Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
Fora les tropes de l’Iraq, de l’Afganistan i de Palestina!
13 mar 2006
Després de tres anys, no queda cap dubte que la invasió de l’Iraq ha portat encara més misèria a la població iraquiana i que la situació no para d’agreujar-se.
Res no hauria justificat la invasió, però cada un dels motius oferts per Bush i companyia sâha revelat completament fals. Que neutralitzaria les armes de destrucció massiva? No nâhi havia.

Que com a part integrant de la guerra global contra el terrorisme, faria que el món fos més segur? Una recent enquesta de la BBC feta a 35 països mostra que la gran majoria de la gent no sâho creu; i amb tota la raó.

Que implantaria la democràcia? A banda del fet que des de les eleccions de desembre ha estat impossible formar un govern, no sembla que la ciutadania pugui decidir res en les actuals circumstàncies de caos, penúria i tutelatge.GUERRA CIVIL?

Després dâun interludi de relativa calma durant les eleccions, ara, paral·lelament a les accions armades contra lâocupació -majoritàriament dutes a terme per forces sunnites-, sâha desfermat una ona de violència sectària entre les comunitats àrabs xiïta i sunnita.

Les tensions larvades entre aquests dos grups han estat exacerbades per lâocupació i amb lâatemptat contra la Mesquita Daurada de Samarra han assolit lâestadi dâuna guerra civil de baixa, i no tan baixa, intensitat.

Ara els ocupants tenen la santa barra de dir que hi són... per prevenir una guerra civil en tota regla. Si bé la retirada de les tropes no arreglaria la situació ni automàticament ni immediata, és una condició imprescindible per a qualsevol millora substancial.

A més, el conflicte sectari no ens ha de fer oblidar els continus ultratges comesos per les tropes dâocupació.LâIRAQ ES TRENCA?

No es pot generalitzar, però sembla que hi ha elements (no solament baasistes) entre els sunnites, que constitueixen entorn del 20% de la població, que no volen acceptar la pèrdua dels seus privilegis relatius en el marc dâun estat formalment democràtic on els xiïtes, que són el 60%, tindrien la majoria assegurada.

En aquest context, cada cop es parla més del possible desmembrament de lâIraq. Com a internacionalistes que defensem el dret dâautodeterminació dels pobles aquí a Catalunya com arreu del món, no posem cap objecció a la independència o lâautonomia de la part kurda, i que ja existeix pràcticament de fet, tot i que no ens agrada el seu règim.

Ara bé, la creació dâuna entitat xiïta (tal vegada amb lligams estrets amb Iran) al sud (on es troben la majoria dels recursos) i dâuna de sunnita al centre planteja molts més problemes. En aquest cas no hi ha opressió nacional, sinó un enfrontament entre dues comunitats religioses que, a més, estan molt barrejades, amb el consegüent risc dâun procés de neteja ètnica.QUINES TASQUES, QUINS OBJECTIUS?

La nostra tasca no es limita a lâanàlisi (només esbossada aquí), sinó que ha de consistir en una oposició efectiva a lâocupació i a qualsevol altra intervenció militar -com per exemple contra lâIran o Síria- sigui quin sigui el pretext.

No és fàcil perpetuar un moviment fort en aquests moments a lâEstat espanyol. La retirada de les tropes espanyoles ha deixat el moviment aparentment sense un objectiu concret i específic. No obstant això, simplement mantenir el tema viu entre lâopinió pública ja és una aportació important que sâafegeix a la pressió exercida als Estats Units i al Regne Unit, on el cost econòmic i en vides de soldats, juntament amb les campanyes contra la guerra, està provocant múltiples maldecaps als governs dâaquests països.

Però sí que existeixen objectius més concrets. En primer lloc, la retirada de les tropes espanyoles de lâAfganistan. No solament per la justesa de la reivindicació en si mateixa, sinó també perquè la presència dâaquestes tropes allibera les dels Estats Units per a altres missions quan les seves forces militars estan pràcticament al límit. Igualment, la demanda de âfora basesâ? segueix sent plenament vigent.SOLIDARITAT AMB QUI?

Molta gent es pregunta com ser solidària quan la majoria de les forces insurgents, però també dels moviments de masses, semblen ser fonamentalistes islàmics. No cal dir que la resistència contra lâocupació és absolutament legítima (no pas, en canvi, els atemptats contra civils) i hem de defensar aquest dret mal que no estiguem dâacord amb qui lâexerceix.

Tanmateix, hi ha alguns petits grups als quals és possible i desitjable donar un suport directe: per exemple, el Sindicat dels Treballadors del Petroli i del Gas de Basra, un sindicat independent de qualsevol partit, situat en un lloc clau de lâeconomia. En aquest sentit, les gires de sindicalistes iraquians poden ajudar a teixir lligams entre sectors de la classe obrera dâaquí i dâallí.

En aquest panorama difícil, no cal oblidar tampoc el paper de âgendarmeâ? dâIsrael, lâúnic estat de la regió amb armes nuclears, ni la necessària solidaritat amb el poble palestí. En aquest últim cas acabem de veure com la incapacitat i la corrupció del govern i de lâaparell de lâAutoritat Palestina han contribuït a convertir Hamàs, un partit islàmic, en el primer referent dâun poble fart de lâocupació militar i de la degradació social.

Finalment, en el context de âla guerra sense fi contra el terrorismeâ?, cal combatre també les suposades mesures anti-terroristes aquí que serveixin primordialment per minvar els drets democràtics, criminalitzar la immigració, i alhora fomenten la islamofòbia.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Fora les tropes de l’Iraq, de l’Afganistan i de Palestina!
13 mar 2006
Clar, com que les bombes a les Mesquites i a la població civil no les posen agents anglessos, nordamericans i israelians !
L'ingenuitat está bé,però en qüestió de politica internacional ès millor no creure tot el que diuen els Telediaris.
L'enfrontament entre chiítes i sunnites ès una estratègia provocada dès de fora de l'Iraq.
Re: Fora les tropes de l’Iraq, de l’Afganistan i de Palestina!
13 mar 2006
Tras la escalada de la violencia en Iraq
¿A quién beneficia la guerra civil?


Pol de Vos y Mohammed Hassan
michelcollon.info

Traducido del francés para Rebelión y Tlaxcala por Rocío Anguiano


El pasado 22 de febrero, varios explosivos destruyeron la cúpula de la mezquita chií de Samarra. ¿Se pelearán los chiíes y sunníes de Iraq entre ellos en lugar de luchar contra los usamericanos?


Chiíes y sunníes son dos corrientes religiosas dentro del Islam que presentan algunas diferencias, igual que los católicos y los protestantes en el cristianismo. Sin embargo, frente a lo que nos cuentan los medios de comunicación, las protestas de los centenares de miles de iraquíes no iban dirigidas contra los símbolos sunníes. El lema común era âNo a Estados Unidos, no al terrorismoâ?. A menudo chiíes y sunníes han descargado juntos su ira sobre las banderas usamericanas. Según la BBC, y la información fue retomada a continuación por otros medios, el clérigo radical Muqtada Al Sadr habría hecho un llamamiento a vengarse contra los sunníes. La verdad es exactamente al contrario. âNi un sunní hará algo parecidoâ? dijo y llamó a vengarse contra la ocupación usamericana. Todos los dirigentes chiíes en Iraq, el Líbano e Irán acusaron de inmediato a los ocupantes del atentado con bomba. Asimismo explicaron que sería un âpecado graveâ? pagarlo con los sunníes. Ni una sola de las manifestaciones espontáneas iba dirigida contra una mezquita sunní. En Sadr City, el barrio pobre chií de Bagdad, la manifestación protestaba mayoritariamente contra la ocupación (1).


Es cierto que ha habido algunos atentados contra mezquitas sunníes. Y en las 48 horas siguientes al ataque de la mezquita, fueron asesinados doscientos iraquíes. Pero parte de esos atentados ya se habían producido antes del de Samarra. Y varios de ellos incluso se efectuaron, a todas luces, en presencia de la policía. El diario británico The Times (23-2) publicó que tras el ataque armado contra la mezquita sunní de al-Quds, en Bagdad, un grupo de hombres armados montó en seis vehículos y se fue escoltado por soldados de la guardia nacional iraquí (2).


¿A quién benefician estos atentados?


âLa primera pregunta en torno a este atentado es la siguiente: ¿A quien beneficia?â? escribe el periodista estadounidense Dahr Jamail. El Primer Ministro británico Tony Blair explicó que los que habían cometido el atentado contra la mezquita dorada âsolo tenían un motivo: promover la violencia entre dos comunidades religiosas para desestabilizar la democracia iraquíâ? ¡Qué cinismo! Hace menos de un año, dos agentes secretos británicos fueron detenidos por soldados iraquíes que no sospechaban nada. Los dos agentes llevaban encima bombas y detonadores. Se les acusó de haber intentado provocar conflictos religiosos poniendo bombas en las mezquitas. Pero el ejército británico destruyó la prisión y liberó a los dos hombres (3).


Se podría pensar que tales provocaciones son obra de los ocupantes usamericanos y británicos: ¿Acaso no ha impuesto Estados Unidos una constitución a Iraq que divide el país por religiones y culturas? ¿El dominio de Estados Unidos en la región no sacaría partido de la estrategia de âdividir para reinarâ?, gracias a la cual las contradicciones se agudizarían hasta el punto de provocar una guerra civil? El supuesto âpeligro de guerra civilâ? ha de servir para justificar la ocupación. La única forma de detener las provocaciones evitando una escalada hacia la guerra civil sería acabar definitivamente con la ocupación.
Un atentado que huele a chamusquina


En Samarra impera el toque de queda de 20 h. a 6 h. Según un testigo ocular, la tarde anterior al atentado había movimiento alrededor de la mezquita. Hombres uniformados de policía permanecieron allí hasta el día siguiente. El propietario de un cibercafé declara que policías iraquíes y usamericanos le ordenaron que esa tarde no saliera. El hombre vio como vigilaban los alrededores de la mezquita durante toda la noche. A las 6:30 h. se fueron. Diez minutos después explotaba la cúpula. (4).


El atentado era obra de especialistas, declaró el Ministro iraquí de la Reconstrucción, Jassem Mohammed Jaafar. Se perforaron los cuatro pilares principales del mausoleo y se rellenaron cuidadosamente con explosivos que se accionaron a distancia. Jaafar añade que los autores necesitaron al menos doce horas de preparativos (5). ¿Cómo se explica entonces que los usamericanos y los policías iraquíes no intervinieran?
Atentados perpetrados por comandos uniformados

De los atentados de Iraq se culpa automáticamente a âal-Qaedaâ?, pero ¿qué papel desempeñan en ellos los servicios secretos usamericanos y británicos?

Pol De Vos (6)


Las mezquitas chiíes saltan por los aires a causa de las bombas. Numerosos chiíes son victimas de ejecuciones extrajudiciales. Un bando debe creer que son los radicales del otro bando los que asesinan a los suyos. Muchos atentados son, sin duda, obra de grupos extremistas. Pero otras muchas ejecuciones y atentados son obra de comandos que llevan el uniforme de la policía.


¿Se trata de grupos incontrolados que campan a sus anchas dentro de la policía? No, resulta que han sido formados por el ejército usamericano y la CIA. Esto es lo que escribió el periodista Max Fuller. En enero de 2005, seis unidades de comandos especiales estaban activas. Su formación había corrido a cargo de veteranos usamericanos. Entre otros, por ese personaje clave llamado James Steele. Este hombre inició su carrera en las Fuerzas especiales usamericanas en Vietnam. Después fue jefe de operaciones secretas de Estados Unidos en la guerra civil en El Salvador.


Otro de estos personajes es su colega Steven Casteel, que adquirió su experiencia en Colombia, donde organizó el escuadrón de la muerte llamado âLos Pepesâ?. Este grupo constituía el núcleo de varios miles de mercenarios de extrema derecha en Colombia. Los asesinos de âLos Pepesâ? hacían que se les enviaran las listas de personas a eliminar a través de la embajada de Estados Unidos, centro neurálgico de sus intervenciones. Este tipo de apoyo es típico en programas de la CIA. Listas de varios miles de nombres condujeron a una interminable serie de asesinatos âque nada tenían que ver los unos con los otrosâ? (7).


Gran parte de lo que se llama la violencia étnica en Iraq se enmarca dentro de este tipo de operaciones auspiciadas por la CIA. Una estructura sofisticada que consiste en un centro de operaciones con mando central. Todo ello desde el cuartel general de las unidades especiales de intervención de la policía iraquí.

(1) Sami Ramadani, The Guardian, 24 de febrero.

(2) Ibidem.

(3) Who Benefits? Dahr Jamail's Iraq Dispatches. http://dahrjamailiraq.com/weblog/archives/dispatches/000365.php

(4) Mike Whitney, The Smoking Gun, 26/2, www.uruknet.info?p=21034

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more