Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
La sinistralitat lligada a la precarietat al treball
13 feb 2006
La sinistralitat, lligada a la precarietat, no recula prou i cal una norma catalana que elevi "la salut laboral a servei públic"
El secretariat confederal de la Intersindical-CSC ha emès un judici molt crític amb lâeficàcia i el compliment de la Llei estatal de Prevenció de Riscos Laborals, que fa deu anys que va entrar en vigor âamb més ombres ue llumsâ?.
El secretari de Seguretat i Salut Laboral del sindicat, Joan Arimon, ha considerat que hi ha un âpunt dâinflexióâ? a partir de lâany 2002, quan sâarriba a una xifra rècord de sinistralitat amb 186 morts a Catalunya. A partir dâaleshores la llei es va complementar amb noves normes i reials decrets els anys 2003 i 2004 que van donar pas a una certa âcultura de la justificacióâ? i la constant confecció de âpaperassa per cobrir lâexpedientâ?. Tot i això, Arimon ha reconegut que la implicació més directa de les organitzacions sindicals i âuna certa implantació de la cultura de la prevencióâ? han permès rebaixar la xifra fins als 103 morts, 1400 accidents greus i 151000 lleus durant el 2005.
Sâassenyalen com a factors de la perdurabilitat de la sinistralitat âlâalarmant precarietat i la subcontractacióâ? i es critiquen les darreres tendències implantades per alguns governs europeus, com ara la reducció de lâedat mínima per treballar als 14 anys a lâEstat francès, contra la qual sâha posicionat la Unió Territorial de la Catalunya Nord de la Intersindical-CSC.
Dâaltra banda segueix sense revisar-se des de lâany 1978 el catàleg de malalties professionals i moltes dâaquestes, que són de nova aparició, âsegueixen sense ser reconegudes com a patologies derivades el treballâ?.
La Intersindical-CSC proposa, aprofitant aquesta commemoració, âpassar pàginaâ? a la LPRL estatal i apostar per un Marc Català de Prevenció de Riscos Laborals âque contempli les especifitats del nostre sistema productiuâ? i que tingui com a divisa âconsiderar la prevenció un servei públicâ? no deixant-la en mans dâempreses o mútues que la converteixen en negoci. En aquest sentit, Arimon ha considerat que cal âreforçar i dotar suficientmentâ? la Inspecció de Treball i millorar els mecanismes dâaplicació de la prevenció de riscos a les pimes i les microempreses.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La sinistralitat lligada a la precarietat al treball
20 feb 2006
Ay juanico maricón
Sindicat Terrassa