Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: corrupció i poder : mitjans i manipulació : altres temes
De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
La política catalana continua, com sempre, deturada en un punt mort, debatent-se entre la política real de les reivindicacions dignes i el miratge nacionalista que impulsa tot el país a desgastar la seva enorme força en tasques estúpides.
Deixant al marge que no sento cap simpatia ni per ERC ni per qualsevol nacionalisme o derivats (independentisme, regionalisme...), considero que la manifestació convocada per al dissabte passat sota el lema "Som una nació i tenim el dret de decidir" ha estat una pèrdua de temps.

En primer lloc, perquè una nació no cal que es reivindiqui d'aquesta forma estèril i buida de contingut. En segon, perquè no té sentit convocar una manifestació massiva en què es pretén representar tota la societat catalana sense cap objectiu concret: simplement per remarcar que podem decidir. D'acord, però decidir què? Qui decideix què és el que volem decidir o en quina mesura això implica una opció política o una altra?

No per a tothom, emperò, ha estat una pèrdua de temps: als pseudopolítics d'ERC no els ha mancat esma per apropiar-se de forma vergonyosa de la mobilització popular. Alguns diran "és que eren els únics presents", però això és mentida. Si no m'erro, hi havia més de 600 organitzacions de tots els àmbits que s'adheriren a la Plataforma i, per tant, estaven representades -hi haguessin o no militants o afiliats- en la gentada que es reuní al centre de Barcelona. Però l'apropiació d'ERC, que no dubtà en fer servir les infraestructures de la Plataforma per trucar tota la seva militància, afectà concretament un partit polític modest que mai no les sap veure venir amb prou rapidesa: Esquerra Unida i Alternativa.

Amb un discurs honest, lluny de les altisonants paraules a què ens té acostumat el Führer d'en Carod-Rovira; i amb un programa veritablement d'esquerres que es podria desenvolupar molt més encara per abandonar del tot els prejudicis i les mitges tintes que tant caracteritzen el parlamentarisme burgès, del qual es troben envoltats, EUiA un cop més ha quedat relegada a un segon terme.

Atrapada entre Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i la paret, l'autèntica hereva de la línia traçada pel PSUC és sempre l'ombra de les formacions polítiques que corren pel mal anomenat espai de l'"esquerra catalana". Si bé en participar obertament a la Plataforma va desmarcar-se de la decisió d'ICV de quedar-se al marge, no ha sabut jugar prou bé les seves cartes ni pressionar i involucrar-se prou per evitar que la manifestació fos manipulada políticament pels nostres girondins particulars. És clar que no està gens clar fins a quin punt podia realment EUiA evitar la politització de la mobilització sense quedar, un cop més, empresonada dins el discurs d'un altre partit més potent i sense escrúpols, capaç de prendre el timó d'una Plataforma unitària i cívica per transformar-la en una eina encarada cap a la propaganda electoral.

ERC s'ha sortit amb la seva. La discusió de si eren 70.000 (com afirma Contrastant.net, cèlebres pel seu rigor en el recompte de manifestants de les últimes grans desfilades massives a Barcelona) o un milió (com arribaren a dir els organitzadors), és buida i no té sentit. La qüestió fonamental, crec jo, és saber si realment tota la gent que va desplaçar-se per sumar-se al lema "Som una nació i tenim el dret de decidir" són votants o afins d'Esquerra Republicana de Catalunya. I és que malauradament acaba sent aquest l'eix de debat que susciten maniobres polítiques com les que la formació independentista va dur a terme. Titulars com "l'independentisme col·lapsa els carrers de Barcelona" i similars, o el bombo propagandístic que corre per la xarxa fent al·legories d'ERC com a única força de futur per al poble català, són d'una demagògia que arriba a provocar la nàusea en qualsevol persona que sàpiga mantenir-se al marge del discurs manipulat del nacionalisme.

EUiA va fer bé de desmarcar-se de la mobilització, però ho va fer massa tard. Ja feia molts dies que ERC preparava l'apropiament del contingut de la manifestació, sense que ningú pogués fer-hi res en contra. Evidentment, el silenci malintencionat que sempre envolta tots els comunicats i accions polítiques d'EUiA tampoc ajudà gaire a difondre el seu missatge i el perquè de la desvinculació feta a correcuita, el dia abans.

Esquerra Republicana ha demostrat ser una força corrupta, que només persegueix el protagonisme polític i els escons d'un Parlament que ara mateix ha perdut de vista l'autèntica funció que li ha estat atorgada (millorar la vida de la gent). Mentrestant, PSC, CiU, PP i ICV riuen de la ingènua creença expressada pel nacionalisme polític que la manifestació del 18 de febrer significarà un abans i un després en el devenir del país.

EUiA, enmig de tot plegat, continua pugnant per trobar una veu pròpia. Si separar-se dels dictàmens pseudosocialistes d'ICV vol dir aproximar-se a l'espai polític i el discurs petitburgès d'ERC (favorable al lliure mercat i un nou Estat liberal en el marc de la Unió Europea dominada pel capital internacional), val la pena mantenir-se al marge de tot plegat.

La dignitat demostrada serà apreciada pels autèntics ciutadans i ciutadanes d'esquerres d'aquest país.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Proposo la següent mani: "Tenim calçots i tenim dret a fer una calçotada!"
Visca l'internacionalisme surrealista!
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Si la mani va ser un èxit va ser gràcies a ERC, ja vam veure el dia 11 el suport que pot tenir una mani així sense un partit fort al darrere.

A cagar!
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Hem votat merda i tenim dret a un gover de merda.
I com que 100.000 o un milio d'enganyats surten al carrer la resta de la penya que es foti i fer el que ells volen que som d'esquerres, eh!!
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Què us esperàveu? Pel què sembla ets a la política institucional, no? de la mà d'EUiA?
No em sembla cap "tergiversació nacionalista" el que ERC, i els que l'han deixat, intentin xuclar tot el rèdit partidista que els donen unes circumstàncies i unes peces (les masses, sí, les masses, que deia Lenin...) que han sabut jugar bé. ¿Quina altra cosa faria qualsevol partit polític que es preuï, que no tingui vocació d'extraparlamentari?
Estic d'acord amb tu amb que molta de la gent que allí hi havia no era pas d'ERC. Segurament, si els preguntessis "x què esteu aquí?", t'haurien respost: "x q som catalans!", "x q n'estem farts!"... o qualsevol resposta així. No et veig gaire procliu a un cert nacionalisme sentimental i molt personal que jo sí professo, i no me n'amago pas, x què fer-ho? Però inclús així considero que ets al meu costat de la barricada, perquè, com jo, em sembla que has estat molts cops a la banda de les minories amb mil raons que ningú es molesta mai a escoltar, cony, i + o - t'entenc...
Però jo no em resigno encara, malgrat tot, a perdre l'esperança en el meu país i la meva gent... Diuen les iaies que Déu apreta, però que mai acaba d'ofegar del tot... Aquesta sembla ser l'eterna cançó de l'enfadós del meu país... Però el meu cor encara batega amb força quan en blogs d'honrats periodistes (periodistes de debò) autor i comentariejants especulen sobre una possible reedició del que als 80 fou la Crida a la Solidaritat; una aposta imaginativa, catalanista, profundament d'esquerres, arrelada en la cultura de la reivindicació cívica noviolenta; com els Demo que, amb les seves granotes grogues, poblen el País Basc sota administració francesa d'accions valentes contra el pensament quadrat dels gurús de l'ultrajacobinisme de "le Republique"...
I tot això m'abranda i m'esperona. I vull transmetre-t'ho a tu també perquè em sap greu veure un/a company/a? de lluita lamentar-se, defallir...
A mi no em vinguis amb el rotllo, com embrutit, dels partits clàssics. Em fa com una mena de repel·lència crònica, gairebé irracional, d'arrel del meu anarquisme jovenívol i menjamons, suposo.
Però tot i això conec algun expsuquero desenganyat de tot i de tothom, i tinc prou sensibilitat com per entendre que no és un partit "com la majoria", EUiA, no sé, deu ser perquè és petit, que és més humà, més com els partits que estudiem a Història Contemporània (que l'acaben normalment com a molt als seixanta o setanta, hehe, xò això és un altre tema...).
Respecto profundament els principis de la gent d'EUiA, els principis de la vella esquerra clàssica, de tota la vida, de "mono" (d'obrer, eh?) i fàbrica... I crec que gent així cal si del que es tracta és de ressuscitar quelcom semblant al què fou la Crida a la Solidaritat vuitantera...
Ni que ho diguessin els Kortatu, "no tot està perdut" i podrit, cony, no fotem!
Ànims!
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
no confonguem partit fort, amb partit que te pasta i es deixa una burrada en propaganda... Crec que la mani de l'11 te un aparticipació bonisima per la poca campanya i proaganda que es va poder fer... i a part molta de la gent reunida l'11 va assistir al 18 i no viceverssa, cuan ja em diras tu, que te de contrari demanar l'autodeterminació amb la suposada politica d'ERC...
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
100 000 o 1 000 000 d´enganyats...Quan algu es manifesta per alguna cosa en la ke tu no estas d acord Lala, llavors son enganyats. Quan tu et manifestes, en canvi, ets una no enganyada que sap el que es fa, pobres mortals els altres, que no tenen ni idea de res oi?? A cagar!!!
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Jo hi era. No sóc d'ERC, em considero enemic de la política partidista i hi vaig trobar molta gent com jo. Que curra i té vides i idees i que vol ser respectada i respectar. No gaire revolucionari? Depen del moment. Reivindicar el dret a decidir, avui dia com fa cent anys, continua essent - en si mateix - provocador, rupturista, perquè són un munt les institucions, els poders fàctics que decideixen per tu en cada instant de la teva vida.
Sóm una nació i volem el dret de decidir. Simplista si. Però jo estic acostumat a mirar la gent que crida les consignes. Ho faig a les manis on es crida "Papers per a tothom" (que n'és de simple, com a consigna), o bé "Un altre món és possible" o "Nuclears, no gràcies" o també "Llibertat per als presos" (i trobo normal que no s'especifiqui a vegades gaire quina llibertat per a quins presos).
El fet que m'ha captivat el dissabte és que un cop més a Barcelona s'han movilitzat moltes, moltíssimes persones no convocades per partits, ni grans organitzacions. Era moltissima la gent que desfilava i prou, sense seguir banderes, ni pancartes. I si la miraves, la gent, t'adonaves que no eren una colla d'enganyats o reformistes, com ens agradaria pensar als il·luminats esquerranosos portadors de revolucions de tota mena que sóm, sino que era gent que sortia a expressar una volunta senzillissima pero voluntat, gent que pensa, raona i lluita en el seu dia a dia. Anirem molt malament si seguim ignorant aquesta societat que volem transformar ja que està plena, i per sort, de gent aixì.
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
De fet es la constatació que que la gent és pot autoorganitzar, sense la presència dels partits. Es una demostració pràctica d'anarquisme...
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Jo hi era l'11 i el 18 i vull ser-hi demà també
Marxem que no ens volen, fem tard i es refreden els cigrons: independència
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
20 feb 2006
Cursillos nacionalistas de clase en chiapas y mèxico por abajo y a la izquierda, carajo!
Manifestació de talonari
20 feb 2006
Si la única diferència què hi ha entre el poder de convocatòria del dia 11 i del dia 18 ha estat la pasta que s'hi ha posat..
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
21 feb 2006
És igual el partit que sigui, jo no sóc d'esquerra republicana, ni ho seré per qué no congenio amb les seva política, però si sempre ens posem traves nosaltres mateixos i no fem pinya ni que sigui per una sola vegada, mai podrem aconseguir el dret que tenim com a nació ni com a poble lliure.

Salut!
bon article
21 feb 2006
La demagògia i l'estupidesa dels "independentistes" els passarà factura. Son la mateixa Catalunya del tortellet i la botigueta, de Can Barça i missa, alhora que deixen fer a CiU (ja se sap...). ERC i CIU, al 80, i ICV i PSC forjaren la fi de l'esquerra plural a Catalunya en connivència amb el Rey i les forces del capitalisme.

No piqueu en el seu discurs!!!
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
21 feb 2006
Buf , quina mà de tòpics de l'esquerra guai i pija que es creuen que els altres som mig subnormals .
Ells no són tontos , ells són els únics que es salven del seu autoodi i dels seus complexos .

Pel que es veu a alguns nostàlgics els ve l'enyorança i certa malencolia dels vells temps en els quals la gauche divinne , els avançats , la vanguàrdia cultural es podien permetre el luxe d'alliçonar al mesell poble català sobre totes les seues carències revolucionàries i els seus defectes provocats per una crisis d'identitat que es resoldria obviant la catalanitat i fent-nos tots espanyols .

Això , clar , si els espanyols els deixessin ser espanyols , perque tal com ha quedat demostrat ells no ens hi volen tal com som .

De fet , no us volen ni a vosaltres .


Va , continueu amb les vostres parrafades moralistes sobre com hem de ser i lo conservadors que som , sempre és bo que ens alliçoni segons qui.

Mentrestant nosaltres seguirem fent la nostra .

Per cert fot anys que no menjo tortell , mons pares són uns assalariats , no sóc soci del barça i no he fet ni la comunió .
Re: De la manifestació "Som una nació", la manipulació d'ERC i el paper d'EUiA
21 feb 2006
Buf , quina mà de tòpics de l'esquerra guai i pija que es creuen que els altres som mig subnormals .
Ells no són tontos , ells són els únics que es salven del seu autoodi i dels seus complexos .

Pel que es veu a alguns nostàlgics els ve l'enyorança i certa malencolia dels vells temps en els quals la gauche divinne , els avançats , la vanguàrdia cultural es podien permetre el luxe d'alliçonar al mesell poble català sobre totes les seues carències revolucionàries i els seus defectes provocats per una crisis d'identitat que es resoldria obviant la catalanitat i fent-nos tots espanyols .

Això , clar , si els espanyols els deixessin ser espanyols , perque tal com ha quedat demostrat ells no ens hi volen tal com som .

De fet , no us volen ni a vosaltres .


Va , continueu amb les vostres parrafades moralistes sobre com hem de ser i lo conservadors que som , sempre és bo que ens alliçoni segons qui.

Mentrestant nosaltres seguirem fent la nostra .

Per cert fot anys que no menjo tortell , mons pares són uns assalariats , no sóc soci del barça i no he fet ni la comunió .
Sindicato Sindicat