Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
13 mar 2006
Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich.
La gran estafa

Barcelona, gener 2006


Falten pocs dies per l’estrena als cinemes del nostre país i de tot l’Estat de la pel·lícula Salvador, el ex-membre del MIL o ex-1.000, executat a garrot vil el 2 de març del 1974 a la presó model de Barcelona.

I ara que tant es parla de la recuperació de la memòria històrica, ens trobem davant d’una clara manipulació d’aquesta memòria que diuen voler recuperar amb el muntatge i exhibició d’aquest film, curiosament preparat en aquest darrers anys.

De fet fa poc ens van servir un entremès a TV3 en el primer programa que va fer sobre la transició, dedicat a Salvador Puig Antich i el MIL i ara ens arriba el plat fort.
modelo.jpg
El llibre de Compte enrera de Francesc Escribano

No podíem, tanmateix, esperar un altre resultat tenint en compte que la pel·lícula es basa en el llibre de lâactual director de TV3, Francesc Escribano. Compte enrere, molt ben escrit per cert, mostra el perfecte art de la manipulació i la mentida. Un melodrama consumista i morbós on no sâexplica la veritable lluita de Puig Antich, el perquè va lluitar i va morir, les seves idees, el seu procés de radicalització política i el seu compromís de lluita amb el moviment anticapitalista més radical del moviment obrer dâaleshores. La relació estreta amb aquest moviment i lâenfrontament al dirigisme i reformisme de les Comissions Obreres (CCOO) controlades pel PSUC. Es silencia el context socio-polític que origina lâaparició del MIL i igualment les seves aportacions de trencament revolucionari i, està clar, la complicitat de les forces âdemocràtiquesâ? catalanes agrupades al voltant de lâAssemblea de Catalunya on tenia una gran capacitat de mobilització el PSUC que es negà sistemàticament fins la mateixa fatídica nit a fer res per mobilitzar al poble per salvar en Salvador. Estaven a punt de pactar amb els franquistes. Calia per tant combatre aquest nuclis obrers i populars, anticapitalistes que encaminaven la seva lluita vers una transformació social.

Bé, de fet, no ens hem dâestranyar del resultat dâaquesta pel·lícula, tot està ben lligat i relligat per silenciar i desfigurar uns fets que no interessen, que tenen relació amb el falsejament de la transició i amb les conseqüències tràgiques que ha tingut i té en lâactitud de la classe treballadora i popular. No ens hem dâestranyar de com es tapen les vergonyes i intenten dissimular la mala consciència.

Mediapro es la segona multinacional dâaudiovisuals més important dâEuropa: una fàbrica que produeix la major part de productes televisius, anuncis, pel·lícules, etcètera; amb un gran control sobre els diversos mitjans de comunicació, que realitza una revisió i adaptació, a la conveniència del poder, de la història més recent, silenciant les lluites dâahir i dâavui. Mediapro està ben relacionada amb les institucions âdemocràtiquesâ?, la Generalitat, amb TV3 i Manuel Huerga, especialista últimament en tele-novel·les, és el perfecte servidor útil dâaquest projecte revisionista i fabricador de la història. Ãs increïble que aquest home afirmi que un dels objectius dâaquest film sigui la denúncia de la pena de mort, quan dâençà de 1978 està abolida a lâEstat espanyol i quan ja sâhan fet excel·lents films, anys enrera, com el de Berlanga i altres, en aquest sentit.
Aquesta no és la història de Salvador Puig Antich

Ens presenten un melodrama consumista i morbosa, cal portar molts mocadors per eixugar les copioses llàgrimes. Ãs un film lacrimogen. Un melodrama ridícul de ficció, típic de Colin Tellado, tirant a novel·la familiar. Film dâacció morbosa que ens oculta la veritable història dâen Salvador i de tants dâaltres i sobretot el com, el perquè i contra qui lluitaven. Sâoculten les circumstàncies, acció política i finalitats de les expropiacions, la consciència política i revolucionària a través dâuna llarga trajectòria de lluita. Com i per què neix el MIL? La seva relació amb les lluites més radicals del moviment obrer. No hi surt cap referència a aquestes lluites, ni tan sols al final, després de lâexecució dâen Salvador, quan paren les fàbriques més importants de Barcelona i zona metropolitana i es produeixen manifestacions de milers de treballadors a les rambles centenars de detencions.

Al Salvador ens el plantegen com una mena de playboy i els seus companys com una banda de quinquis amb inquietuds polítiques.

La increïble actuació del carceller major Jesús Irurre

Hi ha un fet increïble i indignant per tots els que hem conegut i patit la repressió a la presó model del âfuncionari de presonsâ? Jesús Irurre: a lâescena que executen a Salvador, salta aïrat lâesmentat carceller i crida per dues vegades: â¡Hijo de la gran puta! ¡Franco asesino! ¡Cabrón!. I no li passa res, senyors, encara continua fent de carceller de presoners! Tenim el testimoni de la seva actuació repressiva a la presó model des de 1973 al 1978, de diversos presos polítics que patiren vexacions, humiliacions i les razzies, porra en mà, que solia organitzar contra els polítics a les nits. Però lâEscribano ens el presenta en el seu llibre com un âgran demòcrata convertitâ? i en Manuel Huerga manté, malgrat les queixes rebudes, aquesta âreconfortantâ? escena, car li ve com oli amb un llum a la teoria o âmoralejaâ? que seân desprèn, que destil·la la seva pel·lícula: el règim franquista sâensorra, queia a trossos per sí mateix, i fins i tot el carceller major era pro-mil i contra el règim. Tesi brillant i comprovable pel pes de la història. Mentida amb intencionalitat política, amb el que sâinsinua que llavors el que tocava, a principis dels 70, era fer política i no el que férem nosaltres, que quedem com uns eixelebrats uns fora de lloc. I en Salvador un pobre, un bon noi, la víctima mistificada però que estava equivocat. No era aquest el camí. I evidentment el missatge és clar: Així poden acabar els que sâenfronten amb el sistema dâexplotació i dominació capitalista. Cal no ser tant radical. Hi ha altres maneres polítiques dâactuació, és clar, les que tenim i no canvien ni han canviat. Un missatge clar a la joventut.

Una pel·lícula alhora en que anècdotes intranscendents seâls dona total rellevància i importància, amagant la veritable història de subversió anticapitalista, de pràctica autònoma i transformadora de la vida quotidiana. Una pel·lícula manipuladora i fabricadora de la història real, indignant i esfereïdora per a tots aquells i aquelles que hem lluitat i viscut aquella època.

PER UN BOICOT ACTIU I UNA DENÃNCIA CONTUNDENT DE LâAPROPIACIà I FALSIFICACIà HSTÃRIQUES DE LA PEL·LÃ?CULA!

Un ex-membre del mil o 1.000, un ex-company dâen Salvador, un entre tants.
Mira també:
http://presxs16sept03.sakeos.net/joomla1/
http://es.wikipedia.org/wiki/Movimiento_Ib%C3%A9rico_de_Liberaci%C3%B3n

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
13 mar 2006
La superproducció sobre
Puig Antich distorsiona
les lluites anticapitalistes
durant la TransicióAviat arribarà a les grans pantalles âSalvadorâ? (Mediapro, 2005), la pel·lícula que recrea la vida i lâexecució de Salvador Puig Antich, militant del Moviment Ibèric dâAlliberament (MIL). La posada en escena augura un èxit comercial que, lluny dâapropar-nos a la idea dâaquest grup i els seus militants, crearà una imatge distorsionada de qui foren.
Tenim tots els elements per a fer una gran pel·lícula comercial: diners, director reputat, cèlebre guionista, reconeguda novel·la original, però el Salvador que ens mostren no és el que molta gent recorda: âés una cortina de fum en quant a la veritat històrica, cal que la gent conegui tota la veritatâ?, afirma Vargas-Golarons, exmembre del Mil.

Destacats:
Una multinacional com Mediapro no farà mai una pel·lícula revolucionària

La produció
Mediapro és una multinacional âel 30% de les seves accions pertany a lâempresa líder del sector, WPPâ dedicada a la comunicació: pel·lícules, gestió de drets esportius i cinematogràfics, canals temàtics, consultoria a empreses com el F.C. Barcelona i TV3, serveis de producció i serveis tècnics, publicitat. Té més dâuna desena de seus a lâEstat espanyol i Europa i compta amb 1.300 persones que hi treballen. Entre els seus patrocinis podem trobar el de la Fundació Madrid 2012 i el del Fòrum de les Cultures, amb qui col·laborà estretament com a productora executiva coordinant tots els projectes i equipaments audiovisuals de lâesdeveniment.
Un altre dels premis a la fidelitat va ser la producció del documental âViure un somniâ?, on sâautoreafirmen la glòria i multiculturalitat dels 141 dies del Fòrum i tot allò que âconfirmésâ? lâèxit i la necessitat dâun esdeveniment dâaquella magnitud, una eina propagandística exportable a altres ciutats que, igual que Barcelona, tenen necessitat de âvendreâsâ?. El director fou Manuel Huerga, amb una llarga carrera com a organitzador de grans esdeveniments de la Ciutat Comtal com el Piromusical i les cerimònies dâinici i de clausura dels Jocs Olímpics. El 1997 va guanyar el concurs públic âjuntament amb Ovideo TV, productora de Mediaproâ per a la gestió de BTV, sent-ne el director fins el 2003.

La pel·lícula
Huerga ha estat el director encarregat de dur a la pantalla la vida, militància i execució de Salvador Puig Antich, destacant només la âpart més humana del personatgeâ?, segons les seves pròpies declaracions.
La posada en escena de âSalvadorâ? està pensada com una gran producció comercial rodada amb les tecnologies més avançades. El repartiment compta amb actors i actrius considerats de gran vàlua: Daniel Brühl (âGood Bye Leninâ?) en el paper protagonista, Leonor Watling (âLa vida secreta de las palabrasâ?), Tristán Ulloa com el carceller, paper que mereix una especial atenció pel tracte rehabilitador de la seva imatge, Leonardo Sbaraglia i Ingrid Rubio, entre dâaltres. La música anirà a càrrec de Lluís Llach, que el 1974 ja havia dedicat la cançó âI si canto tristâ? a Puig Antich.
Lâanunci del rodatge es va fer coincidir amb el 30è aniversari de lâexecució, assegurant un gran ressò mediàtic i la bona rebuda, almenys inicial, per part del públic potencial. Tothom està predisposat a conèixer la versió âoficialâ? dels fets, ja que és un episodi de la història molt recent a la nostra memòria. La data de lâestrena, però, es pot fer esperar, ja que sâestà calculant amb tiralínies per evitar que altres èxits comercials li facin ombra.
La percepció és que hi ha molt interès en que la pel·lícula tingui la rebuda que tan bé han dissenyat aquells que es guanyen la vida dissenyant èxit rere èxit per als poders establerts, però, què en saben, del MIL i de Puig Antich?

Qui era Salvador?
La trama de la pel·lícula se centra en les darreres hores de la vida de Puig Antich, amb salts en el temps que ens expliquen la història. Es veuen atracaments, manifestacions i aldarulls, un Salvador afable, apassionat i molt estimat, però qui coneix la història no pot evitar fer en falta una contextualització sociopolítica, perquè si no, sembla una historieta dâacció més. Lâescriptor i historiador Ricard de Vargas-Golarons, exmembre dels grup armat manifesta el seu rebuig al plantejament de la pel·lícula, en la que es tergiversen molts dels fets ocorreguts i creu que ha arribat el moment dâexplicar la veritat sobre el Mil i sobre Puig Antich. âVivíem un moment en el que el context internacional, lluites estudiantils a França, Itàlia..., i les lluites obreres dâaquí, Harry Walker, feien més forta la lluita anticapitalista: la violència era contra la violència empresarial i no només contra Franco.â?
Alguns episodis dâaquesta història han estat âintencionadament?â omesos o maquillats, com el paper desmobilitzador de lâAssemblea de Catalunya i les protestes per part de partits, sindicats i tota mena de grupuscles que en el seu moment eren plenament contraris a la lluita autònoma del MIL. Aquesta mort fou instrumentalitzada per a canalitzar el rebuig al franquisme quan això era contrari als plantejament del MIL. No és de calaix que la finalitat del setè art sigui la de retratar fidelment la història per deixar testimoni, però quan aquesta és tan propera i recent, la seva recreació pot respondre a un altre tipus dâinterés menys artístic.
Els militants del MIL eren anticapitalistes, la seva lluita naixia de les lluites obreres a les fàbriques i els barris i la finançaven amb les expropiacions a bancs, defugien de lâavantguarda de partits i sindicats, enfrontant-se obertament a aquests. En desaparèixer tots aquests matisos de la pel·lícula, ningú sâimaginarà que podia existir cap altra lluita que no fos lâantifranquista âfins i tot el carceller de Salvador apareix fent crides contra Franco.
Aquest grup no es dedicava únicament a fer atracaments com sembla deduir-se âel gran creador de les telenovel·les catalanes firma amb la marca de la casa les diferents versions, més dâuna desena, del guió. La novel·la en la que es basa el llargmetratge és Compte enrere de Francesc Escribano, actual director de TV3 âi amb això sembla que ja es tanca el cercle.

El paper de les germanes
Lâafany de justícia de les germanes de Salvador, dâençà del seu assassinat el 1974, no ha defallit en cap moment. Continuen treballant per aconseguir la revisió de la sentència, en un moment en què queda molt compromès per part dels polítics dâesquerres demanar la restitució de la imatge i el nom dels repressaliats del franquisme. Caldrà veure si la pel·lícula ha de servir al propòsit que el recent recurs interposat pugui, finalment, tirar endavant.
Qui es dedica al món de la comunicació coneix a la perfecció els mecanismes per crear sensacions entre el públic. Sâhan escrit molts llibres sobre el MIL i sobre Puig Antich, però, al capdavall, el que perdurarà a la retina seran les imatges, i la intencionalitat, dâaquest llargmetratge que, podent ser fidel a la història, ha preferit canviar-la per una menys punyent i sense cap mena de responsabilitats.
se podía traducir?
13 mar 2006
siento ser asi, pero se podía traducir al castellano para poder publicarlo en otras webs del Estado de forma biligüe, basicamente para difundir la estafa que es brutal.

muchas gracias y espero no ofender a nadie.
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
13 mar 2006
Gos hipòcrita.
traductor automàtic
13 mar 2006
Aquí tens un traductor automàtic:
Aqui tienes un traductor automático:
http://www.internostrum.com/index.php
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
13 mar 2006
"un entre tants" felicitats pel text. S'ha de difondre a la porta del cinema. i a tv3, on òbviament el faran servir de paper de wc, no fos cas escribano tallés caps.
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
13 mar 2006
no podíem esperar una altre cosa. Indignant!!
RECORDEM A Puig Antich y a tots i totes els que han lluitat, lluiten i lluitaran
13 mar 2006
RES DE NOU EL MITJANS DE COMUNICACIÓ DEL CAPITAL I A LA SEVA SOCIETA DE CULTURES DE COSUM DE MASES MAI EXPLICARAN RES!!!

NOMÉS POSEN EN MARXA EL MÓN DE L'ESPECTACLE QUE ES MERCADERIA PER FER DINERS I CONSTRUIR IDEOLOGIA DOMINANT!!

VAMOS UNOS CABRONES!!


WWW.KAOSENLAED.NET
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
13 mar 2006
Coneixen la mare dels guionistes (Arcarazo i Martinez) no és gens estrany que el fill hagi fet això...
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
14 mar 2006
Salvador, la película sobre Puig Antich.

La gran estafaBarcelona, enero 2006.


Faltan pocos días porâl estrena a los cines de nuestro país y de todo lâEstado de la película Salvador, el ex-miembro del MIL o ex-1.000, ejecutado a garrote vil el 2 de marzo del 1974 a la prisión modelo de Barcelona.Y ahora que tanto se habla de la recuperación de la memoria histórica, nos encontramos en dâuna clara manipulación dâesta memoria que dicen querer recuperar con el montaje y exhibición de este film, curiosamente preparado en este últimos años.De hecho hace poco nos sirvieron un entremés a TV3 en el primer programa que hizo sobre la transición, dedicado a Salvador Puig Antich y el MIL y ahora nos llega el plato fuerte.El libro de Cuenta atrás de Francesc Escribano

No podíamos, aun así, esperar otro resultado teniendo en cuenta que la película se basa en el libro de lâactual director de TV3, Francesc Escribano: "Cuenta atrás", muy bien escrito por cierto, muestra el perfecto arte de la manipulación y la mentira. Un melodrama consumista y morboso dónde nos explica la verdadera lucha de Puig Antich, el porqué luchó y murió, sus ideas, su proceso de radicalización política y su compromiso de lucha con el movimiento anticapitalista más radical del movimiento obrero dâentonces. La relación estrecha con este movimiento y el enfrentamiento al dirigismo y reformismo de las Comisiones Obreras (CCOO) controladas por el PSUC. Se silencia el contexto socio-político que origina la aparición del MIL e igualmente sus aportaciones de rotura revolucionaria y, está claro, la complicidad de las fuerzas âdemocráticasâ? catalanas agrupadas alrededor de la Asamblea de Catalunya donde tenía una gran capacidad de movilización el PSUC que se negó sistemáticamente hasta la misma fatídica noche a hacer nada por movilizar al pueblo por salvar a Salvador. Estaban a punto de pactar con los franquistas. Hacía falta por lo tanto combatir este núcleos obreros y populares, anticapitalistes que encaminaban su lucha versus una transformación social.Bien, de hecho, no nos hemos de extrañar del resultado dâesta película, todo está bien atado y bien atado para silenciar y desfigurar unos hechos que no interesan, que tienen relación con el falseamiento de la transición y con las consecuencias trágicas que ha tenido y tiene en la actitud de la clase trabajadora y popular. No nos hemos de extrañar de como se tapan las vergüenzas e intentan disimular la mala conciencia.Mediapro es la segunda multinacional de audiovisuales más importante dâEuropa: una fábrica que produce la mayor parte de productos televisivos, anuncios, películas, etcétera; con un gran control sobre los diversos medios de comunicación, que realiza una revisión y adaptación, a la conveniencia del poder, de la historia más reciente, silenciando las luchas de ayer y de hoy. Mediapro está bien relacionada con las instituciones âdemocráticasâ?, la Generalitat, con TV3 y Manuel Huerga, especialista últimamente en tele-novelas, es el perfecto servidor útil dâeste proyecto revisionista y fabricante de la historia. Es increíble que este hombre afirme que uno de los objetivos de este film sea la denuncia de la pena de muerte, cuando desde 1978 está abolida a en el estado español y cuando ya se han hecho excelentes films, años atrás, como el de Berlanga y otras, en este sentido.

Esta no es la historia de Salvador Puig AntichNos presentan un melodrama consumista y morbosa, hace falta traer muchos pañuelos por secar las copiosas lágrimas. Es un film lacrimógeno. Un melodrama ridículo de ficción, típico de Colín Tellado, tirante a novela familiar. Film de acción morbosa que nos oculta la verdadera historia de Salvador y de tantos otros y sobre todo el cómo, el porqué y contra quien luchaban. Se ocultan las circunstancias, acción política y finalidades de las expropiaciones, la conciencia política y revolucionaria a través dâuna larga trayectoria de lucha. Como y por qué nace el MIL? Su relación con las luchas más radicales del movimiento obrero. No sale ninguna referencia a estas luchas, ni siquiera al final, tras la ejecución de Salvador, cuando paran las fábricas más importantes de Barcelona y zona metropolitana y se producen manifestaciones de miles de trabajadores a las ramblas centenares de detenciones.A Salvador nos lo plantean como una clase de playboy y sus compañeros como una banda de quinquis con inquietudes políticas.La increíble actuación del carcelero mayor Jesús Irurre

Hay un hecho increíble e indignante por todos los que hemos conocido y sufrido la represión a la prisión modelo del âfuncionario de prisionesâ? Jesús Irurre: en la escena que ejecutan a Salvador, salta airado el mencionado carcelero y chilla dos veces: âHijo de la gran puta! Franco asesino! Cabrón!". Y no le pasa nada, señores, todavía continúa haciendo de carcelero de prisioneros! Tenemos el testigo de su actuación represiva a la prisión modelo desde 1973 al 1978, de varios presos políticos que sufrieron vejaciones, humillaciones y las razzies, porra en mano, que solía organizar contra los políticos a las noches. Pero Escribano nos lo presenta en su libro como âun gran demócrata convertidoâ? y en Manuel Huerga mantiene, pese a las quejas recibidas, esta âreconfortanteâ? escena, claro le viene como anillo al dedo a la teoría o moraleja que se desprende, que destila su película: el régimen franquista se hunde, caía a trozos por sí mismo, e incluso el carcelero mayor era pro-mil y contra el régimen. Tesis brillante y comprobable por el peso de la historia. Mentira con intencionalidad política, con el que se insinúa que entonces lo que tocaba, a principios de los 70, era hacer política y no lo que hicimos nosotros, que quedamos como unos alocados unos fuera de lugar. Y Salvador un pobre, un buen chico, la víctima mistificada pero que estaba equivocado. No era este el camino. Y evidentemente el mensaje claro está: Así pueden acabar los que se enfrentan con el sistema de explotación y dominación capitalista. Hace falta no ser tant radical. Hay otras maneras políticas de actuación, claro está, las que tenemos y no cambian ni han cambiado. Un mensaje claro a la juventud.Una película a la vez en que anécdotas intranscendentes se les da total relevancia e importancia, escondiendo la verdadera historia de subversión anticapitalista, de práctica autónoma y transformadora de la vida cotidiana. Una película manipuladora y fabricante de la historia real, indignante y terrorífica para todos aquellos y aquellas que hemos luchado y vivido aquella época.POR UN BOICOT ACTIVO Y UNA DENUNCIA CONTUNDENTE DE LA APROPIACIÃN Y FALSIFICACIÃN HISTÃRICAS DE LA PELÃ?CULA!Un ex-membre del mil o 1.000, un ex-company dâen Salvador, un entre tants.
Mira també:
http://presxs16sept03.sakeos.net/joomla1/
http://es.wikipedia.org/wiki/Movimiento_Ib%C3%A9rico_de_Liberaci%C3%B3n
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
14 mar 2006
spray and brain using
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
14 mar 2006
el llibre de l'escribano es acaramelat i sentimentaloide. superficial i merdosament new-age. a més de recuperador. una tifa.
llegiu-lo si us voleu posar nervioses.
Re: Salvador, la pel·lícula sobre Puig Antich. La Gran Estafa
14 mar 2006
...i per acabat-ho d'amanir "el director" de la piniculeta aquesta es en manuel huerga, que va esser l'enxufat que va perpetrar la peli oficial del Forum 2004 amb els diners de tots!

Una colla de carronyers i fills de puta que volen enriquirse venen-nos la mort d'en Puig Antich
Sindicat Terrassa