Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
«Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
12 feb 2006
Juani Ruiz és
RESPONSABLE DE HELATH WORK COMMITEES A PALESTINA

Casada amb un palestí des de fa vint anys, critica durament la comunitat internacional per la posició que manté en un conflicte que ha permès que els palestins visquin des de fa 53 anys una ocupació brutal que els ha portat a la desesperació

Juani Ruiz. : «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
- Com es va viure el triomf de Hamas a Palestina?
- «Els palestins no s'esperaven de cap manera aquesta victòria tan aclaparadora de Hamas, sinó un resultat més igualat amb al-Fatah.»

- La gran xarxa social creada per Hamas ha tingut res a veure amb la victòria?
- «Hamas és una organització social molt competent, i a Palestina tots els grups, fins i tot al-Fatah, tenen braç armat, perquè un poble ocupat té dret a la resistència armada.»

- Però moltes vegades causa víctimes innocents...
- «Jo no estic d'acord amb els atacs, però la desesperació i la impossibilitat d'una sortida al conflicte fan prendre aquestes decisions.»

- Com li agradaria que fos el nou govern palestí?
- «Crec que s'hauria de fer un govern de coalició, Hamas i al-Fatah, però aquests últims s'hi neguen. Quan l'Autoritat Palestina ha demanat ajuda a Hamas, aquest grup li ha donat suport, ha respost, i fins i tot amb treves. Els israelians cada dia els mataven algun dirigent, i el grup ha complert... I ara al-Fatah no vol... Em sembla realment injust.»

- Però com podrà governar Hamas si no renuncia a la violència i no reconeix Israel i, per tant, no rep fons de la comunitat internacional?
- «Jo no crec que la UE els cancel·li. El que sí que ho farà és és Israel. La població té por, i ja comença a no fer despeses i a guardar el que té, perquè no sabem què passarà.»

- Quin paper fa la UE en tot aquest conflicte?
- «Un paper molt desagradable. Quan estàvem en campanya electoral, parlaven amb la població i ens advertien que no votéssim Hamas. Això és una democràcia? Primer ens imposen una democràcia sota una ocupació, en la qual no tenim ni llibertat de moviments, i a sobre ens diuen a qui hem de votar perquè no els agrada l'oponent. És totalment injust. Malauradament la comunitat internacional no és imparcial, almenys els governs, perquè els pobles reaccionen de maneres diferents. A Espanya són molt propalestins.»

- De veritat que ho pensen?
- «És l'estat d'Europa més comprensiu, està al costat dels palestins i els dóna suport; fins i tot Moratinos...»

- Quin paper ha de tenir l'ONU?
- «A l'ONU s'han de defensar les causes injustes que hi ha al món, però es dedica a fer resolucions que obliga a complir a uns quants i a d'altres, no.»

- Considera que hi ha una doble moral?
- «Això és el que dol més. Per què la població s'ha tornat tan retreta i tan islàmica? Senzillament per la sensació de solitud i abandonament que té, pel comportament de la comunitat internacional. Que hagin consentit que es fes un mur, que ens hagin destrossat la vida, que hagin destruït les terres, els fruiters, la vida diària...»

- Com es viu el dia a dia a Palestina?
- «És difícil veure que una família no pot alimentar els seus fills, que tens un familiar malalt i que es mor perquè no tens diners per tractar-lo o perquè en els controls israelians no l'han deixat passar a l'hospital, o que et confisquin la terra per fer-hi un mur... Aquesta desesperació és la que els empeny a cometre accions desesperades. A mi mai m'han tocat la fibra sensible, el meu home i els meus fills; si ho fan, faré el que sigui, no tindré aturador, perquè ja m'hauran tret la raó de viure.»

- Com veuen els palestins la societat civil israeliana?
- «La societat israeliana no és civil, és militaritzada; tots tenen armes. La seva vinculació amb les armes és una mena de demència, i d'això, en té la culpa el govern, que els posa la por al cos, i els palestins no fan por, els palestins estan cansats. Fa 53 anys que viuen una ocupació brutal, i tenen ganes de pau, estan esgotats.»

- Com a cristians, temeu que Hamas imposi normes com ara l'obligació de les dones a portar vel o hijab?
- «Això pot passar en alguna zona de Palestina, com ara Gaza, o Tulkarem, Qalquilia, Jenin..., però a la zona de Betlem, si ve un musulmà i diu que ens hem de posar el vel, quan aquí totes les dones anem sense, és impossible. Crec que no cediríem. Però a Palestina la societat cada vegada és menys laica.»

- A què creu que és degut, aquest canvi?
- «La repressió i la creació de Hamas per part d'Israel per fer oposició a l'OAP han fet retrocedir la societat, tot i que penso que no només a Palestina, sinó a tot el món. Tots els drets i llibertats que havíem defensat el segle passat, els estem perdent. Els cristians s'estan tornant fonamentalistes i els musulmans, també.»

- És pessimista respecte a una solució?
- «La veig molt llunyana, perquè Israel també està fent un treball molt gran per desestabilitzar tot l'Orient Mitjà. S'ha vist amb l'Iraq, l'Iran, desprès vindrà Síria...»

- Com el veuen, el successor de Sharon, Olmert?
- «És pitjor i més intransigent que Sharon. Per a vosaltres és un desconegut, per als palestins, no. Tots els governants que ha tingut Israel són militars; no volen deixar els assentaments, ni replegar-se a les fronteres del 67, ni l'Estatut dels refugiats ni incloure Jerusalem est dins de les negociacions. Com es pot negociar d'aquesta manera?»

PILAR ESTEBAN
Mira també:
http://xarxa-palestina.pangea.org/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
12 feb 2006
El problema palestí és un problema d'ocupació i de represió, com el problema dels tíbetans (que apenes han rebut ajudes internacionals i esta passat de moda..) o el problema dels saharauis (separats del marroc per un mur de 2700 km..) el problema dels marroquins respecte als asentaments espanyols de melilla i ceuta (dividits per un altre mur de la vergonya..), o les matances étniques del Darfur, la ocupació permanent de Txetxenia per part de les implacables forces militars ruses... etc.. etc.. Comparativament, pesi mal dir-ho (i malagrat totes les comparacions siguin odioses) els palestins son uns privilegiats. Tothom està pendents d'ells, reben ajudes d'una u altre banda, se senten protagonistes en part (dic en part pq no tenen un estat sobirà plè) de la seva propia historia, han pogut fer unes eleccions legislatives amb una certa llibertat ...(ja ho voldrien els kurds de turquia, o els evenks de siberia, o molts pobles d'africa per exemple, sotmesos a paisos tercers o regims propis dictatorials..), i el que és més engrescador; saben que el balaç demogràfic els és favorable, que l'estat d'Israel a la llarga flaquejarà, que els païssos àrabs un dia o altre tornaran a recolzar als palestins i que possiblement, a més llarg termini, qui sap, els jueus es tornin a quedar algun dia sense estat jueu i tornin a la diaspora.. És el que somnia Hamàs, Teheran, Hezbolah, Damasc... i moltíssims milions d'individuus arreu del mon.
Re: «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
12 feb 2006
El d'abans té que ser el fastigós nazi-sionista de guardia : Jaim,Antiterrorista, Olaffetc...Un sensevergonya que diu que "els Palestins( amb milers de morts i assassinats, ocupats per l'Estat Terrorista d'Israeli ficats dins d'un Mur )s'on uns privilegiats"
Un porc descerebrat ( com el Sharon )
Re: «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
12 feb 2006
ei tiu, ni soc jaim ni ganes de ser-ho i estic moltissim més aprop dels palestins del que et penses. ..Intuia que la frase q he dit faria saltar les espurnes a algú. Com si hagués fet una caricatura de mahoma.. Que passa? que si dic segons que aleshores soc un sionista de merda o un imbécil gilipolles? i si fes conya de mahoma aleshores seria un poca vergonya i també un fill de puta?

Jo no vull entrar en un debat de tonteria. Simplement he exposat una reflexió i abans de senyalarme amb el dit i senyalar la frase ...podries tb opinar de tota la resta de coses que he escrit, no? o es que sols t'agraden les frases aillades per després expresarles acusatoriament mitjançant el teu sensacionalisme personal?

En fi, dit lo dit... Els palestins han sofert molt i sofreixen molt -no ho he negat en cap moment, al revés; per això entenc que hi hagi tant odi contra Israel, obviament- i és cert que hi han milers de morts i que és una grandisima injusticia, pero el que dic també (i ho dic perque això ja no ho diu tanta gent) es que comparativament amb altres pobles de la terra els palestins son uns privilegiats per les raons que he exposat (i si no ho heu sapigut llegir demano que ho torneu a llegir).

Canviant de terç.. Em repugna la violencia i especialment la violencia que s'excusa amb el cinisme del victimisme. La violencia dels israelians que diuen que es una violencia defensiva perque diuen viuen rodejats d'arabs que els volen destruir, la violencia dels nordamericans que se senten potencials víctimes d'actes terroristes i q amb aquesta excusa s'han de defensar preventivament mitjançant qualsevol recurs, la violencia dels antics etarres que deien que era legítima perque euskadi és una nació víctima de l'ocupació espanyola, la violencia de Hamàs que diuen que és legítim matar nens israelians en un autobus de Telaviv perque tots els israelians no son civils sino militars o futurs militars que esclafen a les víctimes palestines... la violencia més hipócrita és la que preten dotarse d'arguments étics de jsuticia social i fà veure que l'agresor l'unic que fà és defendre's.

El conflicte palestí el podriem arreglar tots (començant per les nacions unides) si tanquessim l'aixeta a israel, si els dirigents israelians fossin humanistes i els dirigents palestins fossin pacifistes. Pero si en un cantó guanya Sharon o Olmetz i en l'altre guanya Hamàs... cap on anirem a parar?

I torno a dir: Que passa mentrestant amb els negres del Darfur? Es que no existeixen per al mon? Que passa amb els nens esclaus que treballen a les bodegues dels vaixells del golf de Guinea? Que passa amb els indigents de les ciutats riques del mon? Que passa amb la gent que no te cap representant polític que els defengui? Que passa amb els emigrants solitaris, sense patria ni comunitat ni dogma ni bandera? Es que aquests no és mereixen ajut? No es mereixen casa on dormir? No es mereixen ser escoltats ...? I que passa amb les dones de tants i tants paissos àrabs i no àrabs (incloses moltes dones palestines) ...? On estàn els seus drets? mentres tothom parla i crida en el gran galliner de la política israeliano-palestina ... i els EEUU financien als agresors i les OnGs ajuden als opriments ...uns altres milions d'essers humans en altres llocs del planeta pateixen miseries d'altres caires o similars pero per lo vist no interessen, ni per als uns ni per als altres.

Éra per contraposar tot això que em referia retoricament i comparativament que els palestins en determinat sentit son uns privilegiats.

La pitjor tragedia jo penso que és la soletat i l'abandó.. Un palestí pot quedar empresonat ..pero el seu esperit de lluita persisteix perque hi ha un contexte que l'afavoreix. Un palestí pot perdre la seva familia pero segurament rebrà suport de Hamàs, de molts familiars, i possiblement d'alguna ongs europea i si viu en un camp de refugiats ..rebrà ajut d'alguna agència internacional de cooperació
I quan conecti la tele vorà la bbc o l'Al Jezira parlant de Palestina i de la injustica que pateixen els palestins.. I se sentirà digne de seguir resistint i seguirà lluitant..

...Tot el contrari d'una refugiada sudanesa violada per soldats i que ha vist matar a tota la seva familia i en el millor dels casos el seu unic futur es demanar llimosna entre d'altres pobres d'un pais vei... o el cas d'un negre subsaharia sense un putu euro.. que ha estat apallissat per la policia marroquina un i altre cop, que li han tret el seu carnet d'identitat, que se sent un "ningú", un fracasat, una persona de cap estat, que no volia reivindicar cap dret polític, sols el seva propia supervivencia i el de la supervivencia de la seva familia.. Qui apoya a aquesta gent?

¿Es que preferim sempre organitzarnos per defensar simbologies, drets a estats, partits o colectius armats ... que no pas defensar persones humanes individuals o grups de persones ...marginades dels grans mitjanç de comunicació?
Re: «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
13 feb 2006
Jo si que he llegit tot el teu "rollo" i estic d'acord amb el de damunt...dir que els Palestins sòn uns "privilegiats" ès com dir que els jueus de l'Holocaust sòn uns privilegiars perquè tothom sent pena per ells i parla del seu patiment : una barbaritat que crec no has pensat abans d'escriure-la.
Mai tanta mort i tanta sang pot definir-se com a "privilegi".
En quant a defensar "persones humanes"...no conec cap persona que no siga humana ,tu sí ?
Re: «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
14 feb 2006
Els Palestins no son uns privilegiats son uns assasins terroristes
Re: «Qualsevol poble ocupat té dret a la resistència armada»
14 feb 2006
Cert que parlar de privilegis pot resultar ofensiu.. pero tot pot resultar ofensiu si encaselles cada paraula com si fos una punyalada, no se si m'explico.

Els palestins viuen molts horrors pero en DETERMINATS ASPECTES son privilegiats. Igual que si a una familia rica de pedralbes se li mor un membre (de cancer o del que sigui..) el patiment d'aquella familia serà horrorós (cap mort es millor o pitjor que cap altre) pero en molts altres aspectes podré seguir dient que la familia aquesta de pedralbes es privilegiada comparada amb moltes altres families. Em captes per on vaig?

I si; cert que totes les persones humanes son humanes -es obvi!- pero ho deia en sentit retòric... Hi han persones que no se les te gens en consideració (ni surten per la tele ni ningu les ajuda), com sino fossin humanes. Era simplement això el que volia dir. M'enteneu d'una vegada? Osti, deu n'hi do el que costa explicarse per a certes persones, eh?

Sobre el que diu el "prou" ho trobo una tonteria perque generalitza. I posats a generalitzar tots els pobles del mon son terroristes pq tots tenen algun dolent, per no parlar del terrorisme estatal, dels paisos que començen guerres, dels governs que violen drets humans etc.. etc..
Sindicato Sindicat