|
|
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats |
El PSOE busca una sortida per a Maragall
|
|
per moi |
13 feb 2006
|
extret de e-noticies |
José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar l'OPA a Madrid un divendres i va viatjar a Barcelona el diumenge. Va ser rebut amb fredor i crítiques pel consell nacional dels socialistes catalans i després, bastant decebut, se'n va anar a dinar a la casa del president de La Caixa a Premià de Mar.
Allà l'esperaven, a més, un selecte grup representatiu de l'empresariat català. Al marge de l'OPA de Gas Natural (del grup de La Caixa) sobre Endesa, els assumptes estrella de la reunió van ser l'Estatut de Catalunya i el panorama polític català.
De fet, es va mirar d'oficialitzar, per dir-ho d'alguna manera, el suport de l'empresariat al pacte entre el PSOE i CIU. L'escena recordava els vells temps en què Pere Duran Farell reunia també els empresaris catalans per avalar els pactes de Felipe González amb Jordi Pujol. I és que, en realitat, les coses no han canviat tant.
Quan es van celebrar les últimes eleccions catalanes, l'empresariat va apostar clarament per la socioconvergència, però després no va poder ser. Va aparèixer Esquerra i, malgrat les pressions, es va constituir el tripartit. Ara cal recordar que el president de la patronal catalana Foment del Treball, Joan Rossell, va expressar llavors, públicament i notòriament, la seva oposició que ERC participés en el Govern català.
Ara s'ha tornat a una situació semblant. El suport dels empresaris a la grosse koalition no acaba aquí, perquè va acompanyada d'un rebuig clar –una altra vegada– al tripartit, però no al tripartitt com a tal, sinó a la presència al Govern d'ERC. El partit de Carod i Puigcercós és de nou a la picota.
La coincidència de posicions entre CiU, el PSOE i els empresaris té una altra víctima, un efecte col·lateral: Pasqual Maragall. Per una estranya peripècia del destí, l'actual president de la Generalitat apareix en el mateix front que Esquerra Republicana. Encara que potser aquesta peripècia no és tan estranya, perquè al PSOE –i, per descomptat, al PP– són molts els que identifiquen el nacionalisme de Maragall amb el d'ERC, i aquí resideix el principal problema del president.
És un secret a veus que els socialistes catalans –i els espanyols– estan buscant una sortida honorable per a Maragall. S'analitzen diverses possibilitats, però tots tenen molt clar que, si les coses surten com està previst, l'actual president de la Generalitat no podrà cohabitar amb el pròxim –Artur Mas– al Govern català.
Per tant, els dos problemes que els empresaris catalans, el PSOE, el PSC i CiU han d'afrontar en el futur són, entre d'altres, buscar un destí per a Pasqual Maragall i desempallegar-se d'Esquerra Republicana. Òbviament, cap dels dos no té una solució fàcil. A més, qualsevol imprevist podria fer anar en orris aquests plans. Perquè en política mai se sap. |
 This work is in the public domain |
Comentaris
Re: El PSOE busca una sortida per a Maragall
|
per Col·lectiu Joan Crexell |
13 feb 2006
|
Hi ha una gran operació en marxa per part dels poders fà ctics de l’Estat i els poders medià tics per doblegar Catalunya i tornar a la pau dels negocis i el seny. Per assolir aquest objectiu s’ha de desfer tot allò que va representar el pacte Carod-Maragall, que va donar lloc als acords del Tinell, al Govern tripartit i a una proposta de nou Estatut. Des del començament, l’Estat, i després de la victòria de ZP el 14 de març, el PP, des de l’oposició es va afegir a l’operació. És evident que si l’operació de Maragall i Carod per donar pas a una Espanya plural hagués tingut èxit, es trencava “l’Espanya unaâ€?. Tots ells tenien por del somni del president Maragall i de l’actitud possibilista d’un independentista com Carod-Rovira, que creia que era el moment històric perquè l’esquerra assumÃs el fet plurinacional de l’Estat. Després del primer intent de trencar el tripartit amb l’ofensiva contra Carod per la seva trobada amb ETA, la seva dimissió sols va ser un parèntesi en una operació hà bilment dissenyada que tenia com a següent objectiu, a més de continuar la demonització de Carod i ERC, el president Maragall. Aixà doncs, amb les seves genialitats i la seva voluntat decidida i certa de canviar l’Estat, el president català va començar a ser l’objectiu a batre. I en aquesta ofensiva hi han participat activament els grans poders fà ctics, els barons del PSOE i en una primera etapa, el Grupo Prisa i el Grupo Godó a Catalunya, aquest últim mitjançant el seu corresponsal a Madrid, Enric Juliana, que ha fet una de les campanyes de desprestigi del president de la Generalitat més important de les fins ara conegudes. Incomprensiblement, un altre grup medià tic català , Zeta, que havia estat mimat i subvencionat generosament pel tripartit, també s’ha apuntat a la croada contra el president Maragall.
Fins a l’operació exitosa del nou Estatut aprovat el 30 de setembre, i veient l’impacte i el ressò a Catalunya, aquells que no havien pogut destruir l’entesa Maragall-Carod, que va comportar una proposta d’Estatut acceptable, van reaccionar, i en una gran operació d’Estat, utilitzant Artur Mas, que gustosament s’ha deixat utilitzar, avorten el nou Estatut amb un intercanvi de cromos a mig termini que comprèn l’eliminació del president Maragall i el lideratge de l’independentisme de Carod-Rovira. Per fer front a aquesta ofensiva, l’única possibilitat seria una reacció forta i contundent de la societat civil, però aquesta, sense altaveus medià tics i subordinada a les institucions mitjançant la subvenció, avui per avui no és capaç de fer-ho. Si els poders de sempre domestiquen el president Maragall i aconsegueixen atemorir ERC, fent-la passar per la cabota d’un Estatut desnaturalitzat, el futur nacional de Catalunya entrarà en una etapa gris i desesperançadora. |
Re: El PSOE busca una sortida per a Maragall
|
per Marc |
13 feb 2006
|
Està molt clar que el Maragall té les hores contades, el problema pels del PSC és que "fabricar" un candidat no és feina fàcil.
Si fan fora al Maragall a menys de 2 anys de les properes eleccions autonómiques el PSC es pot enfonsar molt i molt i la veritat és que no crec que s´arrisquin.
Em sembla que preferiran acabar de cremar al Maragall amb una derrota contra el Mas i llavors fabricar a un nou candidat a 4 anys vista. |
Mira també:
http://catalunyapersempre.blogspot.com/ |
Re: El PSOE busca una sortida per a Maragall
|
per psuc.viu |
13 feb 2006
|
Realmente, resulta difícil explicar el por qué hay que apoyar al Tripartit. Pero, la mejor razón es la que nos dice que el poder económico es el que manda, mientras que el poder político no es nadie, en la Europa actual. Se disuelve en el económico. Por tanto, cuando surge un mínimo poder político, liberador, representativo de lo popular en aspectos cruciales (sanidad, cultura, servicios, vivienda, estructura del Estado), la maquinaria del gran poder económico es IMPLACABLE.
Pasa en Venezuela. Pasa en Cataluña.
Sí al Tripartit, mal que nos pesen muchas cosas que han hecho, que nada tienen que ver con la izquierda.
Sí al poble català!!!
Sí a un Estado federal y a la Tercera República!!!
www.psuc.org |
|
|