Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
El treball anònim de les dones
08 mar 2006
El Dia de la Dona treballadora torna a subratllar preocupants percentatges femenins de desigualtat, violència i pobresa. És també un dia per destacar el treball anònim de moltes dones pel canvi des de l'acció social
8 de març: Dia internacional de la Dona

Un any més, sobren els motius per a la reivindicació en el vuit de març. El 70% de les persones pobres del planeta són dones. Només l'1% de la propietat que hi ha en el món està en mans de dones. Dues terceres parts dels 113 milions de menors privats d'escolarització són nenes.

Almenys 136 governs mantenen en vigor lleis discriminatòries contra les dones. A Aràbia Saudita les dones no poden votar. A Xile el marit és el titular de la custòdia conjunta de béns. Al Camerun, és el marit qui decideix si la dona pot treballar o no. D'altra banda, gairebé dues terceres parts dels 800 milions d'adults analfabets són dones.

La situació dels drets de la dona al món alerta sobre la necessitat d'enfortir les iniciatives específiques per aconseguir el seu reconeixement i aplicació, alhora que justifica el fet que la perspectiva de gènere en qualsevol iniciativa de desenvolupament i canvi social sigui transversal.

A l´Estat espanyol, les dones cobren un 30% que els homes que fan treballs idèntics, carreguen amb el pes del treball domèstic i ocupen un percentatge mínim de càrrecs polítics i directius. Aquesta escassa presència contrasta amb la que moltes dones mantenen anònimament dia a dia en les organitzacions que treballen pel canvi social.

Les veus que a continuació proposem recuperar són les de dones que, des de l'anonimat, treballen per l'acció social en els seus entorns més immediats, ja sigui en l'àmbit dels drets de la dona, com en qualsevol altre


*Eva Carulla, formadora de joves mediadors a escoles
Experta en mediació comunitària i membre de l'entitat En Xic Marxant, aquesta jove visita escoles de la Barcelona metroplitana per formar alumnes de secundària perquè es converteixin en mediadors. âEs tracta de donar als nois eines que els ajudin a solucionar conflictes de manera positiva, no només a l'escola sinó per a tota la seva vidaâ?. De moment, la iniciativa funciona a centres de Sant Boi de Llobregat, Barcelona, Santa Coloma, Montcada i Ripollet .


*Alodia Gaudier, un miler de voluntaris per acompanyar nens de centres d'acollida
Ja fa sis anys des que Alodia Gaudier, amb altres estudiants, va decidir engegar Soñar Despierto, una organització de voluntariat que acompanya menors que viuen en centres d'acollida i que, fins ara, no ha parat de créixer. Joves de tot arreu s'han inspirat en aquesta iniciativa sorgida a Barcelona i ja hi ha centres de Soñar Despierto a ciutats com València, Madrid, Murcia i Salamanca.


*�ngela Cabàs, investigadora contra l'exclusió de gènere a Europa
Durant més de dos anys, �ngela Cabàs ha investigat si les polítiques d'inclusió social tenen en compte o no la dona i ofereixen eines contra la discriminació de gènere. Cabàs ha realitzat l'estudi com a membre de l'entitat Surt, una ONG que des de fa més de deu anys recolza dones per a la seva inserció sociolaboral

*Ana María Céspedes, mare dominicana contra la violència de gènere
Tretze anys li ha costat a Ana María Céspedes sentir-se integrada. Perquè altres dones no passin per la mateixa situació, aquesta dominicana col·labora amb l'associació Vomade, que assessora en matèria d'immigració, promou la inclusió laboral de dones i lluita contra la violència de gènere.

*Nicole Ndongala, una mà als immigrants africans que arriben
El 1998, aquesta dona congolesa va decidir deixar enrere la guerra que viu el seu país i va arribar sense conèixer ningú ni saber l'idioma. Durant un any va viure en un alberg de l'associació Karibu, que dóna suport a immigrants africans, i es va formar en comptabilitat, informática i secretariat. Avui treballa com a mediadora social en aquesta entitat per recolzar altres africans i recordar a la població local que està âequivocadaâ? si creu que âtotes les dones negres són prostitutes i que tots els homes negres són lladresâ?.

*Cristina Prieto, pels drets de les mares solteres
Cristina Prieto i altres dones impulsen des de fa més de deu anys l'associació Isadora Duncan, una entitat per defensar els drets laborals, jurídics, socials i culturals de les mares solteres i els seus fills. Prieto és treballadora social d'aquesta entitat, que ofereix serveis com un centre de dia, un pis tutelat, tallers per a dones solteres i activitats per als nens.
Mira també:
http://caladona.pangea.org/

This work is in the public domain
Sindicat