Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Octubre»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* %sArticle
Notícies :: educació i societat
Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
21 mar 2006
Comunicat de l’Alternativa ESTEL i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans, sobre el Saló de l’Ensenyament 2006.
Comunicat de lâAlternativa ESTEL i la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans, sobre el Saló de lâEnsenyament 2006.

Del 22 al 28 de març té lloc una nova edició del Saló de lâEnsenyament, rebatejat com a âEstudiaâ?, al recinte firal de Montjuïc a Barcelona.
En aquest saló es reuneixen centres privats, concertat i públics que oferten des de formació universitària fins estudis complementaris i de llengües, passant per formació professional. El saló és també lâespai de trobada de molts i moltes estudiants, cada any esdevé de forma més descarada dâun negoci per a la Fira de Barcelona amb el vist-i-plau de la Generalitat i un escenari de disputa entre diversos centres per captar estudiants més que no pas per informar de la diversa oferta acadèmica.

Enguany, com ja va sent costum, hi serem presents amb lâobjectiu de donar a conèixer als i a les estudiants el que entenem que son dues eines útils per la transformació de lâensenyament i la defensa dels nostres drets, les organitzacins estudiantils de lâesquerra independentista: Alternativa Estel (AE) i la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC).

Tanmateix però, considerem necessari aprofundir en un seguit de constatacions i denuncies al voltant del Saló i la realitat del ensenyament públic universitari:

LâAE i la CEPC volem denunciar que les Universitats i el DURSI (Departament dâUniversitats Recerca i Societat de la Informació) aprofiten el Saló de lâensenyament per mostrar-nos als i les estudiants un sistema educatiu plenament públic, modern, innovador, amb recursos, de qualitat i acollidor. Però, la realitat dels nostres centres educatius dista molt dâaquesta imatge idílâ¢lica que pretenen oferir-nos.
La precarietat imperant i les contínues reformes i contrareformes legislatives que implementen lâEstat Espanyol i la Generalitat perpetuen, com succeeix en la resta de territoris dels Països Catalans, un model imposat encaminat a perpetuar lâordre establert .

A nivell universitari, la LOU, la LUC i la implantació de lâEspai Europeu dâEducació Superior (EEES, també conegut com a Procés de Bolonya) obren la porta al procés privatitzador de lâeducació superior. El dret a un ensenyament públic de qualitat es sotmet cada cop més a les lleis i interessos del lliure mercat, lâestudiant és vista cada vegada més, com una simple peça que esdevindrà mà dâobra qualificada a baix cost al servei del mercat de treball.

En els darrers temps el concepte dâeducació ha deixat de ser un dret bàsic i universal de totes les persones per passar a ser un bé comercial més, exemples dâaixò nâhi ha molts: lâentrada del sector empresarial als màxims òrgans de govern, lâexternalització dels serveis (servei de copistaria, residències, menjadors...), lâaugment de taxes per damunt de lâincrement de lâÃ?ndex de Preus de Consum (IPC) ...

La realitat de la Universitat pública no es pot entendre sense observar els problemes estructurals que té; la manca de recursos principalment: instalâ¢lacions deteriorades i insuficients, ratios de classe elevades, treballadores precaris, manca quantitativa i qualitativa en la recerca, estudis dâidiomes a preus desorbitats...
A lâombra de tot això trobem la Universitat Privada que guanya terreny, gràcies a les facilitats i ajudes que rep de lâadministració pública, així en molts casos lâeconomia del nucli familiar de lâestudiant li permetrà, la tria dels estudis que es vol cursar, unes eines més útils en lâaprenentatge, majors comoditats, no haver de marxar a estudiar fora...


Pel que fa autonomia universitària i democràcia més del mateix. La universitat cada dia és més controlada per la lògica capitalista que impregna els partits polítics governants. Aquests partits anomenen determinats càrrecs del Consell de govern i del Consell social de les Universitats i donen suport al rector de conveniència.
La universitat gràcies a la LOU consagra un sistema antidemocràtic, on la comunitat universitària només pot escollir dos òrgans (Rector i Claustre) i amb un vot ponderat que discrimina als estudiants.

Pel que fa a la catalanitat dels nostres centres, el procés dâespanyolització és cada dia més preocupant, la presència de la llengua catalana a les aules disminueix constantment i sâimposen continguts uniformitzadors que sâallunyen de la realitat social, cultural i històrica del nostra poble. La nostra realitat lingüística i cultural és considerada sovint com un cost econòmic.


Aquesta no és lâeducació que volem!

Volem un ensenyament públic i popular, on els coneixements estiguin al servei de la societat. Un ensenyament crític que incideixi en el desenvolupament de la persona i ens impliqui colâ¢lectivament en la construcció dâun present més just. Per tot això considerem necessària, entre dâaltres, lâautonomia del món universitari, sense ingerències dels ministres de torn ni del món empresarial.

Volem una educació catalana, construïda a partir de la política educativa que com a catalans decidim, sense ingerències dels Estat espanyol i francès, on la nostra llengua i cultura siguin respectades i tractades com es mereixen, on els continguts i lâorganització dâaquest sâadeqüi al marc territorial dels Països Catalans; i que per altra banda deixi de perpetua lâestructura social patriarcal. En definitiva volem un ensenyament que respongui a les nostres necessitats colâ¢lectives.

Volem una universitat de qualitat, que disposi de tots els recursos humans i econòmics necessaris per superar tots els reptes que es plantegi per ajudar a construir una societat millor. Un ensenyament públic, popular, arrelat a la seva realitat, no sexista i de qualitat, que creiem que ha de ser un dret universal de totes les persones al nostre poble i arreu.

Els Mossos dâesquadra i lâexèrcit espanyol al Saló

Dâaltra banda des de lâAE i la CEPC també volem denunciar la presència al Saló de lâensenyament de cossos militars i policials. LâExercit espanyol i els Mossos dâEsquadra, disposen dâespais per mostrar-se i reclutar als joves que visiten aquesta fira.
Volem manifestar la nostra indignació i rebuig davant la presència al saló de lâEnsenyament dâaquests cossos repressius. Creiem que suposa una manca de consideració cap als estudiants en concret i cap a la comunitat educativa en general. Els cossos policials, entre ells la policia autonòmica son els tristos protagonistes de la repressió i el control que viu actualment el moviment estudiantil català.

Lâexemple més proper i clar de la repressió que afecta al moviment estudiantil fou lâactuació que van tristament protagonitzar el passat 17 de novembre a la manifestació convocada per la Plataforma mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública. En aquella manifestació multitudinària per protestar davant la imposició que suposa lâEEES, els Mossos dâEsquadra van carregar contra els i les estudiants, ferint-ne a centenars i practicant 44 detencions. Aleshores els Mossos dâEsquadra van practicar detencions arbitràries, agressions físiques, vexacions a comissaria, detencions irregulars de menors entre dâaltres.
Per tots aquests motius i per la coacció i el control social que exerceix aquest cos en els Instituts dâEnsenyament Secundari (IES) del principat demanem la seva exclusió del saló de lâensenyament.


PER UN ENSENYAMENT CATALÃ, PÃBLIC, POPULAR, NO SEXISTA I DE QUALITAT,
ORGANITZAâT A LES AULES!

Alternativa ESTEL âsindicat dâestudiants de lâesquerra independentista-
www.alternativaestel.org
Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans
www.coordinadora.net
Mira també:
http://www.alternativaeste.org
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
21 mar 2006
Ara si, molt correcte !
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
22 mar 2006
Dona gust veureus signant junts el manifest!
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
22 mar 2006
que no s'aturi el camí de l'unitat
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
22 mar 2006
jeje les JERC se us han avançat, acaben de fer una acció al Saló. Sou uns primossss!!
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
22 mar 2006
les jerc? jajajajajaja...però el DURSI no era dels seu partit?

patetisme il·lustrat
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
22 mar 2006
La Fira no la organitza el DURSI sinó "Fira de BArcelona", suposo que el vostre analfabetisme us imepdeix entendre'n la diferència
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
22 mar 2006
ets com un nen petit i a més a més sembles informat, cosa que vol dir que no ets un militant qualsevol

si el futur del país és xusma com tu, malament anem. apa, segueix amb rebequeries valent que no deus saber fer res més
Re: Comunicat dels sindicats d'estudiants de l'EI en motiu del saló de l'ensenyament
23 mar 2006
El Saló de l'Ensenyament es realitza en el marc físic de la Fira de Barcelona, però és organitzat i impulsat des del DURSI i la Conselleria d'Educació, ambdues en mans de la gent d'ERC. Són ells els responsables únics de la presència de les forces d'ocupació al saló i de les empreses que pretenen convertir l'ensenyament en un negoci més.

Canya a les forces d'ocupació!
Canya als qui en fan possible la presència!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more