Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
De Barcelona a Bakaiku. Internacionalitzant la lluita contra l'EEES.
14 mar 2006
L'Espai Europeu d'Ensenyament Superior i tota la política neoliberal que suposa la seua aplicació són cada dia una realitat més que palpable en els centres universitaris dels 45 països sotasignants de la declaració de Bolonya.

Aquesta macroestructura educativa i l'atac que suposa a la concepció de l'educació com a un dret, tot sometent-la als criteris mercantilistes imperants en la nova Europa del capital, fan més que necessària la internacionalització de la lluita de tots i totes les estudiants per defensar els nostres drets i per bastir de contingut el model d'ensenyament que volem, molt allunyat d'aquest que pretenen imposar-nos.

En aquesta línia giren les conclusions que s'emanen de l'Encontre Ibèric d'Estudiants celebrat el passat 17 de desembre a Madrid. La crida, que fou feta per part de la madrilenya Assemblea Contra la Mercantilització de l'Educació (ACME), i a la qual va acudir la CEPC com a representant dels Països Catalans, va esdevindre l'avantsala del Fórum Europeu que tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de març a Bakaiku (Navarra - Euskal Herria), tot en consonànica amb el treball encetat per la CEPC el curs passat amb la realització a Barcelona de la Trobada Europea d'Estudiants.
A l'Encontre de Madrid van posar-se les bases i el contingut a tractar en el Fórum de Bakaiku. Podeu trobar l'acta completa de l'esdeveniment en la pàgina web creada per a l'ocasió: www.gaztesarea.net/bereziak/ikaslegailurra (es tracta d'un "Blog" per bastir d'una eina de dabat a tots i totes les estudiants europees). Tot i això, ací apuntem el més important:

- En primer terme, es va veure la necessitat d'elaborar una contra-declaració a la realitzada pels ministres europeus en Bolonya, de caire marcadament antimercantilista, i en conseqüència, anticapitalista.

- Van marcar-se els punts de consens per al debat, però aquests estan oberts a la modificació, ampliació o supressió per part de tots i totes (podeu trobar-los en la mateixa web abans esmentada sota l'encapçalament de "Declaració").

- Es senyalà com a prioritàri l'establiment d'una jornada de lluita a nivell europeu. Va decidir-se com a data mobilitzadora l'11 de maig.

Resta animar-vos a participar a totes i tots en la pròxima trobada d’estudiants a Euskal Herria el 25 i 26 de març de 2006, per a construir altra universitat i altra Europa.
Mira també:
http://www.gaztesarea.net/bereziak/ikaslegailurra
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: De Barcelona a Bakaiku. Internacionalitzant la lluita contra l'EEES.
14 mar 2006
Ací teniu els punts d’acord per a discutir sobre el manifest europeu d’estudiants acordats en l’Assemblea de Madrid el 17 de desembre. Tot i estar en l’acta, els apuntem per separat perquè visualitzeu més facilment allò sobre el que heu de treballar.


Abans d’anunciar els punts sobre els quals es va aconseguir arribar a un ampli consens, s’ha de destacar que no és una proposta tancada, sinó orientativa, que afavorisca el debat entre les diferents organitzacions, col•lectius i persones individuals, que al seu torn haurien de proposar documents de cara a la realització d’un posterior manifest unitari en la pròxima trobada a Euskal Herria. Per a facilitar la difusió dels materials i la coordinació de cara a la preparació de la trobada, s’han creat una pagina web (http://www.gaztesarea.net/bereziak/ikaslegailurra) i una llista de correu (europeancoordinationagainsteees ARROBA lists.riseup.net) de les persones que participem en la trobada de Madrid.

a) Entenem la Universitat com un servei eminentment públic, que garantisca el dret constitucional a l’educació i la principal funció de la qual siga la de promoure el desenvolupament cultural i crític de la societat, mitjançant l’estudi, la docència, la investigació i la lliure participació dels ciutadans i ciutadanes. Es fa necessari un augment del finançament públic que no deixe escletxes a l’entrada d’interessos aliens que puguen afectar a les llibertats d’estudi, càtedra i investigació. Aquest augment ha d’estar basat en la concepció de la Universitat com servei públic i l’educació superior com dret fonamental. Partint de la base que la universalització del coneixement és necessària per al desenvolupament dels pobles.

b) La Universitat, com servei públic, ha de garantir l’exercici del dret a l’educació de la manera més lliure possible, mitjançant sistemes de previsió de necessitats socials i demandes de formació que facen innecessàries restriccions d’elecció. Això es deu concretar tant en la supressió de tota barrera econòmica o acadèmica que restringisca la lliure entrada en aquesta institució, com en la generalització d’una beca universal o salari estudiantil proporcional als recursos de cada estudiant, que assegure l’habitatge, el transport, la manutenció, el dret a la cultura, etc.

c) S’ha de produir un procés de democratització radical de les universitats, que ha de concretar-se a combatre l’“estamentalització�, el corporativisme i el secretisme. Mitjançant la igualtat de vot, el foment de la participació en la presa de decisions, la transparència i difusió dels acords, la coresponsabilitat i la “colegialitat�, la generalització de pressupostos participatius, etc.

d) Les institucions universitàries han d’assegurar la defensa de les cultures i les llengües minoritzades, promocionant el coneixement i respecte mutus de les diferents identitats dels pobles europeus. Amb el ferm propòsit de contribuir a una millor convivència i una major comprensió d’una diferencialitat que no pot sinó enriquir-nos.

e) Els pobles d’Europa ens devem enfrontar, de forma ferma i contundent, contra els processos macroeconòmics, orquestrats des de les organitzacions supranacionals com l’OMC o la UE, de privatització i submissió dels serveis públics als interessos empresarials.

f) L’actual model de l’EEES suposa la concreció pràctica de les polítiques neoliberals en el terreny de l’educació superior. Els i les estudiantes europees hem d’enfrontar-nos a aquest procés de liberalització de la universitat anteposant les prioritats dels/les de baix als dels empresaris i mercats. Es necessita obrir un diàleg social, on no entren els interessos privats, sobre el futur i les necessitats de les universitats europees, que permeta edificar un model de EEES acord a les demandes i les prioritats del conjunt de la ciutadania.

g) Entre els principals objectius de l’EEES es troba el de convertir a Europa en l’economia mes competitiva del món, però no podem oblidar que el desenvolupament de la nostra societat i el subdesenvolupament de la immensa majoria del planeta no són independents; hi ha una evident relació causal que pot extraure’s del més immediat passat històric del colonialisme occidental. Ha de ser un interès primordial de la Universitat, per tant, aportar mitjos per a ajudar al desenvolupament igualitari i no depenent dels pobles expropiats.

h) Les lleis estatals de reforma universitària actuals (Morati Itàlia, LOU Estat Espanyol, LMD Estat Francés, etc), responen als interessos marcats per l’EEES. En aquest sentit es fa imprescindible la seva derogació i l’elaboració d’una nova legislació acord als postulats anteriorment descrits.
Re: De Barcelona a Bakaiku. Internacionalitzant la lluita contra l'EEES.
14 mar 2006
Programa de la trobada d’estudiants

Ací podeu consultar la proposta sobre el programa de la trobada:


24 de març, divendres

A la vesprada: rebuda
Després: sopar i tallers

25 de març, dissabte

10:00h Acte inaugural
10:30h Una finestra oberta a les experiències en lluita estudiantil
14:00h Menjar
16:00h Debat sobre el manifest
19:00h Plenari I (Sobre el manifest)
21:00h Sopar
Després: tallers

26 de març, diumenge

10:00h Debat sobre l’estratègia
- Presentació dels diferents calendaris
- I en el futur, què?
13:30h Invitació a la premsa. Presentació del manifest.
Sindicat Terrassa