Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
El dia 14 de març va tenir lloc l'acte oficial de la signatura del que s'ha anomenat "Pacte Nacional de l'Educació" (PNE) entre el govern de la Generalitat i diversos agents del món de l'ensenyament. Aquest pacte suposa la posada en pràctica del punt principal en matèria d'educació previst a l'acord del Tinell pels partits del govern i se'ns ha volgut vendre com un acord "nacional" de consens entre tota la comunitat educativa que resol les greus mancances que trobem actualment pel que fa a l'ensenyament. La realitat, però, és ben diferent i des d'Alternativa Estel volem donar el nostre punt de vista en aquest comunicat que no pretén ser un anàlisi detallat del PNE.

Per començar, el nom de l'acord ja és, com a mínim, pretensiós pel fet que anomena "pacte nacional" al regateig que han dut a terme les parts signants i denota la seva mentalitat secessionista i regionalista al qualificar-lo de nacional essent només d'aplicació al Principat.

Centrant-nos en el contingut d'aquest acord, observem un nou pas cap a la mercantilització de l'ensenyament com a servei públic i cap a una adaptació d'aquest al sistema de producció.

Mesures com la implantació de la sisena hora o l'avanç de l'inici del curs tenen com a finalitat compatibilitzar la jornada i el calendari lectiu amb les necessitats del sistema de producció que sotmet als pares a unes jornades de treball que els impossibilita el fer-se càrrec dels seus fills i per tant, fa necessàri un lloc on "aparcar" els nens durant aquestes. Creiem que el que és necessari no són més hores de nens a l'escola sinó més hores de pares a casa.

D'altra banda, avançar l'inici del curs suposa una davallada de la qualitat pedagògica de la docència ja que el que es fa és retallar un temps que els mestres disposen per a preparar el curs i obligar-los a improvisar.

Pel que fa a la mercantilització de l'ensenyament, trobem en aquest pacte que s'extén a l'ensenyament primari el que ja s'utilitza en l'àmbit universitari que són els contractes programa. Aquests contractes signifiquen que els centres docents tenen una partida variable en el seu finançament que obtenen en funció del grau d'assoliment dels objectius marcats en el contracte. Per tant, el que això comporta és la creació de centres de primera i de segona ja que els que disposin de més recursos, podran assolir els objectius obtenint més recursos i així successivament mentres que, els més desfavorits, cada cop quedaran més enrera. Per tant es pot afirmar que en comptes de potenciar la col·laboració i cooperació dins del sistema educatiu, el que fa és fomentar la competència entre centres per accedir a un finançament extra. També s'aprofundeix en la precarització dels membres del cos docent ja que s'estableix la contractació d'un gran nombre de nous mestres per cobrir la sisena en règim de precarietat realitzant una inversió considerable que es podria destinar a paliar alguns dels actuals dèficit.

Cal tenir en compte també que amb aquest pacte es fa un pas més cap a l'assimilació de la xarxa pública amb la privada i que no s'aposta en ferm per la primera. Una mostra d'això la tenim en que s'incentiva econòmicament als centres concertats per a que assoleixin certs límits d'integració a l'hora de l'accés de nous alumnes i no estableix aquests límits com a requisits indispensables per a obtenir el concert.

A més, des d'Alternativa Estel qüestionem el procés que ha seguit aquest pacte que se'ns vol vendre com a un consens general però que no és recolzat pel sindicat majoritari en l'àmbit dels professionals de l'ensenyament i durant l'el·laboració del qual tampoc s'ha comptat amb cap mena de participació estudiantil obviant els sindicats d'estudiants entre els quals ens trobem nosaltres.

Per tot això, des d'Alternativa Estel exigim l'aturada d'aquest pacte i l'obertura d'un nou procés democràtic que permeti l'acostament cap al model públic, popular i de qualitat que l'ensenyament necessita.

Alternativa ESTEL -sindicat d'estudiants de l'esquerra independentista-
Març del 2005, Països Catalans
sabadell1.jpe
Comunicat de l'AE davant l'última proposta del "Ministerio de Educación y Ciencia"
sobre el catàleg de titulacions universitàries de grau
El passat dia 7 de Febrer el "Ministerio de Educación y Ciencia" presentà la proposta de directrius generals pròpies de les titulacions de grau adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior. Les novetats més destacades són la nova estructura de les titulacions de grau que passaran a tenir una durada de tres anys (180 crèdits ECTS), més un any de pràctiques (60 crèdits ECTS) i el fet que el "Ministerio" marcarà les dues terceres parts dels continguts dels estudis de grau.

El mateix dia, l'esmentat Ministerio va analitzar amb els membres de tres de les quatre subcomissions del Consell de Coordinació Universitària (Humanitats, Ciències Socials i Jurídiques, i Experimentals i de la Salut) les directrius generals de tretze títols: Biologia, Filosofia, Física, Geologia, Geografia, Història, Història de l'Art, Llengües i Literatures Modernes, Magisteri en Educació Infantil i Primària, Matemàtiques, Psicologia i Química.

· La nova estructuració dels títols de grau constarà de tres anys lectius i un de pràctiques o de treball de final de carrera. Aquesta nova situació respon a les pressions del capital per disposar d'un sistema d'educació superior subjugat als constants canvis del mercat laboral. Perquè el sector privat disposi d'una mà d'obra flexible i adaptable a les noves exigències laborals del mercat laboral, els títols de grau disminueixen de forma general la seva durada i esdevenen estudis on el temari de caire generalista i tècnic passa a tenir un pes específic. Aquest fet es pot constatar amb l'interès que han demostrat diverses universitats en el que s'anomena "long life learning", un bon exemple n'és la Universitat de Barcelona que ha comprat un edifici al districte barceloní del 22@ destinat a ubicar l'entitat de "Estudis de formació continuada UB". Aquest nou concepte presenta avantatges pels empresaris i precarietat per als que en un futur ens incorporarem al món laboral. Per altra banda els postgraus i assoliran un paper més rellevant que en la actualitat perquè suposaran una especialització en una temàtica concreta i una eina molt important en la formació permanent abans esmentada. Això suposarà una criba econòmica, perquè el preu de molts d'ells no serà assequible per a moltes estudiants. Pel que fa a les pràctiques en empreses, hi ha el perill de que aquestes enlloc de suposar l'adquisició d'uns coneixements pràctics en relació amb l'estudi, esdevinguin un treball no remunerat (com passa actualment) i/o una font per inculcar valors mercantilistes.


· El "Ministerio" decidirà les 2/3 parts dels continguts (120 dels 180 crèdits ECTS) deixant un marge de 60 crèdits ECTS perquè cada centre universitari pugui dissenyar mencions o itineraris propis que permetin una mínima especialització. Tot i aquest marge de maniobra recomanen que les universitats arribin a acords sobre la estructura, el contingut i el reconeixement dels estudis per tal de facilitar la mobilitat. Aquesta homogeneització dels continguts respòn a la lògica neoliberal globalitzadora, en el que l'ensenyament ha de potenciar la creació d'una gran massa de mà d'obra submisa i homogènia a escala europea. Així, amb la reducció de les especificitats locals, la relació entre la universitat i el seu entorn més immediat perd força. Això és de suma importància en un marc com el nostre, ja que s'incrementa la imposició espanyola de continguts als plans d'estudis universitaris dels Països Catalans. Aquest fet es farà més palès en titulacions com ara Història a on l'imposició d'un contingut uniformitzador és encara més forta.
· El Consell de Coordinació Universitària és l'òrgan encarregat de proposar, definir i avaluar les futures titulacions homologades amb els criteris de l'EEES. Així cal recordar, que el curs passat ja proposaren un polèmic esborrany on es reduïen el nombre de titulacions de 140 a 63. La major part es deuen a la limitació dels estudis de grau i a la seva generalització, però també s'utilitzaren criteris de rendibilitat en termes del mercat del treball com fou el cas d'Humanitats, Història de l'Art i les Filologies gallega, basca i catalana (tot i que en les tres últimes s'intueixen criteris polítics).

· Aquesta reforma com les darreres que ha hagut de patir la comunitat universitària en els darrers temps (LOU, LUC...), s'implementarà amb una més que segura manca de recursos tot i . Això suposarà un augment de la precarització actual que pateixen les nostres universitats. També provocarà una introducció progressiva de capital privat en el finançament de les universitats amb la consegüent imposició de criteris empresarials i mercantilistes. És clar que amb l'aplicació de l'EEES el futur de la universitat pública en front dels centres privats és més aviat incert.


Països Catalans, 8 de Març de 2006
Mira també:
http://www.alternativaestel.org/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
esteu xalats
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
igual de xalats que el sindicat majoritari de treballadors de l'ensenyament?

calla jerki !
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
Però si no heu anat a cap reunió i no heu estat al dia de res.. I feu crítiques tontes, el tema més clau és el tema de la concertada que toqueu en tres ratlles.
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
ui si el tema clau , és la concertada ...

Alternativa Estel pel k tinc entes defensa la educació publica, no perdre calers amb la privada ...


Ostia els jerkis esteu fatal ... Juas , profe , idepe , .... porteu uns dies k fan por ...
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
Mireu qui ha signat l'acord: CCOO i l'UGT, els de sempre, els que ho signen tot, els braços sindicals del règim.

l'USTEC, el sindicat majoritari, que no té cap sospita de ser antinacionalista, no ho ha signat.

La pretesa voluntat negociadora de la Marta Cid no ha estat sinó una simple aparença de negociació, recolzada pels aparells mediàtics que controlen.

L'any passat, amb temes tan importants com el de les opos, tampoc no va arribar a cap acord amb la USTEc. Ella ho va justificar així: "ens vam seure a la taula, però des del primer dia ja vam veure que ells anaven per un cantó i nosaltres per una altre." La negociació no consisteix en això, en arribar a espais d'entesa?

Si aquesta mare -perquè es va presentar a les eleccions com a "mare"- no hagués estat d'ERC -amen- no podria fer el que està fent. La socialdemocràcia és sempre això: fer amb el beneplàcit de les terminals del poder (sindicats, intel.lectuals orgànics, mitjans...) el que no pot fer la dreta.

Jo no sóc de l'Alternativa Estel, m'he ficat en aquesta notícia perquè sóc interina i m'interessa el tema, però està fora de to insultar i no donar arguments. Insultar, al capdavall, és sempre el mateix: intentar afeblir la gent per intentar conservar determinades posicions de poder.

El tripartit, en el tema de l'ensenyament, ha incomplert diverses promeses electorals. Ara mateix, el col.lectiu interí, ens trobem en una posició de precarietat força alt. Ja sabeu que, a més de fer front a la majoria de problemes que tenen el col.lectiu del professorat, patim una discriminació (salarial, tenim les feines i els horaris que ningú no vol, hem de suportar certes arbitrarietats dels fixos...)afegida. I aquesta bona senyora, el que ha fet, amb el tema de les opos o el fet que aquest any es faci una avaluació global dels nous interins, és encara fotre'ns més. És a dir, potenciar la jerarquització i l'autoritarisme en l'ensenyament.

Les mesures per al proper any és populisme barat. En comptes d'afegir hores lectives als pobres nanos perquè els pares puguin matar-se a fer hores en la merda de treballs que deuen tenir, el que s'hauria de fer és fer unes jornades laborals que permetessin que els pares estiguessin més amb els seus fills. Perquè les professores, el que no podem fer és intentar suplir les carències de les famílies. Si no, no acabaríem mai.

Els missatges, en el tema de l'ensenyament, són força contradictoris. Per un costat, se'ns reconeix que la nostra feina és complicada (la prova són la quantitat de baixes per stress que hi ha en aquest sector o els anys sabàtics que s'acostumen a agafar el professorat); d'altra banda, se'ns incrementa la feina i amb la desigualtat entre el professorat es posen les bases perquè hi hagi mala maror en la feina i augmenti l'estress.

Una altra cosa que es podria fer és controlar més com es troben moltes concertades. Que també és una promesa electoral incomplerta.

Salut.
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
16 mar 2006
Enllaços d'interès respecte el tema:
http://www.sindicat.net/w/fullinf/full51.pdf
http://www.cgtcatalunya.org/Documents/PACTE%20NO-Concent%20160306.pdf
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
17 mar 2006
l'Alternativa Estel fan molt bon treball sindical a la facultat, però la veritat és que es més interessant llegir a la interina d'aquí dalt que aquest comunicat.

Estaria bé que cuant féssiu textos us expliquessiu més i no us quedessiu amb els tópics abstractes de sempre i al cap i a la fi buits. Les abstraccions serveixen per tenir una vara de medir la realitat, sí, però després de la crítica s'ha de dir el que es vol. Si un diu: vull escola pública!, molt bé, d'acord, però per tu que és la res pública? com diria l'ovida, què voleu? que és apostar decididament per la pública? bé, i així amb qualsevol altre concepte abstracte: mercantilització, etc...

En tot cas estic d'acord amb la totalitat del comunicat encara que el trobi "distant", espero haver estat constructiu. Ã?nims, Salut i Revolta!
Re: Comunicat de l'Alternativa ESTEL respecte el Pacte Nacional de l'Educació
17 mar 2006
Postdata: no tinc res a veure amb el venut reformista que ha deixat l'article contra endavant.
Sindicato Sindicat