Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
La gran mentida del Nord
12 feb 2006
Per Chema Caballero, missioner dedicat a la rehabilitació dels nens soldats, a Sierra Leone

(...)

1. L'explotació de les primeres matèries

Molts països del Sud pateixen guerres o situacions d'extrema violència. Sempre se'ns presenten les guerres africanes com a guerres ètniques, una tribu de negres que mata una altra tribu de negres, o com a guerres de religió, musulmans contra cristians i cristians contra musulmans. Això són mentides, perquè les úniques guerres que existeixen són guerres pel control dels recursos naturals del Sud. Poden ser els diamants de Sierra Leone o Angola, el petroli de Dafur (Sudan) o el coltan de la república Democràtica del Congo. Les grans empreses del món occidental, la majoria de les vegades amb el suport i la complicitat dels governs occidentals, no escatimen mitjans per controlar aquestes primeres matèries. Els diamants han tingut un paper fonamental en la guerra de Sierra Leone. Es coneixen com els «diamants de sang».

A més a més, l'explotació salvatge de les primeres matèries dels països del Sud està provocant una explotació massiva de la Natura, estem provocant un caos ecològic i ja hem començat a patir les seves conseqüències

2. El tràfic d'armes

El segon gran mal que afecta els països del Sud és el tràfic d'armes lleugeres. Armes fabricades a Occident que es venen a països en guerra i a grups guerrillers sense cap inconvenient i ignorant qualsevol legislació internacional. Armes espanyoles, potser facricades a pocs quilòmetres de Barcelona, s'han usat a Sierra Leone, i munició fabricada a Espanya s'està utilitzant actualment en el conflicte de Costa d'Ivori. És molt probable que en aquest mateix moment bales espanyoles estiguin matant éssers humans a Costa d'Ivori, i possiblement disparades amb armes fabricades a Espanya. No ho oblidem: Espanya és un dels principals exportadors d'armes lleugeres i municions.

Tots els governs espanyols, des de la Transició fins avui mateix, han consentit i continuen consentint el tràfic d'armes.

Ja estem tips de falses promeses. L'experiència ens ha ensenyat que tant bon punt els partits arriben al poder s'obliden de les seves declaracions de bona voluntat. Ho estem veient amb el Govern actual, que en aquest camp no es diferencia gaire de l'anterior. No n'hi ha prou amb treure les tropes d'Iraq. Cal anar a les causes de les guerres i, si realment volem la pau, fer tot el que es pugui perquè sorgeixi.

3. La corrupció dels governs

No podem carregar tota la culpa sobre Occident. Cal ser realistes i reconèixer que molta culpa del que està passant la tenen els mateixos dirigents i les elits dels països del Sud. En la majoria dels països africans, els líders i polítics necessiten grans quantitats de diners per mantenir les seves xarxes de patronatge que conformen l'estructura del poder. Per a això necessiten desviar recursos de l'Estat per a fins propis, privant, d'aquesta manera, la majoria de la població dels seus drets bàsics. Així en un país com Sierra Leone l'educació s'ha convertit en un privilegi, la sanitat pública no existeix, i podríem continuar enumerant molts altres exemples. Mentre es veu com a les muntanyes que envolten Freetown, la capital, sorgeixen com fongs noves i enormes cases i palaus construïts per ministres i funcionaris del Govern.

(...)

This work is in the public domain
Sindicat