Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: immigració
ONU: ACNUR sota greu acusació a Egipte
11 mar 2006
L'organisme de la ONU podria haver col·laborat en l'operació policial que va causar la mort d'almenys 25 refugiats sudanesos al Cairo
03/01/06


Emad Mekay
IPS/Envolverde


Organitzacions àrabs i d'Orient Mitjà acusen al despatx de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) d'haver col•laborat en una operació policial que va causar la mort d'almenys 25 refugiats sudanesos a una plaça central del Caire l'últim divendres. Els refugiats, inclosos dones i nens, acampaven a un parc del districte Mohandiseen fa tres mesos en protesta pel tractament dolent rebut per part d'ACNUR i exigien ser immediatament portats cap a un tercer país, com els havien promès.

Però al vespre de divendres, una força policial d'aproximadament quatre mil efectius va encerclar el campament dels sudanesos. Els policies van llançar forts rajos d'aigua i van pegar indiscriminadament. Centenes de persones van ser arrossegades fins als cotxes i portades a les casernes i altres destins desconeguts. L'enfrontament va deixar 25 morts.

Organitzacions civils egípcies van condemnar l'ús de la força, en una declaració en la qual es refereixen a l'episodi com «una massacre» i «un verdader crim comès per les forces de seguretat egípcies amb col•laboració d'ACNUR contra refugiats desarmats, en la seva majoria dones, nens i ancians». Entre les organitzacions denunciants estaven la Xarxa Àrab per a la Informació sobre drets humans, el Grup Egipci Antiglobalització, el Centre el Nadim, per a Rehabilitació de les Víctimes de la Tortura i el Centre d'Estudis Nacionals del Caire.

Aproximadament 2.500 refugiats sudanesos que van escapar de la guerra civil al seu país estaven acampats a una plaça de la capital d'Egipte des del dia 29 de setembre, i afirmaven que no sortirien mentre ACNUR no decidís enviar-los cap a algun país d'Europa, segons allò establert. La violència amb la que van ser tractats per la policia egípcia va provocar la ferma condemna per part dels intel•lectuals àrabs com també de les diferents organitzacions civils i grups defensors dels drets humans. Les autoritats egípcies afirmen que van actuar en consulta amb ACNUR i diplomàtics sudanesos al Caire.

No obstant això, organitzacions defensores dels drets humans, àrabs i egípcies, responen que l'ús de la força va ser absolutament desnecessària i que la situació podria haver estat resolta conversant amb els líders dels refugiats. Aquestes organitzacions estan a sumar forces per establir un comitè independent que investigui el que ha passat i per persuadir als refugiats a obrir un procés contra «els crims comesos contra ells i contra les violacions dels drets humans que van patir en mans del govern d'Egipte i d'ACNUR». Els activistes també exigiran visitar els acampamentos per on els refugiats van ser portats per donar-los l'assistència mèdica i legal necessària.

Des de Ginebra, ACNUR va dir que els refugiats no estaven manifestant-se contra aquesta agència de l'ONU, però que s'havien reunit «principalment per protestar contra les seves condicions de vida i per exigir a transferència a tercers països». ACNUR també va informar al llarg de la crisi, que ja dura tres mesos, que va mantenir un diàleg constant, va realitzar esforços de mediació i sempre va afirmar que la situació hauria de ser resolta de manera pacífica. «No hi ha cap justificació per a aquesta violència i aquestes vides perdudes», va dir al seu despatx a Ginebra l'alt Comissariat, António Guterres, que va assumir el càrrec el juny de 2005.

No obstant això, el govern d'Egipte va respondre les afirmacions de Guterres dient que aquesta agència havia demanat a la policia que intervingués per posar fi a les protestes que venien esdevenint-se davant dels despatxos d'ACNUR al Caire. L'Organització Egípcia per als Drets Humans, una de les majors i més antigues de la regió, va dir en una declaració en àrab que ACNUR tenia una part de culpa. ACNUR - la principal entitat que cuida de refugiats al món – «va burocratitzar i va permetre que la tragèdia dels refugiats sudanesos s'estengués per molt temps», va dir l'organització egípcia.

És responsabilitat d'ACNUR garantir la seguretat dels refugiats en primer lloc, però simplement va abandonar aquells als quals havia de protegir, exposant-los a la possibilitat de ser expulsats d'Egipte, va suggerir l'entitat. Altres organitzacions internacionals de drets humans, com la Human Rights Watch, amb seu a Nova York, van preferir destacar el paper del govern del Caire i no van esmentar el paper desenvolupat per l'agència de l'ONU o pels diplomàtics de Sudan a la massacre. «L'alt preu en vides humanes suggereix que la policia va actuar amb extrema brutalitat», va dir Joseph Stork, director-executiu en funcions de la Divisió per al Mig Orient del HRW. «Una força policial que actués de manera responsable no hauria permès tal gran tragèdia», va augmentar.

La HRW també va afirmar que l'evident plantejament de l'operació per desallotjar completament el parc del districte de Mohandissen va demostrar que la policia havia actuat amb base en una decisió política presa en el més alt nivell. Com els seus parells àrabs i d'Orient Mitjà, la Human Rights Watch exigeix una investigació nacional que verifiqui tots els extractes del comando policial, incloent al ministre de l'interior d'Egipte, Habib al-Adli. «Els camins encara estan tacats de sang, i el govern del Caire ja culpa als refugiats i els immigrants sudanesos. Una investigació independent i absolutament imprescindible per establir les responsabilitats i castigar als responsables», va dir Stork.


Traduït del portuguès per a Tlaxcala (tlaxcala ARROBA tlaxcala.es) per Àlex Tarradellas.
Aquesta traducció és copyleft.


Notícia en portuguès:

http://www.envolverde.com.br/materia.php?cod=12517&edt=1

http://www.infoalternativa.org/africa/africa014.htm


Notícies relacionades en Rebelión:

http://www.rebelion.org/noticia.php?aneu=25115

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat