Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
::CEPC:: Catàleg de titulacions universitàries de Grau, consideracions davant les últimes propostes del "Ministerio".
23 feb 2006
El passat 8 de Febrer, el âMinisterio de Educación y Cienciaâ? espanyol va presentar la proposta de directrius generals dels estudis de Grau adaptades a lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior. Aquestes propostes, estipulen que el âMinisterioâ? marqui dos terços de la composició que han de tenir les noves titulacions universitàries, així com la seva durada. A grans trets, des del âMinisterioâ? es demana que les titulacions siguin de 180 crèdits ECTS (3 anys), més 60 crèdits que suposin la part pràctica, totes elles a oferir a preu públic.

Paral·lelament, el mateix âMinisterioâ? feia arribar les directrius generals de tretze titulacions universitàries a les diferents subcomissions derivades del Consell de Coordinació Universitària (CCU), òrgan encarregat de proposar i avaluar les futures titulacions universitàries de lâestat espanyol i responsable de la polèmica del passat curs referent a lâesborrany on es proposava reduir a la meitat les titulacions universitàries. D'aquesta manera sortien a la llum els criteris i les propostes en forma de fitxes de les titulacions de Grau de: Filosofia, Història, Història de l'Art, Geografia, Llengües Modernes, Psicologia, Magisteri Infantil, Magisteri en Primària, Matemàtiques, Física, Biologia, Química i Geologia.

Recordem que les propostes de titulacions són les que van provocar al maig passat, per primer cop, cert debat en lâopinió pública davant la proposta de reduir en 63 les 140 titulacions vigents, així com un seguit de manifestacions en contra de la desaparició de determinades titulacions. Entre dâaltres, es justificava literalment que algunes titulacions no eren "rendibles en termes de mercat". Al més de setembre, tornava a filtrar-se a la premsa la intenció de tirar endavant amb el polèmic esborrany provocant un estira i arronsa entre administracions.
Manifestació.jpg
Així doncs, a lâespera de conèixer la proposta de Catàleg de Titulacions, i veure de quines titulacions es composa definitivament, des de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC) volem fer un seguit de consideracions davant les propostes que es perfilen i el rumb que està prenent la reforma en el seu conjunt, centrant-nos especialment en el tema que ens incumbeix i ens afecta, els estudis de grau dels i les estudiants catalanes sota administració espanyola:


- Rebutgem que el âMinisterioâ? estigui filtrant les propostes dâuna en una i que no es faci definitiu la proposta de Catàleg de Titulacions. Alhora, malfiem de la nova forma de procedir, consistent en presentar en compta gotes les propostes i gairebé dâamagat de la comunitat universitària, i de la opinió pública en general. Tanmateix considerem preocupant que altra vegada, als i les estudiants no se'ns tingui en compte.

- Ens preocupa, tot i les promeses que es fan de "qualitat", que les noves titulacions suposin un pas endavant en el procés de devaluació que pateixen avui les actuals llicenciatures, diplomatures i enginyeries, tant pel que fa a la qualitat com també al reconeixement sociolaboral. Nosaltres considerem que tota aquesta reforma no aborda el problema de fons: les fornades de titulats universitaris que treballen molt per sota de la seva preparació mentre que aquelles persones que han pogut optar per les especialitzacions a preu de mercat (el que fins ara coneixem com a "antics" Postgraus i Màsters) opten a millors places laborals.

- Considerem essencials les activitats pràctiques en l'aprenentatge, com ja es fa actualment en diverses titulacions, però ens preocupa que els períodes d'estada en una institució, centre o empresa, no es basin en criteris d'aprenentatge sinó "d'assimilació de valors que imperen en el mercat laboral" o el que es porta denunciant reiteradement: que els períodes de pràctiques es converteixin en un període laboral de retribució monetària inexistent. Lâexperiència respecte la realitat actual ens manté en aquest escepticisme. Dit dâaltra manera, les pràctiques no poden ésser en cap cas un model similar a la de lâantiga Prestació Social Substitutòria (PSS) o a la tasca dâalgunes ONGâs: Aprofitar-se de mà dâobra encoberta.

- Creiem oportú recordar l'espectacle mediocre que han protagonitzat les institucions en aquest tema (âMinisterioâ?, Conselleries competents en matèria universitària, Consell de Coordinació Universitària), i el passotisme dâaquestes envers la important pressió que van rebre de la comunitat universitària i dels col·legis professionals.

- Respecte als preus, cal denunciar lâús dâeufemismes. Actualment, els "preus públics" dels que tant es parla suposen una forquilla entre el 20 i el 25 % del cost real dels estudis segons la vigent LOU. Tota reforma implica majors costos, i més encara si reestructura de dalt a baix el model dâuniversitat "pública" que coneixem. Segueixen mancant beques, augmenten les taxes per damunt de lâIPC any rere any a la vegada que es fomenta obrir les places de les universitats catalanes a tot lâespai EEES. De cap manera, doncs, es pot obviar entrar a fons en aquesta qüestió, ja que els preus públics augmentaran. La implantació de lâEEES a Itàlia o Gran Bretanya ens ha de servir dâexemple en aquest sentit.

- Considerem insuficient l'autonomia que es dona a l'elecció de continguts a les pròpies universitats. Estudiar història a Valladolid, Bilbao o Castelló de la Plana, no pot ser el mateix. Existeix un important risc de pèrdua dels, a parer nostre, pocs continguts curriculars propis. Si volem un currículum educatiu dels i pels Països Catalans, ens nâallunyem perillosament.

- Considerem important que es doni una formació integral que el faci més crític i conscient de les implantacions socials del seu futur professional. Trobem a faltar en les 13 primeres fitxes i en les línies generals aquest plantejament, alhora que els programes de nous Postgraus (ja en terminologia Bolonya) presentats al principat ens reafirmen en aquest sentit.

- Tanmateix, ens segueix preocupant les recomanacions per incentivar la mobilitat entre universitats europees i de lâEstat espanyol, sense tenir en compte les realitats nacionals d'aquestes. El distrito único espanyol, el districte obert europeu, la composició dels temaris i la presència de la llengua catalana a les aules són qüestions a tenir en compte.

- Per últim, i essent aquesta un dels temes que ens treu més la son, altra vegada queda sense definir en què consisteix la cacarejada "reforma pedagògica", un dels tres pilars que impulsen lâEEES si hem de fer cas de la Declaració de Bolonya i posteriors. Aquesta requereix dâuna important injecció de recursos per a formació del professorat i renovació dâinfraestructures que només es plantegen de forma molt tímida.


Anunciem, doncs, que seguim a lâexpectativa i denunciant que sota una cortina de fum estem progressivament avançant cap a la liberalització de les universitats, la voluntat dâeliminar la seva funció de formar persones crítiques i la potenciació de la seva funció de sotmetreâs a les demandes del mercat de treball a partir del paper que juguen les grans empreses.

Barcelona, 22 de Febrer de 2006
Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC)
www.coordinadora.net
cepc ARROBA coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: ::CEPC:: Catàleg de titulacions universitàries de Grau, consideracions davant les últimes propostes del "Ministerio".
23 feb 2006
Està molt bé el seguiment què esteu fent d'aquesta reforma de Bolonya
Re: ::CEPC:: Catàleg de titulacions universitàries de Grau, consideracions davant les últimes propostes del "Ministerio".
23 feb 2006
Estan acabats aquets de la cepc
Sindicat