Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
18 feb 2006
LA MEITAT DELS CATALANS VOLEN UN ESTAT INDEPENDENT O FEDERAT AMB ESPANYA

UN 36% DELS ENQUESTATS PREFEREIXEN QUE CATALUNYA CONTINUÃ? SENT UNA COMUNITAT AUTÃ’NOMA

LA MAJORIA ES CONSIDEREN DE CENTRE-ESQUERRA I TAN O MÉS PROGRESSISTES QUE ELS SEUS PARES

EL GROS DELS CIUTADANS VOLEN MILLORES EN ELS SERVEIS PÚBLICS, ENCARA QUE HAGIN DE PAGAR MÉS IMPOSTOS

LA MEITAT DELS CATALANS CREUEN QUE CATALUNYA HAURIA DE SER UN ESTAT INDEPENDENT O FEDERAT AMB ESPANYA

LA MAJORIA SE SITUEN EN EL CENTRE-ESQUERRA I SÓN TAN PROGRESSISTES O MÉS QUE ELS SEUS PARES

ODEI A.-ETXEARTE. BARCELONA

LA MAJORIA DELS CATALANS OPINA QUE CATALUNYA HAURIA DE SER UN ESTAT: UN 32,4% L'EMMARCARIA DINS D'UNA ESPANYA FEDERAL I UN 14,8% VOLDRIA QUE FOS INDEPENDENT. ELS QUE APOSTEN PER AQUEST CANVI SUMEN UN 47,2% DELS CIUTADANS, CONTRA UN 46,1%, QUE PREFEREIXEN QUE CONTINU� COM A COMUNITAT AUTÒNOMA (UN 36%) I QUE LA CONSIDEREN UNA REGIÓ D'ESPANYA (UN 10,1%). SÓN ALGUNES DE LES DADES QUE AHIR VA REVELAR L' ESTUDI DE LA CULTURA POL�TICA DELS CATALANS , ELABORAT PEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ.
«Creu que Catalunya és una nació dins l'Estat espanyol?» Un 54,5% dels catalans creuen que sí, mentre que un 38,4% -ja sigui perquè és sobiranista i no vol sentir a parlar de l'Estat espanyol o perquè no creu que Catalunya és una nació- opina que no. La resposta a aquesta pregunta s'ha de contextualitzar. Cal tenir en compte, per exemple, que la majoria dels ciutadans se senten tan espanyols com catalans (42,8%); després hi ha els que es consideren més catalans que espanyols (24%) i els que només són catalans (15,2%). La mitjana se situa, doncs, justament entre els que tenen un sentiment de pertinença dual i els que són més catalans que espanyols.

Un 61,5% dels ciutadans confessa no estar interessat en la política. No obstant això, la majoria se situen en el centre-esquerra. En una escala en què 0 és l'extrema esquerra i 10 l'extrema dreta, es col•loca en un 4,48. Un 38,3% dels fills són més d'esquerres que els seus pares, un 42,1% són iguals i només un 19,6% són més conservadors. Aquesta tendència cap a l'esquerra també es deriva del fet que un 74,2% de la població prefereix una societat més igualitària, en què la diferència de rics i pobres sigui més petita, i del fet que una àmplia majoria (73,1%) desitja que millorin els serveis públics, encara que això signifiqui un augment dels impostos. Pel que fa als partits, el que recull més simpatia és el PSC (29,1%), seguit de CiU (15,7%), ERC (14,6%) i ICV-EUiA (8,5). El que menys, el PP (6,7%). Un 20,2% no senten cap mena de simpatia pels partits.

L'estudi -elaborat a partir de 1.000 entrevistes telefòniques fetes al desembre a persones repartides proporcionalment pel territori- també dibuixa el perfil dels que es creuen de dretes i d'esquerres. Curiosament, les dades corroboren tots els tòpics estesos. Els homes són lleugerament més d'esquerres que les dones.


Els més grans de 64 anys són els més conservadors. Els joves i els que tenen entre 50 i 64, els més progressistes. Els creients són més conservadors que els agnòstics i els ateus.


I sembla que la freqüència d'assistència a missa és «directament proporcional» al conservadorisme. Els nascuts a Catalunya són més progressistes que els nascuts fora. Els solters sense fills tendeixen a ser d'esquerres, amb els estudiants, els desocupats i els assalariats. Els jubilats, les mestresses de casa i els empresaris, en canvi, s'acosten més a la dreta.


Dins de l'empresa privada, com més alt és el càrrec, més conservador es tendeix a ser. Els de dretes habitualment no tenen estudis o només els elementals, han anat a l'escola privada i parlen castellà a casa, a la feina i amb els amics. Els d'esquerres tenen nivell universitari, han anat a una escola concertada i parlen altres llengües, a banda del català i del castellà. Les classes més conservadores són l'alta i la baixa. La mitjana és la més progressista.

This work is in the public domain

Comentaris

El 54,5% dels catalans creuen que Catalunya és una nació
18 feb 2006
TELEVISIÓ DE CATALUNYA

TELENOTICIES.COM

POLÃ?TICA

17/02/2006


ENQUESTA DEL CEO

EL 54,5% DELS CATALANS CREUEN QUE CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ

EL 54,5% DELS CATALANS CREUEN QUE CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ DINS DE L'ESTAT ESPANYOL, MENTRE QUE EL 38,4% CREU QUE NO HO ÉS, SEGONS UNA ENQUESTA FETA PEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. UNA ALTRA DADA SIGNIFICATIVA ÉS QUE EL 32,4% DELS CATALANS CONSIDEREN QUE CATALUNYA HAURIA DE SER UN ESTAT DINS D'UNA ESPANYA FEDERAL, MENTRE QUE EL 14,8% ESTIMA QUE HAURIA DE SER UN ESTAT INDEPENDENT.


Segons els resultats de l'enquesta, realitzada a partir de 1.000 entrevistes telefòniques fetes entre el 19 i el 23 de desembre de l'any passat -760 de les quals a la demarcació de Barcelona-, es desprèn que el 47,2% dels catalans opten per definir Catalunya com un estat, ja sigui dins d'una Espanya federal o en un estat independent, el 36% creu que Catalunya ha de continuar sent una comunitat autònoma d'Espanya i només un 10% la considera una regió.

En aquesta línia, el 42,8% dels enquestats se senten tan espanyols com catalans, i el 24%, més catalans que espanyols, mentre que el 15,2% se senten només catalans. Només el 9,7% dels enquestats se senten exclusivament espanyols, i el 5,4,% més espanyols que catalans.

Preguntats sobre la seva ideologia, els catalans se situen en una espai de centre esquerre, amb un valor de 4,48 en una escala en la qual 0 és l'extrema esquerra i 10 l'extrema dreta. Sobre la proximitat a un partit polític, el 85,7% es declara distant o molt distant del PP, mentre que el PSC és la formació política que es percep com a més pròxima als ciutadans, amb un 39,4%. En aquesta línia, també el PSC és el partit cap al qual se sent més simpatia, amb un 29,1% de les respostes dels enquestats, encara que un 20,2% declara que no sent simpatia per cap partit i el 80,5% diu desconfiar dels polítics.

ERC és percebuda com a distant per un 57,4% dels enquestats, seguida d'ICV-EUiA, amb un 54,8%, i de CiU, amb un 53,2%. En simpatia, després del PSC se situa CiU, amb un 15,7%; ERC, amb un 14,6%; ICV, amb un 8,5%, i el PP, amb un 6,7%.

El 42,1% dels enquestats se situen en la mateixa ubicació ideològica que els seus pares, mentre que el 38,3% es declara més d'esquerres i el 19,6%, més de dretes. A més, com més jove és l'enquestat més d'esquerres i més català es declara. Tot i això, un 35,8% dels enquestats que declaren que tenen simpatia pel PP tenen pares d'esquerres i el 20,5% dels simpatitzants d'ERC i el 19,4% dels seguidors d'ICV-EUiA tenen pares de dretes.

El treball del CEO estableix perfils ideològics dels catalans segons els quals els homes són lleugerament més d'esquerres que les dones, els més grans de 64 anys són més conservadors i la freqüència d'assistència a missa és directament proporcional al conservadorisme: com més s'hi va, més conservadora és la persona. Per altra banda, els agnòstics i no creients tenen un sentiment català més acusat que els creients.

Els nascuts a Catalunya són més d'esquerres que els nascuts a la resta d'Espanya, i els solters i els que no tenen fills són més d'esquerres i se senten més catalans. Els estudiants i aturats també se senten més d'esquerres i catalans, mentre que els empresaris i directius són més conservadors, però també es declaren més catalans que els assalariats.

També s'estableix que els que han cursat estudis en una escola concertada són més d'esquerres i se senten més catalans que els que han acudit a un col·legi públic. Encara que els més conservadors són els que s'han educat en escoles privades. En relació amb la situació econòmica, els que es declaren de classe mitjana són més d'esquerres i els de dretes són de classe alta i baixa.
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
18 feb 2006
Doncs a mí no m'han preguntat
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
18 feb 2006
d'ase
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
18 feb 2006
quina pregunta mes tramposa si's plau, quina barra (la de "Catalunya és una nació dins l'Estat espanyol")
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
18 feb 2006
i ja posat´s a mirar jocs d´estadístiques es podría fer una menció a la resta que no entra a cap d´aquestes opcions (mira que fàcil es tot així 4 opcions, com si fos tan senzill), crec que hi ha un 7% en ambdues preguntes. No sé si es massa optimista però una es pot permetre alegrarse la nit estúpidament pensant que un 7% dels enquestats no vol saber res d´estats, ni nacionalitats.
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
19 feb 2006
Doncs si fem cas a les enquestas, com que la majoria ho vol fem-ho:
Cadena perpetua pels delictes violents, condemna de mort per terroristas, assassins i violadors.
Benzina gratis per tothom, no paguem impostos i prostitucio a carrec de la seguretat social.
El poble demana, el poble mana!!!,no?
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
19 feb 2006
PUES SI EL PUEBLO ES QUIEN DEBERÃ?A MANDAR!!

Y NO TE PREOCUPES QUE NO SERÃ?A LA COSA MUCHO PEOR QUE AHORA QUE MANDA EL CAPITAL Y SUS EMPLEADOS !!

WWW.KAOSENELARED.NET
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
19 feb 2006
Totalment d'acord amb kt denunciant el populisme demagògic de "referèndum pa tos", aquí el que es reivindica és un "manar obeint", que diuen els zapatistes, d'una generació que encara no està "vacunada" contra la traïció dels "seus" líders polítics -com la precedent amb la Tran$ició-, i encara gosa somiar utopies col·lectives, la que ha dut tantes desenes de milers de catalans pels carrers del Cap i Casal per a secundar el lema "Som una nació i tenim dret a decidir". Ara que es veu com l'"establishment" català-espanyol i centrista
(CiU a Catalunya i P$oE a l'Estat) s'enroca "democràticament" contra l'aposta estratègica legalista-parlamentària d'ERC de "a la independència per les urnes", la mobilització de la gent s'ha posat del costat de la balança que més pot decantar la situació, pensant que l'altre pol de tot plegat, el PP, compta amb el poder i els diners (així, ras i curt).
És hora que la societat civil catalana s'autoorganitzi autònomament dels partits polítics -inclòs ERC- per a redefinir el catalanisme en relació amb la societat, per a dissenyar un catalanisme del s.XXI nítidament d'esquerres, com és la pròpia tradició d'ERC, la de construir una majoria social als PPCC nacional i d'esquerres, com als anys 30, però ara tenint clar que, pel context històric en el que avui ens movem -la UE del s.XXI- la dreta espanyola i rància de sempre, pot fer tota la demagògia que vulgui; però no recórrer als colpismes. Europa no ho permetria.
Re: La meitat dels catalans volen un estat independent o federat amb Espanya
19 feb 2006
... i el 100 % dels nacionaniztes es poden anar a prendre pel cul
Sindicato Sindicat