Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Ultimes tendències en precarietat “fes-te autònom i t’ho paguem!�
13 mar 2006

Aquest any 2006 es porta una precarietat laboral mes refinada, mes cívica diguérem. Si bé en anteriors temporades vam veure l’aparició dels contractes basura, els prorratejos i els contractes en pràctiques gràcies als dissenyadors de la firma PSOE i que van ser gratament acceptats i posats en pràctica per l’empresari nacional. Mes recentment vam assistir a la retallada d’ajuts socials per part de la firma PP, però aquest any es diferent.

Aquest any la societat, i no cap partit polític, ens sorprèn presentant una nova tendència que comença a obrir-se pas entre els empresaris més innovadors. Parlem del programa "fes-te autònom i t’ho paguem!". Amb un tall modern i a dures penes podent-se mantenir dintre de la legalitat teòrica, aquesta nova pràctica que no trigarà a tornar-se moda consisteix en que davant qualsevol lloc de treball en el que fins a dia d’avui et feien un contracte ara t’ofereixen que et facis autònom i els hi facturis com si estiguessis donant-li un servei especial a l’empresa. Posem per cas que tu has de treballar d’oficinista. Fins ara l’empresa et contractaria i tu aniries a treballar cada dia, però ara, amb la nova tendència "fes-te autònom i t’ho paguem!" es molt mes fàcil per l’empresari ja que no et te ni que contractar, tu et fas autònom, ells et paguen les despeses d’autònom més el sou i ja està! Si ve una inspecció de treball no els hi poden dir res perquè tu ets autònom. Però clar, tot te un preu, veiem la cara B de la tendència "fes-te autònom i t’ho paguem!".

No cotitzes a l’atur. L’atur es molt més fàcil de demanar del que la gent es pensa. Mentre treballes amb contracte estàs cotitzant (excepte si tens un contracte en pràctiques) i per cada any que tu cotitzes te’n donen quatre mesos d’atur. EXCEPTE si ets autònom, en aquest cas et pots passar tota la vida cotitzant com a autònom i mai tindràs dret a l’atur, ni un cèntim. A mes si vols demanar l’atur o el subsidi l’última feina que hagis fet no pot haver sigut com a autònom.

No cobres la baixa fins que no passin quinze dies. O sigui, que si et poses malalt no cobres els primers quinze dies de malaltia.

No t’han d’avisar per fer-te fora ni t’han indemnitzar-te si et fan fora sense una raó justificada. Al no haver-hi contracte poden prescindir de tu en qualsevol moment, sense previ avis i sense causa justificada.

A l’agost no cobres ja que no treballes i com que no tens contracte no tens res a dir.

També te altres avantatges. Fer la declaració de la renda com a autònom es molt complicat i necessites un gestor que et porti tota la paperassa, aquest gestor no es gratis i te l’has de pagar tu. També has de fer la declaració del IVA trimestralment i tant donar-te d’alta com de baixa es complicat. Qualsevol error per part teva a l’hora de fer l’alta, la baixa, la renda o la declaració de l’IVA implica multes quantioses.

Recordem als capdavanters d’aquesta moda que si bé el treballador te uns deures també te uns drets i que aquests drets estan reflectits en un contracte laboral. Que aquests contractes laborals ja estan en un estat terminal gràcies als proratejos, els contractes en pràctiques, les continuacions de contractes laborals i un llarg etcètera. I que nosaltres, les persones, comencem a estar fins als collons.


This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Ultimes tendències en precarietat “fes-te autònom i t’ho paguem!�
13 mar 2006
Hola, acabo de pujar aquesta notícia. Algun moderador o l’administrador pot arreglar el format de text i trencar-ho en paràgrafs? Merci
Sindicato Sindicat