Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Ruta Guiada -La Batalla del Segre- Cap de Pont de Balaguer
22 feb 2006
Aquest any 2006 és el 70é Aniversari de la Guerra Civil (1936-1939).
A darrers de març de 1938 gairebé dos any després d’iniciada la guerra les forces feixistes començaren l’ofensiva d’Aragó amb l’objectiu d’arribar a terres catalanes.
L’exèrcit feixista del general Franco arribaren a Catalunya a primers d’Abril i formaren un seguit de "caps de pont", aquestes grans porcions de terreny dins zona republicana s’estenien al llarg dels rius Noguera Pallaresa i Segre, de Nord a Sud de la província de Lleida.
El que visitarem serà el de Balaguer. Tenia forma de semicercle amb un eix central que seguia la línia de la carretera de Balaguer a Tàrrega, i s’estenia de des Vallfogona pel Pedrís, la Sentiu, Merengue fins prop de la presa de Sant Llorenç de Montgai, i fou ocupat pel V Cos Feixista comandat pel general Moscardó.
L’objectiu de la visita al cap de pont de Balaguer és que no s’oblidi una petita part de la nostra més recent història i fer un petit homenantge als soldats republicants sota comandament de Vicente Rojo, que varen desapareixer i morir lluitant per la llibertat.
70 anys després d’acabada la guerra ja és tamps de fer-ne memòria i enaltir el seu sacrifici.

DIUMENGE, 19 DE MARÇ
- Trobada enfront del poliesportiu municipal de Bellcaire d’Urgell a les 9:00h, sortida en cotxes a les 9:30h, visita guiada per la Serra de Bellcaire, la Sentiu, trinxeres del tossal de les Forques, Merengue, llocs on és desenvoluparen els combats del "Cap de Pont de Balaguer".

Organitza: Col.lectiu A les Trinxeres
Col.laborà: Associació d’Estudiosos del Front del Segre
Mira també:
http://www.alestrinx.tk

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat