de ningú vinculat al moviment estudiantil]
Re: < Sectorial Ensenyament > Moviment Estudiantil EI
24 mar 2006
del tot d'acord, i afegeixo que també passa dins de l'estel

si us plau prou
Re: < Sectorial Ensenyament > Moviment Estudiantil EI
24 mar 2006
Estic d'acord amb les crítiques, no s'hauríen de repetir notícies per al bon funcionament del mitjà.


Salut!!
Sindicat