Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : ecologia : laboral
Reforma agrària sí, però de quina manera?
13 mar 2006
La celebració de dos fòrums paral·lels per parlar de la reforma agrària posa en evidència les diferències entre la FAO i els moviments socials, que afirmen que no s’escolta la veu dels principals protagonistes: els camperols.

http://www.icarrd.org/es/index.html
http://viacampesina.org/main_en/index.php
Que la reforma agrària és vital per promoure el desenvolupament i salvar encara algun dels Objectius del Mil·lenni sembla evident. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i entitats com Vía Campesina i el Moviment dels Sense Terra s'han reunit aquests dies per debatre sobre la necessitat de reformar les polítiques agràries, repartir de manera més justa la terra i aconseguir que les famílies que treballen i viuen del camp no passin gana.


La FAO i les organitzacions socials s'han congregat a Porto Alegre (Brasil), però per separat, un fet que evidencia els diversos punts de vista i la necessitat que trobades internacionals d'aquest tipus tinguin en compte totes les veus.


La Conferència Internacional sobre Reforma Agrària i Desenvolupament Rural (CIRADR) ha rebut representants polítics de 81 països, que han centrat la seva atenció en temes com lâenfortiment de governs locals per millorar l'accés a la terra, la sobirania alimentària i l'intercanvi d'experiències liderades per governs de tot el món âen alguns casos amb el suport d'ONG- i que han tingut o no èxit.Només 22 dels 81 països han enviat polítics de primer nivell a la conferència de la FAO
Com a observadora d'aquesta conferència destaca la Vía Campesina, plataforma que representa organitzacions de camperols i petits productors de 56 països i que, descontenta amb el punt de vista de la CIRADR, ha organitzat un fòrum paral·lel que ha tingut el suport de moviments d'Amèrica, Ãfrica, Ãsia i Europa.


Vía Campesina critica l'escàs interès mostrat pels governs en el tema de la reforma agrària, perquè només 22 països han enviat representants de primer nivell. âPer la falta de participació dels governs i les enormes dificultats que trobem per organitzar una seriosa participació de la societat civil, aquesta conferència no podrà ser el moment per finalitzar compromisos internacionals sobre un assumpte tan important com aquestâ?, afirma el coordinador internacional de Vía Campesina, Henry Saragih.


Segons aquestes organitzacions, es tracta de que la FAO lideri el procés de reforma agrària i defineixi un pla d'acció internacional que comprometi els Governs a modificar les seves polítiques agràries, recolzar iniciatives de petits productors, impulsar legislacions nacionals i eines per implementar-les. Aquestes polítiques haurien de tenir com a objectius la distribució dels latifundis entre les famílies sense terra i el control per part d'aquestes persones dels recursos productius i naturals. Ãs a dir, respectar el dret a la sobirania alimentària.


Des de la FAO estan d'acord en la necessitat de donar suport a les zones rurals perquè els índexs de pobresa disminueixin i el seu director general, Jacques Diouf, es referia aquests dies als âefectes negatius de la globalització, la pressió de mercat sobre els petits productors i la dificultat d'accés a la terraâ?.


Algunes veus proposen portar la qüestió de la reforma agrària a l'OMC, que aviat debatrà sobre comerç internacional en el sector agrícola
Durant la conferència CIRADR s'ha parlat també de la necessitat d'incorporar la qüestió de la reforma agrària a l'agenda de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que en breu es reunirà per debatre sobre el comerç internacional en el sector agrícola. A més, s'han sentit veus com la del vicepresident de Brasil, José Alencar, que afirma que âés impossible pensar en creixement sense desenvolupament ruralâ? i que defensa una âreforma agrària intel·ligent i responsable, sense perjudici mai de les empreses que estiguin produint i guanyant mercats internacionalsâ?.
http://www.wto.org/spanish/tratop_s/agric_s/agric_s.htmSortir del camp per deixar enrere la pobresa


La CIRADR ha estat organitzada per la FAO amb el suport tècnic del Govern de Brasil, que durant la conferència internacional ha rebut elogis per les seves polítiques contra la pobresa rural. Malgrat això, mig centenar d'entitats brasileres, liderades pel moviment dels Sense Terra, adverteixen que els esforços del Govern de Lula da Silva no són suficients.


L'Executiu va aprovar el 2003 un pla per assentar, fins a finals d'aquest 2006, 400.000 famílies sense terra. Però el 2005 només s'havien assentat 120.000. A més, afegeixen les entitats, gairebé totes aquestes famílies han estat assentades en àrees públiques com la Amazònia legal i no en terres expropiades.


El fet de no tenir accés a la terra, diu el dirigent camperol nicaragüenc Fausto Torrez, porta a nombroses famílies a la pobresa i a emigrar del camp a la ciutat i a altres països, on normalment âno tenen bons salaris ni seguretat socialâ?.


A això se suma la discriminació de les dones del camp i dels joves, que en el fòrum organitzat per Vía Campesina han denunciat que tenen més traves per accedir a la terra i pateixen de manera més directa la pobresa, i han anunciat la presentació de diverses propostes a la FAO perquè qualsevol reforma agrària es basi en la igualtat de gènere.


Tres de cada quatre persones pobres viuen a zones rurals

Les trobades organitzades per la FAO i els moviments camperols La majoria de les persones que viuen en extrema pobresa depenen del camp
es produeixen en un moment en el qual des d'organismes com Nacions Unides alerten que la majoria de les persones que viuen en extrema pobresa depenen del camp. Segons l'ONU, tres quartes parts dels 852 milions de persones que passen gana al món viuen en zones rurals i són camperols sense terra o amb terrenys tan petits o tan poc productius que no poden alimentar les seves famílies.


Per pal·liar aquesta situació és necessari canviar les polítiques actuals i programes de política agrària com els que el Banc Mundial convida a adoptar a països en desenvolupament. Aquests plans d'ajustament estructural beneficien grans propietaris de terres que són improductives i provoquen âla mercantilització dels serveis bàsics i de la terra, l'aigua i la biodiversitatâ?, assenyala el dirigent Fausto Torrez.


En aquesta línia, el director general de la FAO ha deixat clar en la cimera celebrada a Porto Alegre que âla batalla contra la fam i la pobresa en el món es guanyarà o es perdrà en les àrees rurals dels països en desenvolupamentâ?, però que si tot continua com en lâactualitat âes perdràâ?.
Més informació:
Web del fòrum Terra, Territori i Dignitat: http://www.wto.org/spanish/tratop_s/agric_s/agric_s.htm organitzat per Vía Campesina : http://viacampesina.org/main_en/index.php
Moviment dels Sense Terra : http://www.mst.org.br/
Conferència Internacional sobre Reforma Agrària i Desenvolupament Rural: http://www.icarrd.org/es/index.html organitzat per la FAO : http://www.fao.org/

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more