Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Violència cultural i control social en el capitalisme (Cepc)
12 feb 2006
PB140025.JPG
Data: dimecres 15 i dijous 16 de febrer de 2006.
Hora: 14h a 16h.
Lloc: Aula 121 Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials.
av/diagonal 690 (metro L3 palau reial)
Preu: gratuït.

El curs Violència cultural i control social en el capitalisme realitzarà un anàlisis al procés de construcció en la modernitat de l’Hegemonia política per part del projecte històric capitalista, dels seus complexes mecanismes ideològico-culturals de producció de consens en el si de la societat, així com una aproximació a possibles fronts d’acció contra-Hegemònics per a la creació d’una nova societat amb modes de vida, comportaments i racionalitat aliens a la cultura del capital.

Programa:

Sessió 1 (dimecres 15 de febrer):
- Alguns aclariments previs: Els conceptes de violència cultural i control social.
- L’Estat pre-modern. La religió com element moralitzador de la vida social.
- La modernitat i la concepció ampliada de l’Estat (poder-autoritat). Hegel i Weber.
- L’endarreriment del marxisme sobre la qüestió de l’Estat. (II -Bernstein, Kautsky, etc.- i III -Lenin, Luxemburg, Trotsky, etc.- Internacional).
- Gramsci: política i cultura. Les seves aportacions a la teoria marxista. Els conceptes d’Hegemonia política, Societat Civil, Intel·lectual orgànic i Bloc històric. La quotidianitat-mite.
- Modernitat i capitalisme. Mercantilització de les relacions socials.
- Foucault: la microfisica del poder.

Sessió 2 (dijous 16 de febrer):
- El concepte de reflexibilitat (Bourdieu, Wacquant).
- El desmantellament dels recursos reflexius per enfrontar les dinàmiques del capital:
. La positivització de la ciència (informació vs. coneixement -Morín-);
. Mundialització i folklorització de la cultura (el concepte d’identitat restringida).
- Cap a una reforma cultural. La subversió del sentit comú. Els conceptes de Revolució passiva, guerra de posicions i guerra de maniobres.
- El fracàs dels projectes històrics anti-capitalistes. Causes. Ideologia i cultura en el projecte socialista.

Imparteix el curs:
Albert Noguera Fernàndez. Advocat i politòleg. Doctorant a la Universitat de L’Havana (UH) i a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. <albertnoguera78 ARROBA hotmail.com>.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Violència cultural i control social en el capitalisme (Cepc)
12 feb 2006
Des de la CEPC de la Universitat Miguel Hernández d'Elx estem portant a terme, des del 25 de gener i fins a final de curs, un projecte d'escola popular revolucionària. Intentem bastir d'eines a totes aquelles persones que volen alliberar la seua consciència i el seu poble a través de matèries com l'ecologia, el gènere, el pensament marxista o la història.

Des del 25 de gener i fins a final de curs podreu trobar, al Casal Jaume I d'Elx (C/ Sant Jordi 2), l'Escola Popular Revolucionària, on es desenvoluparan les següents matèries:

> Ecologia

Ponent: Eduard Roselló (Doctor en química i militant de l'MDT moviment de defensa de la terra). Es parlarà dels components del medi ambient i factors que l'afecten així com plantejar els problemes energètics d'aquest segle i quines mesures es poden adoptar al respecte.

> Gènere

Ponent: Isa Cascales (Llicenciada en Psicologia per la UV). S'exposaran els problemes que ens afecten a ambdós gèneres, especialment a la dona, i es desenvoluparan quines són les circumstàncies que causen la discriminació de gènere.
Què hem de fer front al patriarcat?

> Pensament marxista

Ponent: Antoni Infante (Militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT)). El pensament marxista com a clau per a l'alliberament de les classes socials, i del poble català.

> Història

Ponent: Aquil·les Rubio (Professor d'Història).
Història dels Països Catalans.

Per a inscriure't truca al telèfon 965420931 o envia'ns un correu a escolapopular ARROBA gmail.com, o bé també si el que vols és rebre informació. La matrícula són 25 euros (sense quatoes mensuals).

APRÈN i LLUITA!
Re: Violència cultural i control social en el capitalisme (Cepc)
12 feb 2006
Estic molt d'acord amb aquest curs que es fa a la UB...però no entenc que al mateix temps organitzeu un seminari a la UPF amb el Bofill...ultraliberal donde los haya

Molta sort amb el curs!
Re: Violència cultural i control social en el capitalisme (Cepc)
12 feb 2006
L'important és el debat, i el curs de teories de l'Estat a la UPF, és un curs que gira al voltant del debat de diferents textos (més o menys propers..).
D'altra banda la diferencia d'enfocament pel que fa els diferents seminaris, cursos... reflexa la pluralitat de l'organització estudiantil, una pluralitat que permet anar totes a una en la defensa dels interessos dels i les estudiants. Pel que fa posicionaments al voltant de l'ensenyament les diferents assemblees de la CEPC de Salses a Guardamar, van totes a una!
Si té solucionat una mica els dubtes, em sentiré contenta.
Re: Violència cultural i control social en el capitalisme (Cepc)
12 feb 2006
Veig que la CEPC s'està movent molt i en la bona direcció.

Salut i moltes felicitats!!!
Re: Violència cultural i control social en el capitalisme (Cepc)
12 feb 2006
sembla molt interessant el curs. ens veiem allí.
Sindicato Sindicat