Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder : ecologia
[Pla Delta] Comencen il•legalment a capturar els peixos de la Riera Vella per dessecar-la.
16 mar 2006
Les entitats ecologistes demanen una valoració ambiental formal dels plans de sepultació de la llera per instal·lar-hi un estació ferroviària per poder plantejar solucions alternatives i compensacions reals a la dessecació de 70 Ha de zona humida al Terme municipal de Barcelona i El Prat de Llobregat.
LogoCoordinadora.jpg
Desviament2.jpg
El passat divendres 17 de febrer, es va iniciar el procés de captura i expulsió dels peixos que vivien tranquil·lament a la llacuna en que s'ha
convertit l'antiga llera del Llobregat. Segons van manifestar públicament els Srs. Josep Oriol i Ramon Luque, Director del Port de Barcelona i Director General de Medi Natural de la Generalitat, respectivament, aquest acte marca el principi de la sepultació de la nova zona humida.

Àdhuc ja li donen data de finalització, així com una seqüència d'actuació i el volum de terres necessari per a l'execució.




Volem manifestar al respecte, que:

L'obra de desviament del riu Llobregat fou endegada en un primer moment per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i finançada pel Ministeri de Medi Ambient. Una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar el projecto en qüestió per defecte de forma. Aquesta anul·lació va implicar la il·legalització del propi projecte i també de tota la tramitació, Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) inclosa. De fet, aquest va ser un dels motius fonamentals per a que es paralitzessin les obres de cobriment (novembre de 2004), i per a què l'ACA i el Ministeri de Medi Ambient, desistissin de culminar aquesta execució i passessin la responsabilitat a l'Autoritat Portuària.

En aquest tram final del riu s'ha desenvolupat el tràmit administratiu d'afitament (delimitació) del Domini Públic Hidràulic(DPH), però el demani (Domini de titularitat pública) no ha estat tècnicament desafectat. Per tant, la zona de DPH que pretenen reblir, és a tots els efectes legals, el riu Llobregat. A això cal afegir que l'aigua freàtica que segueix circulant és de millor qualitat que la que hi havia quan l'aigua allí present era la pròpia del riu.

Des de fa un any i mig que es van aturar les obres, l'antiga llera ha esdevingut en una nova llacuna, que reuneix totes las característiques d'una zona humida, tal com avalen els informes tècnics. La situació actual en que es troba el tram de riu fa que el tractament que el projecte de desviament va plantejar en el seu dia per a aquest sector, no pugui tenir, actualment, validesa tècnica ni jurídica.




L'Administració, de facto, així ho reconeix:

Primer, amb el canvi d'actors, en traspassar l'actuació de l'obra de l'ACA, al Port de Barcelona, i considerar-ho com una obra annexada a la nova estació ferroviària.

Segon, al proposar una actuació per minimitzar l'impacte ambiental, que en cap moment s'havia contemplat en el projecte originari de desviament, com és l'episodi de captura i extracció de la fauna de la llacuna.

Tercer, mitjançant l'establiment d'unes compensacions mediambientals per la desaparició dels hàbitats, com és la conservació de part del bosc de ribera i la recreació d'una petita zona humida al costat d'aquest bosquet..

Totes aquestes actuacions s'aproximen al que podríem considerar, com a una Declaració d'Impacte Ambiental de l'eliminació de la llacuna. No obstant, fins ara, les DIAs anaven precedides d'un projecte executiu, un estudi pròpiament d'impacte ambiental, una exposició pública, a la qual es podien presentar al·legacions, i que es publicava als diaris oficials un cop emesa la DIA. A aquesta Declaració es consideraven les possibles alternatives al projecto, s'establien las mesures correctores i compensatòries dels impactes
al medi.




En resum, sembla ser que algú dins l'Administració (especialment l'ambiental) ha cregut que tota aquesta tramitació és una pèrdua de temps. Val més la pena actua al marge de la llei, saltant-se aquesta molestos tràmits que es recullen al l'estat de Dret.

En definitiva, les entitats signants, exigim que es compleixi la Llei... Abans d'enterrar aquest tram de desembocadura històrica del Llobregat, hauria de desafectar-se, o sigui, treure l'adscripció al DPH d'aquests terrenys. Igualment, ha d'esposar-se a informació pública el projecte d'estació ferroviària, ja que aquest és el motiu pel qual es pretén reblir la llacuna.

Ha d'elaborar-se un estudi d'impacte ambiental del projecto d'estació, que contempli les alternatives que hi ha per poder-la reubicar. Si no hi ha més remei i el lloc triat afecta l'actual llacuna de l'antic riu, s'estableixin mesures per a la reducció dels impactes sobre els hàbitats naturals i la fauna, a la vegada que es determinen les possibles compensacions ambientals per les afectacions que no siguin evitables.


Ha procedir-se a la tramitació pública amb la pertinent oportunitat a presentar al·legacions, i en darrer lloc, ha de publicar-se una Declaració d'Impacte Ambiental. Únicament demanem que es compleixin els aspectes més bàsics legislatius, com fins ara s'havia fet, i tal com resulta preceptiu..

El problema de terminis que esgrimeix l'Autoritat Portuària, no pot justificar l'incompliment de la legislació. Las presses no són mai bones conselleres en obres de gran transcendència com aquestes que impliquen la dessecació de 70 Ha de zona humida del Delta. Por una altra part, pot començar-se construïnt alguna altra de les estacions previstes al Pla Director del Port de Barcelona (PDPB) als terrenys guanyats al mar i que no presenten problemàtiques mediambientals significatives.


DEPANA, SEO/BIRLIFE
Mira també:
http://kasalprat.org
http://depana.org

This work is in the public domain

Comentaris

[Pla Delta] Comencen irregularment a capturar els peixos de la Riera Vella per dessecar-la.
16 mar 2006
desviamgenenetejamanselpais(12juny).gif
Filant prim, qüestions de matisos. Potser, el terme mes adient enlloc de il•legal seria irregular.

El cert és que la política de fets consumats els hi esta funcionant a la perfecció.

En quan els interessos del grans poders econòmics estan en joc, la Justícia te dues barres de medir.


SALVEM EL DELTA DE LLOBREGAT.
NO A LA LAPIDACIÓ DE LES ZONES HUMIDES.
SALVEM LA LLERA VELLA.
Re: [Pla Delta] Comencen il•legalment a capturar els peixos de la Riera Vella per dessecar-la.
16 mar 2006
Davant dels fets consumats del Pla Delta: construcció 3ªpista amb la tala de més de 20.000 pins, la construcció de la macrodepuradora, l'ensorrament de masies centenàries, la desaparició de la pagesia i el desviament del riu, obres que ja han estat fetes i que són irreversibles pel mal fet al Delta encara queden obres pendents que poden donar la punteta al delta i que s'haurien d'aturar, i per les que s'està demanant una moratoria en diferents organismes.

Aquestes obres són:

- La cimentació del riu Llobregat en la seva antiga llera amb l'ampliació del port de mercaderies (ZAL) en aquests terrenys.

- La construcció d'una central tèrmica de cicle combinat al mateix port

- El projecte d'arribada de l'AVE a l'aeroport que l'ajuntament pretèn que sigui pel mig del Delta.

Aquestes són les actuacions que necessiten una resposta més urgent i a les que s'està intentant plantar cara en l'actualitat. De tota forma continuen els canals judicials oberts i encara es treballa en la presentació de demandes que no semblen ser molts escoltades.

Per més informació podeu trucar a DEPANA 93.210.46.79 o al 657.10.13.85. o escriure a info (at) depana.org

També us podeu adreçar per contactar amb Salvem el Delta del Llobregat a la direcció de correu:
kasalprat (at) moviment.net
Re: [Pla Delta] Comencen il•legalment a capturar els peixos de la Riera Vella per dessecar-la.
17 mar 2006
No sé si veieu la debilitat d'enfrontar-se a un o altre aspecte parcial de la devastació massiva que s'ha inflingit (i continuarà inflingint-se) a tota l'àrea del delta del Llobregat. No hi ha més que una resposta valenta, que és rebutjar en bloc el desarrollisme patològic del(s) govern(s) dels empresaris.
Re: [Pla Delta] Comencen il•legalment a capturar els peixos de la Riera Vella per dessecar-la.
17 mar 2006
Ja ens agradaria fer una mani i que sortíssim 25.000 persoes al carrer com a Eivissa, però la realitat del Prat és totalment paradoxal. L'ajuntament d'ICV ha bombardejat als ciutadans amb falsa propaganda, ha anul·lat qualsevol reacció de les entitats i assemblees de veïns infiltrant-se dins seu i desactivant-les!

Però cal seguir denunciant! no deixarem de lluitar.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more