Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
La GPL 3 podria esdevenir millor eina de proteccio publica
27 feb 2006
Aquest gener, la Free Software Foundation va fer públic un esborrany de la nova versió de llicència per al programari lliure.
L'esborrany de 3a versió de la "Llicencia Pública General" de GNU que ha fet públic la Free Software Foundation està essent polèmica bàsicament perquè es reforça en la seva principal màxima: la garantia de drets i llibertats per als i les usuàries de la informàtica, o de les T.I.C. per extensió. O explicat d'una altra manera: prevenir que uns usuaris restringeixin la llibertat als altres.

Apart de polir detalls no previstos a l'anterior versió del 1992 (GPL 2), i també d'establir que patentar un programari GPL no pot afectar la llibertat amb la què està cobert, com a novetat que crida més l'atenció (i polèmica per al gran capital i els estats) hi ha la incompatibilitat amb els sistemes de Gestió de Restriccions Digitals (Digital Restrictions Management, DRM), i l'aval als usuaris i desenvolupadors per a actuar contra els sistemes DRM.

Els sistemes DRM són els utilitzats per a forçar l'aplicació de restriccions legals sobre l'accés a continguts en suport digital (amb ordinador, telèfon, reproductor,..), independentment de la voluntat de l'usuari o del propòsit de l'aparell. Això tant afecta els continguts privatitzats amb Copyright com els continguts moral o políticament vigilats.

Si aquest aspecte de la GNU-GPL3 s'aprova per a la publicació de la versió definitiva, el programari lliure llicenciat sota GNU-GPL3 no podrà aplicar restriccions de drets digitals ni utilitzar-se com a part d'un sistema DRM. Aquesta incompatibilitat de treball amb altres elements DRM manté doncs la llicència com a vírica, ja que obliga també el programari convivent (el què funciona conjuntament al mateix sistema) a complir les normes de la GNU General Public License (GPL).


El factor internament polèmic dins la comunitat del programari lliure ha estat la primera reacció de
Mira també:
http://barrapunto.com/article.pl?sid=05/08/05/2319202
http://www.kriptopolis.org/node/1752

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: La GPL 3 podria esdevenir millor eina de proteccio publica
28 feb 2006
Gracies per aquest bon resum Libelo. Un bon treball de sintesi.

Linus Towalds responsable del nucli Linux, diu que no pot decidir ell tot sol sobre parts de codi que han escrit milers d'altres desenvolupadors. No es que estigui en contra de la gnuGPL v3, sino que mante una posició de neutralitat entre les grans corporacions y la comunitat del software lliure. De totes maneres molt bona jugada desenvolupar el Hurd per substituir el Kernel Linux.

També destacar que les llicencies gnuGPL han aconseguit gairebé abast planetari, mentre que qualsevol copyright es impossible d'aplicar i vigilar a escala mundial. Les patents no son internacionals. Les legislacions locals apliquen i gestionen els drets d'autor de manera diferent. Amb la gnuGPL v3 això quedarà minimitzat, doncs el seu redactat una vegada publicat un primer esborrany inclourà a un munt d'experts en software lliure i legislacions de tot el planeta.

En el camp de la cultura lliure en general; artícles, novel·les, ilustracions, fotografies... tenim la llicencia de Domini Públic (Public Domain), però cal que sigui aplicable fora dels EE.UU. Ara per ara encara no ho es. De totes maneres, podem alliberar totalment les nostre obres artístiques sota la llicencia Creative Commons 2.5.
Re: La GPL 3 podria esdevenir millor eina de proteccio publica
28 feb 2006

Fe d'errades: al penúltim paràgraf del meu article esmento la "reacció de nucli Linux", doncs en realitat hi hauria de dir "reacció de Linus Torvalds"

Sobre el posicionament públic de Linus Torvalds (rei del seu nucli) val a dir que, o bé s'ha precipitat a l'hora de parlar en nom dels "seus" programadors, o bé ja ha pres una decisió (o li han dit) ben diferent del dia que va decidir acollir-se a la licència GPL2.

Sindicat Terrassa