Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
"Una decisió que obliga a avançar en el camí cap a la pau i el reconeixement dels drets del poble basc"
22 mar 2006
comunicat de Revolta Global
La declaració d'alto el foc permanent per part d'ETA a partir del divendres 24 de març constitueix sens dubte una molt bona notícia que ha de contribuir a obrir definitivament un procés de pau en el qual el cessament de la violència ara anunciat pugui anar acompanyat d'altres mesures de distensió per part del govern i del poder judicial.

Mesures relatives a la humanització de les condicions en què es troben els presos bascos i a la revisió generosa de les seves penes, així com la suspensió de judicis d'excepció com l'inclòs en el macro-sumari 18/98, i la derogació de la Llei de Partits i la fi de la il·legalització de Batasuna, haurien de contribuir a crear el clima necessari per a un diàleg respectuós entre totes les parts i per al reconeixement mutu dels danys soferts per totes les víctimes d'aquest conflicte al llarg de tants anys.

Però també és necessari que els avanços en aquest procés de pau estimulin la recerca comuna d'una solució democràtica a les demandes de reconeixement dels seus drets nacionals per part de la majoria de la ciutadania basca. Per això compartim plenament l'exigència que aquesta solució es basi en el respecte a la lliure decisió que pugui prendre el poble basc sobre el seu futur, és a dir, en el dret d'autodeterminació.

Ens trobem de nou, però amb més raó que en ocasió de la passada treva d'ETA, davant una oportunitat històrica que no cal desaprofitar. Ni l'estratègia de tensió que puguin desencadenar la dreta política i mediàtica o els sectors més ârevengistesâ? del PSOE, ni l'estret marc jurídic de la Constitució vigent haurien d'impedir dur a bon terme tant el procés de pau obert com la seva necessària culminació en el reconeixement del dret a decidir del poble basc.

Des de Revolta Global ens comprometem a desenvolupar, juntament amb el major nombre de forces polítiques, socials i ciutadanes, un ampli moviment a Catalunya que ajudi a l'avanç d'aquests processos de pau i de diàleg democràtic a Euskadi, ja que del seu desenllaç depèn també el futur dels nostres drets civils i polítics i la possibilitat o no d'arribar a una convivència en pau i en llibertat entre els diferents pobles.

22-3-06


--------------------------------------------------------------------------------

This work is in the public domain

Comentaris

"Una decisió que obliga a avançar en el camí cap a la pau i el reconeixement dels drets del poble basc"
22 mar 2006
ETA ha anunciat avui a un quart d'una del migdia una 'aturada permanent de l'activitat armada' a partir de divendres. Cal ser prudents. Significa aquest comunicat una voluntat real de finalització del conflicte armat que manté ETA i bona part de la població Vasca amb els Estats Español i Francès? Les paraules ALTO EL FOC PERMANENT signifiquen pau definitiva? Signifiquen entrega de les armes i desmilitarització de l'Estat Español? Es rendeix ETA o només és un de tants intents de frenar un temps per tornar a agafar aire? Segons Vilaweb-EL PUNT, "ETA anuncia l'alto-el-foc i afirma que al final d'aquest procés 'els bascos han de tenir dret de decidir el seu futur'. Tot i que fa mesos que s'especulava amb una treva, ETA al comunicat usa l'expressió 'aturada permanent de l'activitat armada', que dóna entenent que som davant una voluntat definitiva de deixar d'atemptar i no d'una aturada circumstancial de l'activitat. ETA demana als govern espanyol i francès que donin una resposta positiva a la nova situació 'i abandonin les actituds repressives'. Al darrer paràgraf del comunicat diu que 'la resolució del conflicte avui i aquí és possible', i confirma el compromís de continuar fent passos en aquest sentit."

Ens trobem devant d'un moment que pot ésser històric o pot ser una cortina més de fum. Cal ser prudents i anar a poc a poc. No podem oblidar quines són les reivindicacions nacionals d'ETA. ETA reclama territoris dins l'Estat Español i també territoris dins l'Estat Francès (l'anomenat País Vasc Francès). El primer ministre francès ja ha fet pública la seva postura afirmant que la qüestió d'ETA és únicament una qúestió de sobirania Española i no francesa i ha afirmat una clara voluntat de no ingerència en aquest tema. Hem de ser conscients de que el final d'ETA i de la violència tant per part de l'Estat Español (Terrorisme d'Estat) com per part d'ETA (lluita armada vasca) passa pel canvi necessàri i inel.ludible del model d'estat cap a un model federal, cap a una España entesa com a nació de nacions. Penso que tots sabem que aquest escenari és avui impossible i de ser possible, estariem parlant d'una realitat que podria realitzar-se a molt llarg termini. Per tant no siguem excessivament optimistes.

També és el moment de la excarceració de tots els presos polítics i no polítics que han estat relacionats amb l'anomenada "Kale Borroka" i amb l'Entorn d'ETA que no tenen delictes de sang. És el moment de les amnisties polítiques totals i de les mesures de gràcia (reducció de penes i millora de les condicions) envers els presos amb delictes de sang. És el moment de l'acostament de presos a presons d'Euskadi i també el moment de parlar d'una pau basada en la justicia, el record dels fets, el reconeixement de totes les culpes i de tots els responsables per totes les bandes i també de reconèixer a totes les víctimes per totes les bandes. És el moment del diàleg fructifer i de les concessions, és el moment de que les organitzacions de víctimes passin a un segon terme i permetin el diàleg necessàri i la pacificació, no basada en el revenjisme i el victimisme, si no en la veritat, la justicia i la reconciliació.

És també el moment de parlar de la legalització de totes les formacions polítiques il.legalitzades, els sindicats, locals d'oci, organitzacions juvenils culturals, mitjans de comunicació i de tots aquells grups i col.lectius il.legalitzats per ser considerats col.laboradors d'ETA o del seu entorn. Cal una llei de restitució de l'honor i de la memòria de totes les persones afectades parcialment o mortes a resultes del conflicte (per totes les bandes) i això vol dir víctimes directes, indirectes, periodistes empresonats, etc. És el moment, en definitiva, de caminar cap a la pau, poc a poc, però amb valentia i amb convicció, sabent i partint de la base de que aquest procés ens ha de portar necessàriament cap a la construcció d'una nova convivència basada en un nou model d'Estat, l'España Federal entesa com a suma de nacions-Estat.

El tema de què cal fer amb els presos és complexe. Demanaria als Fòrums d'Ermua i a les diferents associacions de víctimes del Terrorisme que com a part integrant i afectada que són del conflicte, viuen de la ràbia, l'odi i la voluntat de sang, fetge i venjança fins a cert punt comprensibles donada la seva situació de víctimes, que es mantinguessin al marge del procés de pau i s'abstinguessin d'opinar. Ara necessitem justicia, objectivitat i serenor, i aquesta gent per motius obvis, no poden mantenir una postura equilibrada. Penso que tots els presos que no tenen delictes de sang i que podriem considerar "presos polítics" haurien de ser amnistiats en la seva totalitat. Pel que fa als presos condemnats per haver assassinat indiscriminadament a persones innocents, penso que s'ha de seguir un altre procés. Pràcticament 1000 morts és una xifra molt grossa, i no crec que sigui adequat alliberar-los. No obstant, penso que és necessàri buscar la reinserció, l'acostament de presos a Euskadi i les mesures de gràcia per acurtar les penes d'aquest tipus de presos.

No oblidem però que parlar del conflicte vasc i parlar d'ETA implica també parlar de la represió policial, els "suicidis" a les presons de presos d'ETA, implica també parlar del GAL i de la militarització d'Euskadi i del conflicte en general. Parlar d'ETA implica, en definitiva, parlar del Terrorisme d'Estat que España ha practicat i practica contra tot el que soni a basc. Aquest és també un tema que cal colocar sobre la taula i aclarir-lo. Serà necessari derogar la llei de partits i el Pacte per les Llibertats i Contra el Terrorisme i anul.lar els judicis irregulars contra persones vinculades realment o acusades arbitràriament d'estar vinculades amb l'entorn d'ETA. Cal buscar una pau basada en la veritat, la justicia i la reconciliació. Una pau sense vencedors ni vençuts, una pau que no oblidi la memòria però que no es basi en el revenjisme ni en la imposició, si no en l'acceptació de que tot procés de pau d'aquestes característiques implica concessions i preus polítics i que no ens ha de fer por pagar-los si així enterrem per fi d'una vegada per sempre la lacra d'ETA i la lacra d'una España massa fixada en el Franquisme.
Re: "Una decisió que obliga a avançar en el camí cap a la pau i el reconeixement dels drets del poble basc"
23 mar 2006
El comitè de la Campanya Unitària per l'Autodeterminació de Barcelona ha convocat un seguit d'actes a Barcelona els dies 25 i 31 de març i el 1 d'abril.

Dissabte 25 de març a Barcelona, a les 12h al Pla de Palau, davant la Delegació del govern, acte previ a la ciutat de Barcelona de cara a les mobilitzacions convocades per la Campanya Unitària per l'Autodeterminació als ajuntament de pobles i ciutats dels Països Catalans el proper dia 1 d'abril.

Divendres 31 de març, concetracions davant les seus dels districtes, a dos quarts de nou.
Dissabte 1 d'abril, concentració a la Plaça Sant Jaume, a les 18h.

Som una nació: Autodeterminació!
Sindicat