Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
Xerrada de M. Delgado a Sant Boi. Diversos materials.
22 mar 2006
Diversos materials que complementen la informació sobre la xerrada de Delgado a Sant Boi penjada al calendari d'Indymedia, i que inciten al debat i la reflexió.
2cartell_manuel-A3.JPG
el nirall.JPG
002.G CON.JPG
«Noves formes d'exclusió social»
Xerrada-debat de Manel Delgado a Sant Boi de Llobregat

Dijous 23 de març del 2006 a les 19:15 hores al Casal de Barri Marianao (Carrer Miquel núm 2) de Sant Boi de Llobregat (es troba molt a prop de l'anomenat Mercat-Centre)

Arran d'uns pasquins plens d'arguments barroers, per no dir racistes, que han circulat per Sant Boi oposant-se a la instal.lació d'un centre cultural islàmic a la nostra població, i davant del comportament discriminador del govern municipal, que ha impedit que s'obri l'esmentat centre cultural, diverses persones i col·lectius de Sant Boi han cregut necessari encetar un debat a l'entorn dels estereotips culturals i llurs possibles connexions amb noves formes d'exclusions socials que puguin existir
actualment en la nostra societat.

Per la seves línies d'investigació, la seva independència intel.lectual i el seu compromís social, hem cregut que en Manel Delgado era la persona adient per ajudar-nos a reflexionar sobre el tema: ja sigui per aportar-hi certa llum o, potser, per fer-nos créixer encara més els dubtes sobre tot plegat, cosa que també s'agraeix en aquest món de preteses veritats inqüestionables.

Així que ja ho sabeu, esteu tots convidats a assistir i participar en aquesta xerrada-debat. Més encara, la vostra veu també és necessària.

Lloc: Casal de Barri Marianao
C/ Miquel, núm. 2
Sant Boi de Llobregat

Mitjans de comunicació des de Barcelona:
FFCC (de Plaça espanya a Sant Boi hi ha uns 18 minuts)
Autobusos 72 i 70 des de Plaça Espanya (el trajecte dura una mitja horeta i deixa al costat del Casal)

ARTICLE D'UN VEÃ? DE SANT BOI QUE DÃNA SUPORT AL GRUP DE VEïNS QUE VOLEN TENIR UN CENTRE CULTURAL ISLÃMIC AL CARRER PI I MARGALL

DISCRIMINACIÃ ÃTNICA A SANT BOI

A finals de lâany 2005 un grup de veïns del barri de Marianao es va organitzar per portar a terme una campanya de rebuig cap a la comunitat musulmana del barri, amb lâobjectiu a curt termini dâimpedir la imminent obertura dâun centre social islàmic que gaudia de tots els permisos municipals necessaris des de feia bastant de temps.

Pel que hem pogut observar, el nucli del brot xenòfob ha utilitzat uns mitjans molt eficaços per aconseguir el seu propòsit: per una banda sâhan posat la careta de demòcrates amb el redactat dâun comunicat âreivindicatiuâ? on exposen una sèrie dâarguments pels quals exigeixen que lâajuntament denegui els permisos concedits al centre social, que ells ja anomenen âmezquitaâ?; mentre que per altra banda (mig dâamagat) han anat creant la por pel barri difonent la notícia de les últimes detencions a Sant Boi per islamisme violent, i fent batudes per alguns blocs de pisos de la zona, picant vivenda per vivenda demanant suport i dient coses com âeso será un foco de terrorismoâ?, segons ha explicat un veí que fou víctima de lâassetjament. El comunicat va ser signat per unes 6.000 persones, xifra aparentment sorprenent si tenim en compte que els arguments en ell exposats són tals com la falta de lloc per aparcar a la zona (excusa estúpida), o com la discriminació de la dona per part de la cultura islàmica (discriminació que també es dóna en les cultures occidentals). Recollides les signatures van presentar-les a lâajuntament del PSC, que en un acte dâelectoralisme pur va cedir a les pressions del sector més retrògrad de la societat santboiana i va aplicar una moratòria dâun any a expenses dâuna llei reguladora dels espais de culte religiós que té prevista la Generalitat. Deia que em resultava aparentment sorprenent el suport que el comunicat va rebre, la paraula aparentment lâhe utilitzada amb premeditació, ja que si analitzem la composició del grup promotor del rebuig a la immigració veurem que en un gran nombre els seus membres són petits comerciants que estan tot el dia en contacte amb gent del barri, això fa que puguin ser molt influents per moltes persones políticament desorientades

Les persones i col·lectius que lluitem per la llibertat i la igualtat considerem molt greus els fets anteriorment narrats, ja que sâestà negant el dret a tenir un local de convivència a persones que han emigrat de les seves terres originàries buscant un salari per poder sobreviure, tal vegada és dâaixò del que es tracta, mâexplico: tal vegada hi ha interessos socio-econòmics al darrera de la xenofobia, tal vegada és una eina utilitzada per legitimar lâestratificació de la classe treballadora, fent que uns ens creguem superiors i per tant amb més drets que els altres, tal vegada així el capital pot treure més benefici del treball de les persones econòmicament més necessitades. Considerem clamorós també que un ajuntament autodenominat socialista apliqui la discriminació entre religions i cultures, doncs tots i totes sabem que els carrers de la nostra vila estan plens dâesglésies catòliques i mai els han posat impediments. Encara nâhi ha més: quan a Ràdio Sant Boi van preguntar a Montserrat Gibert (alcaldessa del municipi) què en pensava del fet que la Plataforma contra el Racisme i la Xenofobia hagués expressat el seu malestar pel tracte diferencial va sortir del pas dient que li estranyava que grups dâesquerres defensessin la llibertat de religió, i va acabar amb un símil demagògic dient que en democràcia no sempre tothom pot fer el que es proposa i que igual que hi ha gent que voldria anar amb moto a 200 km/h per dins de la ciutat i no pot ser, doncs també hi ha qui vol obrir un centre social i no pot ser, per tant segons va argumentar van prendre la decisió dâaplicar la moratòria dâun any per afavorir la convivència, ja que hi habia qui no el volia, segurament la senyora alcaldessa té un concepte erroni de la paraula convivència. O tal vegada el que passa és que la democràcia ha tornat a quedar en evidència, mostrant-se de nou injusta i desigual.


LÃ?NIES D'INVESTIGACIÃ I D'ACTUACIÃ DE M. DELGADO. A MANERA DE PRESENTACIÃ D'AQUEST ANTROPÃLEG I DE LA SEVA IDONEÃ?TAT PER AJUDAR-NOS A ENCETAR UN DEBAT SOBRE EL TEMA.

Manuel Delgado es Doctor en Antropología por la Universitat de Barcelona y profesor titular de Antropología Religiosa en el Departamento de Antropología Social y coordinador del Programa de Doctorado âAntropología del Espacio y del Territorioâ? de la misma universidad.

Actualmente, coordina en la Universitat de Barcelona el Grup de Recerca en Exclusió i Control Social y en el Institut Català dâAntropologia el Grupo de Investigación sobre Etnografía de los Espacios Públicos.

Su trabajo se ha centrado, aunque no restringido, al estudio de la construcción de las identida-des colectivas en contextos urbanos, al estudio sobre la construcción de la etnicidad y las estrategias de exclusión en marcos urbanos. Asimismo ha investigado las representaciones culturales en la ciudad y las nuevas formas de culto en el mundo contemporáneo.

Ha impartido numerosas conferencias y seminarios en distintas universidades españolas y ex-tranjeras y es autor de de numerosos artículos en revistas nacionales e internacionales. Es di-rector de la colección "Biblioteca del Ciudadano", de la Editorial Bellaterra y miembro del Con-sejo de dirección de la publicación Quaderns de lâICA. También es editor de las compilaciones Antropologia social (1994), Ciutat i immigració (1997) e Inmigración y cultura (2003). Ha escrito los libros De la muerte de un dios (1986); La ira sagrada (1992); Las palabras de otro hombre (1993); Diversitat i integració (1998); El animal público (Premio Anagrama de ensayo, 1999); Ciudad líquida, ciudad interrumpida (1999); Identidades dispersas (2000); Luces iconoclastas (2001) y Elogi del vianant. Del âmodel Barcelonaâ? a la Barcelona Real (2005).

Ha participado en las movilizaciones contra la organización y desarrollo del Forum de las cul-turas y son conocidas sus opiniones e intervenciones en relación con la expropiación del espacio público y contra la violencia inmobiliaria y urbanística.

Actualmente forma parte de la junta directiva del Institut Català dâAntropologia y miembro de la Comissió dâEstudi sobre la Immigració del Parlament de Catalunya.

En un artículo publicado en 2001, titulado âCohesión no es coherencia â?, Manuel Delgado ha afirmado refiriéndose al uso que se hace de términos como âmulticulturalidadâ? o âinterculturali-dadâ?:

â[â¦] no sería un error sospechar que, en muchos sentidos, los discursos hoy por hoy hegemó-nicos en torno a conceptos como multiculturalidad o interculturalidad, así como una no menos confusa defensa del derecho a la diferencia, no están contribuyendo a hacer aumentar los nive-les de predisposición a la convivencia con los que no son como la mayoría, sino que bien po-drían ser entendidos como sutilmente al servicio de ideologías y prácticas estigmatizadoras. Más radicalmente todavía, se podría afirmar âya hay quien lo ha hechoâ que el multiculturalis-mo y el interculturalismo que se han incorporado a la creciente trivialización del antirracismo âa nivel escolar, a nivel mediático, a nivel civil en generalâ son, hoy por hoy, las ideologías racis-tas por antonomasia, aquellas que más están haciendo para sustituir el viejo y desacreditado racismo biológico por otro basado en el determinismo cultural, mucho más eficaz que el prime-ro de cara a mostrar como naturales e irrevocables las diferencias humanas.â?( Delgado, Manuel (2001): Cohesión no es coherencia. Cuadernos de derecho judicial, Nº. 6, pags. 337-357. )


Del mateix autor, també és interessant el text "Círculos virtuosos. Nuevos lenguajes para la exclusión social", penjat a Indymedia fa un parell de mesos (http://Barcelona.indymedia.org/newswire/display/219826/index.php)
Mira també:
http://Barcelona.indymedia.org/newswire/display/219826/index.php

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Xerrada de M. Delgado a Sant Boi. Diversos materials.
22 mar 2006
Ens n'onblidàvem. El pasquí de la discòrdia:

COMUNICAT DELS VEÃ?NS QUE S'HAN OPOSAT A LA INSTAL.LACIÃ DEL CENTRE CULTURAL ISLÃMIC

COMLTNICADO DE LA PRO-PLATAFORMA CÃ?VICOY SOCIAL DE MARIANAU

TEMA:
MEZOUITA EN SANT BOI DE LLOBREGAT

Protesta por que el ayuntamineto de Sant Boi de Llgt., autoriza una ASOCIACIÃN
CULTURAL ISL�MICA, sita en la e/ Pi i Margall, 14 1. La Pro-Platafonna cuestiona esta decisión al darse las siguientes circunstancias:

1,-Dicha asociación, no es sino la Mezquita Al-Jair, y no es un centro cultural como se dice
2.-El Ayuntamiento a dado licencia de centro cultural y social, NO de Mezquita.

3.-Es un local de iinos 900 m2, que puede albergar de 500 a 600 personas, y esto es ya un eclamo para la asistencia de toda la comunidad musulmana de Baix Llo ya que no hay una Mezquita de tal proporción en toda la comarca.

4.-Ia calle no reúne la capacidad suficiente para tal número de personas (600 musulmanes aprox.), ni por las características de la calle (es una calle estrecha), ni por la anchura de las aceras y por el nulo aparcamiento en la zona.

5.-La Comunidad de Musulmanes de Sant Boi de Llogt., que asiste a las 3 Mezquitas que tiene esta localidad NO asciende a 15 0 personas en total. ¿Para qué una Mezquita tan grande?. La respuesta es la concentración de musulmanes de otras localidades, ya que otros ayuntamientos han tenido que dar marcha atrás en sus intentos, por la gran oposición de la gente.

6.-No respetan la ley, al discriminar de forma constante y abusiva los derechos de las mujeres que tantos años hemos tardado en conseguir en España.

7.-Sí, queremos la Mezquita, para la comunidad musulmana de Sant Boi de Llobregat, pero NO queremos una Mezquita que reúna a centenares de musulmanes de todo el Baix Llobreizat.

POR ESTAS RAZONES DECIMOS NO A LA MEZQUITA DE C/.PI I MARGÃ?LLPROXIMA REUNION, JUEVES 10 DE NOVIEMBRF
A LAS 7 DE LA TARDE, EN LA A.V.V. MARÃ?A _
(PLAZA GENERALITAT, AL LADO REST. EL
CLERO)

PRO-PLATAFORMA CÃ?VICO-SOCIAL MARIANAU
I un altre document. Acta de l'Ajuntament suspenent "l'atorgament de llicències" per la Centre Cultural Islàmic
22 mar 2006
http://www.stboi.es/

Ajuntamiento

Conv. i Actes de Ple i Junta de G.

Convocatòria i Actes de Junta de Govern

Historic d'Actes

SCG050036     21/11/2005


007 Aprovació de la suspensió durant el termini d’un any de l’atorgament de llicències d'edificació, d'instal·lació o ampliació d'activitats o usos concrets i d'altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial pels espais de culte o edificis i locals d'ús religiós i cultural –vinculat a una confessió religiosa o a un culte concret-, amb l'excepció de les finques qualificades de sistemes d'equipaments comunitaris i dotacions de nova creació (clau 7b) de tipus cultural-religiós al terme municipal de Sant Boi de Llobregat.
Número d'expedient X103/2005/003


Vist que la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya està duent a terme la confecció d’un model d’Ordenança, per tal d’aconseguir un model normatiu comú per a tots els municipis sobre els llocs de culte, independentment de la religió;

Atès que un dels dos aspectes que de forma especial pretén abordar la referida ordenança és que cada Ajuntament haurà d’establir on estaran permesos els usos religiosos dins del seu terme municipal i així comunicar-ho a la Direcció General d’Afers Religiosos. Essent l’altre aspecte fonamental que pretén regular, l’establiment de criteris homogenis per a l’atorgament d’aquests tipus de llicències per part dels municipis;

Atès que l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, en el marc d’aquesta ordenança en procés de confecció, considera que cal dur a terme un estudi per tal d’analitzar i poder determinar de forma acurada en quins emplaçaments del municipi han d’estar permesos els usos de caire religiós, que s’exerceixin en un lloc de culte i/o en un centre cultural i que estiguin impulsats per una confessió religiosa o per una entitat vinculada a aquesta;

Vist que, per tant, es conclou la necessitat d’estudiar una possible modificació del Pla Especial d’Usos Urbans de Sant Boi de Llobregat aprovat definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme de data 20 d’abril de 2005, per tal d’adaptar-lo a les determinacions que en el seu moment estableixi l’Ordenança que la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya està desenvolupant i en conseqüència es determina la suspensió de llicències anteriorment detallada;

Vist l’informe de l’arquitecte municipal en el que, com a conseqüència de tot l’exposat, es proposa suspendre durant el termini d'un any l’atorgament de llicències d'edificació, reforma que pugui ser equiparable a una reedificació de l'edifici o que suposi un augment del volum edificat i enderrocament de construccions, d'instal·lació o ampliació d'activitats o usos concrets i d'altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial pels espais de culte o edificis i locals d'ús religiós i cultural –vinculat a una confessió religiosa o a un culte concret-, amb l'excepció de les finques qualificades de sistemes d'equipaments comunitaris i dotacions de nova creació (clau 7b) de tipus cultural-religiós al terme municipal de Sant Boi de Llobregat, amb la finalitat d’estudiar la redacció d’una Modificació Puntual del Pla Especial d’Usos Urbans de Sant Boi de Llobregat;

Vist l’informe jurídic en el que s’indica que la suspensió de llicències es troba emparada per allò disposat a l’article 71.1 del Decret Legislatiu 1/2005, de 28 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’urbanisme;

Vist l'establert als articles 71 i 72 del Decret Legislatiu 1/2005; a l'article 6 del Decret 287/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament parcial de la Llei d'urbanisme; a l’article 12.2 del Decret 146/1984, de 10 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament per al desplegament i l'aplicació de la Llei 3/1984, de 9 de gener, de mesures d'adequació de l'ordenament urbanístic; a l'article 117.2 del Reial Decret 2159/1978, de 23 de juny, pel qual s'aprova el reglament de planejament per al desenvolupament i aplicació de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana; i, a l'article 57.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les Administracions públiques i del procediment administratiu

Vist l'informe de fiscalització amb la conformitat i les observacions de la intervenció municipal de data 18/11/2005

D'acord amb les facultats i competències conferides legalment a la Junta de Govern Local pel decret número AALB030206 de 02/07/2003 publicat al BOP , sobre delegació de competències en aquest òrgan per part de l'alcaldessa presidenta de la corporació municipal de Sant Boi de LLobregat,

S'acorda:

PRIMER.- SUSPENDRE durant el termini d’un any l’atorgament de llicències d'edificació, reforma que pugui ser equiparable o una reedificació de l'edifici o que suposi un augment del volum edificat i enderrocament de construccions, d'instal·lació o ampliació d'activitats o usos concrets i d'altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial pels espais de culte o edificis i locals d'ús religiós i cultural –vinculat a una confessió o a un culte religiós concret-, amb l'excepció de les finques qualificades de sistemes d'equipaments comunitaris i dotacions de nova creació (clau 7b) de tipus cultural-religiós al terme municipal de Sant Boi de Llobregat amb la finalitat d’estudiar la redacció d’una Modificació Puntual del Pla Especial d’Usos Urbans de Sant Boi de Llobregat.
L'expedient es pot consultar al Departament de Planejament de l’Àrea de Disseny i Promoció de la Ciutat (Plaça de l’Ajuntament, 1) en horari de 9 a 13 hores, al llarg del termini de suspensió de llicències.

SEGON.- PUBLICAR aquest acord al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i a un dels diaris de més difusió de la província.


VOTACIÓ: Aprovada per unanimitat dels membres presents
Fotografia del Casal on es farà la xerrada d'en Delgado
22 mar 2006
casalmarianao.jpg
Fotografia de la façana del Casal de Barri Marianao
Re: Xerrada de M. Delgado a Sant Boi. Diversos materials.
27 mar 2006
hola soy sophie, tal vez ya tenes la info pero nuca se sabe!
Sindicat