Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La ponència del Congrés debat avui sobre els drets i deures
13 feb 2006
La ponència que estudia l'Estatut a Madrid torna a reunir-se per debatre un dels títols més polèmics, el de drets i deures. En aquest primer títol s'inclouen qüestions controvertides com el dret a morir amb dignitat, l'avortament o la laïcitat de l'escola. Unió Democràtica de Catalunya vol modificar aquests articles i amenaça de trencar el pacte PSOE-CiU si no ho aconsegueix. Mentrestant, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa volen mantenir el redactat tal com s'ha pactat.
Els republicans fins i tot han amenaçat de portar el tràmit al Constitucional si CiU i PSOE intenten introduir-hi canvis. El cert és que cap de les dues formacions ha presentat esmenes a aquests punts i per tant, Esquerra assegura que seria una vulneració del reglament que ara es modifiquessin.

Uns i altres asseguren que tenen el compromís del PSOE, i per tant es preveu que la sessió sigui polèmica. Per part de CiU, Artur Mas ha assegurat que el PSOE es va comprometre amb els nacionalistes a reformar el capítol de "drets i deures" de l'Estatut i ha criticat que "pactin una altra cosa sobre aquest mateix tema totalment contradictòria amb d'altres". Mas es referia a pactes que el PSOE podria estar treballant amb ICV.

La reunió ha començat passades les quatre de la tarda i no hi assisteixen ni el president de CiU, Artur Mas, ni el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran Lleida, que han cedit el pes de la negociació a la resta de membres de CiU.

Justament Unió Democràtica és qui s'ha mostrat més contundent abans de començar la ponència i ha advertit que donarà per trencat el pacte entre Mas i Zapatero sobre l'Estatut si es manté el redactat original de la proposta aprovada al Parlament.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La ponència del Congrés debat avui sobre els drets i deures
13 feb 2006
CiU accepta el títol de drets i deures de l'estatut
Tot i les amenaces de retirar el suport a l'estatut, Convergència i Unió ha acceptat el títol de drets i deures després que s'hi afegissin alguns detalls. En concret, han especificat que el títol s'ha d'ajustar a la legislació vigent. Iniciativa es negava a que hi haguessin canvis significatius en el text per rebaixar-ne el contingut i també havia amenaçat de votar en contra del títol si s'acabaven aplicant, però al final hi ha hagut pacte.

El títol s'ha discutit avui al vespre en la reunió de la ponència mixta entre el Congrés espanyol i el Parlament de Catalunya. Des del tripartit, s'ha insistit en que els canvis del títol no en modifiquen l'essència. A més, s'hi ha afegit un dret nou, el de l'opció lingüística, que hauria de permetre que qualsevol ciutadà del Principat es dirigeixi a les administracions, incloent-hi la de justícia, en la llengua que prefereixi. El PP i ERC però, han criticat que ni Artur Mas ni Josep Antoni Duran i Lleida assistissin a la reunió si realment era tan important per CiU.

Els canvis al títol de drets i deures

Així, a l'article 20 sobre el dret a morir amb dignitat, on CiU creia que hi havia el risc de legalitzar l'eutanàsia, s'ha afegit que també es té dret a rebre un adequat tractament del dolor i atencions pal·liatives. En el 40, en què CiU advertia dubtes de poligàmia, es deixa clar que les noves formes de família són les previstes en les lleis. I en el 41.5, de protecció a la dona, on s'havia denunciat la possibilitat de regular l'avortament lliure, s'ha matisat que els poders públics actuaran en l'àmbit de les seves competències i amb arranjament dels supòsits previstos a la llei. Per a Nuria de Gispert, ponent de CiU, aquests canvis són suficients. Ha subratllat que les esmenes plantejades pel seu grup pretenien precisar millor el text i que, després de la seva introducció havia quedat clar que l'estatut no obria la porta a la poligàmia, l'eutanàsia o l'avortament.
Sindicat Terrassa