Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Tríptic de les jornades en defensa de la pública
24 feb 2006
Jornades âanem al gra, despullem-nos per la públicaâ?            
(facultat de biologia UB, M. Palau Reial!)

Aquestes jornades, que es realitzaran el 28 de febrer, lâ1 i el 2 de març, pretenen ser un espai per (re)pensar la Universitat. Un espai de trobada i coneixença, de visions i experiències. Una trobada de debat per tots aquells que trobin necessària aquesta reflexió ; un espai on ens trobem en nom propi, on puguem aportar una visió personal; un lloc on tots puguem expressar les nostres inquietuds, visions i propostes respecte el futur de la Universitat i el seu paper en la societat.

Aquestes jornades volen ser una eina per començar a revitalitzar el moviment estudiantil des de dins i des de fora, donar-li un rumb, una coherència i lâempenta necessària per afrontar els reptes que se'ns presenten i que seâns presentaran; però també busquen ser un punt de partida des del qual comencem a pensar propostes pròpies dâUniversitat.

El debat profund i la discussió sobre els diferents camins que ha dâafrontar la Universitat pública i sobre el model que volem han de servir perquè aquestes jornades esdevinguin un lloc on es generi discurs i formació sobre diverses vessants dâun mateix tema: la Universitat. Per tal de ser coherents, proposem unes jornades en que lâorganització sigui horitzontal i oberta, i en que tothom sigui indispensable i enriquidor pel debat. Aquest debat neix dâinterrogants i dâincerteses i espera infinites aportacions.
Si nosaltres no pensem quina Universitat volem, algú ho continuarà fent per nosaltres.


Per proposar, per veure què ens agrada i què no, primer necessitem saber a on som i què tenim. Ãs per aquest motiu que la primera part de les jornades es dedica a exposar la situació actual de diversos aspectes de la Universitat. Així, podem arribar totes i tots amb una base comuna i sòlida a la segona part, a on es busca el màxim debat sobre tots els aspectes que ens vulguem plantejar. I finalment, lâASSEMBLEA PLENARI, per tal de que tot allò que hàgim rumiat i pensat sigui exposat, compartit i debatut de forma comuna.

Primera part, dimarts 17-21h. [tallers* de formació i debat]:
-     Història del moviment estudiantil: quina són aquestes histories? quines reivindicacions ha tingut? Com sâhan articulat? Què han aconseguit? Què no? Són vigents? Quina implicació social han tingut?, etc.
-     Finançament de la Universitat i distribució dâaquest finançament: qui aporta els recursos a la Universitat? Són suficients? Són pocs? Són molts? En què es gasten\malgasten? Qui ho decideix? Qui no ho decideix?, etc.
-     Quin serà el paper de la Universitat en la societat (EEES): què és lâespai europeu dâensenyament superior? Que era la Universitat? Què és? Què serà? Quines perspectives bones/dolentes hi ha?, etc.
-     Ensenyament actual i propostes: com sâensenya avui a les aules? Ãs una bona/la millor manera? Els continguts sâadapten a la realitat? Són excessivament teòrics? Els programes són massa tancats? Es potencia massa la memorització? Falten valors?, etc.

Segona part, dimecres 17-21h [tallers* de discussió i debat]:

-     Relació i paper Societat-Universitat: Què ha dâaportar la Universitat a la societat? I viceversa? Com ha de ser el vincle? Quin és i ha de ser el paper de la recerca? Etc.
-     Debat al voltant del Manifest del 1999: què diu aquest? Ãs vigent? Ãs coherent? Ãs realista?,...
-     Fórmules de participació estudiantil : com participen avui els estudiants? Ens convenç el sistema de claustrals? Com voldríem participar? En quins temes hauríem de tenir opinió/decisió? Sâaprofiten els actuals mecanismes?, etc.
-     Estratègies dâorganització del moviment estudiantil: Quines estratègies sâhan seguit? fem autocrítica? Són important les estratègies? Són útils les manifestacions? Quines estratègies seguim avui? Són eficaces? Hem dâinnovar? Quines vies es podrien explorar? Reflexionem prou sobre les estratègies que fem servir?, etc.

Tercera part, dijous, 10h. [ASSEMBLEA PLENARIA]:
-     Què sâha parlat, discutit, reflexionat als diferents tallers?
-     Quines opinions sorgeixen, apareixen,...?
-     Hem arribat a alguna conclusió?
-     Avaluació de les jornades?

* tots els tallers són participatius i el seu fruït depèn del que totes i tots hi aportem. També comptaran amb la presència de convidats.

Més informació a jornadesperlapublica ARROBA yahoo.es o www.pmdup.tk

This work is in the public domain
Sindicat