Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
forum als tribunals
08 mar 2006
FORUM ALS TRIBUNALS
logoPRESFORUM.JPG
La que havia de ser una pel.lícula sobre la llegenda de Sant Jordi, la festa de la rosa i Catalunya s'ha convertit en un maleït embolic judicial, amb demandes civils guanyades als EUA contra el Fòrum de les Cultures i querelles criminals per xantatge i extorsió presentades per aquest a Barcelona contra els productors del frustrat film. I com a guinda, la subvenció que va atorgar la Generalitat de Jordi Pujol a la idea d'un personatge que no mereixia crèdit.
El conflicte s'ha embolicat tant que un jutjat nord-americà ha citat a declarar personalitats espanyoles que han tingut relació amb els òrgans de direcció del Fòrum: entre altres, el conseller primer, Josep Bargalló; la ministra de Cultura, Carmen Calvo; els consellers de la Generalitat Joan Carretero, Antoni Castells i Joan Saura; l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, i diversos regidors. Amb l'agreujant que la citació adverteix que, si no compareixen, podran ser detinguts i portats davant el tribunal del districte de Cook, a Illinois (Estats Units), per desacatament.
Actualment, aquesta citació està congelada, i la sentència civil contra el Fòrum d'aquest mateix tribunal nord-americà no és recurrible però la justícia espanyola ha rebutjat executar-la aquí.

La Catalunya moderna
La història comença el 14 d'abril del 1999, quan el llavors conseller de la Presidència, Xavier Trias, firma amb Jordi Albà Bieto un protocol de col.laboració entre la Generalitat i l'empresa d'aquest, Think Big Productions SL, per "col.laborar estretament en l'elaboració d'una pel.lícula (en format Imax) que partint de la festa de la rosa i el llibre com a punt d'inici, doni a conèixer la imatge moderna i actual de la realitat catalana".
Malgrat que l'empresa d'Albà havia estat creada un any abans i amb un capital de només 3.000 euros, el protocol la qualificava de "representativa de la indústria audiovisual de gran format a Catalunya". Think Big ni havia produït llavors ni va produir després cap pel.lícula. Albà aportava com a aval la seva relació amb el nord-americà Dugan Rosalini, amb experiència en cine Imax.
El setembre del 1999, Albà i Trias firmen un conveni d'esponsorització de la pel.lícula, que com a títol provisional porta el de Sant Jordi i el drac. La Generalitat es va comprometre a aportar 180 milions de pessetes, a través d'un crèdit de l'Institut Català de Finances (ICF). El febrer del 2000, Think Big va rebre el 15% del crèdit (27 milions de pessetes), per continuar desenvolupant el projecte. La resta el cobraria quan garantís que disposava dels mitjans financers per cobrir la totalitat del pressupost, que es va fixar en 900 milions de pessetes.
Un any després, el febrer del 2001, l'empresa d'Albà no va atendre el primer pagament del préstec, que amb els interessos pujava a 28,5 milions de pessetes. La Conselleria de Presidència es va encarregar de restituir els diners a l'ICF, i va comunicar a l'institut que seguiria fent-se càrrec de les obligacions a les quals no pogués fer front Think Big Productions.
El juliol del 2003, superat de molt el termini d'un any concedit a Albà perquè reunís els diners necessaris, Presidència li va enviar una carta en què donava per finalitzada la col.laboració. No se li va reclamar la devolució dels diners avançats, però sí que justifiqués en què s'havia gastat els 27 milions rebuts. No consta que ho justifiqués.
A la recerca dels diners per completar els 900 milions, Albà va anar a Planeta, empresa amb la qual va firmar un primer acord que no es va acabar de tancar, i al Fòrum de les Cultures. El director de programes del Fòrum, Oleguer Sarsanedas, va firmar amb Albà i Rosalini, l'abril del 2001, un protocol d'intencions sobre la pel.lícula, sense ser informat de la negociació amb la Generalitat, amb la particularitat que es reconeixia la jurisdicció nord-americana en cas de litigi. Però el director general del Fòrum, Jordi Oliveras, va declinar, el maig del 2002, subvencionar el film.

Requisitòria amenaçant
Un any després, una lletrada nord- americana comunica per carta al Fòrum que si en un temps peremptori no s'indemnitzava els seus clients (Albà i Rosalini) amb 3,5 milions de dòlars aquests acudirien als tribunals dels EUA. El to i el contingut era "requisitori i totalment amenaçant", segons la representació legal del Fòrum. Les amenaces es van reiterar verbalment, i el juny del 2003 el Fòrum va presentar una querella contra Albà i Rosalini per extorsió. Tres mesos després aquests van substanciar una demanda davant un tribunal d'Illinois (EUA), que va condemnar el Fòrum a indemnitzar-los amb 3,9 milions de dòlars.
Els tribunals espanyols encara no han resolt ni la querella per extorsió ni el recurs de Think Big contra la decisió de no executar la sentència d'Illinois. Per ara la citació de les personalitats espanyoles està congelada. I d'Albà no se'n sap res. El telèfon de Think Big comunica dia i nit. Sant Jordi i el drac no anirà als Oscars.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa