Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
El sentit comú davant la dictadura dels principis
11 mar 2006
El llibre «El clan de l'ós de les cavernes», de la sèrie «Els fills de la terra», és apassionant, però és també, sobretot, indignant.

El text narra la dialèctica entre un clan, amb unes normes i uns costums suposadament intocables i intangibles, i una persona vital i plena d'iniciativa. Aquesta darrera, naturalment, constantment transgredeix aquells costums. I constantment se l'ha d'estar castigant. Més encara: amb la seva actuació divideix sovint el grup, entre els partidaris de respondre amb el càstig dur i els partidaris de la contemporització, i crea problemes.

Sense desvelar res essencial, per respecte a les persones que encara han de llegir el llibre, cosa que recomano de totes totes, es poden plantejar algunes preguntes per canalitzar la indignació.

¿Com es pot entendre que un cap que permet passivament que una persona del clan molesti una altra persona sistemàticament (li practiqui una mena de «mobbing»), alhora, aquest cap pretengui tenir cap mena d'autoritat per prendre decisions suposadament sàvies?

¿Com acceptar que una gent que ni tan sols sap què és el que causa un embaràs es cregui amb solvència per sostenir la suposada intangibilitat d'unes normes? És a dir: sobta el contrast entre un gran autoritarisme i una gran ignorància.

¿Quina autoritat pot tenir una persona que creu que allò que en diuen «honra» sigui més important que una vida humana?

¿I quan creu que una vida és sacrificable pel bé del clan? (Això és estalinisme «avant-la-lettre».)

Aquesta suposada intangibilitat de la norma, o dictadura de la norma, o del principi, ai las, tan observada encara en alguns col·lectius d'avui, dins l'Església catòlica i dins el moviment comunista, per exemple, subleva i alhora deprimeix.

Llegiu el llibre:
Jean M. Auel
«El clan de l'ós de les cavernes»
Sèrie «Els fills de la terra»
Ediciones Maeva
Madrid 2002
549 pp

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El sentit comú davant la dictadura dels principis
11 mar 2006
només una dada: el clan d'acollida de la noia és neandertal. No se gaire d'aquest tema, però si els homes (homo sapiens sapiens) encara avui no son capaços d'organitzar amb paritat les seves organitzacions i institucions; no crec que els neandertals (que si no recordo malament o la meva interpretació no es acurada és la tribu on va a parar la noia)que per lo q ens diuen eren més animals (en tots els sentits) fossin capaços de plantejar-se la seva vida en comunitat. És mñes actuaven institivament...
salut!
Re: El sentit comú davant la dictadura dels principis
14 mar 2006
Ferret, em sembla que el teu hàbitat natural es el púlpit o el confesionari, no pas el pensament científic.

Apa, salut.
Sindicat